TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 16 Cze 2015 18:54 #380225

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko :)
Tyle wspaniałości ujrzałam podczas jednego spaceru, że naprawdę nie wiem, o czym najpierw napisać .... o najważniejszym zatem - u nas "na wsi" deszczu jak na lekarstwo, więc każdy wyjazd = intensywne podlewanie zarówno konewkami, jak i zraszaczami, ale "nasza" woda jest bezpłatna , podczas gdy za "Twoją" płacisz :think: rozumiem, że masz wodomierz ?

Z przyjemniejszych tematów ... rozpływam się oglądając wszystkie ( !!! ) Twoje rabaty, w szczególności te w towarzystwie brzóz, łączki, m a k i :kiss3: na tle domku - jak mawia młodzież - wymiatają wszystko, co do tej pory uznawałam jako sielskie ;-), a róże .... zwłaszcza ta Rugosa Hansa .... fantastycznie zestawiłaś żurawki, cudownie wyglądają bodziszki .... no, słów mi zabrakło :dazed:
Na zdjęciu pod fotografią niebieskiego bodziszka jest kwiat róży i "coś" niebieskiego - co to jest ? Wyglada bardzo sympatycznie :)
Niezwykle refleksyjna, pełna spokoju i wytchnienia oaza :bravo: nawet nie pytam, ile ciężkiej pracy i wyrzeczeń Cię to kosztuje ... ale efekty są cudowne :hearts:
pozdrawiam cieplutko Ciebie i Czarnego :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 16 Cze 2015 20:46 #380308

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Co tu dużo mówić: jest przepięknie!!!! :) I będę Cię odwiedzać, muszę znależć czas na zaglądanie do bliskich duszy ogrodów.
:bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Kasi 16 Cze 2015 21:20 #380323

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, :kiss3: Helena w tym roku się spisała, odpukać..., bo niszczylistki nie śpią :mad2:. Nie narzekaj, widziałam Twoje róże :bravo: :woohoo:.

Aga, :kiss3: , dziewanny chyba zostawię, bo one akurat się wysiewają, nie każdemu B) , ale spróbować warto. Te urosły z siewek od EwyMaj. Może tu zajrzy, to podpowie :search: .

Anulko, :kiss3:, to na fotce z kwiatem róży to kocimiętka :funnyface:, wyjątkowo w tym roku nie leży.
Oj, zazdroszczę darmowej wody... u nas full wypas ;) , instalacja wodna, kanalizacyjna, oczywiście podlewam tzw. ogrodową z oddzielnym wodomierzem, tańszą, bo bez kosztów kanalizacji. Ale na działkach rekreacyjnych cena wody jest :woohoo: ... szkoda słów, Wod-Kan rządzi :evil: . W Warszawie mam tańszą wodę.
Aniu sama wiesz, dużo pracy jest wiosną i jesienią..., latem nie przesadzam z pieleniem, podleję gnojówką, biohumusem, uszczknę przekwitnięte kwiaty róż... relaks :) .... zapomniałam o :garden:, a i ... jeszcze żeby niebo za mnie podlewało :whistle:

O, Haniu :kiss3: , miło mi. Zaglądaj, zapraszam. Ja staram się nadrabiać zaległości forumowe, jak jestem w Warszawie, wtedy fotki wstawiam hurtem. Na wsi mój internet nie zawsze jest wydolny :devil1: .

Miłego wieczoru :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogród Kasi 16 Cze 2015 21:33 #380331

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiu wszystko piękne, i bodziszki i róże i dziewanny i kocimiętka i maki ale ta najpiękniejsza to jest kicia :hearts: wzruszyła mnie taka zwinięta w swoim łóżeczku :hearts: no co ja poradzę, że takie oczy obserwujące zza trawy mnie wzruszają :wink4:

Te dziewanny masz fajne, a u Ewy to je pamiętam i też sobie zakupiłam jakieś, ale wyszły beznadziejne i ledwo je widać od ziemi ;)

Ogród Kasi 16 Cze 2015 21:44 #380342

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu,klimatycznie u Ciebie. Maki,orliki,margerytki nadają charakteru ogrodowi a róże to taka wisienka na torcie. :)

Ogród Kasi 16 Cze 2015 21:48 #380345

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Wracam po długiej nieobecności, żeby podziwiać kocicę (razem z Majką) :)
Niszczylistka szaleje, susza suszy, a ja nie wiem, w co najpierw ręce włożyć, a ciągle bałagan. W dodatku denerwuje mnie bzyczenie pszczół, bo po kręceniu są powystawiane na zewnątrz garażu różne utensylia i zwierzątka się mocno nimi interesują. Póki mnie któraś nie dziabnie, nie będę miała pewności, czy na normalne pszczoły jestem też uczulona :unsure:

Ogród Kasi 16 Cze 2015 21:58 #380351

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Wszelki duch :woohoo: Ewa się pojawiła :hug:
A to na nienormalne pszczoły jesteś uczulona?

Kasiu wybacz :kiss3:

Ogród Kasi 16 Cze 2015 22:01 #380352

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu, najpierw odpowiem - nie denerwuj się to jest aminek....czekaj teraz na resztę... :happy:
Działkę masz bajeczną, coraz piękniej, wszystko się komponuje rozkosznie a kocie oczy..... :hearts:

Ogród Kasi 16 Cze 2015 22:18 #380363

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju, dziękuję i w imieniu kici :kiss3:. Słodka jest, takie niewiniątko, ale z pieleniem rabaty ze stipami czekałam aż uśnie :happy: , bo za bardzo chciała pomagać :devil1: .

Ina, dziękuję za wizytę :kiss3: . Miło mi.

Ewka, przywołałam Cię myślami. Zostawić dziewannę w spokoju? Z Agą się zastanawiamy powyżej. Ty uważaj, nie prowokuj losu z tymi pszczołami. Poza tym, jak masz wątpliwości możesz mieć pod ręką zestaw ratunkowy, ale to już lekarz... Poza tym, pierwsze w życiu użądlenie nie jest wskaźnikiem czy jesteśmy uczuleni, dopiero drugie.
Wątek odświeżysz, będą zdjęcia?

Maju, też mnie Ewa zaskoczyła :rotfl1:

Ewcia, czyli jednak aminek :) :kiss3: .
Cieszę się, że Ci się podoba :flower2:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 16 Cze 2015 22:54 #380374

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaskoczenie to moje drugie imię :funnyface: Ciągnie wilka do lasu :)
Dziewanny u siebie częściowo wycinam po kwitnieniu, ale nie zawsze zdążę-dzięki temu ciągle mam ich dużo, bo sieją się koncertowo i ciągle mam czym dzielić. W tym roku pojawiły się takie, jakich jeszcze nie miałam, łososioworóżowe o trochę większych niż zwykle kwiatach. Ciekawe, co z nich się wysieje za rok :)
Użądlenie nie było pierwszym w moim życiu, ale mogło być ostatnim. W lekkim oszołomieniu obserwowałam u siebie kolejne objawy wstrząsu, dobrze, że karetka przyjechała bardzo szybko. Pszczoły nigdy nie zrobiły mi krzywdy, a dopadła mnie któraś z os, prawdopodobnie klecanka. Teraz obawiam się właśnie drugiego użądlenia :)

Ogród Kasi 16 Cze 2015 23:04 #380377

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli zamierzasz nas zaskakiwać :) . Za Twoimi kotami też się stęskniłam :hearts: . Po takim epizodzie uczuleniowym powinnaś mieć w domu, przy sobie zestaw ratunkowy, jakoś tak się to nazywa :think:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 16 Cze 2015 23:17 #380384

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia, w planach mam raczej bardziej aktywne grasowanie po forum :) Tylko już nie dzisiaj, bo muszę wstać rano do pracy ;) Powinnam przestać wierzyć, że zdążę doprowadzić ogród do porządku i rzucić pielenie, będzie więcej czasu :rotfl1:

Ogród Kasi 16 Cze 2015 23:20 #380387

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasia, ale fajnie ze Ewcia nas wyczuła i się odezwala :)
Dzięki za dziewannowe info!
Sytuacja z ukąszeniem mrozi krew w żyłach. ..
Pozdrowienia nocne!

Ogród Kasi 17 Cze 2015 14:10 #380553

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ależ cudnie masz tam, Katju :hearts:

A już fotki kwitnących żurawek z trawami zatrzymały mi oddech :supr3: nas zczęście tylko na chwilę :devil1:

To mam już plan na taką rabatę... tylko kawałek terenu mi trzeba :happy4:

Ogród Kasi 17 Cze 2015 15:09 #380568

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Siberko :kiss3: , na rabacie żurawkowej, a raczej obok są trawy, które same się wysiały i zwiewnie falują z kwiatami żurawek, a jeśli chodzi o te trzy turzyce na przodzie, to bezproblemowe, nie do zdarcia Carex flacca Blue zinger .
Po co Ci teren..., masz żurawkową, wykop na pobliskiej łące kilka aktualnie kwitnących traw i posadź w pobliżu :devil1:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 18 Cze 2015 19:52 #380941

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko :)
Zauważyłaś, ile osób zachwyciło zestawienie żurawek z trawami :)? Coś w tym jest ... jednak nie u każdego się to sprawdzi ... zachciało mi się - jesienią ub.r. - rozjaśnić żurawkową rabatkę niewielką trawką; dokupiłam dwie kostrzewy ( odmiany już nie pomnę ) i zadowolona z pomysłu posadziłam pomiędzy kolorowymi roślinkami. Przeżyła, że tak powiem tylko jedna, a i ta jedna wygląda baaardzo mizernie :) Natomiast ta sama kostrzewa posadzona 7 lat temu wraz z wrzosami znacznie je przerosła. Ot, sekretne życie roślin ;-)
Kocimiętka wyrosła wspaniale - w porównaniu z tą Twoją, moja jest typowo płożąca i ma mniejsze kwiaty, ale pszczoły przyciąga chyba równie silnie ? A kociaki też ? :)
Jeśli wybierasz się na ogród w weekend, to z całego serca życzę Ci obfitego deszczu, żebyś nie musiała się martwić. Tymczasem już teraz przeganiam deszczowe chmury z Poznania w Twoją stronę - ale tylko i wyłącznie życzliwie :)
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Kasi 20 Cze 2015 21:36 #381633

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Kasiu!!
Piękny ogród :thanks:
Róże, piwonie, pięknie kwitną.
Ta różowa piwonijka z żółtym środeczkiem przypadłą mi do gustu :)
Świetne zdjątko z podglądaczem - kotkiem :lol:
Hosty ładne kępy,

Ogród Kasi 28 Cze 2015 13:25 #383761

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Gdzie się podziewasz? Czyżby w ogrodzie? :)
Wybieram się zrobić trochę porządku z przekwitłymi kwiatami, aczkolwiek ciągle czekam na kwitnienie moich ulubienic-New Dawn i Semiplena. Parno okropnie, może zdążę przed deszczem.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.662 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum