TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 27 Maj 2015 21:53 #373778

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Marta, większa, wszystko się zmieściło i nie ma tłoku :happy: , a werbeny to przecież smukłe są :happy3: .

Anulko :kiss3: , oczywiście, że będę trzymać kciuki za przeprowadzkę kalifornijek, ale nie stresuj się, one nie są takie delikatne na jakie wyglądają :happy: . W kastrze będą?
Żurawka nie rośnie u mnie w pełnym słońcu, no może przez chwilę, ale to widne miejsce. Maki oczywiście obfocę, ale są tak odblaskowo-czerwono-pomarańczowe, że słabo wychodzą na zdjęciach :blink: .

Ewa :) , mam nadzieję, że dobrze je rozmieściłam. Jak Twoje kalifornijki, przeszły?

Elu, "soczek" można zrobić i z gotowego wermikompostu, miesza się go z wodą itd
"Stara" łąka została, a ta nowa rabata obok brzóz, ma m.in. urozmaicać, zasłaniać nieciekawą po skoszeniu łąkę.
Inne tulipany też padają ofiarą tych paskud?

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 27 Maj 2015 22:08 #373794

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu, dobrze, chociaż rośliny lubią nas zaskakiwać rozmiarami....nie zawsze te małe są takie i odwrotnie.
Kalifornijki rzuciłam na głęboką wodę....pomyślałam, że każda zmiana jest stresem więc trzeba konkretnie z nimi...do wiadra wrzucałam po litrze tej mazi razem z nimi i zalewałam 4-5 litrami wody, zamieszałam i przelałam przez dość gęste sito, na tyle, żeby wyłapało dżdż...i tak po kolei. Drastycznie to brzmi ale po chwili miałam oddzielone i wrzuciłam do świeżego pokarmu...a cenną zawartość gotową do użycia. Przy czym podkreslam, że strat w dżdż. praktycznie nie było.

Ogród Kasi 27 Maj 2015 22:18 #373814

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Faktycznie, drastyczne - tak przed snem :rotfl1: .
Kasiu, całą wielką pakę tulipanów patriotycznych (biało-czerwonych) wysadziłam między liliowcami,
jedynie znaczniki przypominały o tym, a boję się wykładać trutkę ze względu na psa.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogród Kasi 27 Maj 2015 22:19 #373816

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, dobrze to wymyśliłaś :bravo: . Przy okazji zrobiłaś biohumus II typu :wink2:. Napowietrzałaś go, mieszając?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 27 Maj 2015 22:26 #373828

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu, utrapienie z tymi nornicami :angry: . Serio myślisz o zbieraniu skapującego biohumusu? Poczytaj przepis sly z linku który Ci napisałam.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 28 Maj 2015 19:58 #374088

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu, mieszam 2x dziennie, zbyt mało...może warto sprawić sobie pompkę bo mieszać co 3 godziny przez 10 minut.....nieeeeee.
Koty bardzo lubią trawki, psy zresztą też.

Ogród Kasi 29 Maj 2015 19:33 #374385

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko :)
To już czekam na zdjęcia zarówno maków, jak i lilii.
Żurawkę masz wspaniałą, szkoda, że nie jestem do końca pewna, czy mam tę odmianę - porównałybyśmy wybarwienie - jako że u mnie rośnie na rabacie w półcieniu: tam słoneczko jest po południu...
Dżdżownice zamieszkają w kastrze, ze szczeliną w "podłodze" i korytkiem na "soczek" :) Najbardziej zależy mi na tym właśnie soku i na nim postanowiłam się skupić. Kompost, który przy okazji uzyskam, wykorzystam albo do podsypania roślinek, albo do dalszej produkcji biohumusu.
Czy kastrę przygotować w ten sam sposób, jak wiadro? Mam na myśli warstwę drenażową z gałązek, gazety, obornik, liście, wytłoczki z jajek, itp.??? Czy po prostu przesypać zawartość wiaderka do pustej kastry ?
O gnojówce z pokrzyw napiszę u siebie ;-)
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Kasi 29 Maj 2015 20:20 #374408

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, przez 10 minut :happy:, chyba, że obok postawić stołeczek, w jednym ręku książka a w drugim kijek do mieszania :rotfl1:

Anulko, jak zrobisz będzie dobrze... dałabym mokre wytłoczki albo gazety. Ale możesz też zawartość przełożyć tak po prostu. Jedzenie kładę na wierzch i przykrywam wilgotnym papierem. Udanej przeprowadzki :drink1: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogród Kasi 29 Maj 2015 20:34 #374420

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, dobry wieczór!
Gdzie spędzasz prawdziwie ciepło zapowiadający się weekend? Mam nadzieję, że na ukwieconej działeczce :hearts:
Widziałaś gdzieś żółte maki do kupienia na żywo? :)

Ogród Kasi 31 Maj 2015 08:27 #374854

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, weekend w Warszawie, wyjeżdżam w środę, ciekawa jestem postępu wegetacji w ogrodzie, bo jak okaże się, że wciąż królują tulipany ... :rotfl1: :flower:.
Mam maki wschodnie intensywnie pomarańczowe, zawładnęły wschodnią ścianą domu, tam gdzie kiedyś szalały malwy / malwy przeniosły się na zachodnią :lol: /, a wracając do maków, to wiem, że wśród syberyjskich są żółte, ale widziałam je tylko w postaci nasion i w dodatku w mixie kolorów.
Owocnego wyjazdu
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 31 Maj 2015 23:08 #375097

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- fajny długi weekend przed Wami. Jeśli pogoda dopisze, to będzie super urlop :woohoo: Myślisz, że tulipany będą jeszcze grały pierwsze skrzypce :happy3: Chyba nawet na Mazurach to już dawno i nie prawda.. :think:
Ciekawa jestem aktualnych fotek po powrocie- co tam słychać pod brzozą i jaki widoczek się z werandy roztacza. Urokliwy macie tam zakątek :hearts:

Ściskam :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Ogród Kasi 02 Cze 2015 23:02 #375715

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Z tego co zapowiadają, to pogoda ma być.
Tylko, żeby się spełniło
Nareszcie wieczory sa ciepłe. To nawet latem rzadko się zdarza
Jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądała rabatka trawiasta

Znalazłam na razie tylko jedno zdjęcie stipy.
Ma zupełnie inne źdźbła. Jak pisałam u mnie nie ma szans na pokazanie swojego uroku.
Ona potrzebuje miejsca
014-8.jpg

Ogród Kasi 11 Cze 2015 07:24 #378188

• wertula
  • wertula's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Ogród na odległość to niezłe wyzwanie, wiem coś o tym. Czy wszystkie rośliny już wysadziłaś? :) Marzy mi się rabata pod brzozami, tylko że one wielkie pijusy są, a ja chciałam posadzić tam hortensje. Zaczytałam się o dżdżownicach, biohumusie.. bardzo ciekawe :happy-old: na razie nie ogarniam, ale pewne jest że warto byłoby się potrudzić
Pozdrawiam, Ula
Na zielonym tle

Ogród Kasi 15 Cze 2015 16:28 #379879

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika, długi weekend rozciągnął się na 10 dni :dance: , na szczęście na działce powitały mnie łyse łodygi tulipanów :devil1: , nie omieszkałam je szybko odgłowić, niech się cebule wzmacniają. Fotki z opóźnionego ogrodu będą, a jakże :lol: :kiss3:

Gosiu, dziękuję za fotkę ostnicy :kiss3: , ona rzeczywiście potrzebuje przestrzeni, żeby pokazać swoje piękno. Teraz widzę, że tam gdzie ją planowałam, już jest za ciasno. O takich gigantach trzeba myśleć w pełni lata, a nie wczesną wiosną, jak jest łyso.

Ula, witaj :flower2: . Póki co wszystko wysadzone i czekam na efekty :) . Zachęcam do hodowli dżdżownic, powoli ogarniesz temat, w razie czego służymy radą, jest na forum sporo osób z doświadczeniem mniejszym i większym... Moje dwa razy do roku pokonują trasę 250 km :happy4: .
Sadząc blisko brzóz wykorzystuję nierówności, spadek terenu, podwyższam rabaty, często wymieniając piach na coś lepszego. Jednak hortensji bym koło nich nie posadziła. A biorąc pod uwagę obecny bezdeszczowy klimat w moim ogrodzie, to chyba on w ogóle nie jest dla hortensji :sad2: .

I tak nawiązałam do mojej udręki ogrodowej, co tam biohumusy, wermikomposty, gnojówki, jak nie ma wody :mad2: . Woda jest, ale w kranie, nawet ogrodowym, ale w wywindowanej cenie "rekreacyjnej" :mad2:. W ciągu ostatnich 3-4 tygodni padało raz, w ostatni piątek. Przykładowo od ostatniego piątku do dzisiaj na działce padało raz, w Warszawie 3, w tym dwa razy ulewnie.

Już nie będę smędzić i pisać o pladze niszczylistki. Dzięki Monika :kiss3:, u Ciebie poznałam tego osobnika i wiedziałam, że gada trzeba bezlitośnie tępić. Robię to w zgodzie z naturą... butem i kamieniem :ouch: .

Zacznę od host

DSCF2589.jpg

DSCF2591.jpg

DSCF2592.jpg

DSCF2648.jpg

Martagon posadzony jesienią nieśmiało, ale zawsze

DSCF2595.jpg

A tu pytanie, wątpliwość :think: , w tym miejscu wysiałam aminki, część siewek przypomina koper, ale coraz więcej jest takich

DSCF2606.jpg

DSCF2611.jpg

DSCF2752.jpg

a ta fotka, żeby pokazać, że bambusowa roleta nie wygląda, tak jak na zdjęciu powyżej :happy3:

DSCF2708.jpg

DSCF2620.jpg

DSCF2625.jpg

DSCF2633.jpg

DSCF2651.jpg

DSCF2661.jpg

Jacqueline du Pre upodobały sobie niszczylistki

DSCF2664.jpg

Rugosa Hansa - piękna, duży, pełny, silnie pachnący kwiat

DSCF2670.jpg

cdn
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, edulkot, Adasiowa

Ogród Kasi 15 Cze 2015 16:44 #379881

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
DSCF2680.jpg

DSCF2677.jpg

DSCF2682.jpg

DSCF2684.jpg

DSCF2696.jpg

te przekwitające, to dziewanny

DSCF2698.jpg

DSCF2718.jpg

DSCF2739.jpg

DSCF2740.jpg

DSCF2743.jpg

DSCF2749.jpg

DSCF2772.jpg

Dobrze zapowiadająca się Helena Semiplena

DSCF2751.jpg

DSCF2756.jpg

cdn.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, DANA, anabuko1, VERA, hanya, edulkot, Adasiowa

Ogród Kasi 15 Cze 2015 16:55 #379884

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
DSCF2762.jpg

DSCF2764.jpg

DSCF2769.jpg

DSCF2779.jpg

DSCF2632.jpg

DSCF2638.jpg

DSCF2693.jpg

DSCF2761.jpg

DSCF2766.jpg

i to by było na tyle
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, ewamaj66, piku, VERA, hanya, edulkot, Adasiowa

Ogród Kasi 15 Cze 2015 16:58 #379885

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ależ Twoja Helena ma pączków :woohoo: Będzie spektakl że czapki z głów .A moje róże w tym roku wydają mi się jakieś marne .Co u kogoś oglądam ,to wszystko mi się lepiej podoba .To wszystko przez tą mazowiecką suszę .Ładnie masz Kasiu ,miło i swojsko :flower1:

Ogród Kasi 16 Cze 2015 10:00 #380117

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, witam i pozdrawiam :bye:

Ależ dobra wszelakiego!
Dziewanna ma fajny intensywny róż. Co robisz z nią po przekwitnięciu? Zostawiasz do rozsiania się, zbierasz nasiona, czy ścinasz?
Czy ona zakwitnie ponownie po ścięciu?

Zdjęcia maków na tle drewnianych dech fantastyczne... jak obrazy!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.786 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum