TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 05 Maj 2015 20:31 #365100

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Może w takim razie popieczarkowej im dołożyć? mam taką już połowicznie przerobioną...?
Przypomniało mi się jeszcze, mam zlane do butelek 7 czy 8 litrów tego płynu, gęsty to on nie jest...polewać nim ten kompost dżdżownicowy czy ? zgłupiałam do reszty..... :oops:
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2015 20:42 przez sierika.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 05 Maj 2015 22:20 #365166

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, żeby zachęcić je do przechodzenia? Można spróbować chyba :think: . Też jeszcze nie zużyłam płynnego biohumusu, ale dodaję go po trochu do podlewania ogrodu.
W wątku dżdżownicowym była mowa o dwóch rodzajach płynnego biohumusu, pamiętasz posty sly? Wg niego ten skapujący trzeba bardziej rozcieńczać, a wartościowszy jest ten otrzymany z rozcieńczonego wermikompostu.
Ja na etapie skapywania rzadziznę wlewałam do dżdżownic. Starałam się zbierać taki bardziej gesty.
Jak zrobimy będzie dobrze... zakończę filozoficznie :happy:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogród Kasi 06 Maj 2015 09:23 #365261

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko :)
Wcale nie muszę Cię dowartościowywać ... i bez tego jesteś wspaniałym człowiekiem :kiss3:
Pamiętam, że kiedy dotarła do mnie zakupiona partia dżdżownic i kiedy umieściłam je w specjalnie przygotowanym mieszkanku, to bodajże przez dwa, trzy tygodnie zastanawiałam się, czy w ogóle żyją ... taka panowała cisza i bezruch. Dopiero po tym czasie zaczęły "żerować" i wykazywać jakiekolwiek manewry - myślę, ze i w wypadku przeprowadzki, która jest dla nich szokiem, musimy dać im więcej czasu na rozpoznanie terenu.
Powinny zareagować na porcyjkę obornika lub fusy od kawy :) no i chyba obowiązkowe kartony czy wytłoczki od jajek ...
Czy Wasz "soczek" skapujący z pojemnika ma jakiś konkretny zapach?
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Kasi 06 Maj 2015 09:59 #365269

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Anulko :kiss3:
Masz rację co do dżdżownic :). A soczek zupełnie bezwonny nie jest... nie mam go pod ręką... Zapas mam jeszcze z zimy, w piwnicy stał w butli po wodzie, raz ją odkręcałam, raz zakręcałam... nie wiedziałam jak lepiej.
Aniu, Ty teraz przeprowadzasz całe towarzystwo do kastry, ale nie oddzielasz od wermikompostu - tak zrozumiałam. Musisz się zastanowić co zrobisz jesienią. Kiedyś będziesz musiała je wyprowadzić i spożytkować tę bądź co bądź kwintesencję kompostu :garden1: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Maj 2015 10:09 #365271

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, nadrobiłam widoki Twojej wiosny... ogród szaleje!
Co to są za białe dzwoneczki rosnące u podnóża kremowych tulipanów?
Wydawało mi się, że ktoś już pytał, ale nie mogę znaleźć ani pytania ani odpowiedzi - może mi się coś pomyliło.

Podziwiam Cię za te wszystkie kompostowe sztuczki - dla mnie to czarna magia :supr:

Pozdrawiam ciesząc się z deszczu!

PS. Aha, jakie trawy będziesz kupować?

Ogród Kasi 06 Maj 2015 10:54 #365284

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, tam rosną dwie serduszki wspaniałe fioletowa i biała, i Tobie chyba chodzi o tę białą Dicentra eximia var. alba.

Co do traw, to na liście mam ostnicę olbrzymią / ale dostępna będzie dopiero w czerwcu/, trzcinniki, kostrzewę mairei, miskanta Ferner Osten, molinie modre Variegata i Heidebraut... Cześć z tych traw potrzebna mi jest na nową rabatę.

Rabatę - w stylu łąka trawiasto-kwietna, ale nie taka do koszenia, ozdobna tylko w pierwszej połowie lata. Ta ma składać się ze zwiewnych bylin i traw... będzie sporo Stipy tenuissimy, werbeny patagońskiej, liczę, że gaura będzie rosła, firletki kwiecistej, krwiściągu lekarskiego, linic od Ewy Sieriki... Z traw to głównie molinie, stipy, miłki...
Miskant i trzcinniki nie na "łąkę".
Te trawy dostałabym i na Jaskółczej, ale nosi mnie, żeby poznać wreszcie Grassfactory :) .

Udanej środy :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Maj 2015 12:40 #365334

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiu dziewczynom a mnie też chyba chodzi o te dzwoneczki

Przyznam się że na serduszkę to one mi nie wyglądają :wink4:
Mnie zaciekawiła Sporobolus heterolepis :blink: skoro u Ciebie nie zaginęła zimą to znaczy, że sprawdza się w naszych warunkach. Nie ma polskiej nazwy, a i widzę, że trudno ją znaleźć w sprzedaży, można wiedzieć jak ją zdobyłaś :drool:

Kocica wspaniale wypasiona delektuje się byciem z panią w ogrodzie :hearts:

Ogród Kasi 06 Maj 2015 13:52 #365365

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju, to serduszka na 100% :), serio, tylko teraz nie jestem już pewna czy wspaniała eximia var. alba, czy piękna Dicentra formosa :think:.

Sporobolusy sadziłam w zeszłym roku, na razie powoli wyrastają z ziemi, żeby łyso nie było na przedzie posadziłam śmiałki darniowe Goldtau, te widoczne na zdjęciu, one kwitną w II połowie czerwca.
Sorobolus ma polski dodatek: różnołuskowy. Kupowałam go w szkółce w Wawie przy Jaskółczej. Widzę go w ofercie Grassfactory, podobno prowadzą sprzedaż wysyłkową, najlepiej napisz do nich maila z zapytaniem. Pan Majewski szybko odpowiada. Może wybiorę się do nich w sobotę, to zobaczę, jak wyglądają sadzonki, jesli są, bo nie wszystkie trawy z oferty są już w sprzedaży.

Kotka Dzidka, jak widzi aparat od razu ustawia się przed obiektyw, jak robiłam zdjęcie trzcinnikowi, to koniecznie w tym momencie musiała go sobie popodgryzać :rotfl1:

DSCF2350.jpg

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Adasiowa

Ogród Kasi 06 Maj 2015 14:08 #365373

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Skoro to serduszka piękna to co innego, posadziłam Aurorę w zeszłym roku to teraz ma ledwo centymetrowe kiełki i pewnie nic z niej nie będzie :(
Nad tą trawą muszę się zastanowić, już bym ją widziała pomiędzy kłosowcami wśród róż, a i zasłoniłaby puste miejsca po szafirkach.
Czekam na relację z wizyty w Grassfactory :wink4:

Czyli z Dzidki fotomodelka :rotfl1: Koty uwielbiają trawy, albo je podgryzają albo je wylegują i potem nic z nich nie ma tylko sucha kępka :devil1:

Ogród Kasi 06 Maj 2015 14:15 #365376

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Zanim sporobolus wyrośnie i zakwitnie, to o szafirkach zapomnisz, wybierz coś wcześniejszego, śmiałki polecam.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 17 Maj 2015 21:55 #370044

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czytam, że sporo traw zamieszka u Ciebie tego lata
Mam ostnicę gigatneę, ale u mnie nie masz szans na rozwinięcie.
Ma za mało miejsca. Ale chęć posiadania jest silniejsza :happy:

Ogród Kasi 26 Maj 2015 15:18 #373311

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, skąd ja to znam. Może dobrze, ze w szkółce jej nie było :devil1: . Twoja zakwita? Masz gdzieś fotkę?

Mam spore forumowe zaległości. bo ogrodowo zarobiona byłam okrutnie :garden: :garden1: :flower: :jeez:,
Na działkę pojechał samochód roślin :woohoo: , siane osobiście pomidory, werbena pat., stipa tenuissima i zakupy :woohoo:

DSCF2424.jpg

Większość roślin trafiła na nową rabatę

DSCF2470.jpg

DSCF2493.jpg

W rzeczywistości jest większa niż wydaje się na fotce :P . Z traw posadziłam stipy, śmiałki darniowe, seslerie, kostrzewy mairei, molinię Variegatę i obiedkę. Byliny i in. kwiatki to: werbena pat., krwiściąg lekarski, pajęcznica liliowata, baptysja, gaura, lnice purpurowe, firletka kwiecista...

A poza tym w ogrodzie ciągle królują tulipany i wcale nie chcą skończyć :rotfl1:

niezamierzona kompozycja
DSCF2438.jpg

ciągle kwitną serduszki, a tulipany to Magic Lavender

DSCF2499.jpg

DSCF2484.jpg

DSCF2515.jpg

Mój tegoroczny tulipanowy faworyt - peoniowy Mount Tacoma
DSCF2528.jpg

DSCF2534.jpg

DSCF2543.jpg

DSCF2544.jpg

kolega Dzidki, spokojny, bezwonny ;), bo wykastrowany rudzielec
DSCF2546.jpg

inny rudzielec :)
DSCF2565.jpg

DSCF2580.jpg

DSCF2582.jpg

Idę nadrabiać forumowe zaległości

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, Adasiowa

Ogród Kasi 26 Maj 2015 19:36 #373375

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kasiu ,ale miałaś sadzenia ,a sadzenia.Będziesz miała jeszcze piękniej ,jak Ci to wszystko urośnie .
Serduszki masz śliczne ,a ta biała wręcz niezwykła :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Ogród Kasi 27 Maj 2015 15:41 #373642

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokażę swoją ulubioną żurawkę, zeszłoroczny zakup w BR.
Southern Comfort

DSCF2445.jpg

tu po przycięciu starych liści
DSCF2488.jpg

Widać ją też na ostatniej fotce w poprzednim poście. Ciekawa jestem, jak u innych się przebarwia.

Ewcia, te małe serduszki kwitną już co najmniej miesiąc. Sama jestem ciekawa, co wyjdzie z tej nowej rabaty :flower2:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, edulkot

Ogród Kasi 27 Maj 2015 16:48 #373650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mam nadzieję, że rabata jest większa niż się wydaje ;) , bo same werbeny to potwory :rotfl1: , kostrzewa mairei też niczego sobie :devil1: , a lnice straciły u mnie wszelki umiar :happy3:

Ogród Kasi 27 Maj 2015 18:41 #373679

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nareszcie wróciłaś ... pusto było bez Ciebie ...
Bardzo się cieszę, że jesteś i "nadajesz" ;-) Zakupy imponujące ! Wyobrażam sobie, ile radości Ci sprawiły, a mnie tym bardziej, jako że znalazły miejsce przy mojej ( Twojej ) ukochanej brzozie ...
Czy ta żurawka rośnie w pełnym słońcu? Zaiste, jest piękna ... poezja .... rewelacja ....jak ich nie kochać ;-)?
W ten weekend przenoszę "Magdalenkę" ( kalifornijki ) na ogród ... trzymaj mocno kciuki... poproszę :)

Mój faworyt - pąki maków na tle drewnianej ściany - koniecznie musisz pokazać je w pełni kwitnienia :idea1:
Białe tulipany, jak białe lilie .... niesamowite wrażenie, dziękuję :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Kasi 27 Maj 2015 18:56 #373684

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Podoba mi się wszystko, będzie radości przy nowej rabacie, kiedy zadomowią się rosliny...a bardzo fajne posadziłaś :bravo: .

Ogród Kasi 27 Maj 2015 19:24 #373693

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Poczytałam o produkcji "soczku" i zastanawiam się, czy nie wyciągnąć części dżdżownic z kompostu :think: .
Tulipany Mount Tacoma były również moimi ulubieńcami zanim nie stały się ulubionymi przysmakami nornic :hammer: .
A jak się ma łączka, zagospodarowałaś ją, bo ta rabata pod brzozą to chyba nie to miejsce?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.585 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum