TEMAT: Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 15:53 #101771

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Wypisz, wymaluj, jak moja :P . Oprócz tego glinianego klepiska :whistle:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 16:29 #101786

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Daniela wrote:
Katju,
to ulubiony serial mojego Tadzia, też czasem go oglądam i tam typowe widoczki angielskie można zobaczyć. No i styl życia ludzi w małej miejscowości, angielski tradycjonalizm i takie rozmaite cechy, o które Anglików podejrzewamy - słusznie lub nie. Zagęszczenie ekscentryków (o zbrodniach nie wspomnę) w tym fikcyjnym hrabstwie przekracza typowe dla tego kraju dane statystyczne. Przerysowane, ale przez to ma swój klimat. :)

Danielo, czy może leci to aktualnie na jakimś programie w TV? Ja oglądałam w internecie pierwsze sezony.
Pozdrowienia dla męża Tadzia :)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 16:41 #101792

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Przez Oliwkę zaczęłam zapoznawać się z Midsomer :rotfl1:
Kot sąsiadki, co straszliwe, jest kotem od mojej kotki :placze: Poniekąd ma prawo tu przychodzić, ale czemu znaczy? :supr3:
Rano było -16 stopni :placze:

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 16:47 #101796

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kasiu, ja mam na Cyfrze taki kanał 13th Street Uniwersal i tam leci ten serial. Dziś już były trzy odcinki :woohoo: , a ja nigdy go nie oglądałam :jeez: . Dzięki za zwrócenie uwagi :hug: , lubię jak ktoś coś poleca ;)

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 17:06 #101800

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Po raz ostatni, Katju, sorry :hug:

Gosiu, chcesz się zaszufladkować - Twój wybór :whistle:
Nie zapomnij tylko, że żeby ogród był w stylu angielskim, nie wystarczą dobrze kolorystycznie skomponowane rabaty. Zresztą, nawet w tej kwestii w angielskich ogrodach nie ma jednego kierunku (stosuje się nasadzenia kaskadowe, lub przeciwnie - wokół bylin wysokich sadzi się niższe).
Ogród pewnej Angielki mieszkającej od wielu lat w Polsce prezentowany w Internecie jako typowo angielski - 1 rabata podejrzanie kolorowa ;-)
www.weranda.pl/galeria-zdjec/ogrod-w-stylu-angielskim/3

Ogród w stylu angielskim to obowiązkowe ruinki, murki oporowe z omszałej cegły, antyczne rzeźby :happy3: ścieżki z piaskowca, rozległe trawniki, brak sztucznych ogrodzeń, mnóstwo pnących róż, teren podzielony żywopłotami na różniące się charakterem części :rotfl1:

Jeśli chce się tych wszystkich niedogodności uniknąć, można obrać kierunek naturalistyczny, który plasuje się jakby między angielskim i wiejskim.Gosia wrote:
Mogłabym ewentualnie sięgnąć po rośliny z dawnych polskich ogródków wiejskich, sadzonych jak popadnie, bez stylu, ale dobór tych gatunków mnie nie interesuje i nie pasuje do mojego charakteru. (...)
Ale dlaczego? Bo pospolite czy bezpretensjonalne? :happy4:

Twierdzenie, że w wiejskich ogrodach sadzono bez ładu i składu jest obraźliwe.
Że nie przywiązywano wagi do komponowania kolorów? Tego nie wiesz, tylko zgadujesz.
Niektórzy kochają wszystkie kwiaty i kolory, nie dzielą ich na wiejskie i angielskie.
Raczej problem mają Ci, którzy nie umieją docenić stworzonych przez naturę cudów, a zachwycają się sztucznymi tworami powstającymi w laboratoriach.Gosia wrote:
Polacy nie... papugi, ale jak pokazuje historia mieli ważniejsze problemy na głowie niż wymyślanie stylów w sztuce ogrodniczej, uznali to za tak mało istotne w obliczu zawirowań historycznych

A więc myślisz o tych, którzy walczyli o niepodległość kraju? Tylko dlaczego musieli walczyć?
Bo ich przodkowie paplący po francusku i angielsku i trwoniący polskie fortuny za granicą przebimbali tę wolność?

Katju, pokaż jakąś ładną fotkę z Twego ogrodu :-)
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2012 17:09 przez sd-a.

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 17:37 #101807

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa,
nie płacz, idzie odwilż ;)
Wiadomo dlaczego znaczy, chce pokazać, kto tu rządzi i, że to jego rewir :mad2: . Innego sposobu, na takie samce, jak kastracja, to ja nie znam :hug2:

Dzięki Marta :) Ja oglądałam ok. 40 pierwszych odcinków /pilotażowy nakręcono w 1997/, w sumie powstało ich chyba z 90, szkoda, że nadinspektora Barnaby`ego nie gra już John Nettles ;)

Siberio, ja teraz siedzę w temacie morderstw nierzadko w angielskim ogrodzie B) :angry:
Masz ;). Podobno ulubiona roślina Anglików /o tę pierwszą się rozchodzi/, często podsadzają nią swoje wypasione róże.
Alchemilla mollis i Lavandula angustifolia 'Hidcote' B)

IMG_6509.JPG

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2012 18:43 przez katja.

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 18:49 #101836

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
katja wrote:
Gosiu, cieszę się, że nie poczułaś się urażona, a jeżeli nawet trochę, to przepraszam :kiss3:
Odkładając style na bok ;) , jedno wiem, dzięki Twojemu wątkowi, wiedzy jaką nam przekazujesz :kiss3: , wiele osób przy świątecznym stole :drink1: może snobować się na bio-ogrodników i mówić, że zamierza hodować dżdżownice kalifornijskie i produkować biohumus, już widzę miny współbiesiadników :rotfl1:.

Ulcia, co zwierzę /i nie tylko ;) /, to charakter. Masz szczęście, że tworzą zgrany kwartet :). Ale wiesz, pogubiłam się w Twoim zwierzyńcu :oops: , napisz powoli, kto jest kto :kiss3: .

Kasiu, może prościej:D:D zaraz wstawię fotkę moich dziewczynek u siebie na wątku, zajrzyj, mimo że mój ogrodowy ale te stworzenia są mi bliskie jak mój ogródek.

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 19:00 #101845

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula, lecę do Ciebie :)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 22:19 #101991

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja to wiem, nawet rozumiem, ale czemu tak cuchnie? :placze:
Pomyślę sobie o odwilży, ile szkód potrafi narobić :pinch: Tylko osobisty kot mały może mnie pocieszyć ;) Nie ma jeszcze imienia, pracujemy nad tym.

Odp: Ogród Kasi 24 Gru 2012 14:24 #104315

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Kasiu,dziękuję za spacer po twoim ogrodzie,lubię takie ,,wiejskie''klimaty :flower2: (malwy,ostróżki,naparstnice).Szkoda że tylko masz tak daleko,Dyzio-jest jak maskotka,ktoś pisał że myślał że to pluszak :supr3: w awatarku-ja też się złapałem. :oops:

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 13:36 #104713

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, czy kocurek ma już imię?

Pawle, dziękuję za wizytę :flower1: i zapraszam ponownie. Muszę pomyśleć nad zmianą awatara, bo ludzi w błąd wprowadzam :happy:

Na koniec roku kilka letnich fotek :):

IMG_6542.JPG

IMG_6612.JPG

IMG_6637.JPG

IMG_6671.JPG

IMG_6725.JPG

IMG_6655.JPG

dach nie mój B) :
IMG_6722.JPG

IMG_6707.JPG

Do siego roku! :drink1:

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 13:52 #104720

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
katja wrote:
dach nie mój B) :
IMG_6722.JPG

Na szczęście, bo wiem jak trudno te ozdobniki zmyć :devil1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 14:49 #104740

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Kot ma na imię Hamlet :) M woła na niego Szkodnik, ja czasem Plezgit, każdy wie, o kogo chodzi :)
Ozdobniki z dachówek schodzą jeszcze trudniej :jeez: Mamy jeszcze jedną stronę dachu do umycia :cry2:

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 15:12 #104749

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Ale zwierzaczków różnych u Ciebie moc :)
Śliczną dużą kwitnącą hortensję kupiłaś - jak sie przyjęła? Tam rośnie przy brzózkach , gdzie ją w doniczce postawiłaś?

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 19:14 #104828

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Piękne lilie :bravo: ,wiewiórka w ogrodzie-super,umnie ich nie widziałem i jezioro pod nosem-raj dla wędkarza (tzn.dla mnie :crazy: ).

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 23:49 #104921

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Jakiś zupełnie inny ogród pokazujesz? :-)
Czekam w takim razie na kolejne ujęcia :-)

Odp: Ogród Kasi 27 Gru 2012 23:55 #104925

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
O, kleomy pięknie kwitną :) , mi się tylko raz udały. Lubię jednoroczniaki.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Odp: Ogród Kasi 28 Gru 2012 13:44 #105033

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu, jak pisze Ewa, z dachówki jeszcze trudniej. Na szczęście wybrał sobie dach obok :happy:.

Ewa, tylko czy kot wie o kogo chodzi :P. Plezgit - interesujaco :woohoo:. Nasz Dyzio w papierach ma Desmond B) .

Elu, ze zwierzakami żyję w zgodzie, to ja zajęłam ich teren. Wiewiórki skubią szyszki na sośnie, czasem zając przycupnie pod schodkami w czasie deszczu...
Hortensja Phantom posadzona w tym samym miejscu. To tegoroczny nabytek, a ta na pierwszym planie Tardiva, zeszłoroczna. Kupiłam je w szkółce Szmita w Ciechanowie, a właściwie, to pod koniec sierpnia delikatnie sugeruję, co bym chciała na urodziny :happy4: , wtedy są podrośnięte i kwitnące.
To ten Phantom trochę później

IMG_6841.JPG

Pawle, to moje początki liliowe, cebule wsadzone tej wiosny, bardziej na zasadzie eksperymentu. Na razie wiem, że warta zakupu jest OT Nymph, chociażby dla zapachu. W lecie, jak zaczęły kwitnąć, przekonałam się czego brakowało w moim ogrodzie - właśnie tego zapachu lilii.
Oj, tak, raj dla wędkarzy. Szkoda, że my nie wędkujemy :dry:. Mimo to, tę łódkę z fotek z początku wątku zamierzam zarejestrować jako "sprzęt do amatorskiego połowu ryb" :P
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2012 13:46 przez katja.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.469 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum