TEMAT: Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 12 Gru 2012 22:45 #101140

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Siberia wrote:
Ja mam po prostu alergię na te nazwę, wolę styl polski, bo mi nie zalatuje snobizmem ;-) :happy4:

No i dzięki Oazie dowiedziałam się, że jestem snobką. :rotfl1:
Ale jeśli tak uważasz to niech tak będzie, mogę być snobką, jakoś w tej dziedzinie mi to nie wadzi. :wink4:

A co do stylów. To skoro wolisz styl polski to może zechcesz mnie z nim zapoznać, jakoś nie spotkałam się nigdzie z takim terminem. Chętnie poznam jego twórcę, podstawowe złożenia tego stylu, zasady komponowania roślin w tym stylu. Kto wie, może mi się spodoba na tyle, że zrezygnuję ze stylu angielskiego. :lol:

Siberio wszędzie są style, na codzień spotykamy je w sztuce, literaturze, muzyce, są też w sztuce ogrodniczej. Ja tworząc swój ogród, może niezbyt udolnie, ograniczona różnymi barierami, wzoruję się na stylu angielskim i jak najbardziej chcę zbliżyć się w swoim założeniu do zasad panujących w tym stylu. Nie odbieraj mi więc prawa posługiwania się terminologią obowiązującą w świecie ogrodniczym. Jeśli napiszę, że dążę do ogrodu w stylu angielskim to bez dodatkowego wyjaśnienia wszyscy wiedzą o co mi chodzi, gdybym napisała w swoim stylu, to kto by sobie wyobraził o co mi chodzi, podobna trudność pojawiłaby się gdybym napisała że chcę mieć ogród w stylu polskim. :lol:

To co dalej zamierzałam napisać, napisała już Dala, powtarzać się więc nie będę. Dalu dziękuję, wyjęłaś mi myśl z głowy. Sama lepiej bym tego nie ujęła. :hearts:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 08:23 #101180

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja wrócę na chwilkę do - kotów. Miałam pierw tylko sunię ( córka szczurkę mimi).

Półtora roku temu przygarnęliśmy maleńką kotkę. Skoro przeżyła noc, żyje do dziś, wykarmiona za młodu na strzykawce. Podobno ma w genach krew kota niebieskiego, każdy vet to podkreślał z zaskoczeniem. Kurcze - ma charakter hrabianki, ale jest kochana i póki co nie robi nic na złość. Przylepa. I nie unika obcych, dla niej to naturalność by się nie chować jak ktoś przyjdzie.

Będąc u veta z ranką Zuzi - zobaczyliśmy dzisiejszą Moli, drącą się wniebogłosy w klatce, wołającą do nas - tak jakby nas znała od urodzenia. Efekt - ówczesna Farciara dostała imię Moli.

Nie mam fotki bo ciężko zrobić, ale te 4 kochane stworzenia są w pełni zgodne.

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 08:43 #101184

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Jeszcze o stylach ;) Mam ogród w stylu wiejskim-dużo wszystkiego, ale i ogród mam duży. Róże pasują według mnie do wszystkiego, jeśli się je lubi. Fakt, nie łączyłam ich jeszcze z warzywami, ale nigdy nie wiadomo...Na pewno z koprem wyglądają świetnie, próbowałam :)
Kocur sąsiadki znaczy teren :placze: Moje robią to tylko na podwórku, ten wręcz przeciwnie :placze: Kocice są pod tym względem wdzięczniejsze.

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 09:09 #101191

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Gosiu, cieszę się, że nie poczułaś się urażona, a jeżeli nawet trochę, to przepraszam :kiss3:
Odkładając style na bok ;) , jedno wiem, dzięki Twojemu wątkowi, wiedzy jaką nam przekazujesz :kiss3: , wiele osób przy świątecznym stole :drink1: może snobować się na bio-ogrodników i mówić, że zamierza hodować dżdżownice kalifornijskie i produkować biohumus, już widzę miny współbiesiadników :rotfl1:.

Ulcia, co zwierzę /i nie tylko ;) /, to charakter. Masz szczęście, że tworzą zgrany kwartet :). Ale wiesz, pogubiłam się w Twoim zwierzyńcu :oops: , napisz powoli, kto jest kto :kiss3: .

ewamaj66 wrote:
Jeszcze o stylach ;) Mam ogród w stylu wiejskim-dużo wszystkiego, ale i ogród mam duży. Róże pasują według mnie do wszystkiego, jeśli się je lubi. Fakt, nie łączyłam ich jeszcze z warzywami, ale nigdy nie wiadomo...Na pewno z koprem wyglądają świetnie, próbowałam :)
(...)

Ewcia
... i tego się trzymajmy :drink1:

Chcesz powiedzieć, że kocur sąsiadki znaczy Ci mieszkanie :woohoo: :mad2: ?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 09:34 #101195

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Kasieńko, naprawdę nie poczułam się urażona. :lol: :flower2:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 10:52 #101226

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Zazdroszczę Ci Kasiu tej działki, nawet jeśli to tak daleko od domu ale za to czas urlopów tam spędzanych.... myślę, że bezcenny :) Bardzo mi się podoba u Ciebie taki "leśny" jakby klimat, jakby trochę lasu, trochę ogrodu. Zazdroszczę naprawdę.
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 12:42 #101266

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, witaj, cieszę się, że mnie odwiedziłaś :dance: . Fakt, mogłabym tam spędzać każdą wolną chwilę i tak staram się robić. Znasz to uczucie, bo też masz swoje miejsce, "gdzie czas płynie inaczej" :) ;) .
Żebyś mnie widziała 11-12 lat temu, już w styczniu, obłożona katalogami biur podróży, wybierałam, gdzie pojedziemy w lecie :crazy: :rotfl1: . Jak to się zmieniają preferencje :silly: , dzisiaj nawet nie czekam do stycznia, już w grudniu śledzę oferty sprawdzonych B) sprzedawców roślin :happy4:
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 13:04 #101274

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kasiu, ja już też nie lubię wyjeżdżać w sezonie na wakacje ;) Szkoda mi przegapić każdy dzień w ogrodzie, kiedy tyle się dzieje! Lubię być świadkiem rozwoju każdego kwiatka, a nawet każdego chwaścika :whistle:
Wolę urlopy zimą, zwłaszcza w cieplejszych krajach, kiedy u nas ogrody śpią, a tam tyle się dzieje w przyrodzie :lol:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 13:16 #101276

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
"Takiemu to dobrze..." :whistle: Tylko pozazdrościć :)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 15:04 #101311

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Kolejnej jesieni skorzystam z podpowiedzi na liściowy kompostownik. Kasiu ,tak go zostawiasz do przyszłego roku?

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 16:26 #101353

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu, a proszę bardzo, wydaje mi się, że to świetny pomysł na zagospodarowanie liści, pomysł Madzi-Mag. Jest tam przeważająca część liści z ostatniego, przedzimowego grabienia. Dosypaliśmy pod czubek i tak został. Na nasze potrzeby powinien być chyba większy :unsure: , ciekawa jestem na ile to osiądzie, bo sporo liści jeszcze zostało, przeważnie na rabatach.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 19:10 #101423

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
katja wrote:
Żebyś mnie widziała 11-12 lat temu, już w styczniu, obłożona katalogami biur podróży, wybierałam, gdzie pojedziemy w lecie :crazy: :rotfl1: . Jak to się zmieniają preferencje :silly: , dzisiaj nawet nie czekam do stycznia, już w grudniu śledzę oferty sprawdzonych B) sprzedawców roślin :happy4:
:rotfl1: :rotfl1: I dlatego ogrodnicy to najgorsi klienci biur podróży! :lol:
Kasiu, nie jesteś jedyna... Znam takich podróżników, co od pewnego czasu mają ten sam cel podróży! :) W Twoim przypadku to przynajmniej jest podróż, wyprawa! No i jedziesz na Mazury, czyli kierunek wakacyjny jak najbardziej... A ja tam agroturystykę preferuję! :rotfl1: :rotfl1:

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 20:11 #101446

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Stanowczo agroturystykę wybieram i ja :crazy:
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2012 20:15 przez sd-a.

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 20:13 #101447

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosia wrote:
skoro wolisz styl polski to może zechcesz mnie z nim zapoznać, jakoś nie spotkałam się nigdzie z takim terminem. Chętnie poznam jego twórcę, podstawowe złożenia tego stylu, zasady komponowania roślin w tym stylu. Kto wie, może mi się spodoba na tyle, że zrezygnuję ze stylu angielskiego. :lol:

Oczekujesz, Gosiu, na coś gotowego do naśladowania? :hammer:
Być może mamy (nie)powtarzalną okazję, by coś takiego stworzyć, a może nawet odtworzyć :idea1: wszak Polacy nie... papugi!!! :-)

Odp: Ogród Kasi 13 Gru 2012 23:45 #101581

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Siberio za cieniutka jestem by stać się twórcą nowego stylu w ogrodnictwie. :rotfl1: Odtworzyć nie mamy co, wszytkie nasze ogrody przypałacowe, dworkowe tworzone były na wzór ogrodów europejskich, Polacy w tej dziedzinie swojego stylu nie wypracowali. Mogłabym ewentualnie sięgnąć po rośliny z dawnych polskich ogródków wiejskich, sadzonych jak popadnie, bez stylu, ale dobór tych gatunków mnie nie interesuje i nie pasuje do mojego charakteru. Pojedyncze rośliny i owszem, ale całe zestawy już nie. Płot ze sztachet nie pasowałby nie tylko do mojego domu, ale też do otaczającego mnie krajobrazu. Gliniane garnki na płocie też w moim przypadku nie wchodzą w grę. Nie pasują do otoczenia. Osobiście podobają mi się stare wiejskie ogródki, pełne różnokolorowych roślin, nikt wtedy nie przejmował się doborem barw. Rośliny miały być wysokie, kolorowe i dużo, nie oddzielano ogródka ozdobnego od użytkowego. Ale to, że mi się podobają u kogoś, nie znaczy, że pasują do mojego ogrodu. Taki ogród pięknie będzie wyglądał u Kasi, w moim otoczeniu przyrody będzie wyglądał sztucznie. Alternatywą do niego jest styl angielski i z niego czerpię natchnienie. :wink4:

A co jest złego Siberio w tym, że oczekuję wzorca? Po co mam wytrychem orwierać drzwi skoro są otwarte na oścież.
Polacy nie... papugi, ale jak pokazuje historia mieli ważniejsze problemy na głowie niż wymyślanie stylów w sztuce ogrodniczej, uznali to za tak mało istotne w obliczu zawirowań historycznych, że od zawsze korzystali z gotowych wzorców. I tak jest po dziś dzień. Ale nie mówię, dumna jak paw będę jeśli komuś uda się stworzyć charakterystyczny tylko dla Polski styl w ogrodnictwie. Także życzę powodzenia i kibicuję całym sercem. :hearts:
Ogrodowych pasji Gosi

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 11:44 #101667

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto, Siberio, czy Wy myślicie, że ja na działkę do kurortu wyjeżdżam :rotfl1: . Na wieś, na polska wieś warmińsko-mazurską :cool3: .
Gosiu, jeśli oprócz ogrodów lubisz atmosferę, tylko na pozór :woohoo: , sennych wiosek i miasteczek angielskich, to polecam kryminalny serial-tasiemiec telewizji brytyjskiej "Morderstwa w Midsomer" /Midsomer Murders/.
Pamiętam, jak Oliwka kiedyś poleciła go w swoim wątku na FO :) . Ja swego czasu obejrzałam w internecie nie pamiętam już ile odcinków, właśnie ze względu na ogrody i nadinspektora Toma Barnaby`ego :rotfl1: .
Na zachętę :woohoo::

Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 12:20 #101686

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Katju,
to ulubiony serial mojego Tadzia, też czasem go oglądam i tam typowe widoczki angielskie można zobaczyć. No i styl życia ludzi w małej miejscowości, angielski tradycjonalizm i takie rozmaite cechy, o które Anglików podejrzewamy - słusznie lub nie. Zagęszczenie ekscentryków (o zbrodniach nie wspomnę) w tym fikcyjnym hrabstwie przekracza typowe dla tego kraju dane statystyczne. Przerysowane, ale przez to ma swój klimat. :)

Odp: Ogród Kasi 14 Gru 2012 15:36 #101764

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
A Ty myślisz, że my z Martą o kurortach marzymy? :happy:
Marta muruje lub brukuje, ja usiłuję wzruszyć gliniane klepisko :jeez: Dla odprężenia dźwigamy kamienie do bagażnika :rotfl1: I to jest właśnie nasza agroturystyka :hearts:

Idę oglądać film, bo kompletnie jest mi nieznany :silly:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.552 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum