TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 10 Kwi 2015 23:32 #356916

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kasiu, przede wszystkim Twoje starsze :happy3: , jak moje podrosną, to już wiem jak mają wyglądać :happy3:
Ostnice cudo :woohoo:
A co ten kotek taki ciekawski :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 11 Kwi 2015 10:23 #356973

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Kot Dyzio to pies na trawy ;) :rotfl1: . Dobrze, że mam jeden parapet niedostępny dla niego, bo ostnica by tak nie wyglądała :happy: . A te siewki jęczmienia grzywiastego to do niczego nie podobne :devil1: , jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że to to zakwitnie pięknymi kłosami. Wszędzie piszą, że to roślina jednoroczna... u mnie zachowuje się, jak typowa zimująca trawa, przycięłam i z kępki wyrasta coś zielonego. Muszę zapytać Kasi - Robaczka, bo jeżeli u mnie przezimował, to u niej tym bardziej.
Dziewczyny, czy u Was werbena patagońska, pozostawiona w gruncie, wypuszcza już zielone? U mnie nic :unsure: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 11 Kwi 2015 13:52 #356981

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aleś Ty w gorącej wodzie kąpana z tą werbeną ;) , jeszcze czas, zwykle pod koniec kwietnia wypuszcza, czasem później, cierpliwości :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Ogród Kasi 15 Kwi 2015 10:21 #358284

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Kasiu,
Sprzedawca jęczmienia zapewniał mnie, to trawa bylinowa. Jest właścicielem szkolki traw i twierdzi, ze od lat pobiera sadzonki z tego samego matecznika. Brzmiał bardzo rozsądnie i..uczciwie, zdziwiony, ze mam wątpliwości. Wszędzie jednak piszą, ze to jednoroczna trawka.
Moja wyglada podobnie jak Twoje siewki i coś tam wypuszcza z suchych resztek. Moze miał rację? :think:
Ps. A roslinka z kompostu to na pewno dzwonek brzoskwinolistny B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2015 10:22 przez Robaczek.

Ogród Kasi 15 Kwi 2015 10:46 #358286

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, mnie mówił to samo, dobrze by było :)
Dzwonek brzoskwiniolistny... :think:. Siberka też go typowała. Mam go... ale nie pamiętam :jeez: , czy tam tę kępę nieopatrznie podkopałam :flower:

Marta, trochę jestem :oops: :rotfl1: . Wegetację mam "cofniętą" w porównaniu z reszta kraju, więc szybko się nie przekonam :happy3: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 15 Kwi 2015 21:17 #358442

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Moja wegetacja jest jeszcze bardziej cofnięta, bo mieszkam na wygwizdowie :jeez: Muszę poczekać ze trzy lata, zanim pojawi się osłona z żywotników-może powoli dogonię resztę kraju ;)
Dyzio, pies na trawy :rotfl1: Swoje koty też tak zacznę określać, za każdym razem pewnie uśmieję się do łez. Pięknie to brzmi :)

Ogród Kasi 15 Kwi 2015 21:30 #358453

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dyzio wyszedł rewelacyjnie
Werbenie chyba coś zaszkodziło, a raczej przymrozki, bo moja już zaczynała wypuszczać listki, a teraz w ogóle ich nie widzę.
Ale werbena powinna się wysiać, więc nic nie szkodzi, że zeszłoroczna nie przetrwa. Na siewki jeszcze za wczesnie. U mnie pojawiają się w połowie maja

Ogród Kasi 15 Kwi 2015 22:05 #358486

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, przywołałam Cię myślami :) , chciałam się zapytać, jak zamówienie w Zielonych Progach? Coś już dostałaś?
Mówili, że jutro znowu ma fest wiać :mad2:. Idę do Ciebie, może pokazałaś chociaż trochę swojej wiosny :flower2: :happy-old: .
Mizianki dla kotów :hearts: .

Gosiu, :kiss3: , dziękuję za wieści z "reszty kraju", czyli coś drgnęło w werbenie :happy3: . Też jestem zabezpieczona, na spektakularny samosiew za bardzo nie liczę, ale pół parapetu mam w werbenie :crazy: .
Jak Twoje pomidory?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 19 Kwi 2015 22:54 #359923

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Raczej zmarło, a nie drgneło.
Miałam je popikować, ale jakoś nie miałam weny. Chyba czekam na ciepełko

Ogród Kasi 20 Kwi 2015 07:44 #359967

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Kasiu :bye:
Ładny ten twój domek, podoba mi się ;)
Ja tez czekam na ciepelko.
Miałam montować podpory do powoników.Ale przez to zimno nic się nie chce :(

Ogród Kasi 04 Maj 2015 15:46 #364705

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, ale przezimowały, tylko przedwiośniu nie dały rady. Może coś się zmieniło od tamtej pory na froncie zeszłorocznych werben, bo u mnie nie dają oznak życia :unsure: ?

Aniu, miło Cię widzieć :bye: . Podpory zamontowane ;) ?

Tyle mam zaległości forumowych :jeez:. Wczoraj wróciłam z działki, było ogródkowanie, ale byłam również malarzem pokojowym :happy3:. Z wieści ogródkowych, rabata "Łąka bis" ;) czeka na rośliny, szał nasadzeń planuję za dwa tygodnie :garden1:

Wiadomość dla Anulki Adasiowej. Kalifornijki, które od miesiąca są na działce, w kastrze oczywiście, mają się świetnie. Mimo zmiennej pogody i bywało, że zimnej bardzo, mnożą się bestie na potęgę. Bardzo dużo nowych maleństw się pojawiło, bo niestety w czasie oddzielania wermikompostu większość zostaje w nim.

Wstawię trochę fotek, bo zaraz będą nieaktualne :wink4:

Szału nie ma, wegetacja opóźniona w stosunku do Warszawy o ok 10 dni, mało deszczu, zimne noce...

DSCF2274.jpg

DSCF2304.jpg

DSCF2321.jpg

DSCF2326.jpg

DSCF2330.jpg

DSCF2346.jpg

DSCF2347.jpg

DSCF2355.jpg

DSCF2356.jpg

śmiałek darniowy
DSCF2358.jpg

sporobolusy gramolą się z ziemi, aż się prosi, żeby jesienią zapełnić to cebulowymi
DSCF2384.jpg

DSCF2364.jpg

DSCF2366.jpg

DSCF2367.jpg

DSCF2374.jpg

DSCF2398.jpg

DSCF2365.jpg

uff
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2015 15:54 przez katja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogród Kasi 04 Maj 2015 16:51 #364712

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko :)

Wybacz, że napiszę tylko o nieziemskich doznaniach podczas wizyty na Twoich włościach .... domek z podwójną brzozą i kępkami białych tulipanów to jedno z najpiękniejszych zestawień tej wiosny :bravo: aż dech mi zaparło ze wzruszenia ... naturalnie, bezpretensjonalnie, sielsko i bardzo, bardzo przytulnie ... a kocisko uzupełniło to zaczarowane miejsce ...
Czy ten maluszek to hortensja ? Zawczasu przepraszam za pomyłkę :oops:
Bardzo dziękuję za niezwykle istotne informacje odnośnie kalifornijek - moje już się duszą w tym wiadrze ... przeprowadzka jest więc nieodzowna.
pozdrawiam Cię cieplutko :kiss3: zaiste, Kasieńko, cudowne uroczysko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Kasi 04 Maj 2015 19:11 #364745

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Te kępy białych tulipanów i mnie zachwyciły.....
Jutro przeprowadzam swoje długości, maja nową kastrę, kupiłam siatkę o drobnych oczkach...mam wrażenie bowiem, że w wiadrze jest kłębowisko....

Ogród Kasi 04 Maj 2015 20:08 #364782

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Oj tak Kasiu ,biały zestaw wymiata.Ogólnie piękny i przytulny jest Twój ogród .Ciekawa jestem co tam jeszcze Ci zakwitnie .Hortensja też nieźle się puściła ,jak się nazywa ? :flower2:

Ogród Kasi 04 Maj 2015 20:17 #364790

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
O tych progach napisałam u siebie :unsure: Nic więcej już nie napiszę.
Co to za białe dzwoneczki obok tulipanów i serduszek? Chyba nie mam takich B)
Dziś niósł się deszcz cały dzień, w końcu teraz popadało. I nie wiem, czy się cieszyć, bo okropnie sucho, czy martwić, bo mnie wilgoć z ogrodu wypłoszyła-a powinnam spędzić w nim jeszcze ze dwie godziny :hammer:

Ogród Kasi 05 Maj 2015 16:38 #365052

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, Ty potrafisz człowieka dowartościować :hug: Bardzo dziękuję za tak miłe słowa :kiss3:. Nie pomyliłaś się, to hortensja Little Lime, mniejsza wersja znanej Limelight.

Ewa, czy rozpoczął się exodus kalifornijek z wermikompostu :) ? Przyznam się, że swoim trochę pomagałam ;), jak zobaczyłam wijące się skupisko :woohoo:, własną łapką je przenosiłam do nowego miejsca :whistle: .

Ewo-Nowinko, :kiss3: . to Little Lime, udany egzemplarz, a i rozmiarami pasuje w tym miejscu. Tak wyglądała w sierpniu

DSCF1393.jpg

Te puste miejsca na rabacie cienisto-tulipanowej to słabo widoczne kły hostowe :wink4: .

Ewa, czytałam u Ciebie o Progach, widać olewają detalistów i tym bardziej korespondencyjnych :angry: .
Na tym zdjęciu widać tulipany i dwie serduszki wspaniałe białą i fioletową. O te chodzi?

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2015 16:40 przez katja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogród Kasi 05 Maj 2015 19:50 #365091

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasia, przyznam się, że trochę przełożyłam razem ze skórka bananów, całe wiadro natomiast postawiłam do góry dnem....i niech się dzieje..
No bo jak tu wybrać? wygląda to tak jakby reszta była przerobiona a one wiją się w środku....? :think: tylko po co, powinny na wierzchu czekać na przesiadkę..... :rotfl1: . Dam im 2 dni, żeby cokolwiek ruszyły się, bo jak nie to...to co właściwie? Nie wyobrażam sobie, żeby wybierać pojedynczo, tam są tysiące chyba :tongue2: a ja chcę kompost dla siebie..... :devil1:

Acha, mam pytanie jeszcze, czy Ty ładujesz im do pełna? bo ja na dno. Gruba warstwa ale do połowy nawet daleko...
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2015 19:52 przez sierika.

Ogród Kasi 05 Maj 2015 20:23 #365096

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje też za bardzo nie chciały przechodzić, ale organizowały sobie zebrania :rotfl1: , to wtedy je delikatnie ręką zgarniałam. Te tycie białe niteczki i tak nie przejdą raczej :unsure: .
Przenosiłam je do obornika, bo miałam na działce, poza tym to ich przysmak. Ponieważ miały zostać na dworze, dałam na dno grubą warstwę, żeby miały się gdzie schować przed zimnem. Ale tak jak u Ciebie, do połowy to jeszcze ho ho.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.613 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum