TEMAT: Mój ogród

Mój ogród 12 Mar 2013 08:50 #133620

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Jadziu :bye: - zapowiadają śnieg w całej Polsce - może i do nas dotrze? Choć, gdyby tam na górze zrezygnowano z mrożena i śnieżenia :think: byłabym bardzo szczęślwa.

Gorzatko :hug: - moj kot dość obojętnie obwąchał worek z wiórami natomiast pies robił wszystko, żeby go porwać, schować się i pożreć :crazy:

Alinko :kiss3: pocieszające ,że to już połowa marca - w końcu ma prawo jeszcze być zimno. Muszę przyznać, że od początku marca wiosna u mnie flirtowała wysokimi temperaturami, wyciągała do ogródka,obdarowywała baziami,uszczęśliwiała widokiem czerwonych pędów piwonii i zielonych lepiężnika , kusiła wiórami...to ochłodzenie muszę potraktować jako zdradę :placze:

Wiesiu , Marto :hug: pisałyśmy równocześnie - wióry czy mączka rogowa to z pewnością psi przedmiot pożądania, mam nadzieję, że roślinki docenią mój prezent ;)
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2013 08:57 przez Margolka.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród 12 Mar 2013 09:20 #133634

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Słuchajcie, sprawa z wiórami nie jest jednoznaczna :-)

Rzeczywiście na opakowaniu napisane jest "Bone Meal". Bone to kość, meal to mąka/mączka.
Ale to co w środku nie ma konsystencji mąki, tylko wiórków.

Markito, w moim Lidlu na cenie widniał napis "wióry rogowe".
Już wtedy zauważyłam tę niespójność.
Naocznie stwierdziłam wiórki i tak to nazywam.

Jeśli jakimś cudem jest to jednak mączka, nie ma biedy, bo mączka ma dużo większą zawartość składników mineralnych :happy4:
Tylko że mączka z kości powinna być biała :jeez: a z rogów szara.
Kości to kości :woohoo: a rogi to wytwór naskórka, zrogowaciały naskórek ;-)

Margolka, masz już śnieg?
Edit: Sprawdziłam, dopiero jutro :-)
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2013 09:25 przez sd-a.

Mój ogród 12 Mar 2013 09:23 #133636

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Cholewka zapomniała, że psy lecą na ten lidlowy "smakołyk" i zostawiłam worek obok szklarni :whistle:
Mam nadzieję, że się suka do niego nie dobierze :club2:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Mój ogród 12 Mar 2013 11:14 #133677

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Właśnie wracam z mojego Lidla i specjalnie zerknęłam na etykietę "mączka rogowa" jednak ;)

Mój ogród 12 Mar 2013 11:24 #133682

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-masz rację. Poprosiłam moją córkę aby kupiła mi owe wióry rogowe,dobrze że zadzwoniła z L,że czegoś takiego nie ma ale jest mączka rogowa w workach 2,5 kg po 17.00.
Co do psiaków to wióry rogowe są bardzo smakowitym deserem i nie znam żadnego psa który by nie lubił tego przysmaku.
Mamy dwa konie i co 6 tygodni korygujemy im kopyta i nie wiem jak dokładnie byśmy posprzątali to i tak one zawsze coś jeszcze wykopią.
edit:
napis po przetłumaczeniu to tak jak piszę Siberka ale w środku są wióry a nie mączka i jak zwał tak zwał a my z pewnością mamy wióry :P
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2013 11:28 przez Roma.

Mój ogród 12 Mar 2013 11:49 #133688

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu , to będziesz musiała mieć swoją psią gromadkę stale na oku po pracach z wiórami, żeby Ci roślinek nie poprzesadzały ;)

Marta czyżby kolejne wiórkowo- mączkowe zakupy? :tongue2:

Dorota - jak znam sprytne sunie to pewnie znalazła i się dobrała ;) One są wszędzie i nic im nie umknie /suki :devil1: /

Siberka podeszła rzeczowo do sprawy :bravo: .Mamy więc wiórki nazywane mączką :wink4: Teraz czekamy na wiosenną dostawę róż :woohoo: /przynajmniej ja czekam :tongue2: /Pewnie będzie opóżniona z powodu tych anomalii pogodowych mrozowo-śnieżnych jakie nam zafundował tegoroczny szalony marzec.

Wciąż nie mam śniegu , a już wolałabym mieć niż nie mieć w tej problematycznej sytuacji
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2013 11:52 przez Margolka.

Mój ogród 12 Mar 2013 12:37 #133707

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Margolciu, akurat Ci śnieg spadnie przed mrozami :-) Śpij spokojnie :hug:

A Romcia już pewnie planuje po ile pakować wióry z kopyt końskich i za ile nam je opylić :happy3:

Mój ogród 12 Mar 2013 12:45 #133711

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic już nie dokupowałam ;) , tocząca się dyskusja zawiodła mnie pod wióry :P

Mój ogród 13 Mar 2013 18:09 #134053

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko :hug: spadł jak przepowiedziałaś :thanks: Mogę spać spokojnie :tongue2:

Marta :bye: wiór nigdy za wiele :teach: Już mnie korciło , żeby doniczkowym sypnąć ale jak zobaczyłam oczami wyobrażni jak Dianka ryje w doniczkach :evil: odstąpiłam od tego straszliwego pomysłu.

Dziś miałam telefon - zapowiedz wysyłki moich róż :woohoo: Przyjadą do mnie 9 kwietnia :dance:

Mój ogród 13 Mar 2013 19:15 #134064

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Dobry termin-będzie po zimie :)
Dziś rano miałam -17 i teraz też mróz się bierze.

Mój ogród 13 Mar 2013 21:12 #134096

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwono-czytasz w moich myślach,tylko toczę zakłóceń miałaś :rotfl1: :rotfl1: Zastanawiałam się jak pozyskać odpady kopyt końskich z zaprzyjaźnionej stadniny i jak to śmierdzące diabliwo przerobić na wióry :think:

Mój ogród 13 Mar 2013 21:37 #134110

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Jakby nie były to zbyt duże kawałki, może pociąłby to jakiś rębak do gałęzi? :think:

Mój ogród 14 Mar 2013 19:24 #134398

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewka - przerażające te mrozy u Ciebie :ohmy: Dobrze, że jednak ten śnieg się znalazł kiedy trzeba.

Romciu - uświadomiłaś mi, że mieć koniki to nie same przyjemności - przejażdżki i czesanie grzywy :tongue2: Również mniej ekscytujące zajęcia - sprzątanie stajni i pedicure :devil1:

Danielo - właśnie poszukuję rozdrabniaka do gałęzi ;) bardzo pożyteczne urządzenie

Mój ogród 14 Mar 2013 21:24 #134434

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U mnie niestety dalej tylko cukrowa powłoka na roślinach .Wolę nie myśleć co może być . :( Oby tylko takie wielkie mrozy do nas nie zawitały :(
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój ogród 14 Mar 2013 22:56 #134465

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja właśnie chciałam psa wypuścić i nie mogłam drzwi otworzyć, tak u mnie sypie :ohmy: :hammer:
Zastanawiam się, czy w ogóle rano będę w stanie wyjść? :think:

Mój ogród 15 Mar 2013 11:21 #134584

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Margolka wrote:
- właśnie poszukuję rozdrabniaka do gałęzi ;) bardzo pożyteczne urządzenie

Małgosiu,nie polecam nożowego bo taki mam, wg.mnie :bad-idea: lepszy jest walcowy-wszystko ładnie zmieli-tylko ta cena ,dobry firmowy rozdrabniacz to wydatek około 1500 pln.W zeszłym roku widziałem fajne w Lidlu - cena około 600 pln jak dobrze pamiętam.Najważniejsza jest moc silnika - 2500 W powinno wystarczyć.

Mój ogród 15 Mar 2013 13:29 #134639

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Margolka wrote:
Siberko :hug: spadł jak przepowiedziałaś :thanks:

To nie ja :happy4: To tvnmeteo :happy3: Wpisuję nazwę miejscowości i wiem o Was wszystko :rotfl1:

tvnmeteo.tvn24.pl/pogoda/polska,1/prognoza/nowy-sacz,26653.html

Mój ogród 15 Mar 2013 19:55 #134766

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie ... zimowo :unsure:
Jadziu jak tam Twoje śniegowe zasoby ? U nas zaspy, zawieje i zamiecie śnieżne - napadało z pół metra :jeez: Rośliny bezpieczne :wink4:
Miałam nadzieję, że temperatury nas oszczędzą - dziś było - 10 a co będzie dalej - zobaczymy.

Martuś - u mnie dziś tak wiało i sypało, że nawet pies nie dawał się wypchnąć za drzwi,nie mówiąc o kocie :tongue2:

Paweł :hug: dzięki za fachową poradę. Cena mnie trochę ostudziła - ile to by było róż.. :supr:

Siberko :kiss3: miałaś szansę zostać cenioną forumową wróżką :wink4:
Złapałam się na tym , że ostatnio mój TV nacelowany na słynny TVN meteo - co rusz jakieś hiobowe wieści, a czasem Maja w ogrodzie ;) też wiem wszystko o Suwałkach :tongue2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.540 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum