TEMAT: Mój kawałek świata

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 13:39 #192826

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jakiej wielkości (przekatnej będzie to rondo?
Berberys nie, to juz lepiej wiąz, choć ja tam skupiłabym się na azaliach... chyba. Może jeszcze pomyślę.
Ten świerk masz na wysokości ronda? On dość spory będzie wiesz? ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 15:20 #192857

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jolu to skrócenie perspektywy mi nie przeszkadza bo teraz to trawnik jamnik, którego tylko trzeba kosić, a trawa tam rośnie bardzo gęsta - ponoć poprzednia właścicielka tam kury wypasała. Kiedyś będzie jeszcze jakaś druga część, ale na razie chcę skończyć kamienne ścieżki na wysokości Białoboka. Druga część będzie zagospodarowywana dopiero - jak dobrze pójdzie w 2015r - jak nam zrobią kanalizację - bo tam będzie właśnie biegła rura odprowadzająca ścieki z domu do studzienki.
Mam Magnolię Gwiaździstą rośnie pod płotem :bad-idea: może kupić inną :bad-idea: ale muszę przesadzić ten wiąz o którym powyżej, bo go źle posadziłam i się zlewa. A ten berberys to tak sobie właśnie myślałam jako taką ostrą plamę całoroczną :bad-idea:

Dorotko wiem, że on (świerk) będzie duży, ale chcę go ogołacać od dołu, ale kiedy to będzie mam go już tyle lat a on jakby w miejscu stał. Pomyśl jeszcze Dorotko, pomyśl :hug:

Jeszcze gwoli objaśnienia terenu - to drzewo najbliżej chodnika to śliwka węgierka i jeszcze powiem, że nawet jak w innych miejscach trawnik jest wyschnięty to tu zawsze soczysto zielony
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 16:53 przez iwa27.

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 18:02 #192891

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Nad nowym zagospodarowaniem trawnika dyskutować nie zamierzam ,bo żaden ze mnie doradca ;),ale różyczki pochwalę a jakże :hug: szczególnie Kronenburga . Fajna ta Kirengeszoma z tymi dzwoneczkami
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 18:39 #192903

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Iwonko :bye:
Piękne hortensje,piękne ja cigle czuję ich niedosyt i odkrywam ciągle jakąś nową ,co chcę mieć :jeez: :hammer:
Kronenbourg posiadam i jestem z niej bardzo zadowolona a chippendale ciągle pozostaje w sferze moich marzeń :fly:

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 20:30 #192947

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonko, super zmiany w ogrodzie masz w planach :woohoo: . Ścieżki kamienne bardzo mi się podobają, ale kompletnie ich u siebie nie widzę :dry: . Po prostu do niczego mi nie pasują :unsure: . Dlatego bardzo lubię oglądać je w innych ogrodach :fly: .
Będę mocno trzymać kciuki, żeby udało Ci się zrealizować plany :flower1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 20:31 przez dorciaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Mój kawałek świata 17 Wrz 2013 20:54 #193191

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Myślę i myślę od wczoraj nad tą Twoja rabatą ;) i za wiele pewnie nie wniosę, bo prawda jest taka, że azalie najlepiej czują się w swoim towarzystwie i aby tego nie zakłócać można dosadzić im coś równie kwasolubnego :silly: . Tu się zgodzę z Dorotką, ja swoim azaliom właśnie dosadziłam golterię rozesłaną i bardzo podoba mi się to połączenie. Niedaleko mam też wrzosy i tu też Ameryki nie odkryłam :happy3:
Za to w centrum posadziłabym coś raczej iglastego rosnącego kolumnowo i najlepiej wolno. Na berberys zdobiący cały rok raczej bym nie liczyła, mój stracił już połowę liści przez suszę, a przecież jestem codziennie :whistle:

Nadal też nie wiem, bo nie odpowiedziałaś Dorotce, czy po obu stronach ścieżki też będą rabaty, czy trawnik zostaje i czy szukasz pomysłu również i na te miejsca?

Mój kawałek świata 17 Wrz 2013 22:46 #193233

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli nie zrozumiałam pytania Dorotki :oops: oczywiście, że obecne rabaty będą poszerzone do samego chodniczka. Pod śliwką chciałabym posadzić hosty i rozpelnicę, bliżej chodnika hortensję jakąś bukietową. Po przeciwnej stronie myślę o przesadzeniu rosnących tam tawuły japońskie a na resztę jeszcze nie mam pomysłu. To tzw. rabata przy płocie rośnie tam ponadto duża biała piwonia(od zawsze), magnolia gwiaździsta, berberys Red Pilard i kilka żółtych róż i takie tam różne byliny. Ponadto rosną tam właśnie azalie, które chcę przesadzić do "ronda" Tymi bokami to będę się zajmować później - teraz najważniejsze przygotować stanowisko dla azali i przesadzić je jeszcze jesienią. Jak myślicie, a może za bardzo się spieszę :huh: bo ścieżki będziemy robić na pewno dopiero wiosną :bad-idea:

Mój kawałek świata 18 Wrz 2013 11:15 #193309

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dokładnie tak samo myślałam o hostach pod śliwką :silly:

Azalie zdecydowanie przesadź jesienią. Wiosną będą się szykować do kwitnienia i przesadzanie w tym czasie może Cię pozbawić kwiatów w najlepszym razie, oby nie coś gorszego ;) . A ścieżki zrób kiedy Ci pasuje, kamienie nie mają najlepszego i najgorszego czasu na układanie :rotfl1:

Mój kawałek świata 18 Wrz 2013 11:28 #193310

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś a co myślisz o posadzeniu w ich środek (azali) jarząba Pospolitego 'Fastigiata" lub może modrzewia europejskiego 'Pendulę' Nie mam jeszcze tego iglaka w kolekcji, a zrzucane co roku igiełki podtrzymywałyby kwasowość ziemi :bad-idea:. Tyko czy takiej wielkości rondo 3m na 5m pomieści prócz 4 azali wielokwiatowych i 2 japońskich jeszcze jakieś drzewko :bad-idea: Może ja za bardzo kombinuję :think:

Mój kawałek świata 18 Wrz 2013 11:43 #193313

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
markita wrote:
...kamienie nie mają najlepszego i najgorszego czasu na układanie :rotfl1:
Tak? Biorąc pod uwagę gliniaste podłoże u Iwony, nie byłabym tego taka pewna ;) i zdecydowanie unikałabym... pory suchej :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Mój kawałek świata 18 Wrz 2013 12:00 #193315

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Iwona, azalie koniecznie teraz.
Hosty pod śliwką... :think: a śliwa nie ma mszyc? Jesli tak, to będziesz miała hosty spaprane, poza tym gdzieś mi sie obiło o oczy, że pod pestkowymi jest jakiś problem z upra host.
Choć rzeczywiście miejsce fajne i wprost wymarzone na hostki.

Też zastanawiałam się nad jakimś pionowym akcentem w centrum ronda, iglaste byłoby najlepsze, choc troche to sformalizuje ta częśc ogrodu. Może jakiś klon japoński, niewysoki? Zima oczywiście nie ozdobi, ale w sezonie będzie pięknie.
Jarząb chyba zbyt duży. Modrzew.. nie wiem, nie mam.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Mój kawałek świata 18 Wrz 2013 13:36 #193333

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Modrzew może być dobrym rozwiązaniem. Ja mam taki szczepiony na wysokości 1,80 m, można by było go tak podcinać, żeby nie przykrywał azalii ;) , oczywiście jak już osiągnie spore rozmiary :silly:
Poza tym takie szczepione drzewko wcale nie osiągnie ogromnych rozmiarów i możesz taki akcent w środku rabaty jak najbardziej mieć.

Mój kawałek świata 19 Wrz 2013 13:21 #193555

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj nie miałam czasu odpowiedzieć.

Dorotko - U Dali pod śliwka są hosty i ponoć super rosną. Zresztą u nas na śliwach nie ma mszyc. Taj pomyślałam o tym jarząbie bo gdzieś w necie znalazłam informację, że jest dobrym towarzystwem dla azalii, ale ostatecznie wolałabym chyba jednak tego modrzewia, a może Kórnika - czyli taka okrągła czuprynka nad azaliami - co myślisz o tym Marto.

Bardzo bym chciała już zacząć w ten weekend, ale czy pogoda i pies mi na to pozwolą :think: Zacznę raczej od poszerzenia tej rabaty pod śliwką bo tam już mam projekt i wszystkie roślinki do przesadzenia - dosadzenia. Następnie chcę przygotować "rondo" na przesadzenie azalii, a co zrobić z lewą stroną nie mam pomysłu zrobię może trochę zdjęć i może RAZEM coś wymyślimy
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2013 13:22 przez iwa27.

Mój kawałek świata 19 Wrz 2013 13:24 #193557

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
iwa27 wrote:
Wczoraj czyli taka okrągła czuprynka nad azaliami

Weż pod uwagę, ze azalie rosna do 2m. Przy zakupie szukaj modrzewia na wysokim sztamie :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Mój kawałek świata 19 Wrz 2013 13:43 #193563

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślę, że to dobry pomysł, tylko pamiętaj o tym wysokim sztamie - jak już napisała Dorotka ;)

Mój kawałek świata 22 Wrz 2013 00:04 #194121

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki dziewczyny za pomoc :hug: Dziś mimo, że w nocy i rano popadało wzięłam się za darniowanie rabat wzdłuż ścieżki i teraz rąk nie czuję. Ściągam darń takim ogromnym nożem, ale jak już pisałam trawa w tym miejscu jest wyjątkowo bujna, tak że zmachałam się setnie. Zrobiłam zdjęcia w połowie roboty, bo jak skończyłam to już było za ciemno na zdjęcia. Może jeszcze jutro zrobię kilka zdjęć. A wygląda to na razie tak
IMG_7046.JPG

IMG_7047.JPG

Jak myślę o darniowaniu "ronda" to już mi słabo :tongue2:

Mój kawałek świata 22 Wrz 2013 00:29 #194124

• Roma
  • Roma's Avatar
Kawał roboty masz już za sobą :bravo: jak widzę niejednego dopadły jesienne modernizacje :P Sporo miejsca będziesz miało Iwuś pod nowe nasadzenia.Oj będzie się działo :flower:

Mój kawałek świata 22 Wrz 2013 09:22 #194154

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ale zmiany! :eek3: Patrząc na te obrazki i czytając pomysły odności wątku "Ogrodowe ABC" dodałbym do niego pierwszy punkt dla poczatkujących ogrodników:
1. Nie zakładaj trawnika.
:rotfl1:
Dorota wspominała o pionowym akcencie w centrum ronda. Może jakiś kolumnowy buk, albo jarząb? Jest też kilka takich dębów, ale w ich przypadku to bardzo często oznacza walkę z mączniakiem.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.618 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum