TEMAT: Mój kawałek świata

Mój kawałek świata 01 Wrz 2013 07:59 #189897

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
No i tak się porobiło - 3 tygodnie urlopu jak z bicza trzasnął, dziś ostatni dzień urlopu - leje. Miałam cały czas wnusię i co kilka dni gości, więc rozumiecie, że nie miałam wiele czasu na neta. Poza tym w moim ogrodzie zastój. Miałam tam jakieś plany, lecz ziemia jest twarda jak beton i musiałam sobie odpuścić. Ponad to tynkowaliśmy dom i było co robić.

A ogród rósł sobie sam, czasami tylko pozrywałam pąki róż i po plewiłam co nieco. W jednym miejscu posiały mi się te małe koniczynki, czy ktoś wie jak się tego pozbyć. Taki mikrus a korzenie ma jak jakaś sieć tarantuli. A pro po tarantuli, byliśmy dwa razy w ZOO w Opolu - polecam - przepiękne ZOO i piękne rośliny tam rosną. Amatorów traw by zamurowało.

No to krótka relacja z sierpniowego ogrodu
IMG_6316.JPG

Ta kiść kwiatów na Lowelly Fairy wisi już 3 tydzień.
IMG_6362.JPG

Wierzcie mi lub nie wierzcie ale ta róża kupiona w Auchan jako Flamenco będzie tak wyglądała do pierwszych mrozów. I tylko pojedyncze żółte listki, żadnej choroby.
IMG_6586.JPG

Obok rośnie kupiony w tym samym miejscu w 2010r Kronenbourg
IMG_6620.JPG

Flora Danica
IMG_6621.JPG

Pirouette już bardzo skromnie
IMG_6610.JPG

Olympic Palace owszem owszem ale mniejszymi kwiatami
IMG_6403.JPG

Chippendale całym w kwiatach. Fajny krzaczek, ale kwiaty są tak ciężkie, że wystarczy trochę deszczu i mokre kwiaty same odpadają z łodyżek
IMG_6417.JPG

Fresja
IMG_6420.JPG

Alinka
IMG_6433.JPG

Summer Song
Pozostałe róże też kwitna ale tak jakoś bez szału, a są przecież i inne kwiaty w ogrodzie
IMG_6639.JPG

IMG_6365.JPG

IMG_6443.JPG

No i zwiastuny nieuchronnego
IMG_6643.JPG

IMG_6367.JPG

A jutro powrót do pracy - na Śląsk :cry3:
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2013 08:09 przez iwa27.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214, Gosia, Margolka

Zielone okna z estimeble.pl

Mój kawałek świata 01 Wrz 2013 08:19 #189902

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Iwonko - róże masz śliczne . Zakupiłam Kronenbourg - mam nadzeję, ze będzie tak piękna jak Twoja.

Mój kawałek świata 01 Wrz 2013 09:32 #189917

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Walczysz zapewne ze szczawikiem ;) , nie ty jedna :rotfl1: . Jak dotąd nie spotkałam na forum skutecznej recepty jak się go pozbyć. Też go regularnie usuwam, a za jakiś czas jest go tyle samo, jak nie więcej :happy3:

Róże pięknie Ci kwitną :bravo: , moje z powodu suszy bardzo skromnie :(

Mój kawałek świata 01 Wrz 2013 10:14 #189929

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Niby Flamenco super kwitnie, a jak do tego zdrowiutka to tylko się cieszyć .Nie ważne nazwana czy nie . Inne róże też fajnie sobie radzą .Muszę przesadzić i Olympic i Danicę ,bo miejsca ewidentnie im nie paszą . U mnie szczawiku również zatrzęsienie i jest go coraz więcej ,więc tylko plewienie jak na razie pozostaje :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój kawałek świata 03 Wrz 2013 20:33 #190492

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
markita wrote:
Walczysz zapewne ze szczawikiem ;) , nie ty jedna :rotfl1: . Jak dotąd nie spotkałam na forum skutecznej recepty jak się go pozbyć. Też go regularnie usuwam, a za jakiś czas jest go tyle samo, jak nie więcej :happy3:

Mam dokładnie te same doświadczenia. Już brak mi chęci i sił do walki z nim. Pielę tylko w widocznych miejscach, ale i to mało skutecznie, bo rośnie toto... :mad2:

Mój kawałek świata 03 Wrz 2013 20:55 #190498

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Iwa, rzeczywiście róże niesamowite, aż trudno uwierzyć, ze to pojedyncze krzaki... Taki Chippendale na przykład...
A czemu obrywałaś pąki różom? ;)
Ty też z powodu suszy musiałaś odłożyć plany przeróbek... Teraz zostają tylko weekendy... A co chciałaś zmienić?

Mój kawałek świata 03 Wrz 2013 22:15 #190536

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Iwonko, szczawika nie da się wytępić, szczawik trzeba polubić ;)
Właśnie dzisiaj pieliłam go na mojej kwaśnej rabacie i omal oka nie straciłam, albo i dwóch, tak mi dziad strzelał nasionkami :angry: A jest tam tego tyle, że całkowite wyrwanie jest po prostu niemożliwe :mad2: Wyrywam więc tylko w okolicach roślin, żeby nie wrastał w nie, a w pozostałych miejscach traktuję jak ...roślinę okrywową :P Przy odrobinie wyobraźni można uznać, że nawet ładnie wygląda B)
Róże masz piękne :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Mój kawałek świata 04 Wrz 2013 08:36 #190569

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonko róże kwitną Ci obłędnie :hearts: . Rozchodniki zresztą też :woohoo: . To nic, że te drugie zwiastują nieuchronne ;), ale za to jak pięknie zdobią ogród :flower2: .

Szczawnik trzeba polubić, ja jeszcze do niedawna nie miałam... ale z jakąś doniczką z ogrodniczego pewnie przywędrował :silly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój kawałek świata 04 Wrz 2013 09:57 #190583

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
... ja jeszcze do niedawna nie miałam... ale z jakąś doniczką z ogrodniczego pewnie przywędrował :silly: .
Właśnie :mad2: a ja się zastanawiam z którą doniczką :hammer:
Do pielenia już sił nie starcza :unsure:
Iwonka piękne róże :hearts:
Jak to Chipek traci mokre kwiaty :dry: u mnie większość sie trzyma :lev:

Mój kawałek świata 09 Wrz 2013 15:31 #191412

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Wpadłam dziś na chwilkę i chciałam tylko bardzo przeprosić wszystkich przemiłych gości za odwiedziny i komentarze. Nie jestem w stanie odpowiadać, pisać, komentować. Ogarnęła mnie ogromna niemoc, nostalgia czy wręcz depresja. Tak strasznie tęsknię za domem i psem. Tak strasznie zazdroszczę wam, że macie swoje zielone kąty na wyciągnięcie dłoni, że nie mam ochoty na nic, kompletnie na nic. Przepraszam, może w końcu się otrząsnę, to wtedy na pewno się odezwę - teraz tylko poczytam

Mój kawałek świata 09 Wrz 2013 16:10 #191418

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Iwonko, głowa do góry! Najgłębszy dół da się zasypać :)
Wstawiam Ci fotkę hosty pod węgierką w nawiązaniu do naszego PW.

01012hostapodwgierk.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Mój kawałek świata 11 Wrz 2013 22:06 #191932

• Tosia2
  • Tosia2's Avatar
:club2:
Hej, a co ja mam powiedzieć???
Iwona, nie dawaj się! Jeszcze trochę :happy-old:
Róże przepięknie Ci kwitną, są zdrowiutkie i wielkie.
Teraz trzeba się częściej spotykać i gadać!!! :comp:

Mój kawałek świata 12 Wrz 2013 21:53 #192110

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Iwa, a co to za depresyjne nastroje! Ja rozumiem, że tęskno, rozbestwiłaś się przez ten urlop... I co z tego, że mamy zielone kąty na wyciągnięcie ręki? A co my tam teraz mamy! Ot, chwasty rosną, bo już nic się nie chce... :lol:
Nie ma czego zazdrościć! Ty przynajmniej tego nie widzisz! To i cieszyć się należy i wspominać, jak było pięknie! No! :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Mój kawałek świata 12 Wrz 2013 22:33 #192134

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwonko-uszy do góry,jutro już znowu piątek :dance: zobaczysz swojego ukochanego psa,popielisz w ogródku i naładujesz akumulatory na przyszły tydzień.
Czasami zazdroszczę takim osobom jak Ty,bo ja na tej polanie zapuściłam już chyba korzenie i wyrwać się gdziekolwiek trudno a to wcale nie jest dobrze tak odciąć się od świata.

Mój kawałek świata 15 Wrz 2013 21:12 #192718

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo wam dziewczyny dziękuję za podtrzymywanie na duchu i miłe słowa. Jakoś dzis doczłapałam do komputera i o dziwo - jak na razie nawet jest Internet. Trochę poczytałam - zwłaszcza dyskusję u Romci, ale stwierdziłam, że w końcu muszę odpowiedzieć w końcu moim gościom

Margolko - Kronenbourg jest różą którą trzeba mieć - ma piękne, duże kwiaty, delikatnie pachnące. Jako jedna z nielicznych róż, nie choruje na plamistość, właściwie na nic nie choruje.Pięknie też zimuje. W drugim kwitnieniu kwiaty ma piękniejsze
IMG_6880.JPG

Martusiu żebyś wiedziała, szczawik nie odpuszcza. A różyczki u mnie nadal kwitną i jeżówki tez
IMG_7016.JPG

Jadzieńku rozmawiałyśmy ostatnio o waszym podarunku Kirengeszoma Dłoniasta urosła i pięknie kwitnie - takimi żółtymi dzwonkami
IMG_6984.JPG

Anetko damy jej radę, a jak nie to pokochamy :lol:

Dorotko specjalnie dla ciebie piękny rozchodnik NN
IMG_6919.JPG

A u mnie JoluChipek tak właśnie reaguje na deszcz - dziś znowu zbierałam z pod niego kwiaty ciężkie od wody, ale oczywiście nie wszystkie tak odpadają
IMG_7018.JPG

Mam jeszcze pytanie czy wy wycinacie przekwitnięte kwiaty jeżówek?

Martulu, Martulu, oczywiście, że chodziło mi o przekwitłe kwiatki, a nie pączki :P

A co do planów to mam wielkie plany i bardzo proszę wszystkich o pomoc i komentarze. Od dawna marzą mi się takie kamienne ścieżki, ale nie za bardzo mam je gdzie zrobić, bo pies i wnusia muszą mieć gdzie biegać, więc trawnik przed domem musi zostać. Ale mam takie jedno miejsce - oto one - w dwóch perspektywach
IMG_6914.JPG

IMG_6915.JPG

W tym okręgu chciałabym posadzić wszystkie moje azalie, mam 4 wielkokwiatowe i do nich białą japońską i rodka Errata - co wy na to? Co dać na obwódkę?

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 07:45 #192768

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Iwona, dobrze rozumiem? Ścieżki kamienne a tam gdzie trawnik rabaty? Ale będziesz miała miejsca do sadzenia.
Środkowe rondo z azaliami się nada, będzie dobrze. nad rodkiem bym się zastanowiła, bo miejsce chyba dość słoneczne?
Ile masz tych azali do przesadzenia? Ja dołożyłabym japonki, golterię, wrzosy (chyba u ciebie rosną, wrzośce. No i cebulowe. Tradycyjne zestawienie, ale sprawdzone ;)
Azalie można przesadzać i teraz. To wytrzymałe bestie a system korzeniowy mają płytko, zwarty. Można spokojnie zabrac sie za przesadzanie, nawet lepiej teraz niż wiosną.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 10:32 #192792

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Dorotko :hug: . Ścieżka kamienna o szerokości 1 m ma biec od chodnika na wprost przez 4 m, po czym ma się rozdzielić na dwa węższe bo 70 cm chodniczki okalające owalną rabatę z azaliami o rozmiarze ok 3 m na 5 m. Mam 4 wielkokwiatowe azalie: 'MANDARIN LIGHTS', 'CHRISTOPHER WREN', 'FEUEWERK' i 'GIBRALTAR' oraz japonki 'SCHNEEPERLE' i taką oranżową nn-kę. Też się zastanawiam nad tym rodkiem i chyba jednak znajdę mu inne miejsce. Jak myślisz jak w ich centrum komponowałby się berberys 'ORANGE ROCKET'? Albo im tam przesadzić Wiąz Holenderski 'JACQUELINE HILLIER' :bad-idea:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2013 11:17 przez iwa27.

Mój kawałek świata 16 Wrz 2013 11:30 #192803

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Iwonka skrócisz prespektywę :think: jednocześnie zyskując nowy zakątek w ogrodzie ;)
A może niewielką magnolię gwieździstą zamiast tego berberysa :think: choć ten z pewnością nadałaby ognistych barw centralnemu punktowi rabaty.
Powiem szczerze, że odkąd przychodzi mi ciąć i pielić pod berberysami coraz mniej je lubię :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum