TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 05 Kwi 2013 11:15 #141156

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Zastanawia mnie to co piszecie o Waszych złotokapach - że nie kwitną? Ja wprawdzie nie mam u siebie w ogrodzie, ale niedaleko, przy sklepie, rośnie spory okaz i wydaje mi się, że każdego roku podziwiam jego kwiaty :think: Muszę zwrócić uwagę w tym roku...
Masz Danielo zmartwienie z budową na działkach. Dobrze Cię rozumiem, wczoraj dostałam pismo z sądu w sprawie planów budowy gazociągu, który będzie wkopywany w naszym ogrodzie. Już mnie głowa boli, gdy o tym myślę :( I tyle pięknych drzew zostanie wykopanych, nie sadzę, aby udało się je przesadzić :jeez:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 05 Kwi 2013 11:24 #141163

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ja uważam, że problemy bywają z młodymi złotokapami, zanim nie dojrzeją. U nas też w okolicy rosną same, spore drzewa i kwitną co roku bardzo obficie. Mam nadzieję, że w końcu któryś u mnie dorośnie. :)

Co do budowy, to z jednej strony spore zamieszanie nam zafundowali, ale w dużej części trasy kolei metropolitalnej tak będzie, więc najbliższe 2 lata spora budowa. Z drugiej strony ja sobie zawsze tłumaczę - troszkę to mam z zasad feng shui - że zmiany powodują pewne oczyszczenie i powstanie nowego. Aby nowe mogło powstawać trzeba najpierw zrobić miejsce.
To tak jak z roślinnością, kiedyś bardzo przeżywałam stratę roślin, a teraz wiem, że w miejsce utraconej mogę mieć nową. ;) Oby wszystko okazywało się takie proste.

Dwa ogródki 05 Kwi 2013 16:07 #141250

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Bardzo Wam wspólczuję. Myśle jednak że my wszyscy którzy posiadamy działki w ROD obawiamy się o swój los. Nie wiadomo kiedy i jaka będzie nowa ustawa. Czy pozwoli nam na spokojne użytkowanie naszych ogródków. I co sie stanie jeżeli będą one do likwidacji (a tak prawdopodobnie się stanie w wielu przypadkach). Nawet jeżeli są wypłacane odszkodowania to co zrobić z kasa jeżeli nie ma miejsca na nowy ogród. Ach :sick:
Ale bądzmy dobrej myśli.

Dwa ogródki 06 Kwi 2013 20:51 #141823

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Smutne to Danielo jak trzeba opuścić swój azyl ,bo przecież ogródki właśnie tym są .Szkoda przecież każdego kwiatka czy drzewka ,ale także ludzi ,którzy z radością tam przebywali :( :(
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Dwa ogródki 09 Kwi 2013 22:24 #143548

• Joanka
  • Joanka's Avatar
  • Fresh Boarder
Cześć Danielo :kiss3:
Szkoda tego co się stworzyło...ale tyle ciekawych przygód czeka za zakrętem :hug2: :hearts:

Dwa ogródki 09 Kwi 2013 22:51 #143560

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Wiem, że najbliższy czas dla działek będzie trudny. Przeżyliśmy już sporo, pewnie idzie nowe, czy lepsze - zobaczymy. :)

Joanko :hug: :kiss3:

Dzisiaj czytałam o przyszłości ustawy o ogrodach działkowych. Natrafiłam na ciekawe artykuliki o ogrodowych stowarzyszeniach i muszę powiedzieć, że nawet gdyby PZD się nie utrzymał, to jeszcze nie koniec świata, ogrody mogą się przekształcać i kto wie, czy nie będą do tego zmuszone. Postanowiłam się nie bać i robić dalej swoje, to co zaplanowaliśmy, bez względu na "ryzyko". Jestem przekonana, że działkowcy w Polsce nie zostaną obrabowani w biały dzień ze swoich ogrodów. :)

Dwa ogródki 09 Kwi 2013 23:02 #143565

• Roma
  • Roma's Avatar
Danielo- tak trzymaj :P a zamiast się zamartwiać, pomyśl o Szamroku,zima się kończy :kiss3:

Dwa ogródki 10 Kwi 2013 09:08 #143641

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Danielo fajnie że myślisz podobnie jak ja. Inaczej nasza praca w ogródku nie miałaby sensu
Za tę wiadomość podziękował(a): Daniela

Dwa ogródki 12 Kwi 2013 21:22 #144862

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Czesc Dani :)
Co prawda nie do usmiechu mi jest po przeczytaniu wiadomosci o likwidowanych ogrodkach ..
Snieg juz stopnial ? moze jest juz cos pstryknac wiosennego

Pozdrawiam Markus

Dwa ogródki 12 Kwi 2013 21:27 #144865

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
faktycznie sprawa z tymi ogrodami działkowymi jest zawiła,niejasna,ale miejmy nadzieje,że nie zabiorą ich ludziom,ze nie będzie tak źle, :hug:
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2013 21:27 przez anabuko1.

Dwa ogródki 12 Kwi 2013 22:03 #144886

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Markus,
Pewne zjawisko zwane "oceną parametryczną jednostki naukowej" niestety robi mi za słonko, księżyc i ogródek w jednym. :crazy: Z tego też powodu moja normalna aktywność forumowa spadła jak u jakiejś formy przetrwalnikowej. Jednak jeszcze parę dni i będą i zdjęcia i inne newsy. :dance:

Aniu,
tylko nadzieją żyję, bez działki sobie życia nie wyobrażam. :think: I tak się zastanawiam, obym nie musiała dotrzymywać słowa... :supr:
Nadal jestem optymistką co do ustawy.

Dwa ogródki 13 Kwi 2013 19:29 #145076

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Daniela wrote:
Jestem przekonana, że działkowcy w Polsce nie zostaną obrabowani w biały dzień ze swoich ogrodów. :)
Oby tak bylo, Danielo. Zycze tego nam wszystkim :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Daniela

Dwa ogródki 14 Kwi 2013 19:55 #145468

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Dzisiaj pojechaliśmy zobaczyć działkę pierwszy raz po ustąpieniu śniegu. W zasadzie w jednym zacienionym miejscu na dole działki jeszcze łata śniegu leży. To co odsłonięte przedstawia obraz nędzy i rozpaczy. Trawnik zniszczony przez nornicę, która sobie wędrowała miedzy śniegiem a darnią. Nawet tam zdjęć nie robiłam, bo przygnębiające - szybko się naprawi i zapomni. :think:

Wycięte drzewo (świerk) z likwdowanej działki, rosło kilka lat, można policzyć...

Tutaj z innej strony świerk i wszystko inne powalone...

Tutaj po lewej była działka i ta po prawej z domkami naszego kolegi też zlikwidowana

Pogrom

A u mnie wychodzą szachownice perskie

Ciemiernik w końcu zobaczył niebo

Pierwiosnki ząbkowane

Krokusy

Krokusy 'King of the Striped'

Ułudka

Sasanka

Tulipany botaniczne do końca zjedzone przez jeleniowate

Moja aukuba japońska pięknie przezimowała w wiatrołapie, niedługo zakwitnie, choć i tak w tym roku wszystko później

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 07:24 #146156

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Bardzo ładne krokusy -a widok pościnanych drzew ..........serce boli. :ohmy: :coffe:

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 08:07 #146167

• Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 66
Serce boli, to za mało powiedziane, nie mogę znaleźć określenia na coś takiego, brak słów.

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 08:18 #146171

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Danielo,smutny widok :( ,,grabionych działek''.
U ciebie wiosna ,nareszcie wszystkie roślinki startują do słonka. :bravo:

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 08:31 #146177

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Przygnębiający widok na ten pogrom :( . Mam nadzieję, że ci, którzy musieli opuścić swoje działki zabrali lub oddali choć część roślin, żeby nie wszystko się zmarnowało :unsure:

Dowiedziałam się u Ciebie jak się moje krokusiki nazywają :lol:

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 11:09 #146238

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Zgodnie ze "spec" ustawą działki zostały wycenione i za to działkowcy dostali odszkodowania. W takim przypadku nie mogli roślin zabierać, tych które były podane do odszkodowania. A widok smutny rzeczywiście, ale pewnie zaraz tam wejdą maszyny i zacznie się budowa, tzn. najpierw rujnacja, a potem budowanie.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum