TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 11:16 #146240

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Nie próbowaliście założyć jakiegoś stowarzyszenia ogródków działkowych na waszym terenie. Moze pzynajmniej udałoby się jakos ocalić to co pozostało. Wiem że to marne pocieszenie dla tych którzy już swoje miejsce stracili ale moze dla pozostałych......????. Co prawda jezeli teren jest przeznaczony pod planowane inwestycje to i stowarzyszenie nic nie zmieni. Jednak trzymam kciuki za WAS WSZYSTKICH sama też martwiąć sie o swój ogródek.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 16 Kwi 2013 22:29 #146335

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Bożko,
trzymanie kciuków nie zaszkodzi. Mam jednak nadzieję, że po zabraniu działek pod kolej metropolitalną dadzą naszemu ROD spokój. :think: Fakt, że kolej podzieli ogród na dwie części i kto wie, czy nie będzie trzeba się też podzielić organizacyjnie, zobaczymy. Myślę, że najbliższe miesiące wyjaśnią sprawę ustawy dla ogrodów działkowych, a jeśli nie to pewnie będzie trzeba pomyśleć o stowarzyszeniu.

Dwa ogródki 17 Kwi 2013 13:16 #146523

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
W przyszłości podzielę się wiadomościami na temat organizacji u nas. Jeszcze nie mieliśmy zebrania ale wiem że są już daleko posuniete działania w celu załozenia stowarzyszenia (też czekamy na nowa ustawe). Nasz ROD jest w może lepszej sytuacji ponieważ znajdujesie poza miastem ale nigdy nie wiadomo jakie sa plany zagospodarowania w gminie.

Dwa ogródki 17 Kwi 2013 18:54 #146585

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Danielo....ja mam takie same widoki co u Ciebie, też powycinane drzewa, zrujnowane domy.....jutro idę na swoją działkę to porobię kilka zdjęć.....serce się kraje - widok totalnie dołujący i przygnębiający :unsure:
nas na szczęscie przyłączyli do innego ROD-u i teraz zamiast Łukaszewicza nazywamy się Kopczyński no i nas oddzielą od tego bałaganu płotem, ale każdy z nas będzie musiał albo nie, jesli będzie miał farta, kawałek przodu na ścieżkę, bo miejscami granica będzie przylegała do płotu no i nie będzie przejścia :sick:

Dwa ogródki 18 Kwi 2013 12:57 #146854

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ładne e Twoje krokusiki,zwłaszcza te'King of the Striped' ;)
Ja ich nie mam,trzba zabdac aby na następny rok i u mnie takie śliczności były :)

Dwa ogródki 18 Kwi 2013 13:00 #146856

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Bożko,
chętnie poczytam o Waszych przemianach stowarzyszeniowych, kto wie co nas czeka. :)

Shirall,
od nas do pasa przeznaczonego na kolej jest około 200 m więc nas tak bardzo to nie dotknie. Jednak jak wejdą tam maszyny, to oni odgrodzą nasze już dwa ogrody. Do naszej części nie będzie dojazdu dotychczasową drogą, mamy dostać od miasta inną, jaka będzie się okaże. Teraz główny wjazd do naszej części będzie przebiegał m. in. przy naszej działce. Dobrze, że tam posadziliśmy szpalerek świerków serbskich, zawsze troszkę kurz się zatrzyma... ;)
Problemy mogą być jeszcze z podziałem sieci wodnej, studnia głębinowa pozostanie w tej drugiej części ogrodu, więc pewnie będzie trzeba budować ujęcie nowe przeznaczone dla naszej. Mogą być perturbacje z tą wodą, ale damy radę. Jestem optymistką mimo wszystko. :) :garden1:

Dwa ogródki 22 Kwi 2013 11:45 #148209

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Miałam zaległe dwa dni wolne oraz weekend do ogrodowych prac. Posprzątałam swój ogródek przydomowy, trochę sadzę nowych roślin, troszkę będę przemieszczała na działkę. Do przenosin szykują się dwa klemki JPII i Ville de Lyon, bo nie chcą ozdabiać murku z mojej strony, tylko bezczelnie kwitną u sąsiadów. Zastanawiam się też nad Comtesse de Bauchaud, bo kupiłam na rabatę z niewielkim podparciem, chciałam go poprowadzić jak bylinowy, :think: ale chyba on się jednak nie nadaje, a na działce są miejsca gdzie mógłby się piąć swobodnie.
W przydomowym ogródku pracowałam powoli i systematycznie, żeby nie odczuć w kościach. Niestety wczoraj pojechaliśmy na działkę i tam, pomimo planu, gdzie się nie obejrzałam było coś do zrobienia... :crazy: Efekt był taki, że miotałam się to tu, to tam. Potem postanowiłam skupić się na różach i ten plan zrealizowałam, cięcia wykonane. Na koniec zrobiłam oprysk z Asahi SL.
Dzisiaj rano poruszałam się jak babcia... miały rację te dzieci z przedszkola co wołały do mnie zza płotu: Babciu! Babciu! :rotfl1: :P
(fakt, że są przyzwyczajone do tego, że w ogródku przechadza się moja teściowa, która ma 90 lat i na babcię wygląda) Zdementowałam szybko, że jeszcze babcią nie jestem, trudno się przecież tak szybko poddawać bez walki. :laugh1: Wychowawczynie napomknęły tylko na pocieszenie, że te dzieci mają młode babcie - co to za czasy! :wink4:

Dodano zdjęcia:
Sasanka nn

Ułudka

Mahonia

Pierwiosnek ząbkowany

jw

Ciemiernik nn

z bliska

Ciemiernik cuchnący

Kwitnie wierzba sachalińska
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2013 23:15 przez Daniela.

Dwa ogródki 24 Kwi 2013 22:17 #149016

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danielo jakie roślinki pryskałaś Asahi? czyżby różyczki?
Zaczęły już u Ciebie rosnąć?
Miotenie się po ogrodie to chyba najgorszy sposob porządkowania :lol: wiem, bo sama niosąc cos na ognisko, czy kompostownika przykucam i zaczynam pracowac to tu to tam :blink: Po chwili dłuższej lub krótszej ... powracam do miejsca, od którego zaczynałam :lol:
Młode babcie :lol: zdziwiłabyś się jakie młode znam :happy4:
Dzieciaki zaś pewnością zaczepiają babcię właściwą, skąd mogły przypuszczać, ze to nie ona ;)

Dwa ogródki 24 Kwi 2013 22:31 #149025

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Mogły przypuszczać, bo teściowa ma włosy białe jak gołąbek. ;) A ja jestem regularna szatynka. :)

U mnie róże pędzą bardzo ładnie. Flammentanz wygląda jakby miał za tydzień kwitnąć. :flower2: Asahi poszło nie tylko na różyczki, w obu ogródkach.
Róże wyjątkowo dobrze przezimowały, wiosna się opóźnia, a one teraz nadrabiają. :dance:

Dwa ogródki 26 Kwi 2013 22:28 #149689

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Danielo piękny kolor uładki ja mam tylko niebieską. :hug: :flower1:

Dwa ogródki 26 Kwi 2013 22:57 #149713

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
haha moja mama by zaraz przyłożyła czymś ciężkim za tą babcię hehe czasami sama obrywam jak jej dokuczam, że jest stara to muszę się ratować ucieczką :rotfl1: no mama jest od Ciebie tylko 2 lata starsza ;)
każdy ma tyle lat na ile się czuje :hug: B)
ja tam jakoś nie czuje się na tyle ile już mam....zresztą nikt mi nie wierzy, ze tyle mam :rotfl1:

kwiatki cuuudne...ach ta wiosna...kocham :hearts:

Dwa ogródki 27 Kwi 2013 06:46 #149778

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Danielo wiosenne zdjęcia piękne. Tyle rozmaitości można podziwiać. Czekam na kolejne fotki Twojego ogrodu.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Dwa ogródki 27 Kwi 2013 10:52 #149825

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Małgosiu,
w tym roku widać, że się ładnie rozsiała. Niektóre sadzonki są rozrzucone, właśnie myślałam żeby je wybrać. :think: Tam zaraz obok jest mnóstwo innych bylin, w tym kolekcja moich przetaczników. Mam(łam?) też drugą ułudkę, niebieską, ale przenosiłam w zeszłym sezonie i jeszcze mi się nie objawiła. Teraz mam więcej czasu, może odnajdę. :)

Shirall,
to jakoś tak w przyrodzie musi być, że jak jedni powiedzą coś miłego, to inni zgaszą wiadrem zimnej wody... :rotfl1: A tak serio, to akurat dzień wcześniej w pracy, moje koleżanki z pracy zdały sobie sprawę z tego, że mogłabym być ich mamą, a traktowały mnie zawsze jako osobę o wiele młodszą (niż jestem). No i to pewnie dlatego żeby mi za bardzo sodówka nie uderzyła, dzieci, które są szczere do bólu "wyprostowały" sprawę. :P Oczywiście się tym nie przejmuję, bo zdecydowanie częściej odbierana jestem jako młodsza niż w rzeczywistości. Lubię takie zabawne sytuacje, a sama nie czuję się na tyle ile lat mam. :oops:

Monik,
Dziękuję, będzie teraz coraz więcej zdjęć.

Dwa ogródki 27 Kwi 2013 11:23 #149829

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Danielo mimo chronicznego braku czasu na bywanie na forum nie mogłam sobie odmówić wirtualnej wizyty w Twoim ogrodzie, choć z naszych rozmów niby wiem co się u Ciebie dzieje, ale wiedzieć to jedno a zobaczyć to drugie. :wink4: Piękne wiosenne zdjęcia, o białą ułudkę się uśmiechnę, choć już kiedyś mnie obdarowałaś tą rośliną, ale jakoś jej nie widzę, podobnie jak pierwiosnka ząbkowanego, który też od Ciebie miałam. Oczy nacieszyłam wracam do ogrodowych zajęć, a w przerwie na herbatę zajrzę do innych ogrodów za którymi moje oczy tęsknią. :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Dwa ogródki 28 Kwi 2013 07:40 #150116

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Chyba cos Ci mojego młodzieńczego usmiechu brak :) :) chociaz trzy wiosenki jestes mlodsza
Pewnie stresik pozimowy,musze zmazać z buziala... i te chmurkę nad czołem w błękitny obłok zamienic :lol:

DPP_1261A.jpg

Pozdrawiam Markus

Dwa ogródki 28 Kwi 2013 09:08 #150134

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Markus,
po Twoich słowach to się buzia sama uśmiecha jeszcze bardziej. :) :) :) :dance:

W sumie, to już mi najgorsza deprecha minęła, od kiedy już ganiam po ogródku wszystko jest oki. Praca uszlachetnia pod każdym względem. :)

Dwa ogródki 28 Kwi 2013 10:21 #150176

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękna sasanka :) Ja tez mam identyczną i nie znam jej nazwy :unsure:
Pierwiosnek ząbkowany bardzo ładny,taki inny :)

Dwa ogródki 28 Kwi 2013 21:52 #150544

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Danielo, po solidnej pracy w ogródku każdy, niezależnie od wieku, ma pewien problem z powrotem do postawy wyprostowanej... ;) Toteż dla niezorientowanych w temacie przedszkolaków ;) byłaś przez chwilę babcią... Powyrywałyby przez dwie godziny chwasty, też by się nie prostowały! :lol:
Jakie ładne zdjęcia... Ułudka na Twoim zdjęciu wygląda dużo ładniej niż w rzeczywistości...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.573 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum