TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 19:07 #109301

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Uleńko co najwyżej odbija poranne promienie słoneczne, sama w sobie jest bledziutka. :wink4: :rotfl1:

Elu przykro mi ale Ci nie pomogę, bo nie posiadam tej rośliny, przynajmniej na razie. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 19:34 #109315

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
To jeszcze ja się przyłączę do klubu posiadaczy dziwnych serduszek :) Rośnie u mnie i różowa, i biała serduszka okazała, żadna z nich nie zanikła. Różowa powtórzyła kwitnienie, choć marnie. Jesienią musiałam wyciąć liście, bo przeszkadzały przy podsypywaniu powojników. To chyba kwestia stanowiska, obie rosną w półcieniu i żyznej, zawsze wilgotnej glebie.
Uwielbiam Fujimusume, kwitnie nieprzerwanie przez cały sezon :)
Rodzina pomaga w ogrodzie, są prace, których nie wykonuję, ale i takie, do których swoich mężczyzn nie dopuszczam. Chyba sobie na złość :lol:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 22:21 #109425

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Elżbieta wrote:
Tulipany , to oprócz azalii, moja wiosenna miłość. Piękny u Ciebie Lilac Wonder. Ale ja chcę zahaczyć troszkę o jesień - Gosiu , czy ja dobrze pamiętam , że Ty masz fotergillę?A może się mylę?
W necie są zdjęcia jej kwiatów , a mnie interesuje barwa jesiennych liści
Elu, ja mam fotergillę, pięknie się przebarwia na ognisty kolor. Nie mam dobrego zdjęcia swojej, bo jeszcze niewielka i znów ją przesadzałam :oops: . Wkleją Ci jednak link do zaprzyjaźnionego ogrodu, gdzie możesz zobaczyć fotki z ostatniej jesieni (strona lub 2 dalej jest zdjęcie wiosennej fotergilli ;) )

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 22:44 #109439

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Gosiu - może masz jakąś serduszkową krzyżówkę - z dicentrą eximią / serduszką wspaniałą/, której liście faktycznie nie zasychają po kwitnieniu .

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 23:01 #109441

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Margolko zapewniam Cię, że mam "czystej krwi" serduszkę okazałą, żaden tam mieszaniec. :rotfl1:
Ewo ja nauczona doświadczeniami z pracami domowymi, kiedy to na początku małżeństwa wydawało mi się, że wszystko zrobię lepiej sama i nawet jak mąż na siłę wyręczył mnie z jakiejś pracy to szłam i poprawiałam po swojemu, jak to się skończyło mówić chyba nie muszę, teraz w ogrodzie zaciskam zęby i uśmiecham się z wdzięcznością za każdą formę pomocy. Drugi raz błędu pod tytułem "ja to zrobię lepiej" nie popełnię. :rotfl1: :rotfl1:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 09 Sty 2013 08:07 #109463

• Daniela
  • Daniela's Avatar
U nas w ogrodzie to ja jestem od roślinności, a mój Tadziu od budowania i ciężkich prac. Nie dałam pielić nikomu, bo wypieliliby wartościowe rośliny. Z czasem widzę, że Tadziu w "prostszych" rabatkach pomaga, ale za każdym razem dostaje instrukcję, co może ruszać, a czego nie. Widać, że każdy może się nauczyć pracować przy roślinności, jeśli tylko chce. :)

Ja się muszę Gosiu dopisać do Twoich serduszek, jak będą nadmiary. U mnie różowa wypadła. Zresztą jak te Twoje takie "żelazne" ;) , to warto. :whistle:
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2013 08:19 przez Daniela.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 09 Sty 2013 11:41 #109510

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Wiosną powiało i aż się jeszcze bardziej jej chce, ech... Serduszka Twoja mnie zaskoczyła Gosiu bo piękna jest, a jeszcze jak piszesz, że nie traci pędów po kwitnieniu to już w ogóle szacun. Z pewnością to kwestia odmiany ale ja nie wiem, jaką mam u siebie. Moja ginie ale i tak ją bardzo lubię, mam dwie białą i różową.
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 10 Sty 2013 17:00 #109933

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Witaj Gosiu! :flower2:
Cieszę się ogromnie, że mogę nadal oglądać Twój cudny ogród.
Serduszka cudna, ale jeszcze bardziej zauroczyły mnie szachownice. Oczu nie można oderwać. Tak jak Dorotka, ja też chcę już wiosnę! Już szykuję nasiona do pierwszych wysiewów :garden1: .
Pozdrawiam :)
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 10 Sty 2013 21:36 #110038

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Na pożyteczność nie mogę narzekać :) Sama nie dałabym sobie rady. Tylko trochę już późno na zmianę przyzwyczajeń. Założyłam sobie, że jeśli będę za każdym razem wybierać z ziemi kamienie, druty, cegły, żelastwo, szmaty, żużel, szkło, to w końcu się ich pozbędę. Guzik prawda :angry: Śmieci ciągle pełno, tylko ja nie pozwalam nikomu się tym bawić ;)

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 11 Sty 2013 13:13 #110230

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Danielo przy najbliższym podziale serduszki będę miała Cię w pamięci. :wink4:

Dorotko ja też już nie mogę doczekać się wiosny, choć przedwiośnie parapetowe już niedługo się zaczyna. :rotfl1:

Małgosiu nawet nie wiesz jak się cieszę, że Cię tu widzę. Mam nadzieję, że teraz będziesz bywać tu regularnie. :flower2:

Ewo to ten etap mam już na szczęście za sobą, jeszcze sporadycznie trafi mi się pojedynczy egzemplarz flakoniku po lekach, jakieś sztućce czy tym podobne, ale tragedii nie ma. :happy: Mogę spokojnie gołymi rękami pracować w ogrodzie, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia.

I ostatni zimowy pokaz róż, tym razem tych które zeszłej zimy wypadły i na tym temat róż będę miała zakończony aż do początku różanego sezonu. :wink4:

Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2013 13:16 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 11 Sty 2013 13:26 #110237

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zajrzałam, a tu róże :woohoo: jak miło :dance:
'Cherry Parfait' urokliwa wielce :) czy ona dodatkowo pachnie?

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 11 Sty 2013 14:14 #110260

• Roma
  • Roma's Avatar
Koleżanko Gosiu! ale dałaś po oczach tymi różami.Z tych co przedstawiłaś ,to jesienią wsadziłam Alinkę,teraz widzę,że dobry to był wybór.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 11 Sty 2013 14:32 #110264

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Gosiu , czyżbyś straciła te 9 pokazanych powyżej róż? Jaka szkoda !

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 11 Sty 2013 23:45 #110397

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja Graham Thomas też przepadła razem z poprzednią zimą :( Na szczęście żywopłot cały czas rośnie i być może będę mogła posadzić drugą za jakiś czas.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 12 Sty 2013 23:40 #110710

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Gosiu, napisz co planujesz z różanych zakupów?
Ja nie wytrzymałam wczoraj i zrobiłam zakupy u Marka Podstolca :whistle: .

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 13 Sty 2013 11:04 #110785

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Gosiu ja też zrobiłam pierwsze zakupy, w marcu będą .
Dokupiłam liliowce 2 sztuki, iryski brótkowe, iryski miniaturowe , iryski japońskie jeden bodziszek do kolekcji i jedną trzykrotkę , karminową takiej nie mam. :)
Zakupy dopiero zaczynam :rotfl1: :rotfl1:, u nas jeszcze nie ma nasionek pewnie będą w lutym , szukam ciekawych roślinek wieloletnich.
W kwietniu zaproponowano mi opiekę na jeden miesiąc za granicą , mam urlop muszę pomyśleć,w języku niemieckim się dogadam, na razie rozważam za i przeciw, więcej jest za- sporo kasy.
Ogród jakoś wytrzyma jeżeli już. :) , coś z tego wyjdzie. :hug:
Ostatnio zmieniany: 13 Sty 2013 11:06 przez Małgorzata124.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 13 Sty 2013 17:29 #110925

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Małgorzata124 wrote:
Gosiu ja też zrobiłam pierwsze zakupy, w marcu będą .
Dokupiłam liliowce 2 sztuki, iryski brótkowe, iryski miniaturowe , iryski japońskie jeden bodziszek do kolekcji i jedną trzykrotkę , karminową takiej nie mam. :)
Zakupy dopiero zaczynam :rotfl1: :rotfl1:, u nas jeszcze nie ma nasionek pewnie będą w lutym , szukam ciekawych roślinek wieloletnich.
W kwietniu zaproponowano mi opiekę na jeden miesiąc za granicą , mam urlop muszę pomyśleć,w języku niemieckim się dogadam, na razie rozważam za i przeciw, więcej jest za- sporo kasy.
Ogród jakoś wytrzyma jeżeli już. :) , coś z tego wyjdzie. :hug:
Małgosiu, w kwietniu jeszcze się tak wiele w ogrodzie nie dzieje. Wrócisz w maju - w najlepszym ogrodowym okresie :P .

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 13 Sty 2013 21:27 #111068

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Już ostatni pokaz różany? :( No dobrze, czekamy do zdjęć aktualnych, oby lista obecności była pełna! A czas oczekiwania na pewno wypełnisz czymś ciekawym i wcale nie musi to być kompost! ;) A co to za przedwiośnie się zapowiada już na parapetach? :woohoo: Na moich parapetach jakaś jesień, schyłek...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum