TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 07 Sty 2013 10:39 #108684

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Gosiu,mam pytanie czy ostróżka to jedna łodyga czy kilka złączonych razem.Róża Gloria Dei to mój faworyt - do notatnika :comp: .

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 07 Sty 2013 15:36 #108779

• karol
  • karol's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 158
A mnie zachwycil przetacznik i serduszka  , do róż w sam raz
Jeśli mogę poradzić to przetacznik kwitnie długo i jeżeli mu się obcina przekwitłe kwiatostany to kwitnie do późnej jesieni,ale serduszka po przekwitnięciu, giną wszystkie łodygi i zostaje goły plac aż do wiosny.
Ostatnio zmieniany: 07 Sty 2013 15:37 przez karol.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 07 Sty 2013 21:45 #109018

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Piękne zdjęcia :) Przetacznik Blauteppich należy do tych niższych? Sposób Karola nie skutkuje w wypadku przetacznika pagórkowego :(

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 07 Sty 2013 22:52 #109045

• karol
  • karol's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety, właśnie temu nie da się przedłużyć kwitnienia

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 00:43 #109086

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Edytko w takim razie wiosną chętnie ukopię sadzonkę dla Ciebie. :lol:

Ewuniu ja wychodzę z założenia, że mam tyle pracy w ogrodzie który przecież służy całej rodzinie, że jeśli tylko ta rodzina wyrazi ochotę pomocy w nim to nie znięchęcam ich do tej pomocy. Przydzielam tylko zadania na miarę "obycia ogrodowego", jest to konieczne jeśli nie chce się znajdować cennych roślin na pryzmie kompostowej. :rotfl1: Warzywnik jest żywicielem całej rodziny, więc raz do roku dzielę go na sektory i każdy członek otrzymuje swój sektor do przekopania. Robię tak odkąd kręgosłup zaczął buntować się przed nadmiernycm obciążeniem. :wink4: Przetacznik o który pytasz jest niziutki, u mnie nie wyższy niż 20- 30 cm.

Bożenko asperka ma rzeczywiście zaciszne stanowisko, dodatkowo na zimę jest kopczykowana wysoko, a w bardzo mroźne zimy ma dodatkowo osłonę z agrowłókniny i kartonu falistego. Tej zimy na razie jest tylko okopczykowana.

Marto dziękuję za rozpoznanie liliowca. :thanks: Co do towarzystwa roślin to niedość precyzyjnie się wyraziłam, nie wszystkie z pokazanych roślin są towarzystwem dla róż, choć w większości tak. Taki np. liliowiec 'Mallard' świetnie wygląda z różą 'Westerland'. Oczywiście posadzony w odpowiedniej od niej odległości. :wink4:

Elu nie smuć się do wiosny już tak bliziutko, niebawem pierwsze wysiewy do kuwetek. :wink4:

Wiesiu masz rację, szczególnie przetaczniki lubię sadzić w towarzystwie róż. :lol:

Chester to jest jedna łodyga ostróżki. :lol:

Karolu dziękuję za poradę, ale obie rośliny uprawiam od kilkunastu lat i mam już trochę doświadczenia w ich uprawie. :wink4: Z mojego doświadczenia, ale też według informacji o tej roślinie to Dicenta eximia nie ginie po przekwitnięciu ale tworzy piękną zieloną kępę ozdobnych liści, powtarzając wielokrotnie kwitnienie z mniejszym nasileniem niż pierwsze. Masz jakieś nieprawdziwe informacje. :happy4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 00:44 przez Gosia.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 09:05 #109111

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Gosiu, kiedy zaczynasz sianie rozsad warzyw? U mnie wprawdzie właśnie zaczął padać snieg, ale juz zaczynam o tym mysleć... Do tej pory zaliczyłam dwie porażki, ale wyczytałam, że mogła to być wina podłoża, jakiego użyłam do wysiewów. Do trzech razy sztuka, więc w tym roku spróbuję znowu!

Ja mam różę Tcheikovski podsadzoną pomarańczowymi liliowcami i bardzo mi się to połączenie spodobało.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 09:27 #109118

• karol
  • karol's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja również z kwiatami mam do czynienia od trzydziestu lat i przyznaję Ci rację jeżeli chodzi o tą odmianę, ale co do serduszki okazałej to właśnie jej wadą jest to że po przekwitnięciu zanika.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 10:16 #109134

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Dagmarko co prawda mówiąc o siewach miałam na myśli wysiew nasion pelargonii, surfinii czy begonii, bo te siejemy już w styczniu. Z warzyw pierwszy wysiewam seler i ten sieję w drugiej połowie stycznia, nasion nie przykrywam ziemią tylko lekko dociskam do podłoża. Na początku lutego wysiewam pory, w drugiej połowie lutego sieję sałatę lodową i kruchą, pomidory, paprykę, do posadzenia w nieogrzewanym tunelu foliowym oraz kilka szt. brokułów na wysadzenie do gruntu. Na początku marca w inspekcie, albo w nieogrzewanym tunelu wysiewam na rozsadę kapusty wczesne, kalafior, brokuły, a na parapet okienny arbuz, ogórki sałatkowe do posadzenia w tunelu foliowym. W drugiej połowie marca sieję na rozsadę kalarepę, bazylię, majeranek, a w zależności od pogody (ten czas może przeciągnąć się do połowy kwietnia) do gruntu marchew, pietruszkę, cebulę, w tunelu rzodkiewkę i koper. W drugiej połowie kwietnia- do początku maja wysiewam kapustę późną na zbiór późno jesienny. Pewnie o czymś zapomniałam, ale to tak w skrócie. :wink4:

Trochę koloru na koniec postu, czyli dalszy ciąg róż. :wink4:

Pierwsza z nich to trudny do kochania egzemplarz. Sam kwiat piękny, ale krzew pod koniec sezonu wyrasta na ponad 2 metry wysokości, podziwianie kwiatów jest wówczas trudne, pędy ma sztywne proste. Trudno ją skomponować na rabacie. Łatwo łapie czarną plamistość i mączniaka, długo trwało zanim udało mi się zapewnić jej takie warunki by pozbyć się tych chorób, tym bardziej, że oprysków chemicznych nie stosuję. :lol:

Kolejna kupiona jako 'Orange Sensation' mam jednak wątpliwości co do tej nazwy.

I kolejni towarzysze i nie towarzysze róż. :wink4:

Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, waldek727, Margolka

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 10:41 #109139

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
karol wrote:
A mnie zachwycil przetacznik i serduszka  , do róż w sam raz
Jeśli mogę poradzić to przetacznik kwitnie długo i jeżeli mu się obcina przekwitłe kwiatostany to kwitnie do późnej jesieni ale serduszka po przekwitnięciu, giną wszystkie łodygi i zostaje goły plac aż do wiosny.

Karolu w tym poście nie napisałeś, że chodzi Ci o serduszkę okazałą, a ja pokazywałam eximię, można było więc wywnioskować, że o tej piszesz. Nie ważne jak długo zajmujesz się roślinami, jeśli natomiast udzielasz porady, szczególnie w tym wątku :wink4: to musisz być precyzyjny by ludzi nie wprowadzać w błąd.

A co do Serduszki okazałej, którą też mam

to sprawa też nie jest taka oczywista. Nie wiem, czy to kwestia stanowiska, gleby czy czegoś innego, ale mojej niestety nie giną po przekwitnięciu pędy i nie zostaje goły plac. Piszę niestety, bo posadzona została tak by po rzekomym zniknięciu zastępowały ją inne rośliny, a rzeczywistość jest taka, że nie dość, że nie ginie to jeszcze bardzo znikomo ale jednak powtarza kwitnienie a rośliny które miały zakrywać po niej pusty plac muszą konkurować z nią w lecie o światło, pokarm i wodę, bo serduszka rozpycha się na rabacie aż miło, nie myśląc o ustąpieniu miejsca innym roślinom. I tak dzieje się od początku jej pobytu w moim ogrodzie czyli od początku 2007 roku. Nie jest to więc doświadczenie z ostatniego roku ale coroczna obserwacja na przestrzeni 6 lat.
Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 10:45 przez Gosia.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 10:53 #109144

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Piękne serduszka, aż chce się wiosny :flower1: , u mnie pada ostro śnieg i zimno jest bardzo. :flower2:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 11:00 #109146

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gosia wrote:

Czy to cudenko to bylina? A jeżeli tak, czy zawiązuje nasiona Gosiu?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 13:21 #109175

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Wiesiu, tak to jest bylina, nie zwróciłam uwagi czy zawiązuje nasiona, ale myślę, że tak, podobnie jak inne astry, natomiast widzę, że ładnie się rozrasta, w razie czego, jeśli nie zginie, można będzie go podzielić. :wink4:

Małgosiu mi też tęskno do wiosny. :flower2: Dla wszystkich którzy tak jak ja i Małgosia wyglądają wiosny kilka zdjęć z poprzednich lat.

Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 13:21 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, waldek727

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 13:27 #109177

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b

Mam nadzieję, że powyższy pokaz poprawi humor gościom tego wątku i skróci czas oczekiwania na tegoroczną wiosnę. :lol:
Ogrodowych pasji Gosi

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, waldek727

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 13:59 #109188

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dzięki Gosieńko za powiew wiosny - piękne zdjęcia . Wypatrzyłam u Ciebie serduszkę giganta :woohoo: Jest niesamowita . Mnie trochę zrażał fakt zasychania liści w lecie. Co u Ciebie rośnie w sąsiedżtwie,żeby zatuszować "pusty placek"?

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 14:32 #109197

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moim serduszkom tez nie zasychają liście i też skromnie powtarzają kwitnienie.
Jak to zaobserwowałam, postanowiłam im dosadzić towarzystwo, które zakwitnie PRZED nimi ;) , czyli wiosenne cebulowe. Już nie mogę się doczekać wiosny, żeby przekonać się, jak pomysł się sprawdzi :silly:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 15:27 #109204

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Małgosiu, no ale jaki pusty placek?? Toż mówię, że Serduszka rozpiera się na rabacie cały sezon przytłaczając choćby różę "Chopichon". W związku z tym na jesieni różę przesadziłam do przodu rabaty by obie rośliny wzajemnie sobie nie przeszkadzały. A co jeszcze rośnie w bezpośrednim sąsiedztwie?

Oto sąsiedzi

i wspomniana wcześniej

a ponadto tulipany, krokusy i szachownice, żeby wczesną wiosną też było tam kolorowo. :wink4:

Marto czyli nie tylko moja serduszka okazała nie zanika, ciekawe czy moja i Twoja są wyjątkami, czy może więcej forowiczów ma podobne obserwacje. :lol:
Ogrodowych pasji Gosi

Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 16:36 #109226

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ta biała lilia to niczym gwiazda betlejemska:) świeci niesamowicie.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 08 Sty 2013 18:23 #109272

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Tulipany , to oprócz azalii, moja wiosenna miłość. Piękny u Ciebie Lilac Wonder. Ale ja chcę zahaczyć troszkę o jesień - Gosiu , czy ja dobrze pamiętam , że Ty masz fotergillę?A może się mylę?
W necie są zdjęcia jej kwiatów , a mnie interesuje barwa jesiennych liści

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.548 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum