TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Mar 2013 18:38 #131240

• tengel27
  • tengel27's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Fajnie sobie przypomnieć widoczki z Twojego ogródka. Zazdraszczam trochę przebiśniegów. Ja mam tylko takie, które muszę zebrać i wyrzucić. :happy4:
Pozdrawiam,

Dawid

Mój wiejski ogródek

Zielone okna z estimeble.pl

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Mar 2013 19:02 #131250

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Aniu dziękuję za odwiedziny. :kiss3:

Dawidzie jak miło Cię widzieć, mam nadzieję, że zostaniesz w sezonie z nami na forum i nie znikniesz tak szybko jak się pojawiłeś. :wink4:

A co do wiosny to ona nie tylko pomału się zbliża, ale wręcz biegiem podąża, co wyraźnie czuję w kościach. :rotfl1: U mnie sezon 2013 rozpoczęty. W ciągu ostatnich dwóch dni, przekopałam zimowy poplon w tunelach foliowych, przycięłam jabłonie i grusze. Poruszyłam ziemię wokół truskawek, wygrabiłam zimowe pozostałości w sadzie. Na dłoniach mam odciski, czuję każdy mięsień, ale jestem szczęśliwa. :happy: :happy: No i moje pszczółki drugi dzień robią oblot. :flower2: :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2013 09:36 przez Gosia.

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Mar 2013 19:12 #131258

• tengel27
  • tengel27's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Bo Ty to jak te pszczółki - ciągle w biegu :) Ja na razie wiosny u siebie niewiele, ale w pracy mam łany kwitnących ranników, śnieżyczek i krokusów. Jak się napatrzyłem to czekam do czwartku i biegnę w ogród :)
Pozdrawiam,

Dawid

Mój wiejski ogródek

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Mar 2013 19:48 #131278

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Po prostu pięknie, wszystko budzi się do życia, żurawki w świetnej formie, a tutaj zapowiadaj, duże mrozy w dzień :crazy:
To zdjęcie, które zacytowała lawenda jest przepiękne :whistle:

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Mar 2013 19:52 #131282

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-słyszysz jak szlocham? to z powodu niemożności :angry: Nadal wszędzie śnieg :jeez:

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Mar 2013 09:28 #131527

• Joane
  • Joane's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
Gosia wrote:
Joane mam nadzieję, że nie jestem taka straszna, żeby trzeba było się bać odezwać w moim wątku. :rotfl1: W każdym razie cieszę się, że Ty zdecydowałaś się na zostawienie śladu, a gości bardzo lubię.

Gosiu ty nie jesteś straszna, wręcz przeciwnie, jesteś bardzo miła. Ja po prostu mam zachamowanie jeśli chodzi o jakiekolwiek pisanie. Potrzebuję bardzo dużo czasu aby coś napisać. Jak mam dobrą wenę to idze łatwiej. :)
Dzięki za radę. Dzisiaj kupię szare mydło, bo nie wiem czy dostanę potasowe i zrobię oprysk. No i czy mogę też od razu opryskać świeżo wsadzoną wićnię i malinę? Dzisiaj będę sadzić.

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Mar 2013 11:07 #131563

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Gosieńko, zajrzałam tu w czasie przerwy "śniadaniowej". Tyle tu wiadomości że czasu nie starczyło, ale zapewne będę Twoim stałym gościem.
Mam jednak tak na szybko 2 pytania - czy tewspaniałe lilie wykopujesz co roku i ponownie sadzisz?
Czy mozesz mi w trybie pilnym podac przepis na swój oprysk olejowy (może jeszcze zdąże) PLEASE :flower1:

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Mar 2013 19:53 #131744

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
melduję się u Ciebie... :kiss3:
kurcze, jakaś grypa mnie dopadła, jutro idę do doktora... :(

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Mar 2013 20:55 #131789

• Roma
  • Roma's Avatar
Bożko-przepis na preparat olejowy jest na poprzedniej stronie.

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Mar 2013 23:17 #131878

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Przepis już wklikałam sobie i jeśli nie będzie wiatru to jutro idę robić oprysk Chciałam dzisiaj zrobić oprysk Promanalem ,ale wiało .Gosiu mam pytanie czy i kiedy powtarzasz taki oprysk :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 03:16 #131909

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Gosiu,przetacznik z różyczkami - piękny duet-już ściągnięte :whistle: .Jesteś tytanem pracy :bravo: ,ja też rzuciłem się na robotę w ogrodzie a teraz muszę to odchorować. :wink4:

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 08:22 #131947

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Gosiu teraz to chyba nie ma co pryskać, deszcz zapowiadają i spadki temperatury znaczne :think:
A u mnie już znalazłam rodzinkę jakichś szkodnikow na jesionie Crispa :cry3: Kiedy się zdomowiły :jeez:
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2013 08:24 przez pamelka.

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 10:00 #131984

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Witam wszystkich miłych gości i przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem, ale u mnie sezon ogrodowy zaczęty i czas mam mocno ograniczony. :wink4: Ale cięszę się z każdych odwiedzin i każdego wpisu i to mnie mobilizuje do powracania na forum. :lol:

Może najpierw odpowiedzi merytoryczne. :wink4:
Joane ja bym te młode rośliny świeżo posadzone zostawiła bez pryskania. Myślę, że w szkółce były pryskane wielokrotnie i zimujących szkodników bym się tam nie spodziewała. W razie czego w sezonie wystarczy oprysk z mydła potasowego i sody.

Bożko o przepisie już wspomniała Roma. :wink4: A co do lilii to nie wykopuję ich na zimę, nawet orientalnych. Wszystkie lilie zimują u mnie w gruncie. Mrozy im nie straszne, jedyne czego trzeba bezwzględnie przestrzegać to zabezpieczenie niektórych w tym orientalnych przed wilgocią w zimie. :lol:

Jagódko oprysk wykonuję raz na przedwiośniu i nie powtarzam go aż do następnego sezonu. W razie potrzeby w sezonie stosuję opryski z sody i mydła potasowo czosnkowego. Oprysk olejowy stosuję przed oblotem pszczół, potem ze względu na ich bezpieczeństwo powstrzymuję się przed takimi opryskami. :wink4:

Pamelko wiele opadów deszczu będzie potrzeba by ten olej z roślin zmyć. :happy: Wiadomo, że takiego oprysku przy temperaturze minusowej się nie wykonuje. Moje rośliny są już jednak opryskane, wykorzystałam sprzyjającą kilkudniową aurę.

Pawle dziękuję. Nie wiem czy tytanem ale na pewno ogrodoholiczką. :happy4: Tobie życzę zdrowia, nie czas teraz na choroby. :wink4:

Romciu :kiss3: za zastępsto pod moją nieobecność. Proszę o dalsze trzymanie ręki na pulsie, bo w miarę ocieplenia i poprawy pogody będę znikać na dłużej. :wink4: Mam nadzieję, że śnieg u Ciebie topnieje i powoli też zaczyna z za krzaków wyłaniać się wiosna. :flower2:

Haniu kuruj się, szybkiego powrotu do zdrowia życzę. :hug:

Igorku miło Cię widzieć, cieszę się, że spodobała Ci się moja mini kompozycja. :wink4: O powracających mrozach nie chcę słyszeć. :flower:

Dawidzie, kto jak kto ale Ty mnie już trochę znasz. Jedyny czas kiedy siedzę to początek lipca lub wizyta Danieli (ta nawiedza mnie w różnych terminach, ale najczęściej w czerwcu). I to tylko dlatego, że jestem dobrze wychowana i wiem, że trzeba dotrzymywać towarzystwa gościom a nie roślinom. :rotfl1: Ale ile ta niemożność pogrzebania w ziemi mnie kosztuje to wiesz najlepiej, to już uzależnienie. :happy4:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2013 10:00 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 10:43 #132004

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gosiu- wiedzy skarbnico, Ty pewnie mnie oświecisz jak wysiewać powojniki :thanks: , czy ich nasiona wymagają stratyfikacji?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 11:32 #132015

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Wiesiu nie wiem o jaką grupę powojników pytasz, bo mają różne wymagania co do siewu a i stratyfikacji nie wszystkie wymagają. Przepraszam, ale teraz nie mam czasu, chcę wykorzystać sprzyjającą pogodę na pracę w ogrodzie, ale wieczorem, jeśli nie uściślisz o jakie pwojniki chodzi, opiszę warunki wysiewu wszystkich znanych mi grup. :kiss3:
Ogrodowych pasji Gosi

Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 11:48 #132017

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Na razie podejmuję próbę siewczą grupy Viticella :)
Tymczasem życzę miłego ogrodowania :flower2:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 12:34 #132031

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma wrote:
Bożko-przepis na preparat olejowy jest na poprzedniej stronie.

Dzięki wielkie, znalazłam i postaram się opryskać niektóre z moich roślinek jeżeli tylko znajdę czas przed "wybuchem" wiosny.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 07 Mar 2013 13:17 #132041

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosia wrote:

Powiedz mi proszę czy to cudo zostaje na zimę w ogrodzie czy też wykopujesz i ponownie sadzisz.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2013 23:07 przez Roma. Powód: poprawiono cytat

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.507 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum