TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Ogrodowe pasje Gosi. 23 Lut 2013 20:13 #128266

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Gosiu gdzie się Podziewasz :search: :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 12:00 #129259

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Iwonko :kiss3: Mój sposób sadzenia i nawożenia powojników dość szczegółowo opisałam w dziale Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany. Może na coś Ci się te porady przydadzą. :wink4:

Małgosiu, gdzie się podziewam? Teraz to już głównie w ogrodzie i przy parapetowych pracach. :happy:

Na pierwszy ogień poszły parapety. A na nich ustawione są pojemniki z wysianymi nasionami:
Sałata
Papryka: Cayenne, 'Mercedes', 'Alexander', 'Kaskada', 'Vlasta' i 'Elf Zielonki'.
Pomidory: 'Marzano Lampadina', nie oznaczona odmiana nasiona przywiezione z Brazylii- owoce ogromne, koktajlowy 'Prince Borghese', koktajlowy 'Cilegia', 'Ponderosa', 'Marmande'.
Por: wczesny 'Bulgaarse Reuzen', późny 'Baca'.
Cebula: wczesna sałatkowa 'Globo', średnio późna 'Supra', późna do bardzo długiego przechowywania (do czerwca) 'Bila', średnio późna załamująca szczypior 'Niagara' mieszaniec F1, bardzo wczesna typ sałatkowy 'Majka', średnio późna czerwona 'Carmen'.
Seler korzeniowy: 'Snow White' i 'Denar'.
W tunelu foliowym posiałam też bardzo wczesną odmianę rzodkiewki 'Cherry Belle' na zbiór na Wielkanoc. :lol: Planuję jeszcze dosiać rządek marchewki.

A ponad to przycinam drzewa w sadzie, co zajmuje mi dużo czasu zważywszy na wielkość drzew i ich ilość. Jutro będę przycinała powojniki, tak przynajmniej planuję, i wysieję, jeśli zdążę, nasiona bylin, które od dwóch, a niektóre od trzech tygodni leżą w lodówce. :wink4: Robię opryski olejowe przeciwko ochojnikowi, i wiele innych niezbędnych o tej porze roku prac. Także jak co roku od połowy lutego do nadejścia zimy na forum pozostaje mi już niewiele czasu. :flower2: Ale od czasu do czasu na pewno się pojawię, szczególnie jeśli będzie komuś potrzebna moja pomoc.

Przy okazji tego wpisu bardzo chcę przeprosić Romę, której obiecałam zdjęcia roślin najlepiej pasujących do róż. Niestety na obecną chwilę nie jestem w stanie spełnić tej obietnicy ponieważ zdjęcia mam zgrane na płytę a komputer nie chce czytać stacji dysków. :( Jeżeli nie uda się naprawić tej usterki to takie zestawienie będę mogła zrobić dopiero jesienią, gdy z ciągu sezonu porobię nowe zdjęcia. Mam nadzieję, że to jedyna nie spełniona obietnica i niczego więcej nie przeoczyłam. :oops:

I na koniec, bo dawno zdjęć nie pokazywałam, pierwsze oznaki wiosny w moim ogrodzie. :lol: :lol: :lol:

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2013 12:01 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku, chester633

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 12:24 #129266

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Czy ty Gosiu, chcesz powiedzieć, że u ciebie już takie pąki? :supr3: U mnie jeszcze tyyyyyle śniegu :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 12:28 #129267

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Przyleciałam Twoją wiosnę zobaczyć :woohoo: ... Gosiu piękna :woohoo: i stwierdzam z zazdrością :oops: , że bardziej "wypasiona" od mojej.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 12:40 #129272

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Dorotko dokładnie to chcę powiedzieć, to są aktualne fotki w wczorajszego popołudnia. :wink4:

Dorciu na pocieszenie powiem, że mieszkamy stosunkowo blisko siebie i jeśli ta wiosna idzie z zachodu to niebawem powinna być u Ciebie. :kiss3: :flower1:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2013 12:40 przez Gosia.

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 12:50 #129275

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-mną się nie przejmuj,ja mam czas,ja poczekam :kiss3: Troszkę zazdroszczę Ci tych możliwości,choćby tych parapetowych.

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 12:55 #129276

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Oj widzę ,że muszę się spieszyć z zadawaniem pytań :lol: Bo tak sobie zwlekałam a teraz czytam ,że bedzie Ciebie coraz mniej na forum :( Gosiu ja w sprawie warzywnika ,czy masz może zdjęcia warzywnika chodzi mi o zgapienie sposobu wysiewania warzyw,żeby sobie wzajemnie nie przeszkadzały,a wręcz pomagały :) No i doczytałam ,że siejesz na parapetach różne odmiany cebul ,czy Ty je potem flancujesz do gruntu? W ogóle nie pomyślałam ,że można je siać w domu...
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 13:26 #129286

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Romo dziękuję za wyrozumiałość. :kiss3:

Marzenko Taki sposób wysiewu jest pokazany przeze mnie na zdjęciach zacytowanych przez Hiacyntę w temacie Ekologiczny warzywnik - wiadomości. Jak ustalę sąsiedztwo warzyw na ten rok to podam tu na forum. :wink4: Ważną może być też wskazówka, że ja swoje warzywa sieję w kierunku południe- północ, dzięki temu wszystkie rośliny mam równomiernie doświetlone, wszystkie równomiernie obsychają po deszczu czy podlewaniu, co chroni je przed licznymi chorobami grzybowymi.
Wysiane teraz cebule flancuję później w polu. Taki sposób daje mi szybszy i większy plon niż cebuli sadzonej z dymki a ponad to mam większą różnorodność odmian. Dzięki temu mogę cały sezon zbierać cebulę nie ruszając tej która ma być przechowywana i użytkowana zimą. Moja rodzina spożywa duże ilości cebuli stąd aż dwie odmiany sałatkowej. :wink4: Oczywiście na rabacie z truskawkami od jesieni rośnie już czosnek. :happy: Jeśli byś miała ochotę to zgodnie z kalendarzem Biodynamicznym to dziś i jutro do 1330 możesz spokojnie wysiewać cebulę. :flower2:
Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2013 13:27 przez Gosia.

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 13:57 #129294

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Gosiu - piękna wiosna! Ja o takiej mogę tylko pomarzyc - u mnie jeszcze gruba kołderka śniegu...

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 14:42 #129305

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Gosiu zazdroszczę u mnie jeszcze wszystko przysypane śniegiem , u sąsiadów na trawniku już zielono a u mnie na razie śnieg, choć cały czas topi się.

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 15:07 #129317

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Wiosna jak wiosna ale te parapetowe poczynania to dopiero są godne podziwu :P
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 19:13 #129403

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Bardzo dziękuje Gosiu i z niecierpliwością będę czekała na dalsze istrukcje :) Zaraz sobie popatrzę na te uprawy ,uważam za dobry pomysł zmierzyć się z ekologiczną uprawą warzyw i nie tylko :)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 19:19 #129406

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ale wiosna :woohoo: a podobno to na zachodzie jest cieplej :rotfl1: Śliczne wiosenne obrazki, mam nadzieję na szybkie takie i u siebie.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Ogrodowe pasje Gosi. 26 Lut 2013 19:58 #129421

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Może niedługo takie wiosenne obrazki dotrą też do mnie .Niestety u mnie dalej biało na ogródku . :( Powsadzam tylko dymkę ,bo niestety miejsca juz pozostało zbyt mało :( Moje czosnki też od jesieni siedzą w truskawkach i na obrzeżach rabat,a także przy każdej róży
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 13:34 #129660

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Dobrze że zajrzałam bo miło oglądać takie śliczne oznaki wiosny :woohoo: , u mnie też jeszcze spora warstwa śniegu ale przecież ciągle topnieje
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 13:58 #129665

• peonia
  • peonia's Avatar
Gosiu, dziękuję za wyczerpujący opis uprawy powojników, mam zamiar zastosować twoje porady w tym sezonie.

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 19:15 #129753

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Kasiu, Geniu, Piotrze, Jagódko, Katik życzę Wam by i do Was wiiosna jak najszybciej dotarła. U mnie może nie wiosna jeszcze ale przedwiośnie w powietrzu czuć jak najbardziej. :wink4:

Dorotko czy godne podziwu nie wiem, ale uciążliwe, szczególnie jak najpierw zrobi się wysiewy, zastawi parapety a potem postanowi okna umyć. :rotfl1: :rotfl1:

Marzenko zachęcam, jak widzisz, do upraw ekologicznych, pomijam kwestię zdrowia, ale nawet smak jest lepszy. :lol:

Jagódko ja dymki nie sadzę w ogóle w to miejsce wysadzam flance cebuli wysianej teraz.

Beatko jeśli tylko te porady Ci się przydadzą to warto było poświęcić czas na ich napisanie. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz coś przydatnego napiszę. :wink4: :silly:

Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale sześć? Oceńce sami. :wink4:

Paeonia officinalis 'Rubra'

Heuchera 'Midnight Rose' po zimie jak widać w dobrej kondycji

Nepeta faassenii 'Auslese'

Tanacetum parthenium

Phlox

I na koniec, zdjęcie niestety nie najlepsze, ale postanowiłam pokazać bo to perełka dzisiejszej rabaty... ta dam...
Eranthis hyemalis
Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2013 19:18 przez Gosia.

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 19:18 #129755

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jejku :eek3: , u Ciebie rzeczywiście wszystko pcha się już na świat :ohmy:
A prognozy na najbliższe dwa tygodnie takie średnio wiosenne :hammer:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.625 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum