TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 19:22 #129757

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Marto proszę mi tu nie siać defetyzmu. :hammer: :hammer: :hammer:
Ogłaszam wszystkim niedowiarkom, że idzie wiosna, co by nie być posądzoną o nadmierne rozbudzanie nadziei, potwierdzam zdjęciami. :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 19:31 #129763

• Roma
  • Roma's Avatar
Widoki budujące dla tych którzy już doczekać wiosny nie mogą ;) u mnie nadal wszystko pod śniegiem.
Gosiu-jak myślisz czy powinnam odkryć azalie japońskie? choć na tyle aby dać im dostęp do światła?

W środku w tych zielonych tubach jest nasypane igliwie.Może tuby zostawić a igliwie rozgarnąć?

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 22:53 #129855

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Widoki budujące zaraz jutro muszę sprawdzić ile tej wiosny u mnie już widać :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogrodowe pasje Gosi. 27 Lut 2013 22:56 #129858

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Piękny ranniczek :) A przedwiośnie już tuż tuż, jutro ostatni dzień lutego a potem marzec i po trzech tygodniach to już wiosna :happy4: A śnieg się już u mnie prawie całkowicie stopił a więc może przy następnej wizycie na działce, zobaczę i u siebie takie zwiastuny jakie ty masz u siebie :wink4:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Ogrodowe pasje Gosi. 28 Lut 2013 07:08 #129878

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Piękny rannik :flower2: - ile w nim pozytywnej energii,wczoraj szybko zlustrowałem ogród i...będą kwitły ciemierniki (pierwszy raz)-jest chyba z 6 kwiatków :) dziś postaram się zrobić fotki.Być może zakwitnie poraz pierwszy dereń Kousa-są gałązkai z bardzo pękatymi końcówkami :bad-idea: .Jeszcze tylko kilka tygodni..... :garden: :crazy: .
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Ogrodowe pasje Gosi. 28 Lut 2013 09:42 #129942

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Pawle o lustracji własnego derenia kousa nie pomyślałam, a też już kilka lat na kwiaty czekam. Dziś sprawdzę, czy jest nadzieja, że w tym roku zakwitnie. :flower2: Ciemiernik czarny u mnie kwitnie całą zimę, tak mi się opatrzył, że nawet o wstawieniu zdjęcia nie pomyślałam. :happy: Natomiast korsykański w pąkach ale już pękających. Niestety więcej się nie dorobiłam choć lubię te kwiaty. :lol:

Piotrze życzę Ci szybkiego nadejścia wiosny. :lol:

Jagódko liczę na relację z Twoich obserwacji. :flower1:

Romo ja myślę, że koniecznie powinnaś zdjąć igliwie, które ogranicza dostęp światła i natychmiast okryć azalie białą agrowłókniną, która ma teraz chronić rośliny przed nadmiernym nasłonecznieniem. Tylko jedno ale, nie wiem jakie temperatury są teraz u Ciebie, żeby przy tej zamianie nie przeżyły rośliny szoku termicznego.Ja zimozielone okrywam tylko agrowłókniną lub stroiszem, nigdy tak szczelnie ich nie zasypuję. :)
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ogrodowe pasje Gosi. 28 Lut 2013 12:29 #129990

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Ja tak jak Gosia - na japońskie rozwijam białą agrowłókninę ( wielkokwiatowych nigdy nie okrywałam i zawsze pięknie kwitły)i dość późno ją ściągam - żeby uchronić przed zbyt szybkim parowaniem wody - bo jak słoneczko przyświeci i wietrzyk powieje , to może więcej szkody zrobic niż mróz

Ogrodowe pasje Gosi. 28 Lut 2013 21:19 #130157

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Beatko jeśli tylko te porady Ci się przydadzą to warto było poświęcić czas na ich napisanie. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz coś przydatnego napiszę.

Gosiu oboje wiemy, że jedną z pierwszych czynności jaką się wykonuje w ogrodach naturalnych na przedwiośniu a dokładnie z końcem lutego do połowy marca, jest zrobienie oprysku olejem parafinowym. Przynosi to w dalszych miesiącach znakomite efekty w postaci zredukowanego występowania szkodników na naszych roślinach. Skoro poruszyłaś już temat w swoim wątku, to czy mogłabyś go trochę rozwinąć tak, aby był czytelny i zrozumiały dla coraz większej rzeszy zwolenników ogrodów żyjących w zgodzie z naturą. :hug:

Pozdrawiam.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Ogrodowe pasje Gosi. 28 Lut 2013 21:46 #130176

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Gosiu, u Ciebie już naprawdę widać wiosnę :eek3: W moim ogrodzie nadal leży sporo śniegu, więc ja czekam cierpliwie aż stopnieje, żeby zabrać się za jakiekolwiek prace ...
Dereń kousa, mówicie? Oj, chyba jutro pobiegnę zobaczyć, czy ma pąki, bo ja jeszcze nie doczekałam się kwitnienia mojego, a mam go już dwa lata :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogrodowe pasje Gosi. 28 Lut 2013 22:10 #130184

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-dziękuję i znowu coś sknociłam.Jak tylko śnieg zginie to zaraz zabieram się za wywalenie igliwia i nakryję na wierzch włókniną,tylko nie wiem czy pojedyncza warstwa wystarczy?

Ogrodowe pasje Gosi. 01 Mar 2013 10:31 #130274

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
waldek727 wrote:
Gosiu oboje wiemy, że jedną z pierwszych czynności jaką się wykonuje w ogrodach naturalnych na przedwiośniu a dokładnie z końcem lutego do połowy marca, jest zrobienie oprysku olejem parafinowym.(...) Skoro poruszyłaś już temat w swoim wątku, to czy mogłabyś go trochę rozwinąć tak, aby był czytelny i zrozumiały dla coraz większej rzeszy zwolenników ogrodów żyjących w zgodzie z naturą. :hug:

Waldku ja nie poruszałam tematu o opryskach olejem parafinowym, nie mogę więc rozwinąć tematu, bo poza jednym zastosowaniem Promanalu kilka lat temu nigdy już takiego oprysku nie stosowałam. Przy tej ilości iglaków i drzew owocowych jakie są u mnie nie stać mnie na takie opryski. Tym bardziej, że taki oprysk należy wykonać bardzo dokładnie, więc preparatu wychodzi duża ilość. Jeśli masz doświadczenie w takich opryskach to chyba sam musisz rozwinąć ów temat. :wink4:

Wspomniałam natomiast o opryskach olejowych. W jednej z pozycji książkowych, których u mnie wiele, mówiących o uprawie ogrodu użytkowego znalazłam kiedyś przepis na taki oprysk. Co prawda jest to substytut oleju letniego, ale w moim ogrodzie sprawdza się znakomicie, o czym niektórzy odwiedzający mnie mogą się naocznie przekonać. Na całej długości świerkowego żywopłotu nie ma śladu po ochojnikach, z którymi kiedyś nie mogłam sobie poradzić. Występowanie mszycy w sadzie też mocno zostało ograniczone, jeśli jest to znikome, choć kiedyś szczególnie śliwy były nią oblepione.

Przepis na preparat olejowy
1 łyżka stołowa oleju jadalnego i 1/4 łyżeczki mydła potasowego, może być też każde inne bez detergentów, na litr wody. Przed zastosowaniem mieszninę należy silnie wstrząsnąć. Opryskujemy dokładnie pokrywając każdą część rośliny.

Dalu i jak tam z Twoim Kousem, ma mu się na kwitnienie, czy nie. Ja swojego jeszcze nie sprawdziłam, wczoraj natomiast przycięłam powojniki. :lol:

Romo jeżeli temperatura nie spada poniżej -6oC to jedna warstwa agrowłókniny starczy. W innym przypadku okryj podwójną warstwą, ponieważ były do tej pory okryte dość solidnie i teraz nagle pozbawione tej okrywy mogą źle zareagować. :flower2:

Elu :kiss3:
Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2013 10:33 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Roma, jagoda5214

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Mar 2013 11:52 #130361

• ClaudiumS
  • ClaudiumS's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 75
Jak zawsze, temat obszerny, ciekawy i z praktycznymi poradami. :)
Heuchera 'Midnight Rose' piękna po zimie.
:)

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Mar 2013 21:07 #130510

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Już odpisałam przepis na wiosenny oprysk :) . Dzięki , Gosiu. Skorzystają moje porzeczki , corocznie nawiedzane przez mszyce

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Mar 2013 22:13 #130546

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-od kiedy zaczynasz" olejowe" opryski? Azaliom już dałam światło,igliwie usunęłam a na wierzch na osłony dałam podwójną włókninę.

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Mar 2013 22:35 #130556

• Joane
  • Joane's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
Gosiu nareszcie zebrałam się na odwagę i zostawiam ślad po swojej obecności, szczególnie zachęcona Twoją wypowiedzią, że lubisz dużo gości. :oops:

Czytam Twój wątek od początku i wielokrotnie wracałam do niektórych tematów. Dużo nauczyłam się o właściwym tworzeniu kompostu, uprawie Clematisów i wielu innych roślin, a szczególnie uprawy warzyw, bo to mnie na razie najbardziej interesuje.
Dodałaś mi otuchy, że jednak w tym zwariowanym na punkcie chemi świecie, można jednach uprawiać rośliny bez dodatku jej. :kiss3:

Mam jeszcze pytanie. Posadziłam na jesieni dwa duże krzaki porzeczki i kilka sadzonek z pojedyńczymi gałązkami. Obecnie wszyskie są bez liści więc kiedy opryskać je tym roztworem z oleju? Teraz, czy jak pojawią się liście?
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia, waldek727

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Mar 2013 23:41 #130570

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Gosia wrote:

tak sobie poradziłam jak umiałam :happy: najpierw zacytowałam roślinkę, ta fioletowa - nie daje mi spokoju, nie wiem co to jest, Gosiu co to za cudo? Najpierw miałam powiedzieć ze u Ciebie prawdziwa skarbnica wiedzy, dziękuję za te wszystkie dokładne opisy, nie przeczytałam wszystkiego, przyznaję :club2: ale wiem ze wrócę

połączyłem posty
Igor.
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2013 19:43 przez Igor.

Ogrodowe pasje Gosi. 04 Mar 2013 08:00 #130595

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Mariuszu bardzo dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście żurawki w tym roku wyglądają obiecująco, ale i inne rośliny z tego co widzę są w dobrej kondycji. Teraz tylko należy sobie życzyć, by przedwiośnie i wiosna niczym niepożądanym nas nie zaskoczyły. :lol:

Elżbieto cieszę się, że mogę pomóc. :hug:

Romo opryski olejowe już zaczęłam. :wink4:

Joane mam nadzieję, że nie jestem taka straszna, żeby trzeba było się bać odezwać w moim wątku. :rotfl1: W każdym razie cieszę się, że Ty zdecydowałaś się na zostawienie śladu, a gości bardzo lubię. Opryski olejowe, czy to według podanego przeze mnie przepisu, czy np. Promanalem stosujemy w stanie bezlistnym, do fazy nabrzmiewania pąków, czyli od końca lutego do połowy marca. :wink4: Pryskamy obficie, dokładnie pokrywając wszystkie części roślin tak by preparat skapywał z rośliny. Ja pryskam wszystkie krzewy i drzewa które w sezonie narażone są na ataki mszycy, tarczników, ochojnika bo wiem, że tam teraz zimują szkodniki.

Lawendo to jest Veronica spicata'Blauteppich'- Przetacznik kłosowy.
Ogrodowych pasji Gosi

Za tę wiadomość podziękował(a): Joane

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Mar 2013 15:32 #131189

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ranniki już kwitną,czyli pomału,pomału wiosna się zbliża ;) A ta róża z przetacznikiem pięknie wygląda :wink2:
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2013 15:32 przez anabuko1.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.740 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum