TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 20 Lip 2014 15:22 #284735

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Bardzo jestem ciekawa zakupów różanych w Rosaium. Będą jakieś fotki?

Ponieważ nie mogłam dołączyć kupiłam sobie kolejne egzemplarze Ascot przez internet :unsure:
Dobrze, że internet nie zna granic :)
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2014 15:24 przez Madżenka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 20 Lip 2014 15:51 #284738

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiek nadrobiłam zaległości, podziwiałam ND na łukach - no wyglądają coraz piękniej, za rok pewnie wszystkie łuki będą wypełnione kwieciem :flower2:
Jeżówki też nabywam, ale tylko te puste, mam Glowing Dreem ale chyba jeszcze nie kwitnie :think:
Z jęczmieniem grzywiastym miałam incydent 2 lata temu - fruwały wszędzie kawałki przejrzałych kłosów, myślę rozsiewa się i za rok będzie rósł wszędzie. Jaka była moja wściekłość jak wszędzie zaczęły mi kwitnąć trawy ale chwastowe a nie jęczmieniowe :mad2: do dzisiaj nie umiem się pozbyć malutkich siewek i wyrywam każdą jedną siewkę trawy nie czekając aż pokaże kłosy :flower:

Ogródek Robaczka 20 Lip 2014 19:58 #284785

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hej hej i jak tam moja kolejny cieplutki dzionek? łupy posadzone? :wink4:
zaś za boskie ciacho i pyszną kawę :kiss3: :hug:

Ogródek Robaczka 20 Lip 2014 20:18 #284798

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ty to potrafisz fotkami czarować. Taki tam sobie zwykły ogród B) - rośliny jak w każdym ;) , a takie boskie fotki z niego nam pokazujesz. To się nazywa mieć talent.
Najpierw zaczarowałaś róże, by Ci pozowały na wszystkie możliwe sposoby, a teraz lilie :woohoo:
Uwielbiam Twoje dodatki nieroślinne :hearts:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 08:21 #284921

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzień dobry!
Piękny weekend za nami, niestety jak zwykle czas przyspiesza gdy najmniej tego chcemy...i już mamy poniedziałkowy poranek w pracy :pinch:
W sobotę przyjechała do mnie Julieta i razem z Ewcią-Gloriadei, Asią2 i Martą/Shirall pojechałyśmy do Rosarium na Różany Weekend :dance:
Organizacja po raz kolejny wzorowa, zwiedzanie pól różanych pełne wrażeń, szkółka imponująca, a gospodarze przesympatyczni!
Relacja u Asi2 :silly:
Po wizycie u Panstwa Chodunów zaprosiłam dziewczyny do siebie i zabawa trwała dalej :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 08:41 #284927

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
A teraz zaległe odpowiedzi.
Ewa, ja mam głównie lilie orientalne i w tym roku kwitnienie mają wspaniale, acz krótkotrwałe, z powodu upałów. Większość już przekwitla.
Opierasz się jeżówkom? Ja nie potrafię :oops:
Monika, nie planowałam kupować róż, ale wyszło jak zwykle ;-) Skusiłam się na Alden Biesen i Charlottę :oops: Ta druga już posadzona w donicy :)
Na liliach się nie znam kochana, mam je dopiero drugi rok, ale z dotychczasowych doświadczeń mogę powoedzięc, że odmiany orientalne i orienpety pachą bardzo intensywnie!
Tulipanko, nie robiłam w tym roku zdjęć. Na stronie Rosarium ma być fotorelacja :bye:
Dalu, dziękuję kochana, ale w ogrodzie kwitną resztki i tak naprawdę niewiele się teraz dzieje. Ale oczy też musza czasem odpocząć od kwiatów ;-)
Miejsca już nie mam, tak jak piszesz, ale oczywiście znów uległam i coś przytaszczyłam z Rosarium... :unsure:
Cdn.
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 08:52 #284932

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia, w Rosarium było super, organizacja imprezy wyśmienita. Wycieczka na pola różane z przewodnikiem, opis każdej odmiany etc. Na miejscu wybór róź w donicach, świetna jakość sadzonek. Przy okazji był czas na pogaduchy, wymianę doświadczeń i spotkanie z Forumkami z innych rejonów Polski.
Szkoda, że Ciebie zabrakło, ale moze w przyszłym roku? Wyglada na to, ze rosnąca popularność imprezy wpisze ją na stałe do kalendarza wydarzeń ogrodniczych!
Monika-Soczewka, bardzo miło mi Cię poznać osobiście! Twoj ogrod znam i podziwiam pd jakiegoś czasu, ale uroczą właścicielkę dotychczas widywałam tylko na zdjęciach. Bardzo dziękuję za odwiedziny i przesympatyczny wpis, mam nadzieję, że na okazję do spotkania nie bedziemy musialy czekać do kolejnego roku!
Madżen, zakupy ograniczyła do niezbędnego minimum ;-) No nie mogłam wyjechać z pustymi rekami, nie mogłam :hammer:
Widziałam Ascot na polu, wypasione sadzonki będą na jesień! :woohoo:
Majutku, ten grzywiasty się wysiał, a kwitła co innego?! Nie kumam :think:
Glowing Dream jest cudniasta :hearts:
Marta, fajnie było, prawda? :dance:
Aguśka, masz rację, ogrod zwykły, rosliny też. Ale z tymi zdjęciami to bez przesady...szału nie ma ;-)

Dzisiaj w pracy do 17, a potem planuję lawendokosy B)
Miłego dnia kochani!
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 21 Lip 2014 08:53 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 09:00 #284934

• kania
  • kania's Avatar
  • Junior Boarder
Naprawdę piękny ogród! Marzę,żeby taki założyć, ale mam problem z doborem roślinności, zagospodarowaniem.Chyba nie mam takiej wyobraźni, żeby to wszystko jakoś fajnie wyglądało.
Powiedz mi, czy korzystałaś z pomocy jakiegoś architekta, ewentualnie aplikacji do stworzenia takiego efektu?
Pozdrawiam:)

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 11:29 #284966

• Marzka35
  • Marzka35's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Kasiu, lawendokosy :hearts: , fajne zajęcie. Też trochę jej mam, ale nie takie łany jak u Ciebie. Nawet własną rozsadę z nasionek mam- oj ja nieskromna :club2: . Pomysł traw w różach fantastyczny, u siebie brzeg różanki z braku innego materiały na obwódki, obsadziłam zwykłą kostrzewą siną i efekt niczego sobie powstał. Będę dalej szła w tym kierunku... U mnie Elshorm młody, ale muszę go przesadzić, bo wielki i przy tarasie to raczej nie wypada mieć potwora. Jednak jakbyś dla swojego szukała domku, to zgłaszam kandydaturę. Miejsca mam dostatek, wysadzę swojego na koniec różanki środkowej a przy tarasie Leonardo da Vinci dokupię i posadzę z 5szt- tak mnie zachwycił.
Lilie będę podziwiać u CIebie, bo sama mam głównie azjatki i to pomylone odmiany i w skrupulatnie dobieranej kolorami środkowej różance wśród róż różowych i bladych pasteli kwitną mi wściekłe czerwienie i nakrapiane żółcie :evil:

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 12:55 #284977

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Majutku, ten grzywiasty się wysiał, a kwitła co innego?! Nie kumam :think:
Kasiek wysiał się i grzywiasty ale większość okazała się zwykłymi chwastami, samego grzywiastego było niewiele a i tak wyrósł w kępce razem z chwastową trawą więc wszystko poszło do wyrwania.
Nie wiem jak go rozpoznać w fazie kiełkowania, albo zebrać kłosy i wysiać samemu w oznaczone miejsce bo na żywioł trudno liczyć w miejscach gdzie wszelkiej maści trawy rozsiewają się z łatwością. :unsure:

Alden Biesen to taka sama jak nabyła Asia a Charlotta to co za jaka bo u nich na stronie jej nie znalazłam :lol:

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 22:58 #285118

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Piękne okazy lilijek!!! Mam całkiem podobne, zakupione u bożuni??? z FO. Bardzo chciałabym dokupić, bo ich zapach jest odurzający! Nigdy nie udawało mi się wyhodować takich okazów! Szkoda, że ten spektakl się już kończy... Pięknie prezentują się też te różowe krwawniki, miałam na nie chętkę, ale co nad nimi stoję w ogrodniczym to jakoś mi przechodzi...Czy jarzmianki dalej Ci kwitną Kasiu?

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 23:21 #285126

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Po pracy byłam dzisiaj tak skonana, że padłam na hamaku i wstałam dopiero o 20 :wink4:
Przycięłam trochę przetaczników, lawendy już nie zdążyłam, ale jutro muszę się za to zabrać..bardzo szybko przekwita w tych tropikach. Na deszcz nie ma co liczyć na razie, więc odpaliłam nawadnianie na dłużej niż zwykle. Rośliny nawet na rabatach więdną, a donice 2 razy dziennie podlewam i mało… :jeez:

Kaniu, bardzo dziękuję za tak pochlebny wpis :oops: Ogród nie jest dziełem projektanta, choć na początkowym etapie zakładania rabat korzystaliśmy z profesjonalnej pomocy, ale niewiele wiedzieliśmy wtedy o roślinach i sadziliśmy głownie żywopłoty. Gdybym mogła cofnąć czas, napewno zasięgnęłabym pomocy profesjonalisty. Może w następnym ogrodzie..? :whistle: Jeśli masz możliwość to zapytaj o wycenę projektu w kilku miejscach, to inwestycja która pomaga uniknąć wielu błędów w nasadzeniach. Nasz ogród powstawał metodą prób i błędów i wciąż wiele jest do zrobienia/zmiany, ale miło mi, że tak pozytywnie odbierasz to, co udało się osiągnąć dotychczas. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Marzenko, z przyjemnością oddam Ci Elmshorna, a najchętniej jeśli przyjedziesz, wykopiesz go sobie i zabierzesz :lol: To spory potwór i nie wiem nawet jak się za niego zabrać.. :flower1:
Majutku, ciekawa jestem jak jęczmień zachowa się u mnie…ale za wszystkie wrażenia, jakich dostarcza mi teraz, jest skłonna wiele wybaczyć :hearts: Uwielbiam na niego patrzeć i głaskać te miękkie grzywy…aaaaach!
Kasiu, ja wszystkie lilie kupowałam u Ewuni-Rozanki z FO, pięknie rosną, mimo iż nie darzę ich specjalną troską…na więcej nie mam miejsca, bo posadziłam je w skupisku przy tarasie i już konkurują o miejsce między sobą…Czytałam, że ogród Ci podlało i wszystko bujnie rośnie, super! Nas niestety deszcz omija i ogród się praży w tropikalnych upałach. Na tarasie mam ponad 50 stopni :blink:

Weekend miałam aktywny towarzysko :dance: i na zdjęcia nie było czasu, ale coś tam cyknęłam w przelocie ;-)
Donicowe oczko powitało nowego gościa :woohoo:

Wygląda mi na żabę moczarową, może ktoś potwierdzi?

I do znudzenia…. :hearts:

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 23:30 #285128

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Kasiu, własnie mi przypomniałaś! Chciałam odpalić oczko wodne i zobaczyłam w nim pełno kijanek :supr3: Co robić??? Jak odpalę to kijanki :club2: :devil1: Hm, ale znów wyprodukować tyle żab.... :crazy:
Spotkania zazdraszczam, nasze mazowieckie spotkania jakoś :fly: oklapły :wink4:

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 23:31 #285130

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Kasiu, zrobiłaś to :dance: Jeżówki w jęczmieniu są obłędne. A to ostatnie zdjęcie coś mi przypomina ;)
Moje też zakwitły i chyba mogę powiedzieć - lubię jeżówki!!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Robaczka 21 Lip 2014 23:43 #285132

• Soczewka
  • Soczewka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Super kolor maja te jeżówki. Świetne zdjęcia

Ogródek Robaczka 22 Lip 2014 00:09 #285135

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Mnie tymi obrazami nie zanudzisz z całą pewnością, a wręcz przeciwnie.... czuję ciągły niedosyt. Zdjęcia mistrzowskie i pełne romantycznej zwiewności.
Żałuję, że nie mogłam z Wami spędzić Różanego Weekendu. Chciałabym zobaczyć na własne oczy te ukwiecone połacie, wypić kawę w doborowym towarzystwie i poplotkować na tematy niekoniecznie różane. :lev:

Lilia z żabolem :hearts: ... i tylko Calineczka gdzieś się zapodziała. :think:
U mnie, odkąd uruchomiłam nawodnienie, zlazły się wszystkie żaby z bliższej i dalszej okolicy. Po zmierzchu cała Piaskownica skacze pod nogami. :happy:

Ogródek Robaczka 22 Lip 2014 00:24 #285138

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- żabcia w oczku rewelacyjna! Zobacz- jeszcze niedawno planowałaś wkopanie donicy i miałaś nadzieję na udaną uprawę lilii wodnych- a tu, po zaledwie chwili, masz już prawdziwy ekosystem w miniaturce. Są kwitnące lilie, jest żabcia- pomysłem tej donicy trafiłaś w dziesiątkę...i w gust- nie tylko forumowiczów ;)

Zdjęcia "do znudzenia".. nooo- tak to ja się mogę nudzić :hearts:

Ogródek Robaczka 22 Lip 2014 05:29 #285144

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Jęczmień z jeżówką :woohoo: Pewnie nie mogłabym odejść od takiej rabaty :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.588 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum