TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 15 Sie 2014 00:04 #291688

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Kasiu.
W tłusty czwartek wskakuję na A2 i przyjeżdżam do Ciebie na pączki (ja smażę).
Z takim nadzieniem będą dużo lepsze niż te u Bliklego. :hug:
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 15 Sie 2014 07:11 #291699

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Kasiu,uwielbiam od rana naładować sobie akumulatory u ciebie.Dla mnie jesteś mistrzynią wszystkich kompozycji i różaną królową.

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 21:26 #292107

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dobry wieczór!
Długie weekendy to fantastyczny wynalazek, powinny być przynajmniej raz w miesiącu :P
W dodatku sierpień to piękny miesiąc w ogrodzie. Kwiaty utrzymują się znacznie dłużej niż w upalny lipcowy dzień, chwasty jakby wolniej rosną, światło jest nieco inne, bardziej zgaszone, a kolory cieplejsze...nie ma pośpiechu żeby zdążyć z konkretnymi pracami, bo tak naprawdę - nic nie muszę :lol:
Wciąż mamy lato i choć czuć oddech jesieni w chłodniejsze wieczory, jest się czym cieszyć i warto zapisywać w pamięci każdą chwilę, magazynować słońce i ciepłe wspomnienia. Będę po nie sięgać z przyjemnością.
Zapamiętam kołyszące się werbeny patagońskie na wietrze (Markitko, jesteś wielka!), jeżówki pyszniące się w promieniach popołudniowego słońca, smak caprese z pachnących pomidorów na tarasie, cykady wieczorem przy lampce wina i perseidy nocą.

Zapisałam dla Was parę wspomnień, zapraszam na spacer :bye:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2014 21:30 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, Bozi, terlica

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 21:40 #292111

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Piękne zdjęcia zaserwowałaś nam wieczorową porą :hug:
Czy wycinałaś już jakieś przekwitłe kwiaty jeżówkom Glowing Dream? Uświadomiłam sobie, że swoim Liliputom nie wyciełam jeszcze ani jednego kwiatka. Wciąż wyglądają świeżo, tak jak Twoje ;)
A łany werben widziałam u Szmita, zachwycający widok. Niech tylko Twoje się rozsieją...

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 21:52 #292116

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Piękne rabaty chwaliłam już wiele razy,to teraz pozachwycam się kancikami trawnika. Idealna linia między trawnikiem a rabatami. :)
A jeżeli chodzi o patagonki, to widziałam ładne ,kwitnące sadzonki w centrum ogrodniczym za lotniskiem ( Poznań ), jakby komuś było po drodze. :lol:

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 22:00 #292117

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nawet nie wiesz jak jest mi miło widzieć swój skromny wkład w Twój cudny ogród :hug:

Dziś w swoim wsiowym ogrodniczym widziałam kwitnące sadzonki werben za bandycką cenę 17 zł :ohmy: . I pomyśleć, że ja majątek wywalam na kompost :happy3:

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 22:03 #292120

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku Kasiu :hearts: :hearts:

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 22:06 #292123

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - moje werbeny pojawiły się w tym roku w dwóch czy trzech miejscach, gdzie jako żywo ja ich nie umieściłam. Więc co - wiatr, mrówki przeniosły nasionka? Śledztwa nie będzie, niech się dzieje!

Śliczna konfitura różana! Ja ucieram co roku z galliki, bo mam jej ilości hurtowe, ale tak się wycwaniaczyłam, że przepuszczam płatki przez elektryczną maszynkę do mięsa i tylko lekko mieszam z cukrem pudrem. Blender by to zrobił? Nie wiem, nie mam blendera...
To konieczność, odkąd mam problemy z... że tak powiem oględnie, siłą ręki. Efekt ten sam.
W tym roku nie robiłam, bo mam jeszcze zeszłoroczne :)
Kiedyś, kiedyś... opróżniałam piwnicę po mojej babuni, a było to 6 lat po jej śmierci. Były tam też konfitury z płatków róż, ucieranych drewnianą pałką w makutrze. Jak nowe, jak robione przed kilkoma dniami!

Kasiu - cudownie jest w Twoim ogrodzie, jak zawsze :hearts:

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 22:42 #292137

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Dobry wieczór !
Kasiek, pokazałaś wreszcie TE miejsca :lev:
No, a pierwsza fotka :hearts:

Kasiek, przepraszam, że w Twoim wątku, ale czytam, że o konfiturach nadal rozmawiacie - czy do konfitur z płatków róż trzeba dodawać, aż TYLE cukru :eek3:
Ma Gorzatko - jakie stosujesz proporcje?

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 22:48 #292141

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Ina! Dziękuję za odwiedziny i komentarz serdeczny jak zawsze :kiss3: Kanciki akurat nie są moją mocną stroną, z reguły zapominam o przycinaniu, ale ekobordy wystarczająco trzymają linię i kryją niedoróbki ;-) Patagonki mam liczne, dzięki Markitce, dokupiłam też kilka w Dobrym Polu. Teraz liczę na obfity samosiew :dance:

Eda, ja też nie obcinałam jeszcze jeżówek, niesamowite są. Kwitną już ponad miesiąc! Kwiatów przybywa, a te pierwsze jakby zastygły w rozkwicie :woohoo:
Małgosiu, bardzo mi miło, dziękuję za przemiłe komplementy :oops:
Waldku, jeśli faktycznie piszesz się na smażenie ;) Nie wiem tylko czy te konfitury wytrwają do Tłustego Czwartku... :whistle:
Moni, wypoczywaj spokojnie i wracaj do nas pełna samych pozytywnych wrażeń!
Ewcia, dziękuję! Cieszę się zwłaszcza na tą białą ułudkę :woohoo:
Gosia, trzeba łapać słonko i ciepłe dni póki są :dance: Róż nie wyrzucam, z resztą żadnej rośliny nie wyrzuciłam ;-) Jeśli już, to zmieniają domek i będą cieszyć kogoś innego B)
Lisico droga, dokładnie tak jak piszesz - celebrujmy lato w każdym wymiarze póki możemy :dance:
Monika, pokaz niestety jeszcze się nie powtórzył - albo deszcz, albo zachmurane nocą..ale liczę, że będą spadać, mam jeszcze parę życzeń w zapasie :wink4:
Aguś, staram się korzystać z wolnych chwil i celebrować lato póki trwa, cieszę się, że mogę się tym z Wami podzielić. Miłego :bye:
Edytko - dzięki za odwiedziny, miłej końcówki weekendu :bye:

No to jeszcze kilka zatrzymanych w kadrze sierpniowych chwil..

Kiełkujące szafirki - zwiastuny przyszłorocznej wiosny..

Zamontowaliśmy dzisiaj domki dla pożytecznych owadów.
5* Hotel u Robaczka zaprasza wszystkie pszczółki, motylki, skorki i inne drogocenne.... robaczki :dance:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2014 23:08 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, VERA

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 23:04 #292149

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko, nie wyrzucaj tego złota kochana, uruchom wątek w dziale sprzedaży (sprzedam,wymienię, oddam) i dziel się tym skarbem z całą Oazą :dance:
Jak mogę Ci się zrewanżować? Napisz proszę :kiss3:
Marta :bye:
Małgosiu, super, że patagonki się sieją w niekontrolowany sposób, w różnych miejscach..mam nadzieję, że u mnie też się będą pojawiać werbenkowe niespodzianki :lol:
Konfitury babcine, ach jak to brzmi! Pewnie smakuje jeszcze lepiej ;-) Nie wiem czy moje są prawidłowo przyrządzone i czy dobrze się przechowają, ale będę testować ;-)
Juliet, kochana, mnie nie pytaj, pierwszy raz robiłam :wink4: Tak było w przepisie, a ja się na tym nie znam... :think: pewnie dla mnie i tak będzie za słodkie, ale zakładam, że M głównie będzie spożywał, a ja będę wąchać ;-)
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 23:06 #292150

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Hotel u Robaczka :dance:

Julietta - te konfitury, to są surowe płatki, więc cukru musi być dużo, bo coś je musi zakonserwować. Nie obawiaj się przesłodzenia, bo konfitury z płatków różanych mają tak esencjonalny smak/zapach, że używa się ich w ilościach homeopatycznych.
Zrobiłam kiedyś rogaliki z musem jabłkowym, do którego na półlitrowy słoik dodałam łyżkę tej różanej konfitury... wszyscy myśleli, że to rogaliki z różą!

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 23:10 #292151

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no to teraz robaczki mają Sheraton u....Robaczka ;)
domki są superowe! :woohoo:

Julietta - Gosia ma rację, do róż trzeba dać duuużo cukru, bo właśnie to je zakonserwuje :hug:
ja nawet do syropu daję dużo cukru bo to on wydobywa smak :hug:

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 23:11 #292153

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak w przyszłym sezonie wysieje Ci się jęczmień, to pamiętaj wtedy o mnie ;) . A może zebrałaś nasionka? Bo jakoś te kłosiki schudły :happy4:

Ogródek Robaczka 16 Sie 2014 23:23 #292155

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, dobrze wiedzieć, dzięki! W takim razie do rogalików nie będę dawać samych płatków, bo pewnie bym przesłodziła ;-)
Marta, czekam na pierwszych lokatorów :happy-old:
Markitko, dzisiaj ścinałam suche kłoski, mogę Ci wysłać. Nie wiem jak wykruszyć te nasionka.. :think:
Zauważyłam też zielone kłoski od ziemii, może jeszcze coś wyrośnie ;-)

Na dobranoc :bye:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2014 23:30 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, VERA

Ogródek Robaczka 17 Sie 2014 00:13 #292177

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ok, mogą być kłoski :P . Będę siać kłoski :happy4: i od razu wyrośnie mi kępka :woohoo:

Ogródek Robaczka 17 Sie 2014 00:14 #292179

• Lisi Ogon
  • Lisi Ogon's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Witaj Kasiu,

Piękne widoki przesłałaś nam na dobranoc.
Chcę Ci się zrewanżować widokiem naszych ulubieńców, ale mam wątpliwości, czy technicznie się to uda (pierwszy raz wstawiam zdjęcia w Oazie).

Digitalisy1.JPG

W każdym razie - pozdrawiam z digitalisem za uchem!
Tylko błękit wciąga nas
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2014 00:22 przez Lisi Ogon.

Ogródek Robaczka 17 Sie 2014 01:13 #292182

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Lisico, dziękuję za piękne dzwoneczki naparstnicy (wspaniale, że wciąż zakwitają! :woohoo: ) i mały podgląd na kawałek Lisiego Raju.
Widzę łany kocimiętki (czyżby ogród sensualny?), młodą robinię (?) piękne kuleczki zdradzające słabość do formalizmu, ale również brzozę i inne dorodne drzewa w naturalistycznym klimacie! Prawdziwie eklektyczny ogród, a przynajmniej jego kusząca zapowiedź.. :whistle: Nieśmiało proszę o więcej.. :oops:
Markitko, podaj mi adres na PW, jutro zbiorę kłoski zanim odfruną :woohoo:

...teraz już kategorycznie, "odlatuję" do sypialni ;)

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2014 01:18 przez Robaczek.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.626 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum