TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 09:24 #290543

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Mój Eden przecudnie kwitł w czerwcu, ale coś nie spieszy się z powtórzeniem :dry: .
Jak Ty zmieściłaś te 300 róż w ogrodzie :supr3: :think: .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 09:30 #290546

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no po takich zdjęciach to teraz ani mi się waż wykopywać Leosia :evil:
będzie tam pasował jak nic, więc proszę o 2 punkty odniesienia :hug:
rajciu.....ta beczka, lilia....rany cuuudne jet to drugie bajorko :hearts:
wygląda tak jakby było tam od zawsze a nie od kilku dni.....Kasiu :bravo: :bravo:

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 09:38 #290552

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
I mnie dalej interesuje ta beczka. Może masz jej zdjęcie przed wkopaniem? Ewentualnie pokażesz w necie? Dorobiłam się już ciurkadełko, które fajnie pluska zaraz koło tarasu. Ale na lilie dalej ostrzę sobie ząbki :whistle:

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 10:11 #290560

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu,to tylko u Ciebie tak jest ,że coś co było niedawno zrobione, wygląda jakby było od zawsze. Od pomysłu do realizacji krótka droga. :lol: Drugie bajorko bardzo udane i do tego od razu z kwitnącymi liliami. :woohoo:
Takie tam ,to moje ulubione zdjęcia. A Leosia lepiej zostaw. Zobacz jak się chłopina stara. ;)

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 10:41 #290567

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Kasiek a zostaw tego Leosia - wyautowac mozna ale na to zawsze jest czas ;) Zrob rabate a pozniej zobaczysz czy Ci ona tam pasi czy Ci zgrzyta. Ja juz drugi sezon wywalam z bialej rabaty Lovely Fairy ale ona jakos tak sie z ta rabata zsymbiozowala, ze jakos tak nie moge tego zrobic. Tym bardziej, ze pomimo roznych kolorow na kazdej rabacie, to ten akurat mam tez na drugiej rabacie i dlatego Royal Piano dokupilam, bo wsadze na trzecia rabate.
Oczko super - obrzeze tez wyszlo cacy - jednak najprostrze rozwiazania, sa nie do przebicia.

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 11:27 #290574

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzień dobry!
Fajnie, że zaimprowizowane oczko Wam się podoba! To w zasadzie zasługa Mojego M, bo tak mu się spodobały wodne lilije, że znalazł pojemnik na deszczówkę, OOO TAKI, zamówił i sam go wkopał :happy4:
Przystapił do akcji z różową łopatą w ubiegły weekend i choć w tym upale lekko nie było, dał radę B)

Przepraszam za jakość zdjęć, robione tabletem w szale kopania ;-)

IMG_1319.jpg

Problemem okazały się rurki od nawadniania które musieliśmy nieco przesunąć w stronę trawnika. Zależało nam na tym, żeby beczkę wkopać jak najbliżej tarasu i tak, żeby murek osłaniał ją z dwóch stron.

IMG_1326.jpg

Beczka to pojemnik na deszczówkę o pojemności 510 litrów, o wymiarach:
Szerokość: 98 cm
Wysokość: 95,5 cm
Waga: 12.5 kg

Celowo wybraliśmy głęboki pojemnik, żeby posadzić lilie i może nawet przezimować. Dno wysypaliśmy żwirkiem, na to ustawiliśmy kamionkowe donice, a na nich dopiero kosze z liliami, na głębokości ok. 60 cm.
W pobliżu rosły 2 róże (jedna już wykopana, druga jesienią, bo akurat kwitnie), trzmielina na murku i mały jałowiec na niskim pniu, który wypuścił długie płożące po ziemi gałązki. Wykorzystaliśmy je do zamaskowania granic oczka, zanim lilie zasłonią liśćmi taflę i brzeg.

Po wykopaniu pół tony ziemii :supr3: , na dno wsypaliśmy piasek rzeczny i wsadziliśmy beczkę. Potem było ustawianie i osypywanie piaskiem po bokach.

IMG_1331.jpg

..potem poziomowanie (i tak osiadła i jest trochę krzywo, ale minimalnie):

IMG_1340.jpg

...a na koniec - wypełnienie wodą - 500 litrów :lol:

IMG_1342.jpg

Tak było dokładnie tydzień temu. Napełniliśmy zbiornik, żeby woda się odstała przed sadzeniem lilii, dolaliśmy też trochę deszczówki.
W środę zamówiłam od Very lilię, dostałam ją kolejnego dnia, posadziłam 3 dni temu i już kwitnie :dance:

terlica wrote:
Kasiu beczka wygląda tak jakby była wkopana już dawno,śladu nie widać po pracach "budowlanych" a przecież wkopywaliście ją, zdaję się, całkiem niedawno.(...)
Ewa-Terlica, to najlepszy komplement jaki mogłabym sobie wyobrazić, dziękuję! Obawiałam się, że to oczko nie będzie w tym miejscu pasować i powstanie wrażenie doklejonego na siłę pojemnika do tarasu. Im dłużej jednak na nie patrzę, bardziej mi się podoba ;-)
Domek dla owadów chciałam zrobić z naturalnych materiałów i cieszę się z efektów, bo jak na pierwszy wyszło całkiem znośnie ;-) Pozdrawiam serdecznie!
Januszu, szczegóły techniczne powyżej. Powinna być dostatecznie głęboka do zimowania. Jest w niej też wystarczająco dużo miejsca na 4 duże kosze na dno, na głębokość 90 cm. Kolory takich beczek są przeróżne, sposób wykorzystania też ;-) Jak opcja z oczkiem się zmieni, to możemy w tym miejscu ustawić np. terakotową amforę z wypływającą wodą. Beczka ma pokrywę, którą wystarczy ponawiercać i podstawa ciurkadełka gotowa. Pompę mamy, bo dostaliśmy w komplecie z poidełkiem, więc jest to jakaś opcja na przyszłość.
Edytko, tych róż mam nieco więcej, prawie 350... :jeez: ale po kilku zmianach jesienią, powinnam zjechać do 300..co oczywiście i tak jest ilością nie do ogarnięcia, ale na moje szaleństwo lekarstwa nie ma ;-)
Marta, grupa wsparcia Leosia coraz silniejsza :P
Aniu, widziałam ciurkające kule, bardzo fajne. Ta beczka jest ogroooooomna (wymiary powyżej) i jak zaczęliśmy kopać to trochę pożałowaliśmy rozmachu, ale dzięki temu tafla wody jest spora i efekt ciekawszy.
Ina, dziękuję :kiss3: Wymyśliliśmy to z M kilka tygodni temu, ale pojemnika nie mogliśmy trafić odpowiedniego. Jak już przyszła beczka to trzeba było ją wkopać, bo gdzie takiego potwora schować :woohoo: Cieszę się, że efekt końcowy Ci się podoba :dance:
Julek, tak chyba zrobię....zostawię go, przerobię całą resztę i w przyszłym roku zobaczę czy się gryzie. Zawsze mogę ciąć na kwiaty do wazonu, a jesienią przesadzić jakby co, prawda? :wink4:
Bajoro musi obrosnąć żeby było fajnie, ale dzięki naszej wymianie zdań wpadłam na tego barwinka i już jest znośnie. Jałowiec ma długą grzywę, którą oplata zbiornik z jednej strony, a lilie zasłonią resztę jak się zaliściują :P
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2014 11:36 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, VERA

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 12:23 #290593

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jestem w szoku :supr3: i to ciężkim szoku :supr3: :ouch:
Ja mam takie beczki o pojemności 210 l i wiem jakie są duże, ale 500 litrów :supr3: i wkopać takiego potwora :supr: , Twój M. to gigant :thanks:
W dodatku tak sprytnie, że po tygodniu ani śladu nie widać :ohmy: i lilie już kwitną :ohmy: . Jak dla mnie to jest wyczyn, który ostatnio zrobił na mnie największe wrażenie :bravo:

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 13:51 #290603

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Dzięki za relację :kiss3:
U nas kopanie jest nieco bardziej harcorowe, bo kamieni jest więcej niż ziemi i są tak sklinowane, że :woohoo: Kopaliśmy w tym roku pod zbiornik do fontannowych kul i przypomniałam sobie, dlaczego ciągle zwlekam z kopaniem oczka :rotfl1: Ale pożądanie owych liliji wodnych jest znacznie większe niż strach przed ciężką pracą :whistle: Chyba się skuszę...
PS/ u mnie już dziś 2 razy przeszedł intensywny deszcz. Może byście sobie go wzięli :dance:

Ogródek Robaczka 10 Sie 2014 19:19 #290635

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
rajciu......mamę nieźle przytkało jak powiedziałam jej o tym małym oczku, które teraz stworzyłaś, no takie oczy miała :supr3:
no mnie też.....510 litrowa beczka.....rany :supr3:

Kasiek, u Ciebie też dopiero co była burza z huraganem i gradem? :unsure:
bo ja ze strachem myślę o różach....gard był wielkości piłki pingpongowej.... :cry3: :placze:

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 00:05 #290732

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko, wielkie dzięki! Przeczytałam Twojego posta M-owi - puchnie z dumy :lol:
Sami się zastanawiamy jak on zdołał przewalić pół tony ziemii w 35 st. upale :woohoo:
Januszu, wydaje mi się, że opcja od południa z 6h słońcem znacznie lepsza. Wbrew pozorom ta beczka wcale nie jest optycznie zbyt duża. Lustro wody ma metr średnicy i gdy dojdą rośliny, liście to kurczy się w oczach ;-) jeśli idzie o o ziemię to u nas jest glina na całości. M najpierw spulchniał widłami, a potem szapadelkiem. Pod koniec wlazł do dołu i do wiaderek sypał, a ja wyciągałam :rotfl1: Jak w kopalni :wink4:
Sweety, chętnie zaproszę do siebie deszczowe chmury, byle bez tego gradu co u Marty :unsure:
Czekam na relację z kopania! Dacie radę! A radość z wykonania dzieła - bezcenna :dance:
Marta, trzymam kciuki żeby wszystko było okejos :hug: U nas tylko pogrzmiało i ani kropli. Ma padać nad ranem..oby niezbyt intensywnie :huh:

Na dobranoc :bye:

Z cyklu - ogrodowe smoki:

Dzisiesze odkrycie - cyklameny neapolitańskie kwitną :woohoo:

różane portrety..

Clemkowo

Kobeowo

Jeżówkowo

Tu widać trzech muszkieterów - cisy się przyjęły, choć na razie przyrosty minimalne. Na brzegu widać Leosia, którego losy się ważą w mojej głowie :lev:

...i takie tam

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2014 00:09 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 00:48 #290737

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- jestem pod ogromnym wrażeniem nowego oczka wodnego!
Przede wszystkim ogromne ukłony dla Męża- wykopanie tak ogromnego dołu to nie lada wyczyn, a jeszcze mając dookoła krzewy, na które trzeba uważać.. Chapeau bas!! Tym bardziej, że czasem proszę P o wykopanie czegoś i wiem, jaką ma siłę rażenia na boki :happy3:
Kolejny zachwyt- to że tak świeża praca jest pięknie wkomponowana w sąsiadujące rośliny- zwieszający się jałowiec, oplatająca trzmielina- jakby co najmniej od roku to oczko tu było i powoli zarastało.. :thanks:

Pozdrów ode mnie swoje smoki- moich w ogóle nie widać, chowają się przede mną..albo się wyprowadziły :cry3: Widziałam tylko raz, jakoś w czerwcu.. Gdzie one się podziewają :think:

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 07:41 #290745

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kasiu wszystko pięknie zaplanowałaś i jest na co popatrzeć.Masz w ogrodzie trzech muszkieterów
co mnie bardzo rozbawiło ,bo ja mam trzech tenorów ,czyli trzy złociste tuje .Myślałam ,ze tylko ja nazywam rośliny w ten sposób ,a tu proszę :happy4:

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 09:49 #290767

• kania
  • kania's Avatar
  • Junior Boarder
Robaczku: niestety na ten ogród w realu będę musiała jeszcze poczekać, na razie muszą mi wystarczyć te wirtualne spacery:D
Twój ogród jak zwykle mnie zachwyca, zadziwia i czaruje:)

Nowinka: wybierasz się na wystawę "Zieleń to życie" pierwszy raz czy już byłaś w poprzednich latach?:)

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 14:18 #290819

• Kozak
  • Kozak's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 185
Witaj Kasiu świetnie sobie mają ślimaczki u Ciebie :bravo: .Ciekawy efekt z tymi trawami wyszedł.
Pozdrawiam Mariusz.

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 16:43 #290849

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Januszu, gratuluję zakupu! Czekam na relację z prac :woohoo:
Tak, jestem pewna - nasza beczka to potwór o pojemności 510l, podawałam link do strony, gdzie ją kupiliśmy - tutaj.
Mariusz, dziękuję! Właśnie o taki efekt falujących traw mi chodziło :lev:
Kaniu, dziękuję, bardzo mi miło!
Nowinko, te cisy darzę wielkim uczuciem, od początku dostały imiona :P
Monia, smoków u mnie całe gromadki, przekażę pozdrowienia!
Cieszę się bardzo, ze oczko Ci się podoba :dance:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2014 17:12 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 20:00 #290911

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu, wprowadziłaś nową modę na Forum. Już pojawiły się parasolki i inne podpórki a teraz beczki :lol: współczuję tego kopania ale za to jaki efekt. :woohoo:

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 20:04 #290913

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
a co po niektórych zaraziłaś trawami i jeżówkami aha i jeszcze innymi bylinami :whistle:
mój Szkodnik wpadł po uszy.......uduszę za te zdjęcia :evil:

Ogródek Robaczka 11 Sie 2014 22:04 #290976

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Kasiu :bye:
U Ciebie zawsze można obejrzeć i podziwiać piękne róże :hearts:
Hortensje ślicznie się prezentują i jeżówki tez lubię ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.602 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum