TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 27 Lut 2015 06:41 #343646

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
...o mateńko ...a ja się martwiłam, że nie nie znalazłam dla Ciebie przebiśniegów jesienią u mamuśki...a u Ciebie ich morze :eek3: Efekt jest super Kasia :hearts:
Melduję,że różyczki od Ciebie przezimowały super ,Lavender Lassie bez śladu zimy :dance:
czekam na relację z Gardenii :wink2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 27 Lut 2015 06:46 #343647

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Kasia!

Morze białego, maleńkiego kwiecia robi cudowne wrażenie.
Zazdroszczę wiosny! Ja jeszcze czekam na takie jej wyraźne oznaki :)

Czytałam u Bozuni, że na Gardenii super - czekam zatem na relację i Wasze wrażenia :)

Ogródek Robaczka 27 Lut 2015 19:56 #343786

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czekamy na relację
Te pełne przebiśniegi są prześliczne.
zapomniałam Ci wcześniej przypomnieć, żebyś nie ścinała ostnic
Albo obetnij jedną na próbę
Jeśli są w środku zielonkawe znaczy się, że żyją

Ogródek Robaczka 28 Lut 2015 21:45 #344151

• alina
  • alina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 71
Wszyscy dzisiaj na Gardenii ,kto żyw ...dla mnie 490 km . za daleko ,choć pokusa była wielka .
Kasia przebiśniegi ekstra wyglądają w iglakach ...

Ogródek Robaczka 28 Lut 2015 21:58 #344157

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, a w tym miejscu obecnie przebiśniegowym co później rośnie? Ja jakoś nie mogę stworzyć takiej symbiozy ;) cebulowo-roślinnej, jak coś sadzę, ciągle wykopuję jakieś cebule... :jeez: Potem wsadzam gdzieś te cebule albo przesuszam nawet i wsadzam jesienią, albo zapomnę :rotfl1: To strasznie trudne jest! :lol: Najlepiej nie ruszać, tylko jak to zrobić? ;)

Ogródek Robaczka 28 Lut 2015 22:30 #344171

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Gardenia 2015 dobiegła końca i można odgwizdać początek nowego sezonu ogrodniczego :dance:
Dla mnie, wiosna zawsze zaczyna się Gardenii, a dawka pozytywnej energii, którą dostarcza jest absolutnie bezcenna :lev:
Te wszystkie kwitnące cebulowe, prymulki, magnolie...i tysiące zakręconych na zielono ludzi :dance:

W tym roku udało mi się wziąć udział w 2-dniowej części dla profesjonalistów, dzięki czemu mogłam nie tylko spokojnie zwiedzić ekspozycje i obejrzeć nowości na rynku, ale również wziąć udział w licznych przedsięwzięciach około-ogrodowych, wykładach i pogadankach.

W czwartek razem z Asią2 połączyłyśmy siły na warsztatach z projektowania pt." Ogród z Klasą", na którym miałyśmy okazję zaprojektować ogród przydomowy na warszawskim osiedlu, pod kierunkiem profesjonalistów z branży. Przygotowanie przedsięwzięcia zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie.
Warsztaty rozpoczęła część teoretyczna z dyskusją na temat jakości i perspektyw ogrodów przydomowych w Polsce prowadzona przez panel złożony z naukowców, projektantów i szkółkarzy. Potem przystąpiliśmy do realizacji zadania w małych podgrupach. Pani dr Beata Gawryszewska z Katedry Sztuki Krajobrazu SGGW wprowadziła nas w temat, opowiadając historię osiedla, które mieliśmy wziąć na warsztat projektowy. Zaprezentowała pokaz slajdów obrazujących to miejsce, a następnie każdy dostał zestaw narzędzi i arkusze do pracy.
Na projekt mieliśmy nieco ponad 2 godziny, więc niewiele, ale zabawa była przednia. Potem prezentacja i omówienie poszczególnych projektów.
Bardzo twórcze i ciekawe doświadczenie! Koniecznie do powtórki za rok :-)

Poza udziałem w warsztatach miałam możliwość wysłuchać wykładów na temat róż, ogrodów wertykalnych oraz wysłuchać rad fachowców, w tym niezmordowanego Marka Jezierskiego, który codziennie od 10 do 16 prowadził pogadankę o ogrodach, roślinach, szkodnikach, problemach zdrowotnych roślin, cierpliwie odpowiadając na pytania i rozdając nagrody w mini-konkursach wiedzy ogrodniczej. Poza tym wypatrzyłam sporo nowych szkółek z okolicy, zebrałam namiary i czuję się ubogaconą wiedzą na tematy wszelakie :P

Zdobycze? Skromne, ale nie nastawiałam się też na polowanie. Potraktowałam udział w targach bardziej szkoleniowo i jestem zadowolona!
Udało mi się jednak kupić przecudnej urody ciemierniki z serii Double Ellen. Jutro wylądują w ogrodzie!

Na targach spotkałam też Bozunię, Martę, i Olunię - dzięki za towarzystwo dziewczyny!

ps. Zdjęć nie robiłam, ale nasza forumowa koleżanka - Bozunia - miała ze sobą aparat i obiecała relację ;-)

Foto-relacja z Gardenii u Bozuni :)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2015 22:32 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 28 Lut 2015 22:45 #344176

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Kasiu :hug: :kiss3:

Ogródek Robaczka 28 Lut 2015 23:27 #344196

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Kondziu, u nas pogoda dotychczas sprzyjała, ale nadciągają deszcze..czyżbyś przegnał te chmury w kierunku Poznania? ;-)
Bozuniu, w Twoim maleństwie też już widać oznaki wiosny :dance:
Czekamy na dalsze zdjęcia z Gardenii B)
Marta, ....i po Gardenii :-( Szybko zleciało...ale teraz cały sezon przed nami! Pewnie niedługo będziesz sadzić nowe nabytki? :lol:
Monia, Gardenia jak zwykle pozwala podładować bateryjki, co niezwykle cenne o tej porze roku ;-) Teraz tylko czekamy na słoneczko i wiosnę pełną parą!
Olusiu, jak wrażenia po Gardenii? Ja dzisiaj byłam tylko na chwilę, ale ogólnie oceniam Targi bardzo pozytywnie!
Danusiu, zajrzę w wolnej chwili. Pozdrawiam!
Sieriko, fotek nie robiłam, a samą opowieścią ciężko oddać klimat wydarzenia..może wybierzesz się w przyszłym roku?
Pozdrawiam!
Juliet :kiss3:
Tamaryszku, poletko przebiśniegów założyłam jesienią z cebulek, więc z marnymi szansami na sukces, ale udało się! Kwitną bajecznie, a miejsce widzę codziennie z kuchennego okna, więc cieszy podwójnie!
Na rabacie z cisami pod bukiem rosną ostnice, turzyce i ciemnopurpurowa tojeść (Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais'), wypatrzona na ubiegłoroczej wystawie ChFS. To bylina, ale krótkowieczna..mam nadzieję, że w tym roku się jeszcze pojawi, a może nawet wysieje?
Pozdrawiam!
Dorotko, udało się sporo kupić jesienią, a dodatkowo obdarowały mnie inne Forumki, więc to dzieło wspólne ;)
Cieszę się, że różyczki przezimowały, życzę samych cudownych kwitnień!
Witaj Aguś! Gardenia super, a nabytek w postaci ciemierników to wymarzona wartość dodana :lol:
Przebiśniegi będą idealnie się wpisywać w klimat cienistej rabaty, może zaplanujesz poletko u siebie? Polecam!
Gosiu, ostnice już ścięłam ;-) Są zielone, podobnie jak w ubiegłym roku, ale ścinam je, żeby ładnie się zagęszczały i dotychczas im to nie zaszkodziło. Suchoty na końcach mnie trochę drażnią, więc potraktowałam podobnie turzyce 'Frosted Curls.'... :whistle:
Alinko, to spore wydarzenie w branży, więc cieszy się dużą popularnością, a dla mnie to pozycja obowiązkowa co roku ;-)
Marta, w miejscu, gdzie jesienią posadziłam przebiśniegi, nic więcej nie było. Po przebiśniegach doszły ciemierniki i ranniki, czyli wiosenna aranżacja. Po drugiej stronie ścieżki płoży się barwinek variegata i powoli przedziera się na drugą stronę, więc pewnie ją wkrótce zasiedli. To północna strona i niewiele więcej mogę tu posadzić.
Z wykopywaniem cebulek mam to samo...tutaj jednak nie planuję dalszych ingerencji, bo miejsce na wyczerpaniu ;-)
W pobliżu mam zakątek azaliowo-rodkowy i dosadzę tam azalię 'Golden Lights', kupioną dzisiaj. Więcej się nie zmieści :tongue2:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2015 23:28 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 28 Lut 2015 23:44 #344200

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no i po Gardenii, ale w maju jest kiermasz w Botaniku hihihi :wink4:
hehe no tym nabytkiem jest azalia Jack A. Sand, ta trafi na rabatkę rodusiowo-azalkową, zaś gdzie posadzić tego mojego jedynego ciemiernika...hmmm to muszę pomyśleć :whistle:
zaś zioła.....no to w domu....mama już się doczekać nie może :rotfl1:

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 13:27 #344269

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Marta ciemiernika najlepiej pod liściaste drzewko lub krzaczek...
Jak będzie kwitł to będzie miał słoneczko a jak będzie rozwijał liście to cień .
Tylko pamiętaj , że on nie lubi głębokiego sadzenia i kwaśnego podłoża.

Kasiu , po Gardenii , zmęczona ale zadowolona . Fotka Waszych uradowanych buziolków w moim wątku.
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2015 13:27 przez olusia.

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 14:11 #344276

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani, zachęcam do odwiedzin bloga Bozuni - Zielona Bombonierka, gdzie znajdziecie relację z Gardenii 2015
:bye:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2015 14:12 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, katja

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 14:32 #344285

• olusia
  • olusia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 461
Pierwszą część przeczytałam z zainteresowaniem i stwierdzam , że tak uważnie nie patrzyłam.
Nie zauważyłam tych pięknych jaj . Czekam na następne części....
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 18:50 #344354

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja też ścinałam. Były zielone, ale potem niestety zamierały.
Dlatego od zeszłego roku nie ścinam.

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 21:22 #344486

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Jak Wam minął weekend? Ja po atrakcjach związanych z Gardenią, z przyjemnością z spędziłam w ogrodzie cały dzień :dance:
Przycinałam powojniki, róże, rozsypywałam kompost, świeżą ściółkę. Przymierzyłam ciemierniki w nowe miejscówki, ale jeszcze przemyślę temat i posadzę w kolejny weekend.
Krokusy kwitną, tulipany się zielenią, a przebiśniegi kołyszą dzwoneczkami przy najmniejszym podmuchu wiatru...WIOSNA!

Moja przebiśniegowa ścieżka :)

Zastanawiam się nad odpowiednim miejscem dla azalki Golden Lights - może ktoś ją ma i poleci mi, jakie stanowisko będzie najlepsze? W necie wyczytałam, że słoneczne, a ja zaplanowałam ją w nieco bardziej zacienionym zakątku kwasolubów.

Przy okazji prac ogrodowych obserwowałam ptaki - moje smakołyki z oleju kokosowego i nasion zostały już niemal pożarte w całości, a o ostatnie kąski była niezła bitwa!

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2015 21:26 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Aguniada, piku, waldek727, Bozi, Gabriel, Flora, sierika, Amarant, VERA, moni, terlica

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 21:39 #344495

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Świetne ujęcia sikorek :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 22:31 #344524

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu,
Gardenii zazdroszczę i to szczerze. Szkoda, że to tak daleko :(
zachwyciły mnie Twoje przebiśniegi (moje po raz kolejny nie przeżyły :( co roku sadzę i co roku klapa).
Zamrożenie ruchu ptasząt pokazowe - super !
szybkiego tygodnia :bye:

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 22:59 #344534

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Moni, koniecznie wybierz się za rok na Gardenię!
Przebiśniegi sadziłam jesienią z marnymi szansami na sukces, bo najlepiej je sadzić w stanie zielonym, wiosną. Kluczem do sukcesu wydaje się jednak by posadzić je możliwie szybko - aby cebule nie przeschły. Dostałam trochę cebulek od Forumek, inne kupiłam. Od razu wsadziłam do ziemii, dodając kompostu i przekompostowanego obornika. Miejsce jest zacienione (tylko 2-3 godziny słońca rano) i wilgotne.
Buziaki!
Piotrze, dziękuję! Przyczaiłam się w krzakach i mim zdrętwienia tkwiłam w bezruchu aż zleciało się stadko ;-) Opłaciło się :P
Gosiu, mam nadzieję, że swoim nie zaszkodziłam...w razie czego liczę na siewki :dry:
Olusiu, świetna relacja Bożki, ma dziewczyna oko ;)

Na dobranoc, jeszcze kilka dzisiejszych fotek :bye:

Za ten śmietnik w tle zabiorę się w kolejny weekend.. :whistle:

A dla przypomnienia, ptasia bitwa toczyła się o te smakołyki :P
Olej kokosowy, nasionka i słonecznik :yummi:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2015 23:04 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, Amarant, VERA

Ogródek Robaczka 01 Mar 2015 23:44 #344551

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Genialne są te ptaszkowe fotki :thanks:
Szkoda ze Gardenia nie jest imprezą objazdową :rotfl1:
Zazdroszcze ze możesz już tak działać w ogrodzie Kasiu.
Ewa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.877 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum