Jeśli synoptycy mają się mylić to tylko TAK!
Miało być zimno, deszczowo i wietrznie, a było 12 stopni, słonecznie i bardzo przyjemnie
Cały dzień spędziłam w ogrodzie i jestem przyjemnie zmęczona.
Główne zadanie na dzisiaj to instalacja nowego kompostu - już jest!
Tadaaaaaam!
Wykonany z rodzimego drewna, odpowiednio wysuszonego i zabezpieczonego. Prosta konstrukcja, zbijana na kliny, więc łatwo będzie do niego dostęp.
Wypełniony niemal w całości, bo zawartość poprzedniego i nowe ścinki już siedzą w środku. Bardzo się cieszę
Poza tym, rozsypałam kompost pod róże i inne rośliny, dokończyłam cięcie i wygrabiłam trawnik. Główne prace mam za sobą!
Planuję dosadzić świdośliwę, kalinę (koralową Roseum i może bodnateńską
), jeśli trafię ładne egzemplarze oraz wiśnię Kanzan (rozglądam się po szkółkach w poszukiwaniu ładnego egzemplarza).
Miejsca zaplanowane, tylko muszę wyczaić ładne okazy
I zaległe odpowiedzi:
Ino, dziękuję za odwiedziny! Krokusy szybko przekwitają, więc staram się poświęcić im jak najwięcej uwagi, wszak to symbol wiosny i ogrodu budzącego się z zimowego uśpienia. Przykro mi, że weekend masz pracujący...
..ale pewnie w tygodniu odpoczniesz w jakiś dzień?
Widziałam, że Twoje tulipanki botaniczne też zaczynają kwitnienie, więc dedykuję Ci moje dzisiejsze:
Pozdrawiam serdecznie!
Jolka, witaj! Patyki z kolcami są wszędzie, ale staram się je pomijać w obiektywie
To dobry czas na ogrodowy rekonesans - widać teraz dokładnie czego brakuje..ja też tak mam i wiosenne cebulowe będę na pewno dosadzać jesienią.
Kwiatów wczesną wiosną nigdy za wiele, prawda? Oczy spragnione koloru ciągną do każdego krokusika
Markitko, dziękuję, to bardzo miły komplement!
Niestety nie chodzę na żaden kurs, choć bardzo chciałabym podszkolić i uporządkować umiejętności, bo mam wrażenie, że większość ciekawych ujęć to przypadek
Monia, miśków jest u nas całe mnóstwo! Dzisiaj podpatrywałam kolejne i mogłabym się gapić na te stworzenia cały dzień
Zaćmienie oglądałam i przez dyskietkę widać było idealnie. Używam soczewek i mam dosyć dużą wrażliwość na światło, ale taka metoda podglądania tego fenomenu była w moim przypadku skuteczna i bezbolesna.
Miłego wieczoru!
Twinkle, bardzo mi miło, dziękuję! Przyznaję, że niektóre ujęcia wyszły zaskakujące - zwłaszcza te wykonane leżąc na trawniku
Cześć
Ewa! Ale Cię dawno nie widziałam! Z długo...
Fajnie, że jesteś
Kochana, drobnica cebulowa to pikuś, zawsze można dosadzić, a takie areały jak u Ciebie to mam tylko w snach
Pozadzrościłam Ci tej bajecznej kaliny Roseum, w towarzystwie irysów
i planuję posadzić taką u siebie
Małgorzatko, witaj!
Wierzba baziowa to Iwa, najzwyklejsza. Kupiłam za kilka złotych na Gardenii, 2 lata temu. Bardzo szybko zbudowałam czuprynkę.
Niestety musi zmienić miejsce, tylko jeszcze nie wiem na jakie..
Promanalem jeszcze nie opryskiwałam, zabrakło czasu, a jutro ma padać. Może w poniedziałek się uda.
Dobrej pogody życzę mimo zapowiedzi synoptyków, może znowu nie trafią?
Wiolu, bardzo dziękuję. Zakątek pod sosnami to dzieło przypadku, jak większość udanych zestawień u mnie
Pierwotnie rosły tam świerki serbskie, ale zachorowały i wszystkie 4 musieliśmy wykopać. Potem trafiliśmy na sosny wejmutki w szkółce i M się w nich zakochał od pierwszego wejrzenia
Potem doszły rododendrony pod spodem i drobnica cebulowa pomiędzy. Z czasem dosadzałam ciemierniki, przylaszczki, paprocie i bodziszki. To dość młoda rabata, ma zaledwie 3 lata, ale już wpisała się w krajobraz wiosennego ogrodu, zwłaszcza, że o tej porze wygląda najlepiej.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!
Januszu, gentleman jak zawsze! Dziękuję
Ogród jako całość teraz nie prezentuje się jako szczególnie, dlatego skupiam się na mikrokosmosie i fotografuję z perspektywy skrzatów
Pierwsze tulipany
Narcyzy Tete-a-tete już zakwitają
Ze smutkiem zauważam, że co roku mam mniej sasanek, zostało tylko kilka, a miałam ponad 30 sztuk w szpalerze.
Na szczęście wysiewają się, i to w najdziwniejszych miejscach
Lecę poczytać co u Was, miłego!