TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 07:28 #350997

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - uwielbiam te Twoje śliczne elementy dekoracyjne, które razem z roślinkami tworzą skończoną doskonałość! Moje pszczółki też już fruwają przez część dnia i nurkują do pierwszych kwiatków :hearts:
Oglądając Twoje zdjęcia pomyślałam sobie, że muszę sobie sprawić jakąś typowo "baziową" wierzbę, bo mam co prawda wielką hakuro i mandżurską, ale mi tęskno za takimi zwykłymi szarymi kotkami :)

U mnie już szczęśliwie po opryskach miedzianem i promanalem i nic więcej na razie nie będziemy cudować. Też się staramy chemii nie stosować, ale w ubiegłym roku zagrzybienie ogrodu było ogromne i pod koniec lata niektóre rośliny wyglądały, jakby miały już nie żyć, na przykład piękny stary krzew białego bzu.

Pozdrawiam wiosennie! Żaden przelotny śnieg nie jest już w stanie przepędzić wiosny...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 08:10 #350999

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Kasiu, cudownie wyglądają te łany krokusów wśród mchu i igieł sosnowych. Wrażenie leśnego, troszkę tajemniczego zakątka. Pięknie to skomponowałaś, zresztą jak wszystko. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 10:34 #351024

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzień dobry!
Prognozy na weekend nie były zbyt optymistyczne, a tu proszę! Słoneczko, cieplutko...no marzenie!
Pędzę więc do ogrodu, życząc Wam miłego dnia!

Odpowiedzi będą po południu, a tymczasem zostawiam krótką foto-historyjkę z życia żarłocznego trzmiela :bye:

..tarzał się w krokusowym pyłku, przechodząc z jednego kwiatka na kolejny..ech..ten to ma życie :lev:

...idę dalej..

..Już padłem z przejedzenia..

..ale co tam, zajrzę jeszcze obok...

aaaggghhhhhh..

..i wytarzam się za wszystkie czasy :laugh1:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2015 10:39 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Isia, chester633, sierika, Amarant, VERA, edulkot, IwOnagn

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 12:43 #351039

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Kasiu, piękna pogoda dzisiaj, na szczęście prognozy się nie sprawdziły! Będziesz dziś działać w ogrodzie, czy leniuchować i delektować się słonkiem?
Sesja pszczółkowa świetna! Można siedzieć i fotografować je bezustannie, wciągają strasznie. Ja mam prawie całą kartę pszczół i szkoda mi z niej cokolwiek usunąć ;) Krokusowe widoczki przepiękne. Czy tylko ja mam wrażenie, że coś się zmieniło w Twoich zdjęciach? Nie wiem dokładnie co, ale jakby inaczej pokazujesz swoje widoczki. Równie pięknie, ale coś się zmieniło :think:

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 17:55 #351073

• Roma
  • Roma's Avatar
Pogoda o jakiej wspominasz utrzymała się u nas tylko do południa,no na upartego do 13:00 a potem to już mżawka i zimno.Psa by z domu nie wyrzucił :(
W takich momentach jak na fotorelacji,chciałoby się być trzmielem.

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 18:38 #351082

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Historyjka z trzmielem świetna :P
Jak to sobie dogadza ,taki robaczek ;)

To co u mnie teraz za oknem ,to jakiś koszmar...
A wczoraj było pięknie.
Wróci.

A, kupiłam lawendę w sześciopaku w OBI, dla spokojności kupie też w LM, żeby trafić tę odmianę ,o której pisałyście.
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2015 18:40 przez magdala.

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 20:04 #351121

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiek fajnie uchwyciłaś tego grubaska trzmiela :bravo: nawet nie chciało mu się przelatywać tylko przechodził piechotą :rotfl1:

Magda to już są lawendy w sprzedaży :ohmy:

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 20:06 #351124

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli synoptycy mają się mylić to tylko TAK!
Miało być zimno, deszczowo i wietrznie, a było 12 stopni, słonecznie i bardzo przyjemnie :P
Cały dzień spędziłam w ogrodzie i jestem przyjemnie zmęczona.
Główne zadanie na dzisiaj to instalacja nowego kompostu - już jest!
Tadaaaaaam!

Wykonany z rodzimego drewna, odpowiednio wysuszonego i zabezpieczonego. Prosta konstrukcja, zbijana na kliny, więc łatwo będzie do niego dostęp.
Wypełniony niemal w całości, bo zawartość poprzedniego i nowe ścinki już siedzą w środku. Bardzo się cieszę :dance:

Poza tym, rozsypałam kompost pod róże i inne rośliny, dokończyłam cięcie i wygrabiłam trawnik. Główne prace mam za sobą!
Planuję dosadzić świdośliwę, kalinę (koralową Roseum i może bodnateńską :think: ), jeśli trafię ładne egzemplarze oraz wiśnię Kanzan (rozglądam się po szkółkach w poszukiwaniu ładnego egzemplarza).
Miejsca zaplanowane, tylko muszę wyczaić ładne okazy :search:

I zaległe odpowiedzi:

Ino, dziękuję za odwiedziny! Krokusy szybko przekwitają, więc staram się poświęcić im jak najwięcej uwagi, wszak to symbol wiosny i ogrodu budzącego się z zimowego uśpienia. Przykro mi, że weekend masz pracujący... :hug: ..ale pewnie w tygodniu odpoczniesz w jakiś dzień?
Widziałam, że Twoje tulipanki botaniczne też zaczynają kwitnienie, więc dedykuję Ci moje dzisiejsze:

Pozdrawiam serdecznie!

Jolka, witaj! Patyki z kolcami są wszędzie, ale staram się je pomijać w obiektywie ;-)
To dobry czas na ogrodowy rekonesans - widać teraz dokładnie czego brakuje..ja też tak mam i wiosenne cebulowe będę na pewno dosadzać jesienią.
Kwiatów wczesną wiosną nigdy za wiele, prawda? Oczy spragnione koloru ciągną do każdego krokusika :lol:
Markitko, dziękuję, to bardzo miły komplement! :oops:
Niestety nie chodzę na żaden kurs, choć bardzo chciałabym podszkolić i uporządkować umiejętności, bo mam wrażenie, że większość ciekawych ujęć to przypadek :silly:
Monia, miśków jest u nas całe mnóstwo! Dzisiaj podpatrywałam kolejne i mogłabym się gapić na te stworzenia cały dzień ;)
Zaćmienie oglądałam i przez dyskietkę widać było idealnie. Używam soczewek i mam dosyć dużą wrażliwość na światło, ale taka metoda podglądania tego fenomenu była w moim przypadku skuteczna i bezbolesna.
Miłego wieczoru!
Twinkle, bardzo mi miło, dziękuję! Przyznaję, że niektóre ujęcia wyszły zaskakujące - zwłaszcza te wykonane leżąc na trawniku :wink4:
Cześć Ewa! Ale Cię dawno nie widziałam! Z długo... :oops: Fajnie, że jesteś :kiss3:
Kochana, drobnica cebulowa to pikuś, zawsze można dosadzić, a takie areały jak u Ciebie to mam tylko w snach :lev:
Pozadzrościłam Ci tej bajecznej kaliny Roseum, w towarzystwie irysów :hearts: i planuję posadzić taką u siebie :dance:
Małgorzatko, witaj!
Wierzba baziowa to Iwa, najzwyklejsza. Kupiłam za kilka złotych na Gardenii, 2 lata temu. Bardzo szybko zbudowałam czuprynkę.
Niestety musi zmienić miejsce, tylko jeszcze nie wiem na jakie.. :think:
Promanalem jeszcze nie opryskiwałam, zabrakło czasu, a jutro ma padać. Może w poniedziałek się uda.
Dobrej pogody życzę mimo zapowiedzi synoptyków, może znowu nie trafią? :hug:
Wiolu, bardzo dziękuję. Zakątek pod sosnami to dzieło przypadku, jak większość udanych zestawień u mnie ;-)
Pierwotnie rosły tam świerki serbskie, ale zachorowały i wszystkie 4 musieliśmy wykopać. Potem trafiliśmy na sosny wejmutki w szkółce i M się w nich zakochał od pierwszego wejrzenia ;-) Potem doszły rododendrony pod spodem i drobnica cebulowa pomiędzy. Z czasem dosadzałam ciemierniki, przylaszczki, paprocie i bodziszki. To dość młoda rabata, ma zaledwie 3 lata, ale już wpisała się w krajobraz wiosennego ogrodu, zwłaszcza, że o tej porze wygląda najlepiej.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!
Januszu, gentleman jak zawsze! Dziękuję :oops:
Ogród jako całość teraz nie prezentuje się jako szczególnie, dlatego skupiam się na mikrokosmosie i fotografuję z perspektywy skrzatów :lol:

Pierwsze tulipany

Narcyzy Tete-a-tete już zakwitają

Ze smutkiem zauważam, że co roku mam mniej sasanek, zostało tylko kilka, a miałam ponad 30 sztuk w szpalerze.
Na szczęście wysiewają się, i to w najdziwniejszych miejscach :lol:

Lecę poczytać co u Was, miłego! :bye:
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Bozi, Amarant

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 20:15 #351130

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Bozuniu, witaj! Piękny awatarek :kiss3:
W zdjęciach nic nie zmieniałam, poza tym, że jak poświęcę nieco więcej czasu na ustawienia to może ciut lepiej wychodzą ;-)
Dziękuję za słowa na zachętę kochana, ale ja czekam na Ciebie i mam cichutką nadzieję, że coś mi podpowiesz w kwestii techniki i zdradzisz kulisy swojego warsztatu... :whistle:
Jesteś dla mnie absolutnym MISZCZEM fotografii :fly:
Romo, ja też miałam ochotę zamienić się miejscami z tym trzmielem ;-) Takie spa w szafranowym pyłku to nie lada luksus!
Pogoda u nas utrzymała się cały dzień, wbrew zapowiedziom. Jutro natomiast ma być chłodniej, ale w środę nawet 17 stopni! :woohoo:
Pozdrawiam serdecznie i dobrej pogody życzę!
Madziu, dawno nie zaglądałam do obi, już lawendę sprzedają? :blink:
Po chwilowym ochłodzeniu, wiosna ma wrócić pełną parą, oby na dobre!
Mamy teraz coraz więcej słońca i dłuższy dzień, więc pewnie roślinki ruszą i ogród się zazieleni w ciągu kilku tygodni.
Tego również Tobie życzę!
Majutku, wcale się nie speszył moją obecnością, w zasadzie totalnie mnie ignorował :rotfl1:
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 20:17 #351135

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Uwielbiam twoje zdjęcia już sie nie mogę doczekać twoich kwitnących róż :)

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 21:54 #351192

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Kasiu kawał porządnej skrzyni kompostowej skleciłaś super wygląda i super sprawa. Relacja krokusowa bardzo wiosenna i rozbrajająca ciekawa tylko jestem jak Ty robiłaś niektóre zdjęcia na brzuchu ? Są cudne :) jak zawsze :silly:

Ogródek Robaczka 21 Mar 2015 21:58 #351195

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Krokusowe pola - prześliczne ! Gratuluję nowego kompostownika - mój M. przesiał dolną część pryzmy i mam znowu piękną ziemię kompostową.Ta ziemia jest szczególnie przydatna właśnie teraz , wiosną.

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 09:21 #351315

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ten areał mi wychodzi bokiem :unsure: A właściwie gardłem, bo się lekko wczoraj przeziębiłam w ogrodzie-a efektu mojej krzątaniny nie widać :cry2:
U mnie pomyłki nie było, cały dzień pochmurny, wietrzny, zimny, z opadami. W dzień deszcz, w nocy śnieg. Dziś nigdzie nie wychodzę :)

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 10:40 #351362

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Nie wiem, jak Ty to robisz, że przy podobnej wielkości ogrodu jesteś z pracami tak zaawansowana. Wczoraj kolejny dzień grabiłam, zbierałam liście, wycinałam suszki, zgniłki i choć widać efekt - oj daleko mi do Ciebie. Może to ten las, który mam nad działką :whistle: Nie wspomnę o wegetacji, ale na to to ja już nie mam wpływu :rotfl1: Kompostownik bardzo estetyczny, ale dla mnie chyba byłby za mały. Inna sprawa, że swój muszę przerzucić i przesiać. Tylko kiedy? Ty na prawdę radzisz sobie sama? Wczoraj wybrałam z niego nieco ziemi dla You're beautiful, które rosną w donicach na tarasie. Ziemia z niego jest IDEALNA :D Oby oziębienie poszło sobie precz!

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 10:43 #351364

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Sasanki i u mnie się nie trzymają.
Przy wiosennych pracach ogrodowych trzeba uważać aby się nie przeziębić. Jednak ziemia jest jeszcze zimna.
Nie zbieram u siebie drobnych patyczków bo ptaki je zbierają na gniazda.
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2015 10:45 przez Bozi.

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 11:03 #351376

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry!
Chłodno od rana, ale bardzo słonecznie!
Widziałam w niektórych wątkach śnieżne niespodzianki, u nas szczęśliwie zimy nie widać B)

Sweety, odpowiedź jest bardzo prosta - ja sezon zaczęłam w styczniu ;-) Mój sąsiad twierdzi nawet, że poprzedniego nie skończyłam, bo pracowałam również w grudniu :laugh1:
Tej zimy śniegu nie było u nas wcale, może jeden dzień leżał. W styczniu było na tyle sucho i ładnie, że zaczęłam porządki i pierwszą rabatę oczyściłam już wtedy. W styczniu też wybrałam cały kompost i przesiałam, a przerzucona wtedy część pryzmy już wczoraj nadawała się do użytku, podczas kolejnego przerzucania.
Poprzedni kompost miałam 3 razy mniejszy, a i tak w styczniu wybrałam z niego 5 taczek kompostu :idea2: Na jeszcze większy niestety nie mam miejsca, choć na pewno by się przydał. Ogród mam już ogarnięty z grubsza, róże przycięte, trawnik wygrabiony, choć jeszcze przed nawożeniem.
Jak daję radę? Pracuję codziennie, po pracy i w każdy weekend. Wzięłam też 2 dni urlopu "na ogród" ;-)
M pomaga mi tylko przy cięższych pracach, raczej nie zawracam mu głowy na co dzień. Nawet kompost przerzuciłam sama. 2 razy :tongue2:
Zostało mi cięcie cisów i bukszpanów, ale to popołudniami na spokojnie machnę.
Zaczęłąś później, więc to zrozumiałe, że jeszcze nie wszystkie prace wykonane, ale spokojnie, dasz radę pracusiu :hug:

Ewa Majowa, u nas za oknem słonecznko aż miło, ale rześko B)
Wyruszam na wycieczkę do lasu, zabieram czapkę :wink4:

Ewelinko, z mojego poprzedniego kompostu uzyskałam kilka taczek złota po 4 miesiącach i już rozdysponowałam na rabatach wczesną wiosną. Wspaniała rzecz!
Teraz mam nadzieję uzyskać więcej tego dobra, bo produkcja kompostu to powoli mój konik ;-) Z lubością dbam o odpowiedni skład kompostu i zróżnicowanie materiałów, przerzucam go regularnie (nawet zimą :happy: ) i gdy nadchodzi czas zbierania "plonów" cieszę się jak dziecko! Puszysty, pachnący lasem, cieplutki kompost to samo życie!

Isiu, zdjęcia robiłam dokładnie tak jak napisałaś - w pozycji horyzontalnej na trawniku :laugh1:

Kondziu, dziękuję!
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 11:41 #351384

• Syla
  • Syla's Avatar
  • Fresh Boarder
Jestem żarłoczna na Twoje zdjęcia jak ten trzmiel w krokusach u Ciebie ... Piękne kolory wiosny wylewają się z donic ...Ja u siebie nie pomyślałam albo mi się nie chciało ... Nie pamiętam ;)
Kasia ... wiesz ?... chyba będę miała róże ... w jednym na razie miejscu , które poniekąd już przygotowałam ...
Ale nie wiem jeszcze jakie ....
Pamiętasz moje "pole lawendowe" ? to właśnie to miejsce ... Zmieszczę tam jeden rządek róż ...

Cmokam na dzień dobry
:bye:

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 12:36 #351392

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
I ja pracuję codziennie po 2 godzinki plus soboty, bo za prace w niedzielę na naszej 'wsi' spłonęłabym na stosie, a w najlepszym wypadku - zostałabym odżegnana od czci i wiary :evil: Ale u mnie i dziś są duże połacie, gdzie z uwagi na śnieg lub wilgoć na razie wejść nie mogę... Poza tym, to co 'zbiorę' muszę wynieść na kompost, a to 30 metrów pod sporą górkę. Pocieszam się, bo w Zakopanym jest jeszcze gorzej. A może dlatego u mnie lepiej, że działkę mam na południowym stoku :dry: Sama nie wiem.
I tak sobie myślę :bad-idea: Ruszam się codziennie, jem coraz mniej, bo i kiedy, to czemu ta diabelna waga ani drgnie :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.947 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum