TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Mar 2015 02:22 #349434

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Robaczek napisałła:
Waldku, mój ogród ma wielu mieszkańców, a ptaki są szczególnie mile widziane. Aby był wartościową częścią otaczającej nas przyrody, ogród musi żyć :lev:
Kasieńko.
Ja od Twojego stwierdzenia zaczynam pisać prawie każdy swój post. Niektórzy dopiero jak wszystko wybiją i wytrują to dopiero zauważają, że czegoś im w tym hermetycznym środowisku brakuje. :hug:
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 16 Mar 2015 06:38 #349441

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Kasiu, dlaczego ja nic nie wiem o Kanzance? Przecież w ostatni dzień byłam waldkowym autem! Spokojnie by weszła! Wprawę w upychaniu roślin do samochodu przecież mamy :P . Pamiętasz powrót z Wa-wy :rotfl1: ?
Primaflora - chętnie, tylko kiedy? Może jutro popołudniu (czynna do 19.00). W środę i czwartek niestety pracuję do wieczora. Pomyśl i daj znać.

Ogródek Robaczka 16 Mar 2015 19:33 #349610

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Asiu, drzewko wypatrzyłam jak się już pożegnałyśmy, pod koniec wystawy. Poza tym miałaś już mocno wypakowany bagażnik, a mimo pojemności auta, ponad 3 metry długości byłoby ciężko wcisnąć ;-) Nie wiem czy jutro dałabym radę dojechać na 18 do Prima Flory, bo jednak mam kawałek..może na spokojnie umówimy się w sobotę? Pogoda ma być do bani, idealna na wizytę w centrum ogrodniczym ;-) Potem mogłybyśmy skoczyć do Yucci, co Ty na to? Mały szkółking w ponury weekend :dance:
Waldku, wiem jak bliski jest Ci kontakt z naturą, rozumiem doskonale. Staram się tworzyć ogród przyjazny dla rozmaitych żyjątek, mam nadzieję, że znajdą tutaj spokojną przystań na osiedlu zdominowanym przez wygłąskane trawniki i żywopłoty tujowe.
Monia, drzewo w otwartym bagażniku musi mieć oznaczenie widoczne z daleka (zgodnie z przepisami) i to chyba jedyne ograniczenie jakie znam ;-) Nie próbowałam jednak takiej jazdy, nudziara ze mnie :laugh1:

Dzisiaj po południu próbowałam ogarnąć bajzel po cięciu róż, ależ się pokaleczyłam :jeez: Zostało mi jednak jeszcze sporo do szczęśliwego finału, a weekend znowu prognozują deszczowy i zimny...mam nadzieję, że te przymrozki nie będą zbyt duże :dry:
Jutro ma być słonecznie, więc muszę wyruszyć do ogrodu z aparatem, bo wszystkie krokusy mi przekwitną niezauważone :oops:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Mar 2015 20:58 #349662

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Protestuję....ND nie jest potworem tylko cudowną różą a w takiej ilości i oprawie to wyjątkowy widok :hearts: , do tego kolor przecudny.
Świdośliwę polecam, niektórzy twierdzą, że smak owoców kiepski ale to nie jest prawdą, ona już tworzy spore pąki, które lada moment pękną i obsypie się kwieciem,, biały puszysty obłoczek....jesienią przebarwia się ślicznie choć liści długo nie trzyma....i tak warto, teraz są w sprzedaży odmianowe więc pewnie jeszcze piękniejsze i smaczniejsze....

Ogródek Robaczka 16 Mar 2015 21:24 #349676

• Lady-r
  • Lady-r's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Z krzewów wiosennych to polecam lilak Meyeri Palbin cudowny zapach i małe rozmiary, jesienią też ładny.

Ogródek Robaczka 17 Mar 2015 23:33 #350104

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Witaj Kasiu! Nie przypuszczałam, że cięcie róż pnących jest takie pracochłonne. Fakt, że Ty masz ich niemało. Ale "potwory" wyglądają kwitnąc zjawiskowo.
Zrobiłaś świetne zdjęcia ptaków, wielkie wyrazy uznania.
Napatrzyłam się też na ciemierniki, których nie mam u siebie na razie, śliczne są.
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 19:28 #350242

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry,
Dotrwaliśmy do środy, zatem pojutrze weekend ;-)
Na szczęście, dni coraz dłuższe i można popracować w ogrodzie popołudniami. Większość róż już przycięłam (uff.. :jeez: ), teraz pozostaje mi drobnica ubiegłoroczna, strzyżenie cisów i bukszpanów oraz zasilenie roślin i trawnik :garden:
Róże już mocno ruszyły, więc cięcie wykonałam w optymalnym momencie:

Sieriko, New Dawn to jedna z moich ulubionych róż, nie bez powodu posadziłam ich 10 ;-)
Ale kolce ma potworne i kaleczy bezlitośnie. Więc tak, potwór...
Świdośliwę chciałabym posadzić, ale ze względu na rozmiary krzewu, muszę przemyśleć miejscówkę. Masz ją może u siebie? Zastanawiam się jak szeroko rośnie?
Lady, lilak Meyera Palibin mam, na pniu. Dzisiaj widziałam na nim ładne pączki!

Tamaryszku, skracam pędy i wycinam inne dla prześwietlenia krzewu. Przy sporej ilości splątanych gałęzi zadanie jest bardzo czasochłonne i bywa bolesne ;-) Pamiętam, ze masz jedną sporą pnącą rózę na ścianie domu - przycięłaś już?
Ciemierniki są zachwycające. I ten termin kwitnienia! Niektóre zaczynają w listopadzie, inne kończą w maju - można oglądać spektakl przez kilka miesięcy, w dodatku tych raczej ubogich w kwiaty. Do leśnego klimatu Twojego ogrodu wpisują się bardzo dobrze, planujesz je posadzić?
Pozdrawiam serdecznie!

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, chester633, Amarant, VERA

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 19:33 #350244

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Robaczku, za twoją sprawą coraz bardziej mi się podobają Ciemierniki. Te ich urocze główki jakby ''pomponikowe''... :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 19:35 #350247

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Krysiu, ciemierniki są naprawdę urocze i nie potrzebują nadmiernej rekomendacji. Większość u mnie to młodziaki, ale ubiegłoroczne również rosną bez problemów mimo ciężkiej, zbitej i gliniastej ziemii. U mnie posadzone są przede wszystkim z cebulowymi i wiosną grają pierwsze skrzypce!

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, chester633, Bozi, Amarant, wiosna19-58, VERA

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 20:56 #350309

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Ostatnie zdjęcie jest boskie :bravo:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:01 #350311

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Też tak uważam :)
A ciemierniki pełne rewelka - może i mnie kiedyś uda się takie upolować.
Róże u ciebie sprinterki. Moje zaliczyły falstart. Pąki ruszyły a ostatnie noce mocno przymroziło i dzisiejsza inspekcja pokazała czerniejące pędy :cry3:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:02 #350312

• Lady-r
  • Lady-r's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Ja jeszcze testuję nowy krzaczek jestem bardzo ciekawa jak się będzie sprawował Spiraea × vanhouttei 'Gold Fountain'

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:06 #350315

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Kasik!
Przyszłam pokicać po krokusowej łące :)
Zachwycające masz te cebulowe, serio! Jak wiesz, cierpię na ich deficyt i za każdym razem czuję lekkie ukłucie zazdrości oglądając je u Ciebie.
Ta masa robi niesamowite wrażenie!
Ciemierniki również prezentują się znakomicie.
Pierwszy rok mam tak mało pracy przy różach i prawdę mówiąc, podoba mi się ten stan. Listków jeszcze nie mam, ale pąki już baardzo duże.
Lilakowo jesteśmy za to na tym samym poziomie rozwinięcia ;-)
Wiosna wszędzie! I do weekendu (oby łaskawego pogodowo) coraz bliżej.
Spokojnego wieczoru!

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:12 #350318

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, a ja w dwdzieścia minut odkopcowałam i przycięłam wszystkie swoje róże! :rotfl1: Cudownie jest mieć tak mało róż! Ale też się pokaleczyłam, trzeba nad dalszą redukcją pomyśleć ;)
Nie wiem, czy ja jestem odpowednią osobą do doradzania w kwestii krzewów, bo w zasadzie oprócz dereni kousa to chyba nic nie lubię... Tak pisząc te słowa, jeszcze się nad tym zastanawiam :rotfl1:
Ale na białą rabatę to jeszcze może doradziłabym Sambucus nigra 'Pulverulenta' i 'Tenuifolia'. Ostatecznie mogą być ;)
A z kalin to jest ponoć nowa rewelacyjna odmiana 'Popcorn'...
Ale przecież mogą być też małe drzewa... A klony palmowe? U Ciebie byłoby im na pewno dobrze... Albo klony polne...
Pięknie tym ciemiernikom z krokusami!
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 21:13 przez artam.

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:19 #350327

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Piękna ta Twoja krokusowa polanka! Ciemierniki uwielbiam i mam zamiar wcisnąć jeszcze coś u siebie. Wiesz, że jeden ciemiernik pięknie przezimował mi w donicy i w dodatku się rozsiał?

Róże masz już z głowy? Aleś się uwinęła :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 21:20 przez bozunia.

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:22 #350330

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Kasiu, śliwa pissardii ładnie wygląda, ale bordolistne już chyba wybrałaś?
Przyznaję, że róże pnące przy podcinaniu są najmniej przyjazne - u mnie najgorsza pod tym względem była Laguna.
Podrapania na czole (moim) powoli się goją, wydawało mi się, że już opracowałam metodę a jednak pod koniec oberwałam :blink: .
Najlepszym na to lekarstwem wydaje się metoda Marty :happy: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:52 #350360

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu, dziękuję!
Zakątek pod sosnami o te porze roku promienieje.
Ze względu na lokalizację (front ogrodu) Jest to ostatnie miejsce, które oglądam, gdy wyjeżdżam do pracy i jednocześnie pierwsze, które podziwiam po powrocie!
Dorotko, choć to przykre oglądać czarne pędy róż..jeśli miały mieć falstart to lepiej teraz, niż w maju.. :huh:
Moje ruszyły dość stanowczo, a ja wolałabym żeby się nie rozpędzały...pogoda wciąż niepewna.
W tym roku nie daję im żadnego nawozu. Myślę, że ubiegłoroczny atak mączniaka w maju to przede wszystkim kwestia zbyt bujnego wzrostu, który przy dużych różnicach temperatur wzmógł podatność na chorobę.
Trzymam kciuki, żeby Twoje królewny szybko wróciły do formy!
Lady, nie znam tej tawułki, zaraz podjerzę.
Mam u siebie tylko Grefsheima - była radykalnie cięta w zeszłym roku, więc pączków kwiatów będzie mniej, ale i tak już powoli się zieleni:

Aguś,
na krokusową łączkę oczywiście zapraszam, a jesienią założysz swoją ;-)
Wiesz jak kibicowałam zmianom w Twoim ogrodzie i jestem pewna, że ze względu na charakter całości - redukcja róż wyszła mu na dobre.
Zazdroszczę z jednej strony, choć u mnie wciąż grają pierwsze skrzypce. Powoli jednak dojrzewam do zmian i w kolejnym ogrodzie nie posadziłabym ich aż tylu ;-)
Szybkiej końcówki tygodnia i udanej pogody na weekend!

Marta, dzięki za Twoje typy - podejrzę te bzy i kalinę, może coś jeszcze wcisnę? :think:
W ogóle to przyznam się, że mam ochotę wykopać połowę rabat i założyć od nowa :rotfl1:
A róż połowę bym zgubiła po drodze... :whistle: Zwłaszcza jak sobie przypomnę cięcia... :mad2:

Klony..bardzo mi się podobają, szczególnie palmowe. Nie widzę ich jednak u siebie, nijak mi nie pasują do charakteru ogrodu.
Myślałam o jakimś klonie o jasnych, bądź pstrych liściach, może jesionolistny? Chciałabym wyższy akcent bliżej frontu rabat, żeby nieco zacienić południową stronę ogrodu i wprowadzić dodatkowy wymiar przestrzenny, ale czy to nie będzie zbyt wyczerpujące towarzystwo dla innych roślin? :think:
Bozuniu, u mnie też dwa ciemierniki zimowały w donicach, bo.. o nich zapomniałam :tongue2: Nic im nie jest ;)
Z różami jestem na końcówce, ale w tym roku dały mi się mocno we znaki..zwłaszcza, że wszystko robię sama..jakoś nie ma innych chętnych do samo-okaleczania :devil1:
Elu, Pissardi już mam od zeszłego roku - piękna i bezproblemowa jak dotąd.
Tak, Marta ma skuteczną metodę...a ja ..sama widzisz, mam miękkie serce do róż, to muszę mieć twardą.. skórę ;-)
Pozdrawiam!

I jeszcze trochę wiosny

w ogrodzie...

...i w donicach

Pączki na judaszowcu!

..pęcherznice też się zielenią

przywrotnik ostroklapowy

Wczesne tulipany otworzą się lada dzień

Sasanki startują - widać już urocze kotki

Ranniki - sadzone w styczniu :pinch:

I ponownie poletko krokusowe w leśnym zakątku

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 22:01 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, chester633, waldek727, Amarant, wiosna19-58, VERA, Krzysia, Twinkle

Ogródek Robaczka 18 Mar 2015 21:56 #350363

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu..kolejny rok zachwycam się ciemiernikami i kolejny z rzędu, gdy się w nie nie zaopatrzyłam.. z prostego powodu- nie mam pomysłu, gdzie je posadzić.
Podpowiedz proszę, jak u Ciebie rosną- w dużym cieniu, czy częściowo mają dostęp do słońca. Kuszą mnie od dawna, ale nie mam na nie pomysłu :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.779 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum