TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 16:12 #351453

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Kasiu, masz piękną wiosenkę :thanks:
Zachwyciłam się przylaszczką - u siebie już kilkakrotnie podejmowałam próby sadzenia tej ślicznej roślinki, ale nie chce rosnąć, zbyt sucho :oops: Jakie ma u Ciebie stanowisko?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 17:08 #351477

• halszka
  • halszka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 296
Dzień dobry!
Rozbroiła mnie Twoja historyjka z trzmielem w roli głównej. Nie zrobiłam moim krokusom-mikrusom ani jednego zdjęcia, z tym większą przyjemnością oglądam je u Ciebie i trwam w zachwycie :hearts: .
Nowy kompostownik świetny, elegancja-Francja. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez choćby takiego najmniejszego kompostownika.
Wczoraj posadziłam zakupione cisowe kule na pniu - na razie dwie sztuki, jeszcze dwie czekają na miejsce w donicach. Jaką ziemię dałaś cisom do donic? Typu uniwersalną z worka czy własną kompostową czy może jakąś mieszankę?
Znalazłam szkółkę, w której mają formowane cisy (kule na pniu) za... 45 złotych polskich :supr: . Co prawda mieści się ona dość daleko, bo w Krotoszynie, ale po skalkulowaniu kosztów wyszło, że za cztery cisy z podróżą zapłaciłam mniej niż za dwa w Puszczykowie. Jak będziesz chciała, to podam namiary na szkółkę, mieli różne wysokości, tak do 1,40m chyba. W każdym razie całkiem spore niektóre były, a cena ta sama niezależnie od wysokości.
Piszesz o samodzielnym wyprowadzeniu cisa na kulę - właśnie to wczoraj zrobiłam :happy4: . Jeszcze po poprzednich właścicielach domu miałam wysokiego, około dwumetrowego zgrabnego cisa, idealnego na wyprowadzenie - przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie wiem czy to był zwykły Taxus baccata czy jakiś odmianowy. Obcięłam cały dół i przycięłam górę, która jest co prawda dość chuderlawa jeszcze, ale mam nadzieję, że w tym roku się wzmocni. Będzie rósł w nowym zakątku hostowym wraz z pozostałymi dwoma kulami.
Róże mam różne ;) - trochę historycznych, trochę angielskich, trochę nostalgicznych, trochę okrywowych, ostatnio polubiłam też piżmówki i w ogóle pustaczki.
Czy u Ciebie tez jest taka susza? Wczoraj wieczorem i w nocy popadało tylko trochę, tragedia. Lubimy słoneczną pogodę z wiadomych względów, ale z tym brakiem opadów to kicha.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Halina

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 20:15 #351579

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Kasia, ja w kwestii krzewów. Posadziłabym kalinę, ktora przede wszystkim pachnie. Może Burkwooda?
Ma ładne mięsiste liście, więc cały sezon wygląda ładnie. Można kupić szczepioną na pniu.
Zastanawaiłaś się nad żylistkiem?
A może z drzew wybrałabyć wiśnię amanogawę? Pięknie kwitnie, a nie zajmuje dużo miejsca

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 20:40 #351587

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzisiaj wybrałam się na fantastyczną wycieczkę w towarzystwie Asi (Asia2) do Śnieżycowego Jaru. Jeszcze raz dziękuję Asieńko za wspaniały dzień!

Bohaterką dnia była śnieżyczka:

Śnieżycowy Jar to rezerwat przyrody śnieżycy wiosennej (Leucoium vernum) w pobliżu Murowanej Gośliny (Wielkopolska).

Aktualnie obejmuje powierzchnię niemal 10 ha.
Śnieżyca swobodnie porasta całe połacie lasu mieszanego, na brzegach strumienia płynącego pomiędzy pagórkami.

Drzewostan jest dosyć wiekowy - najstarsze okazy mają 120 lat! i zróżnicowany (m.in.: dąb czerwony, topola, klon, jawor, wiąz), dzięki czemu ściółka z opadłych liści jest bardzo żyzna i umożliwia ekspansję śnieżycy na kolejne obszary lasu.

Więcej zdjęć można zobaczyć TU
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2015 20:44 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, gorzata, Wiola, Isia, chester633, Bozi, Flora, sierika, Amarant, VERA, edulkot, majowa, constancja, halszka

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 20:46 #351591

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Niesamowite! Zazdroszczę wycieczki :supr3:

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 20:51 #351593

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Kasiu, pomądrzę się ;) (Marta-artam pisała o tym u mnie) - fotografowałaś śnieżyce wiosenne (nie śnieżyczki) :) .
Ślicznie wygląda taka duża połać lasu z dzwoneczkami śnieżyc. U mnie są lasy z przebiśniegami,
ale śnieżyce są chyba bardziej widoczne na zdjęciach ze względu te szersze, pełniejsze dzwoneczki.
A i umiejętności fotografa trzeba brać pod uwagę. :woohoo:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 21:02 #351598

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Super wycieczka! Byłam wcześniej, przed prawdziwym "wysypem". Piękną miałyście pogodę i zdjęcia wyszły śliczne! Przejeżdżałam dzisiaj niedaleko, drogą do Wągrowca, ale niestety nie mogłam skoczyć w bok na spacer...
Założę się, że zahaczyłyście o Prima Florę ;)

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 21:08 #351603

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Syla, witaj! Kochana, wywołałam Cię myślami! Wczorajszy wieczór spędziłam w Twoim ogrodzie nadrabiając ostatnie 2 miesiące :coffe:
Super, że zdecydowałaś się na róże, to miejsce jest dla nich wymarzone! Pamiętam, że rozmawiałyśmy kiedyś o Aspirynach, tylko czy one nie będą za wysokie w tym miejscu? Kwitną obficie całe lato z niedługą przerwą, ale może wolałabyś jakiś kolorek? :think: Trzeba się zastanowić :P
Sweety, ja pracuję w niedzielę w myśl maksymy, że praca w ogrodzie uświęca :lev:
Poza tym uważam, że to moja sprawa co robię w niedzielę, jeśli nie hałasuję i nikomu nie przeszkadzam :funnyface:
Januszu, jeszcze nie cięłam bukszpanów, ale zwykle zabieram się za to gdy ustąpią nocne przymrozki, czyli wkrótce. Następnie cięcie w czerwcu i korekty w sierpniu.
W kwestii kompostu - myślę, że warto poświęcić kawałeczek miejsca na ustawienie choćby najmniejszego pojemnika. Ja zdecydowałam się na drewniany, bo miejsce jest dosyć widoczne i estetyka plastiku mi średnio pasuje ;-)
Natomiast jeśli idzie o zapach - odpowiednio przygotowywany kompost nie wydziela żadnej nieprzyjemnej woni, wręcz pachnie ściółką i lasem :lev: Kluczem do sukcesu jest odpowiednie mieszanie składników i częste napowietrzanie, poprzez przerzucanie warstw. Ja staram się różnicować materiał na kompost aby stworzyć pełnowartościowy nawóz organiczny, dlatego np. skoszonej trawy nie wrzucam w całości na kompost. Pakujemy ją do worków i odbierane są jako odpady zielone raz w tygodniu.
Najczęstszym błędem jest wrzucanie nadmiernej ilości trawy, która gnije wydzielając paskudną woń. Jednak ta gnijąca maź nie ma nic wspólnego z kompostem! :teach:
Trawę, która jest bardzo soczysta i zawiera dużą ilość nawozu przerzucam suchymi ścinkami długich traw i bylin, do tego dodaję celulozę czyli tekturę i wszelkiego rodzaju ścinki papierowe (ręczniki papierowe z kuchni, zawartość niszczarki etc, w sumie każdy papier byle nie był drukowany kolorowo) popiół drzewny z kominka (bardzo cenny ze względu na zawartość potasu!) i odpadki zielone z kuchni. Do tego fusy z kawy i herbaty, skorupki z jajek (nie można wyrzucać chleba, ani mięsa!). Warto dosypać trochę ziemii, co jakiś czas, rozdrobnione patyczki etc. Dzięki takiej mieszance, odpowiednio napowietrzanej poprzez częste przerzucanie (dotlenianie) tworzymy już po 2-3 miesiącach pełnowartościowy kompost, który pachnie lasem :lev: A dla roślin to samo szczęście! Przyznam się, że dla mnie też :oops: Cieszyłam się jak dziecko gdy po raz pierwszy wybierałam kompost iw prost nie mogłam uwierzyć, że takie złoto można stworzyć z tzw. resztek. Wszystko wraca do ziemii i to w postaci puszystej próchnicy.
Idealny obieg materii organicznej w ogrodzie przy udziale milionów dobrodusznych stworzonek :hearts:
Monia, przylaszczki mam od niedawna - posadziłam je na brzegu leśnej rabaty i przy ścieżce, w glinie z dodatkiem kompostu, bo lubi próchniczą ziemię. Stanowisko półcieniste do cienistego. Ponoć bardzo powoli rośnie i słabo się rozmnaża, więc wymaga cierpliwości..

cdn. ;-)
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2015 21:38 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 21:23 #351612

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Cudowny ten Jar :) U nas przebiśniegi są dość liczne, same się nasiewają na moim podwórku, ale śnieżyce spotyka się rzadko.Zauroczyły mnie :hearts:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 21:30 #351617

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Halinko, witaj!Cieszę się, że fotki przypadły Ci do gustu - te trzmiele są tak urocze i fotogeniczne, że zdjęcia to sama przyjemność!
W sprawie kompostownika napisałam powyżej, do Janusza - to dla mnie istota ogrodnictwa w najczystszej formie.
Gratuluję świetnego zakupu cisów! Żałuję, ze nie trafiłam wcześniej na tą szkółkę, ale kto wie, może się tam wybiorę? Poproszę namiar na PW, jeśli to nie kłopot.
2-metrowy cis to wymarzony materiał do formowania! Ja próbuję na mniejszym, więc kulka też skromniutka, ale na dobry początek może być ;-)
Będziemy trenować umiejętności i za kilka lat podziwiać efekty :dance:
Kochana, z tego co czytam to gust różany mamy podobny! Ja też ewoluuję w kierunku piżmówek i "pustaczków", choć jeszcze rok temu widziałam tylko angielki ;-)
Widać, do wszystkiego trzeba dojrzeć :lol:
Na rabatach jest jeszcze mokro, przynajmniej głębiej. Ale faktycznie trochę opadów by się przydało, najlepiej nocami ;-)
Miłego wieczoru!
Gosiu, czytasz mi w myślach z tymi kalinami ;-)
Chodzą za mną od jakiegoś czasu i dzisiaj udąło mi się trafić na piękne dwa okazy. Kupiłam Viburnum Bodnantene 'Deben', z pięknymi, pachnącymi kwiatostanami :hearts: i Viburnum carlesii 'Judii'. Chciałabym jeszcze kupić koralową Roseum. Burkwooda też piękna - jak trafię na ładny okaz, to może się skuszę :whistle:
Pisałam już kilka razy, że rozglądam się za wiosennymi krzewami i chyba nastał ten moment, kiedy trzeba zacząć sadzić :)
Wisienkę wybrałam Kanzan, choć Amanogawa też bardzo mi się podoba.
Monia, wycieczka spontaniczna, z inspiracji Asi i bardzo się cieszę, że się zdecydowałam!
Elu, tak, wiem, że to śnieżyca B) Ale dobrze, że podkreślasz różnicę, dla porządku :idea1:
Takie naturalne obszary występowania chronionych roślin zawsze robią wrażenie, ze względu na ilość. Przyroda w całej swojej okazałości budzi szacunek i zachwyt! Oby takich miejsc jak najwięcej :bravo:
Bozuniu, oczywiście zgadłaś :P PrimafLora, potem Yucca zatem mały szkółking zaliczony :dance: Kupiłam 2 kaliny, świdośliwę i enkianta :silly:
Kaliny chcę posadzić przy tarasie (ach ten zapach! :hearts: ) i muszę przenieść z tego miejsca lilie, co oznacza niemałą rewolucję ;-) Ale warto! :dance:
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 22 Mar 2015 22:06 #351641

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Byłaś w ŚNIEŻYCOWYM JARZE ! A ja dziś tyrałam cały dzień w ogrodzie :(

Ja nie przerzucam kompostu , ba mam termokompostownik. Podobnie , jak Ty dbam o skład, zagaduje dżdżowniczki ,żeby się ładnie rozmnażały i pomagały przerabiać , dorzucam celulozę , żeby szybciej... Mój kompostownik opróżniany jest 3-4 razy w roku ( niedawno mąż odsiał dolną , starszą część). I nigdy za wiele tego, co pozyskam :)
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2015 22:08 przez Ewelina.

Ogródek Robaczka 23 Mar 2015 13:37 #351782

• Figaro
  • Figaro's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Do dzisiaj podglądałam Twój wątek anonimowo, ale dzisiaj już piszę jako zalogowana :).
Odwiedzałaś mnie na innym forum i masz ode mnie aminka - piszę to, żebyśmy mogły się rozpoznać.
Twój ogród jest bardzo, bardzo romantyczny i niezwykle mi się podoba, jako że podzielam pasję różano-bylinową. Myślę że od teraz będę częstym gościem. Pozdrawiam serdecznie :).

Ogródek Robaczka 23 Mar 2015 13:48 #351786

• wiosna19-58
  • wiosna19-58's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 255
cudowna ta Twoja wiosna nie mogę się napatrzeć
u mnie przylaszczki jeszcze nie kwitną

Ogródek Robaczka 23 Mar 2015 14:48 #351800

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kasiu, wiśnia Kanzan jest piękna, a już w porze kwitnienia wygląda zjawiskowo! Nie wiem jednak, czy masz świadomość, że to naprawdę spore drzewo. W zaprzyjaźnionym ogrodzie po paru latach osiągnęło całkiem słuszne rozmiary.
O enkiancie marzę od dawna - bardzo pasowałby mi na moją nową kwaśną rabatę; jest dostępny w ofercie wielu szkółek, chociaż nie widziałam go nigdy 'na żywo' w żadnym ogrodzie, a i w forumowych chyba go nie ma...Ciekawa jestem jak będzie rósł u Ciebie i czy zakwitnie.
Śnieżyczkowy jar - piękny :flower1: Te łany drobniutkich, delikatnych, białych kwiatków jakoś mnie rozczulają...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogródek Robaczka 23 Mar 2015 22:19 #351945

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czytałam u Asi, że miałyście szkułking i że wyjechałas z pełnym bagażnikiem
Czy coś jeszcze kupiłaś?

Ogródek Robaczka 23 Mar 2015 22:32 #351952

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Kasiu, zdjęcia ze śnieżyczkami baśniowe. Zwalają z nóg.

Ogródek Robaczka 23 Mar 2015 23:18 #351961

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór!
Dzisiaj udało mi się po pracy podziałać chwilę w ogrodzie i posadziłam 2 zakupione kaliny. Niby drobiazg, ale na rabacie gdzie każdy centymetr ziemii jest zagospodarowany wciśnięcie dwóch krzewów to nie lada wyczyn :tongue2:
Wykopałam chyba ze 30 lilii spod tarasu, część zmasakrowałam przy wykopywaniu ( :hammer: ), poharatałam się o wszechobecne róże, ale kaliny posadziłam :ouch:
Ewelinko, chętnie potyrałabym jutro w ogrodzie..niestety dopiero po 17 będzie mi dane :(
Widziałam efekty Twoich prac porządkowych, odwaliłaś kawał dobrej roboty, brawo!
Ciekawa jestem co kombinujesz z tym rododendronem.. :think: Ja zauważyłam na liściach różaneczników nadgryzienia...opuchlaki??
Januszu, podałam dokładny instruktaż, ale może właśnie nadmierny opis sprawił, że tworzenie kompostu wydaje się skomplikowane. Nic bardziej mylnego, to najprostsze ogrodnicze zajęcie! Samo się przerabia tylko trzeba uzupełniać materiał. Termokompostownik dodatkowo ułatwia sprawę, skoro nie trzeba przerzucać, a wysoka temperatura rozkłada wszystko. Spróbuj koniecznie!
Witaj Ewo! Bardzo mi miło, że zajrzałaś :dance:
W tym roku już się nie zagapiłam i sama wysiałam aminki. Część na parapet, inne pójdą wprost do gruntu - chciałabym oglądać ich kwiaty jak najdłużej!
Ty wysiałaś już swoje? Dziękuję za odwiedziny i zapraszam jak najczęściej :bye:
Wiosenko, dziękuję! Przylaszczki już kwitną od kilku dni, mimo że to młodziaki. Może Twoje są bardziej w cieniu?
Dalu, bardzo dziękuję za odwiedziny i cenny komentarz. Zależy mi na sporym drzewie w okolicach tarasu, żeby rzucał nieco cienia na tą naszą patelnię. Dlatego Kanzan wydaje mi się idealna. Super, że szybko rośnie! Mam nadzieję, że nie jest kłopotliwa w uprawie.
Z tego co kojarzę, Sweety ma enkianta, ale aktualnie wątek zamknięty. Jeśli mój zakwitnie, na pewno zostanie obfocony "od stóp do głów" :lol:
Małgosiu, kupiłąm jeszcze enkianta i świdośliwę. Miałam ochotę na więcej, ale muszę sobie stopniować przyjemności ;-)
Flora, dziękuję! To bardzo urokliwe miejsce, cieszę się, że zdjęcia oddają klimat śnieżycowego lasu :hearts:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2015 23:20 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 24 Mar 2015 09:19 #352031

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Kasiek, twoje posiane aminki już wzeszły? Jak długo zajęło im kiełkowanie? U mnie na razie cisza, ale czekam cierpliwie. Tez zachowałam trochę nasion do gruntu.
Na razie pięknie rośnie lobelia, zaczyna miłka i koniczyna ozdobna.
Ja mam upatrzoną 'Kiku- shidare- zakura' Jeszcze się wstrzymałam z zakupem bo nie wiem czy po zimie sie obudzi w ogrodniczym,a le jeśli jest żywa będzie moja :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.691 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum