Iwonko, myślę, że to naturalny proces - brązowienie kwiatostanów
U mnie kilka też już zbrązowiało, ale ja je po prostu wycięłam. Jeżeli natomiast wszystkie Ci już zbrązowiały, to może rzeczywiście przyczyną jest zbytnie nasłonecznienie...
A ogrodowe tak mają - jedne odmiany pięknie zmieniają barwy i zasuszają się na krzaku, a inne po prostu więdną i brzydko wyglądają. Od czego to zależy? Nie mam pojęcia
Mireczko, w ogrodzie staram się hodować te roślinki, które się u mnie dobrze czują. Marcinki ładnie wyglądają, obficie kwitną, więc chyba sobie jeszcze dokupię jakieś inne odmiany. Tym bardziej, że one kwitną w czasie, kiedy w ogrodzie nie ma wielu kwiatów...
Wrzosy też rosną u mnie dobrze, a to za sprawą kwaśnej ziemi, którą mam w ogrodzie. Niektóre kępy są już tak wielkie, że sama się dziwię, bo rzadko się zdarzają takie mutanty
Irowarze (a jak Ci na imię?), witaj w moim ogrodzie! Dziękuję za miłe słowa
Róż nie mam zbyt wiele, ale niektóre - zwłaszcza The Fairy- kwitną długo i obficie
A z miechunką walczę tak jak ze wszystkimi nie chcianymi roślinami - po prostu wytrwale wyrywam niepotrzebne odrosty
Nie stosuję chemii w ogrodzie, więc pozostaje mi walka "wręcz", ale jakoś daję sobie radę. Podobnie jest z nawłocią, tojeścią, truskawką ozdobną...
Dawidku, ja uwielbiam wrzosowiska w ogrodach! Kibicuję więc Twojemu nowo założonemu
Kilka rad, co robić, żeby wrzosy dobrze się czuły, napisałam w Twoim wątku
Co tam jeszcze kwitnie teraz w ogrodzie?
Na przykład malwy, które w poszukiwaniu słoneczka wyciągnęły się tak bardzo, że mają ponad dwa metry i zaczepiły się o sąsiednią jabłonkę:
...cały czas kwitnie też pełna datura jednoroczna (tak, to ta od krotoszyńskiego Grzesia - przyjechała z Sulejowa)
Tak fajnie wygląda w pąku:
W czasie ostatniego weekendu byłam z M. na wycieczce w Górach Stołowych. Wspaniałe widoki, niekiedy zapierające dech w piersiach. Zwłaszcza wielkie wrażenie zrobiło na mnie Teplickie Skalne Miasto (Czechy).
Nocowaliśmy w Kudowie, w takim pięknym pensjonacie:
Widok ze Szczelińca (600 kamiennych schodów!)
Fragment Skalnego Miasta