Agatko, miło Cię widzieć znowu w moim ogrodzie i w Oazie
Dębolistna w tym roku szaleje, ale w ogóle w sumie hortensje mają się dobrze - jest bardzo ciepło i wilgotno
Uleńko, jestem ostatnią osobą, która dziwiłaby się, że ktoś kocha lilie
Sama je uwielbiam, mam sporo w ogrodzie, a będę miała więcej!
Dla Ciebie "prawie" czarne, już przekwitające Landini:
Sylwuś, Ślęża tworzy specyficzny mikroklimat i często zatrzymuje zimne wiatry i prądy powietrza; podobnie z burzami i deszczami - jak nie pada, to nie pada, ale jak chmury zaczepią się o góry, to już mamy ulewę jak się patrzy! No i nie zapominaj o wpływie czakramu na ludzi, zwierzęta i rośliny
Dobrze zauważyłeś pewną różnorodność stylistyczną w moim ogrodzie
Ja chciałaby, żeby to był styl rustykalno-romantyczny, a on uparcie wymyka mi się spod kontroli i czasem robi się wręcz formalny (kształtowane bukszpany), czasem - naturalny (nieformowany żywopłot z krzewów liściastych), a niekiedy trąci troszkę śródziemnomorskim ( a to figowca wyeksponuję, a to oleandra)...
Markus, w wątku ogrodowym nie chciałam męczyć moich gości fotkami z wakacji. Ale fajnie było, bo to i dużo zwiedziłam, i pozachwycałam się roślinnością, i wypoczęłam nad brzegiem jeziora. Bardzo lubię pływać, ale niekoniecznie w zatłoczonym basenie; tam miałam jezioro praktycznie dla siebie, więc pierwszy raz biegłam pływać jak tylko otworzyłam oczy, jeszcze przed śniadaniem...A głębokość Como dochodzi do 400m
Gucio i Ptysio to psy stróżujące jak najbardziej! Nikt nie wejdzie na naszą posesję bez naszej wiedzy, bo psy są potwornie szczekliwe, a i za nogawkę potrafią złapać
I proszę się nie nabijać z moich ulubieńców, bo może i one małe posturą, ale wielkie duchem
Aniu, pieski wymiziane, a lilie i liliowce kwitną na potęgę!
Dzisiaj dla odmiany kilka tegorocznych doniczkowców:
Pelargonia w różowiastym kolorku
Agapant ma w tym roku 8 kwiatów (w zeszłym jeden, jedyny)
Pelargonia angielska o pięknym, kulistym pokroju
Attachment 0284.JPG not found
...i tytoń ozdobny, wyhodowany przeze mnie z nasionek