TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 26 Lis 2020 08:42 #735947

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64600
Alicjo - również bardzo dziękuję za ten przepis; u nas serki tego typu cieszą się wielkim wzięciem - do tej pory kupowałam je w marketach, a teraz, dzięki Tobie, jest szansa na własne "smarowitko" :hug:

Myślę, że Kasia też popędzi na zakupy :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 26 Lis 2020 08:47 #735949

  • Eleni
  • Eleni's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 2298
podpowiem ze jeśli sam jogurtt grecki posolony odwiesić na 24-48h to potem mozna zrobic kulki i obtoczyc w ziołach lub papryce słodkiej,sezamie ict i wtedy powstaje serek typu labnech taki mocno azjatycki poszukam zdjęc bo robiłam kiedyś :)

kulkiLabnech.jpg


Skleroza...znałazłam że ma być odłożony do lodówki tak mi coś wydawała,bo chodzi o to by bakterie zbytnio przez okres 3-4 dni nie zaszalały a odcieknie tak czy siak

tu przepis:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kulki-z-serka-labneh-marynowane-w-oliwie
pozdrawiam ciepło Elena
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 09:06 przez Eleni.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Adasiowa, Zielona, bastis, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Domowe sery 26 Lis 2020 08:58 #735950

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3682
  • Otrzymane dziękuję: 19599
Kochane, dziękuję bardzo :hug: na pewno skorzystam.
Takie to proste, a jaki efekt :yummi:
Nie mam co prawda chusty serowarskiej, ale kiedyś moja Mama robiła twarożek w zszytej pieluszce tetrowej. Czy się nadaje?
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 09:01 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, ewakatarzyna, Bobka, Eleni

Domowe sery 26 Lis 2020 09:01 #735951

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Taki przepis wynalazłam, jeśli coś będzie nie tak, piszcie. Ja dopiero się uczę. :)
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Eleni

Domowe sery 26 Lis 2020 09:32 #735955

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 717
  • Otrzymane dziękuję: 4332
Kasiu, tetra nadaje się jak najbardziej :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Eleni

Domowe sery 26 Lis 2020 10:38 #735964

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6137
  • Otrzymane dziękuję: 22374
Eleni wrote:
Trafiłam w swoim czasie na mądrych ludzi w kwestii serowarstwa...wiem że często ludzie wybierają drogę na skróty dodając różne dziwne rzeczy...ale to nie jest słuszna droga, bo potem zdziwienie dlaczego ser rzemieślniczy(dobry) tyle kosztuję, ano dlatego że dla wyprodukowania 1 kg sera potrzebujemy ok 10l mleka i sporo cierpliwości.

Wychodzę z założenia że tak jak z sadzonkami, chlebem i mnóstwem innych rzeczy jeśli zabieramy się za coś to warto pytać, szukać odpowiedzi najlepiej u osób co maja w tym doświadczenie albo jakieś źródła sprawdzone bo wiadomo nie wszystko z internetu można przyjmować na wiarę :)

Dobra już przepraszam jeszcze raz tu nie chodziło o to by zniechęcać tylko o to by zwracać uwagę na przepisy i ich źródła

:bravo: Zawsze tę zasadę powtarzam mężowi ,pytać ,szukać jak się nie wie a nie iść na żywioł mówiąc ,wiem jak zrobić eh :wink2: i potem wygląda nijak ,albo nie smakuje :hearts: a składniki dobre i kicha :wink2:
Pozdrowionka :flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 26 Lis 2020 10:41 #735965

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6137
  • Otrzymane dziękuję: 22374
Ja juz od dawna się tutaj zaczytuję chyba pora coś zrobić :happy: tylko pierwsze z kefiru chyba greckiego nie widzę przepisu :think:
Jak mąż nie czyta tylko hop i juz nie widzę :hammer: a jest :happy: :flower1:
Ale linku gdzie kupić oprzyrządowanie to nie widzę serio ,wrzućcie, przecież trzeba zacząć w miarę profesjonalnie :wink2: :kiss3:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 10:53 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Lis 2020 10:56 #735967

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64600
Bogusiu, już spieszę z pomocnym linkiem, np. takim:

serowar.pl/ oraz tutaj: sklep.wanczykowka.com/
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 11:00 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 26 Lis 2020 11:03 #735968

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6137
  • Otrzymane dziękuję: 22374
Aniu bardzo wielkie dzięki :flower1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Domowe sery 26 Lis 2020 11:03 #735969

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Ja jeszcze podpowiem, że zestaw minimalny można kupić lokalnie, zwykle w sklepach, w których mają sprzęt do produkcji wina. O dziwo, pełno tego w dużych sklepach budowlano-ogrodniczych :)
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Bobka

Domowe sery 26 Lis 2020 11:06 #735970

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Mój robiony jest z jogurtu greckiego, nie kefiru.
Może to to samo, ale trzymam się ściśle przepisu.
I jeszcze coś. Chyba tego nie doczytałam, lub nie mogę znaleźć. Podpuszczkę mikrobiologiczną po otwarciu gdzie trzymacie, lodówka czy zamrażarka. To samo chlorek wapnia i kultury bakterii.
Bo jak przyjdzie paczka muszę wiedzieć gdzie to trzymać. :)
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Lis 2020 11:10 #735972

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Wszystko trzymam poza lodówką, ale zaznaczam, że mam podpuszczkę w proszku, nie roztwór, który może wymagać chłodzenia. Chlorek wapnia po otwarciu koniecznie umieść w szczelnym słoiczku, jest bardzo higroskopijny, wciąga wodę i się zbryla. Bakterii nie mam, więc się nie wypowiadam.
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Lis 2020 11:14 #735974

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64600
Podpuszczkę zawsze przechowujemy w lodówce, natomiast kultury bakterii i pleśni - w zamrażalniku.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Lis 2020 11:15 #735975

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Zdaje się, że chlorek i kultury w lodówce a podpuszczka w zamrazarce, tam wszystko pisze na opakowaniach więc spokojnie, aha doczytałam Anulkę, pewnie pokręciłam :club2: ale schowałam wg instrukcji na produktach
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 11:16 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Lis 2020 11:15 #735976

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64600
Odwrotnie Sieriko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Zielona, bastis, ewakatarzyna, Eleni

Domowe sery 26 Lis 2020 12:09 #735988

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Chlorek wapnia nie wymaga przechowywania w lodówce.
Jeśli chodzi o podpuszczkę w proszku, to producent sam nie wie, co z nią robić. Niby pisze, żeby przechowywać w temp. pokojowej, ale po otwarciu to już w "chłodnym miejscu" :D
Najlepiej sprawdź na swoim opakowaniu :)
Pozdrawiam,
Nika
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 12:15 przez _Nika_.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, ewakatarzyna

Domowe sery 26 Lis 2020 14:18 #736008

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20240
  • Otrzymane dziękuję: 64600
Faktycznie, zapomniałam, że istnieje sproszkowana podpuszczka. Ja mam "wegetariańską", w płynie i wg zaleceń na butelce trzymam ją w lodówce ( przed i po otwarciu ).

Idąc za ciosem produkcji serków kupiłam dwa jogurty greckie o 10% zawartości tłuszczu ( skład na opakowaniu: mleko, śmietanka, mleko w proszku, kultury bakterii jogurtowych ). Wymieszałam z solą, zamrożoną natką pietruszki, zamrożonym szczypiorkiem, suszonym tymiankiem i sproszkowaną słodką papryką ( zioła własne ). Teraz przyszły serek wisi w chuście i ocieka.
Celowo wytłuściłam rodzaj bakterii, bo przyszło mi do głowy, że jeśli serek okaże się strzałem w "10", to warto będzie zaszczepić mleko takimi bakteriami i uzyskać domowy jogurt - bez dodatku tego mleka w proszku itp.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Zielona

Domowe sery 26 Lis 2020 14:28 #736011

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Aniu, na zachętę dodam, że moja podpuszczka też jest mikrobiologiczna, nie zwierzęca :) I łatwo dostępna nawet w sklepach, w których lodówek niet. Oczywiście ta w płynie musi być łatwiejsza w dozowaniu, ale z tą też daję jakoś radę :)

Mój ulubiony jogurt do szczepienia mleka to jogurt Polski, szczerze mówiąc ten otrzymany samodzielnie (i to z mleka ze sklepu, nie jakiegoś wypasionego prosto od krowy) smakuje mi bardziej niż oryginał, ale ja akurat lubię delikatne jogurty, im mniej kwaśne, tym lepsze. Ten wychodzi wyjątkowo mało kwaśny.
Pozdrawiam,
Nika
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2020 14:31 przez _Nika_.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.513 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum