TEMAT: Domowe sery

Domowy ser 10 Paź 2014 21:49 #304810

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
Dziewczyny,a gdzie wy kupujecie tą podpuszczkę?


Zielone okna z estimeble.pl

Domowy ser 10 Paź 2014 22:01 #304818

  • Roma
  • Roma's Avatar
Namiary od Pawła "rispetto" sklep.serowar.pl/pl/c/Przyprawy/60



Na dzisiaj to jeszcze nie wszystko :P z powstałej serwatki zabrałam się za ricottę :)

Dodałam do serwatki litr mleka i całość podgrzewałam przez godzinę w temp 80 stopni od czasu do czasu mieszając.Następnie podniosłam temperaturę do 92 stopni i ciągle mieszając dodałam ocet winny 70 ml po 5-ciu minutach odstawiłam do wystudzenia a następnie na noc garnek do lodówki
6-DSCF0003-001.JPG


Rano delikatnie przelałam do rożka

7-DSCF0005.JPG


i do jutra rana będzie ociekać

8-DSCF0007-001.JPG
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2014 22:03 przez Roma.

Domowy ser 10 Paź 2014 22:03 #304819

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Roma :)
Super serek! My robiliśmy z 4,5 l mleka i otrzymaliśmy 800 g sera.
Kiedy masa serowa wylądowała w chuście na sitku, delikatnie odsączałam rękoma nadmiar płynu, potem ostrożnie uniosłam chustę za rogi i równie delikatnie odciskałam "spód" chusty z zalegającą tam masą serową - serek powinien być dosyć mocno odsączony, w przeciwnym wypadku będzie luźniejszy i pozostanie w nim zapach serwatki. Inna sprawa, że osobiście wolę twardszy ser.
Ilość ziół dajesz według własnego gustu. Następnym razem będziesz wiedziała, ile wsypać.
Gratulacje Romka :) Teraz tylko życzę SMACZNEGO!

Violiś:)
My kupowaliśmy na Allegro.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

Domowy ser 10 Paź 2014 22:09 #304823

  • Roma
  • Roma's Avatar
Następnym razem będę musiała bardziej starannie wycisnąć serwatkę ze skrzepu.

Domowy ser 10 Paź 2014 22:18 #304828

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
Dziękuję dziewczyny:-)ja mam własne mleczko od krówki a zabieram się do tego sera i zabrać nie mogę:-) Podziwiam wasze poczynania,ślinka cieknie,obiecuję sobie że juz,już się za niego wezmę i znowu schodzi

Domowy ser 10 Paź 2014 22:20 #304831

  • Roma
  • Roma's Avatar
Gdybym ja miała swoje mleko to chyba bym uruchomiła produkcję dla przyjaciół i rodziny :)

Domowy ser 10 Paź 2014 22:35 #304843

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
Romuś chwilowo mamy przerwę gdyż nasza Krasulka spodziewa się cielaczka ale potem to coś z tym mlekiem trzeba będzie robić. Głównie to robiłam sery twarogowe i masło. A tą podpuszczkę to kupujecie naturalną czy mikrobiologiczną?ta naturalna trochę mnie przeraziła. I jak długo można ją przechowywać?

Domowy ser 11 Paź 2014 08:28 #304875

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Violiś, osobiście wybrałam podpuszczkę mikrobiologiczną, spreparowaną z grzybów. Po otwarciu buteleczki można przechowywać ją do daty podanej na opakowaniu ( u mnie wrzesień 2016 ) - w lodówce! Jak znam życie nasza nie doczeka ;-)
Masz krówkę? No nie, kochana, co chwilę mnie zaskakujesz ... w jak najlepszym tego słowa znaczeniu :)

Romka :)
Oglądając Twoje fotki ( super!) mogę jeszcze podpowiedzieć, że śmiało możesz pokroić galaretkę na mniejsze kawałki - takie kosteczki mniej więcej o wymiarach 1 cm na 1 cm, łatwiej będzie Ci potem odciskać.
Wszystkiego smacznego :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, viola

Domowy ser 11 Paź 2014 16:09 #304914

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1251
  • Otrzymane dziękuję: 1459
Dziewczyny przepraszam,że tak was męczę ale przejrzałam jeszcze raz cały wątek i mam jeszcze jedno pytanie.Ile tych ziół prowansalskich dajemy na taki serek?

Domowy ser 11 Paź 2014 18:55 #304935

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
No rzeczywiście Violiś, jesteśmy potwornie wymęczone ;-) Gdyby tylko takie zmęczenie istniało na świecie ...
Ziółek dodajesz według własnego gustu, ja dałam sporo, bo prawie pół paczki "Ziół prowansalskich" Kamisu i serek jest mocno ziołowy w smaku. Musisz opracować własne proporcje, pierwszy mój ser był czysty, ponieważ chciałam spróbować jak smakuje taki bez dodatków. Nasz następny będzie z moją ukochaną kozieradką, ale to za czas jakiś :)
Pytaj, ile wlezie, Violeczko i niczym się nie martw.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

Domowy ser 11 Paź 2014 21:49 #305029

  • Roma
  • Roma's Avatar
Violuś-ja dałam płaską łyżkę stołową na 5 litrów mleka i było to stanowczo za mało :jeez:

Domowy ser 15 Paź 2014 11:51 #305984

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 133
Witam szanowne serowarki. :flower1: :flower1:
Ja również od miesiąca uczę się robić swojskie sery. Zaczęłam od podpuszczkowego ala Korycinski. Popełniłam cztery różne. Obecnie mam w lodówce papryka-chilli i drugi z czosnkiem.

Wczoraj zrobiłam ser topiony w trzech smakach z kminkiem, z suszonymi grzybami, i z suszonymi pomidorami z chilli. Wyszły super, tylko trochę przesoliłam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Domowy ser 15 Paź 2014 12:19 #305988

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jak wiadomo,praktyka czyni mistrza.Już niebawem będziesz profesjonalistką w tej dziedzinie :)

Domowy ser 15 Paź 2014 18:20 #306052

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Joane :)
Witamy serdecznie w naszym Serowym Kółku :)Tylko uważaj - robienie tych serków wciąga bardziej niż jedzenie fistaszków.
Mój pierwszy topiony wyszedł mało słony, następny też przesoliłam, a kolejne robiłam już z wyczuciem. Z korycińskim było podobnie. Najważniejsze, to opracować własne proporcje i ze smakiem zajadać :)
Akurat jestem w trakcie przyrządzania topionego z kminkiem i suszonymi pomidorkami.

Romka :)
A jak "czują się" Twoje serowe wyroby ? Jestem bardzo ciekawa Twojej ricotty :)
Pozdrawiam cieplutko!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2014 18:21 przez Adasiowa.

Domowy ser 15 Paź 2014 22:15 #306147

  • Roma
  • Roma's Avatar
Rocotta została dzisiaj zjedzona na śniadanie,muszę powiedzieć,że nie do końca odpowiada mi ten smak,jak dla mnie jest zbyt delikatna a z kolei mój M bardzo sobie ten smak chwali.

Domowy ser 16 Paź 2014 10:02 #306251

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 133
Roma masz rację, im więcej będę robiła tym lepsze wyjdą, a co najważniejsze, że wybiorę sobie to co nam najbardziej pasuje. :) Obecnie dużo czytam i robię eksperymenty aby dopasować do nas.

Aniu ja już dawno jestem uzależniona, ale to przyjemne uzależnienie. :wink4:

Jeśli chodzi o słoność to mam z tym problem, bo ja nie lubię soli, natomiast lubię ostrea mój mąż znowu na odwrót. I jak coś jest dla normalnych ludzi dobre w smaku dla mnie zawsze za słone.
Ale jak przez dobę postały i wczoraj z chlebem jadłam, to się wszystko wyrównało.

Domowy ser 16 Paź 2014 18:10 #306374

  • Roma
  • Roma's Avatar
Joasiu-następnym razem zrób 2 serki jeden dla siebie a drugi dla M.Będzie wilk syty i owca cała :P Swój poptrzymaj w solance np. 1 godzinę a jego 5 :)

Domowy ser 31 Paź 2014 12:25 #309617

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 133
Roma akurat z serami ala korycinski na mam problemu. Jak małao słony to mój sobie dosoli. :wink4:

Przedwczoraj znowu nastawiłam ser z 10 litrów. Tym razem nie moczyłam w solance tylko natarłam solą. Zobaczymy co wyjdzie. Na raze tak wyglądają.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sierika, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.674 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum