TEMAT: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 25 Maj 2019 08:43 #659094

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 770
  • Otrzymane dziękuję: 437
Nie wiem gdzie umieścić przepis na słodki syrop z kwiatów bzu. Może tutaj pasuje ?

Przepis :
400g obciętych kwiatów bzu czarnego. Obcinałam nożyczkami.
3 l wody
2,5kg cukru
sok z 1 cytryny oraz 20g kwasku cytrynowego
opcjonalnie inne przyprawy smakowe. U mnie znalazł sie kardamon i laska cynamonu.

Odmierzona ilość wody zagotowałam z kardamonem i cynamonem. Następnie zalałam wrzątkiem kwiat bzu i pozostawiłam na 1,5 dnia (tak mi wyszło z czasem). Odcedziłam napar i zagotowałam dodając cukier, kwasek cytrynowy i sok z cytryny. Na maleńkim ogniu podgotowałam ok 10 min i zlałam do butelek przez sitko. I to by było na tyle. Pozostawiłam troche na bieżące podpijanie. Wyszedł świetnie. Kwiatowy i aromatyczny.

IMAG2536.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Armasza, Betula, Maggie, Zygowa


Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 25 Maj 2019 18:03 #659142

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13453
  • Otrzymane dziękuję: 8797
Olu, tak mniej więcej, ile miejsca zajmuje 400 g kwiatów hyczki :) Wiaderko takich baldachów trzeba narwać?
Zawsze chciałam zrobić parę buteleczek takiego syropu, bo jest pyszny i zimą na zdrowie służy, ale perspektywa obcinania góry kwiatków zawsze mnie przerażała :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 26 Maj 2019 09:35 #659261

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 770
  • Otrzymane dziękuję: 437
Alinko, po obcięciu samych kwiatuszków wyszło objętościowo w garnku 5l tak ok 3/4 jego wypełnienia. Można zrobić mniejszą ilość. Ja przymierzam się do następnej partii z dodatkiem kwiatu lipy :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Maj 2019 07:44 #659428

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3282
  • Otrzymane dziękuję: 8060
Ja korzystam z trochę innego przepisu. Jego zaletą jest to, że nie trzeba niczego ważyć.

40 baldachów bzu (z 25 też wyjdzie, ale mniej intensywny), 2 litry wody, sok pięciu cytryn, 1-2 kg cukru (ja daję 1kg)

Z kwiatów bzu usunąć jak najwięcej zielonych części. Z wody i cukru zagotować syrop. Gorącym zalać bez w słoju. Dodać sok z cytryn. Przykryć gazą i zostawić na 2-3 dni. Codziennie min 2 razy mieszać. Przelać do butelek. Na dłuższe przechowywanie zapasteryzować. Mój bez pasteryzowania stoi w zimnym garażu ponad rok. Dłużej nie nie udało mi się go przetrzymać, ale tylko dla tego, że oprócz właściwości zdrowotnych jest też smaczny i ile bym nie zrobiła góra po roku znika "w tajemniczy sposób" :)
W tym roku robię też wersję z ksylitolem dla mnie, bo nie mogę cukru.
Syropem z bzu "raiłam" też rodzinę mojego brata. Stwierdzili, że jeszcze nigdy tak szybko nie zdrowieli z przeziębień jak po kuracji wspomaganej syropem z kwiatów bzu. I teraz muszę robić podwójne porcje ;)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2019 07:44 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, Armasza

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 12 Cze 2019 13:24 #662159

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 770
  • Otrzymane dziękuję: 437
No cóz, wzięło mnie na syropy w tym roku :whistle:
Mój dzisiejszy z kwiatów jaśminowca wonnego

syrop_jaminowiec.jpg


Więcej moich syropów na blogu, zapraszam sandracraft.blogspot.com/2019/05/syropy-cd.html
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Maggie, Barborka

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 06 Paź 2019 17:10 #677634

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 361
  • Otrzymane dziękuję: 687
Potrzebuję pilnie pomocy!
Robię pierwszy raz w życiu dżem z żurawiny. Takiej z lasu. Dżem robię z dżemiksem 3:1 i jagody mam zmiksowane.
Spróbowałam i jakoś ten dżem nie za bardzo mi smakuje. Jest słodki, kwaśny i gorzkawy jednocześnie.
Teraz się zastanawiam czy może jagody trzeba było najpierw przymrozić tak jak aronię
Proszę o pomoc. Może się da jeszcze uratować ten dżem. Może można dodać jeszcze cukru
Pilnie potrzebuję pomocy
71873399_516290938917464_3462173725716119552_n.jpg


71775378_2421833548076076_4417648905051701248_n.jpg


72410644_506638413451665_8447267310414069760_n.jpg

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 06 Paź 2019 21:04 #677682

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1526
  • Otrzymane dziękuję: 7716
Odpowiadałam już w innym wątku, ale tu też napiszę :)
Jeżeli gorzkawą potrawę odrobinę posolimy, to odczuwamy ją jako słodszą. Testowane u nas na toniku, który też ma goryczkę. Spróbuj na niewielkiej ilości. To nie jest moje odkrycie, tylko Hestona Blumenthala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Pestka

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.462 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum