TEMAT: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 25 Maj 2019 08:43 #659094

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 789
  • Otrzymane dziękuję: 487
Nie wiem gdzie umieścić przepis na słodki syrop z kwiatów bzu. Może tutaj pasuje ?

Przepis :
400g obciętych kwiatów bzu czarnego. Obcinałam nożyczkami.
3 l wody
2,5kg cukru
sok z 1 cytryny oraz 20g kwasku cytrynowego
opcjonalnie inne przyprawy smakowe. U mnie znalazł sie kardamon i laska cynamonu.

Odmierzona ilość wody zagotowałam z kardamonem i cynamonem. Następnie zalałam wrzątkiem kwiat bzu i pozostawiłam na 1,5 dnia (tak mi wyszło z czasem). Odcedziłam napar i zagotowałam dodając cukier, kwasek cytrynowy i sok z cytryny. Na maleńkim ogniu podgotowałam ok 10 min i zlałam do butelek przez sitko. I to by było na tyle. Pozostawiłam troche na bieżące podpijanie. Wyszedł świetnie. Kwiatowy i aromatyczny.

IMAG2536.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Armasza, Betula, Maggie, Zygowa


Zielone okna z estimeble.pl

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 25 Maj 2019 18:03 #659142

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13660
  • Otrzymane dziękuję: 9321
Olu, tak mniej więcej, ile miejsca zajmuje 400 g kwiatów hyczki :) Wiaderko takich baldachów trzeba narwać?
Zawsze chciałam zrobić parę buteleczek takiego syropu, bo jest pyszny i zimą na zdrowie służy, ale perspektywa obcinania góry kwiatków zawsze mnie przerażała :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 26 Maj 2019 09:35 #659261

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 789
  • Otrzymane dziękuję: 487
Alinko, po obcięciu samych kwiatuszków wyszło objętościowo w garnku 5l tak ok 3/4 jego wypełnienia. Można zrobić mniejszą ilość. Ja przymierzam się do następnej partii z dodatkiem kwiatu lipy :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 27 Maj 2019 07:44 #659428

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3903
  • Otrzymane dziękuję: 11460
Ja korzystam z trochę innego przepisu. Jego zaletą jest to, że nie trzeba niczego ważyć.

40 baldachów bzu (z 25 też wyjdzie, ale mniej intensywny), 2 litry wody, sok pięciu cytryn, 1-2 kg cukru (ja daję 1kg)

Z kwiatów bzu usunąć jak najwięcej zielonych części. Z wody i cukru zagotować syrop. Gorącym zalać bez w słoju. Dodać sok z cytryn. Przykryć gazą i zostawić na 2-3 dni. Codziennie min 2 razy mieszać. Przelać do butelek. Na dłuższe przechowywanie zapasteryzować. Mój bez pasteryzowania stoi w zimnym garażu ponad rok. Dłużej nie nie udało mi się go przetrzymać, ale tylko dla tego, że oprócz właściwości zdrowotnych jest też smaczny i ile bym nie zrobiła góra po roku znika "w tajemniczy sposób" :)
W tym roku robię też wersję z ksylitolem dla mnie, bo nie mogę cukru.
Syropem z bzu "raiłam" też rodzinę mojego brata. Stwierdzili, że jeszcze nigdy tak szybko nie zdrowieli z przeziębień jak po kuracji wspomaganej syropem z kwiatów bzu. I teraz muszę robić podwójne porcje ;)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2019 07:44 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, Armasza

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 12 Cze 2019 13:24 #662159

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 789
  • Otrzymane dziękuję: 487
No cóz, wzięło mnie na syropy w tym roku :whistle:
Mój dzisiejszy z kwiatów jaśminowca wonnego

syrop_jaminowiec.jpg


Więcej moich syropów na blogu, zapraszam sandracraft.blogspot.com/2019/05/syropy-cd.html
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Maggie, Barborka

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 06 Paź 2019 17:10 #677634

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 872
Potrzebuję pilnie pomocy!
Robię pierwszy raz w życiu dżem z żurawiny. Takiej z lasu. Dżem robię z dżemiksem 3:1 i jagody mam zmiksowane.
Spróbowałam i jakoś ten dżem nie za bardzo mi smakuje. Jest słodki, kwaśny i gorzkawy jednocześnie.
Teraz się zastanawiam czy może jagody trzeba było najpierw przymrozić tak jak aronię
Proszę o pomoc. Może się da jeszcze uratować ten dżem. Może można dodać jeszcze cukru
Pilnie potrzebuję pomocy
71873399_516290938917464_3462173725716119552_n.jpg


71775378_2421833548076076_4417648905051701248_n.jpg


72410644_506638413451665_8447267310414069760_n.jpg

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 06 Paź 2019 21:04 #677682

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2620
  • Otrzymane dziękuję: 15996
Odpowiadałam już w innym wątku, ale tu też napiszę :)
Jeżeli gorzkawą potrawę odrobinę posolimy, to odczuwamy ją jako słodszą. Testowane u nas na toniku, który też ma goryczkę. Spróbuj na niewielkiej ilości. To nie jest moje odkrycie, tylko Hestona Blumenthala.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Pestka, ewakatarzyna

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 11 Lis 2019 21:15 #680852

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1100
  • Otrzymane dziękuję: 2197
Może już trochę późno na zrobienie takiego przetworu,ale dopiero teraz znalazłam przepis,który kiedyś zapisałam na karteczce.
Jest to przepis na jabłkową pektynę.
1 kg jabłkowych odpadów (skórki,wytłoczyny po wyciskaniu soku itp)
175 ml wody
Do garnka o grubym dnie wlać wodę i włożyć odpady.Gotować pod przykryciem 20-25 minut.Przełożyć na sito i zostawić na długo do odsączenia.Np na całą noc.
Można ją zamrozić,lub zawekować. Pisze,że na 2 kg owoców, zktórych robimy dżem wystarczy 0,5 szklanki tej pektyny.
Nigdy tego nie robiłam,poniewaz nie mam dużej ilosci jabłek,qle gdy ktoś ma nie zaszkodzi sporządzić i pinformowac nas,czy przepis jest coś wart.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, JaNina, ewakatarzyna

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 26 Sty 2020 18:20 #689252

  • zwykły_chłop
  • zwykły_chłop's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 1295
Nie podam Wam dokładnego przepisu na dżem jabłkowy,że cukru tyle a jabłek to tyle i tyle, różne odmiany mają różną twardość, są słodsze i kwaśne, niektórzy twierdzą że na dżem to tylko antonówka, a ja robię z różnych odmian, ale zawsze są to jabłka z sadów moich znajomych, przeważnie nawet oni nie znają nazwy odmiany, po prostu te drzewa zawsze tam rosły sadzone przez dziadków lub ojców lub szczepione z jakiegoś innego drzewa dającego smaczne owoce. Niestety tych drzew jest już bardzo mało w mojej okolicy, chcę natomiast zaproponować dżemowe inspiracje, czyli z czym łączyć tradycyjny dżem jabłkowy, aby otrzymać nowy i świetny smak. Dodam jedynie,że ja nie miksuję blenderem dżemów, rozgniatam je tłuczkiem do ziemniaków aby czuć "coś pod zębem". Do dżemu wciskam trochę cytryny.

Na forum znalazłem już propozycję dżemu jabłkowego z:
- musem malinowym
- truskawkami
- malinami i porzeczkami
- jeżynami
- z jagodami

od siebie mogę dodać takie propozycje:
- z bananem (zblendowane to typowy deserek dla dzieci)
- z ananasem (pyszny w naleśnikach i w szarlotce)
- z musem malinowym, bananem, sokiem z pigwy zamiast cytryny ( smak odkryty przypadkowo po wymieszaniu końcówek innych dżemów)
- z brzoskwinią/morelą
- z dynią (z cytryną i goździkami)
- z miętą (dla mnie rewelacja z miętą marokańską, wkładamy kilka gałązek mięty do garneczka z dżemem a potem ją wyjmujemy, aromat zostaje z nami do zimy :) )
- z landrynkami (dla tych, co lubią cukierki owocowe)
- z kiwi ( nie robiłem, choć jabłka leżały, ale zanim kupiłem kiwi, jabłka zostały zjedzone :hammer: )
- z wiśniami

DSC_0001.jpg
pozdrawiam Adam
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2020 21:39 przez zwykły_chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Kaja, Armasza, Łatka, pszczelarz5, Betula, ewakatarzyna

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 07 Maj 2020 18:34 #708064

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13660
  • Otrzymane dziękuję: 9321
Naskubałam dziś pół torby foliowej świerkowych ogonków, czyli młodziutkich przyrostów, wymyłam, zasypałam cukrem, aby puściły sok, wieczorem będę smażyć z nich dżemik z dodatkiem cytryny.
Proporcje cytryny i cukru biorę "na oko", lepiej, gdy jest mniej słodkie, a bardziej kwaskowe, bo wtedy bardziej mi smakuje :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.155 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum