TEMAT: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:48 #498981

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Adasiowa wrote:
Dzisiaj wczesnym rankiem dowiedziałam się, że powoli dobiega końca sezon na borówki amerykańskie ( "pani, jeszcze tylko tydzień!" ), więc po powrocie z pracy czym prędzej popełniłam 4 małe słoiczki "konfitury" z Żelfiksem ( szparag61 - dziękuję !!! ), a ponieważ wkrótce będą dostępne pigwowce ( lub pigwy, ale osobiście wolę pigwowce, są bardziej aromatyczne ) - wrzucam przepis na konfiturę z pigwowca z pomarańczą.

1,3 kg pigwowca ( można śmiało użyć 65 dkg pigwowca i 65 dkg szarej renety lub boskopa )
200 ml soku pomarańczowego z kartonika
850g i 100g cukru
2 pomarańcze pokrojone wraz ze skórką w plasterki
sok z 1 cytryny
sok z 2 małych pomarańczy

Pigwowce obrać, wypestkować i pokroić w plasterki ( niestety, to najmniej przyjemna część pracy; przykurcz palców murowany :) ). Odstawić. Plastry pomarańczy, sok z 2 pomarańczy i 100g cukru smażymy, aż owoce staną się przezroczyste. Dodajemy wówczas pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy w garnku na drugi dzień.
Następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i smażymy około 30 minut na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje.
Gorącą konfiturę nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ciekawy, oryginalny smak, nadają się zarówno do świeżej bułeczki, jak i do herbaty zimową porą :)

Na zdjęciu obok słoiczka z pigwowcem stoi oliwa ziołowa i ocet szałwiowy - czyli jak wykorzystać zapomniane buteleczki :)


IMG_8303.jpg
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iku?start=126#292954


Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:49 #498982

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Adasiowa wrote:
Bożenko,
ta cukinia jest naprawdę rewelacyjna; wypróbowałam także przepis na pomidory w plastrach z czosnkiem w łagodnej zalewie - również genialny!
Tymczasem korzystając z zebranej aronii i pigwowca zrobiłam dżem wg wskazówek Hiacynty; nazwałam go

Witaminowa Bombonierka czyli dżem aroniowo-pigwowcowy :)

2 kg aronii
1,3 kg owoców pigwowca ( nie pigwy )
1 kg cukru

Dojrzałe pigwowce myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody tak, aby lekko przykryła owoce. Rozgotowujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
Połowę aronii zmiażdżyłam, zasypałam cukrem i doprowadziłam do wrzenia. Następnie wrzuciłam pozostałą połowę owoców i gotowałam na małym ogniu około godziny przez kolejne dwa dni, delikatnie mieszając. Na tym etapie dołożyłam pulpę pigwowcową, która momentalnie zagęściła całą masę i powolutku gotowałam około godzinki.
Na następny dzień doprowadziłam dżem do wrzenia i ponakładałam w słoiki; pasteryzacja 15 minut.
W smaku dżem jest bardzo orzeźwiający, słodko-kwaśny, bez goryczki charakterystycznej dla aronii, po prostu wspaniały :)

IMG_8914.jpg

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iku?start=144#298525
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 10:53 #498983

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
kiwi422 wrote:
Dżem z zielonego pomidora

1 kg zielonych pomidorów
1/2 kg cukru
sok z połowy cytryny

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękły i studzimy. Następnie miksujemy za pomocą blendera i ponownie wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier i sok, często mieszając smażymy, aż cukier się rozpuści, a sok z pomidorów odparuje i dżem zgęstnieje. Gotowy przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i studzimy do góry dnem.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iku?start=216#398844

Dżem wg tego przepisu robiłam już parę razy :) Jest pyszny, nikt z próbujących nie potrafił określić z czego jest zrobiony, najczęściej obstawiano mango lub papaję z ananasem :happy:

Pod koniec smażenia tego dżemu dodawałam odrobinę utartej skórki z cytryny.
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2016 10:55 przez Hiacynta.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 11:02 #498988

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Adasiowa wrote:
Dla zwariowanych wielbicieli "jagódek" :)

Borówki amerykańskie na zimę

- 1 kg borówki
- cukier

Borówki dokładnie myjemy, przebieramy odrzucając nadpsute lub zeschnięte. Do czystych, suchych ( !!! ) słoików wsypujemy warstwami owoce i cukier; np. każdą 2 cm warstwę borówek przesypuję dużą łychą cukru. Po całkowitym napełnieniu słoika potrząsamy nim energicznie, aby równomiernie rozprowadzić cukier wśród owoców. Pasteryzujemy około 15-20 min. w zależności od pojemności słoików. Gorące odwracamy do góry dnem i studzimy.

CRW_0168.jpg

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iku?start=108#292001

W ten sam sposób przygotowuję wiśnie do placka :) Drylowane wiśnie, cukier, pasteryzowanie 20 min - mały słoik, 40 min.- słoik litrowy :)
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2016 11:11 przez Hiacynta.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 17:41 #499058

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 373
  • Otrzymane dziękuję: 395
Zerwałam dzisiaj aronię i będę robiła w sokowniku.Zastanawiam się, czy słoiki nie otworzą się jeżeli w ogóle nie dodam cukru.
Tylko jedna osoba w domu zajada się aronią,ale ma cukrzycę.Zawsze trochę dosładzałam ,ale w tym roku nie jest to wskazane.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 28 Sie 2016 21:20 #499131

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Aronia ma dużo garbników, niezbyt łatwo fermentuje, dla pewności dodaj trochę soku z cytryny, kwasek cytrynowy też działa konserwująco :)

Dla ojca, który chorował na cukrzycę kupowałam stewię, możesz dodać do słoiczków po parę listków, będzie słodziej i bezcukrowo :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 29 Sie 2016 09:57 #499226

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 373
  • Otrzymane dziękuję: 395
Może spróbuję kupić gdzieś suszoną,bo nigdzie zielonej nie widziałam.Były sadzonki,ale na wiosnę.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 29 Sie 2016 10:32 #499234

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
W sprzedaży jest też stewiol w postaci białego proszku i cukier brzozowy, to te ze zdrowszych słodzików :)
Stewię zawsze co roku mam na balkonie, zeby skubnąć, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego :happy:

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 29 Sie 2016 11:27 #499244

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6450
  • Otrzymane dziękuję: 2024
Alinko, a gdzie ty zakupujesz tą stewię? To roślina wymagająca sadzenia co roku czy nie? Można ją zasadzać w doniczkach i pojemnikach?
Pozdrawiam. Dobrego dnia.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 29 Sie 2016 11:32 #499245

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6594
  • Otrzymane dziękuję: 6830
Alinko załóż watek o stewi w ziołach, teraz jak Ala wydała wojnę z cukrem , to to zioło będzie na czasie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 29 Sie 2016 12:03 #499251

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Emalia112

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 03 Wrz 2016 21:32 #499910

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Pamięć ludzka jest krótka, dobrze, że istnieją karteczki z podpisami :happy: Wczoraj otworzyłam dżem aroniowo-winogronowy :) A wydawało mi się, że aronię łączyłam tylko z pigwowcem lub z czerwonymi mirabelkami :)

Okazuje się, że zbyt kwaśne do zjedzenia czarne winogrona też wykorzystałam :happy:

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 03 Wrz 2016 21:45 #499912

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
A ja właśnie zrobiłam dżem malinowo-borówkowo-poziomkowy z pektyną i ksylitolem zamiast cukru. Na 2,5 kg owoców dałam 250 gr ksylitolu, wyszło trochę kwaskowe ale bałam się przesypać. Wyszło 8 i pół słoika, te pół zjemy jutro na śniadanie.
Przepisy znalazłam w internecie ale rozpiętość w ilości ksylitolu dość duża od 1-10 aż do 1-5.
Czy ktoś z Was używał ksylitol do słodkich przetworów?
Beata

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 07 Wrz 2016 12:38 #500422

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Ksylitolu nie używam, ucinam kawałek stewii i wrzucam podczas smażenia dżemu, a pod koniec usuwam wygotowane zielsko :) Cukru dodaję naprawdę minimalne ilości, tak na wyczucie, co jakiś czas próbując :)

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 11 Wrz 2016 12:27 #501090

  • zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1457
  • Otrzymane dziękuję: 968
śliwki w "czekoladzie" ;)
066.jpg


068.jpg
mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-) zapalona kucharka :-D
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 12 Wrz 2016 11:59 #501216

  • zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1457
  • Otrzymane dziękuję: 968
Hiacynto, śliwki w czekoladzie to nic innego jak:

5 kg śliwek- usmażyć jak powidła
dodać 5 łyżek ciemnego kakao - zblendować i gotowe.
Można dodać też gorzkiej czekolady dla podkręcenia smaku ;)

mus jabłkowy
5 kg jabłek ze skórką bez gniazd nasiennych, sok z 2 cytryn, łyżka cynamonu
usmażyć,zblendować i do słoików.

mus malinowy
ok 4-5 kg malin, sok z 2 cytryn , 1 szkl. cukru - usmażyć, zblendować i zawekować ;)

a ogórki i cukinia:

3 kg ogórków lub cukinii
cebula pokrojona w plasterki
marchewka pokrojona w plasterki
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
liście laurowe

Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu 10%
3 płaskie łyżki soli
2 szklanki cukru
5 łyżeczek musztardy

W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować.
Ogórki umyć, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić na podłużne paski.
Na dno słoika dać po krążku cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać w słoiku pokrojone ogórki i na wierzch włożyć liść laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Zalać zalewą i pasteryzować ok 10 min.
Gotowe do jedzenia po 3-4 dniach.
mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-) zapalona kucharka :-D
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2016 14:35 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Adasiowa, otojolka, pszczelarz5

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 14 Wrz 2016 11:38 #501572

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Przysmak rodem z Hiszpanii, dżem z ogórka z dodatkiem wanilii (Confiture de concombre a la vanille)

2 średnie ogórki
15 dag cukru
laska wanilii z nasionami
1/2 cytryny


Ogórki trzeba pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, część nasienną odrzucając na wstępie. Wrzucić do garnka z odrobiną wody na dnie, dodać połowę cukru. Laskę wanilii pociąć, wraz z nasionami dodać do garnka. Smażyć na małym ogniu, mieszając przez ok. 2 godziny. Na koniec dodać resztę cukru, sok z cytryny i odrobinę utartej skórki cytrynowej. Gorący dżem wkładać do słoików. Pasteryzować ok. 15 min.

Zamiast ogórka można użyć cukinię !!
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2016 11:40 przez Hiacynta.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 14 Wrz 2016 16:22 #501605

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3669
  • Otrzymane dziękuję: 4807
Napełniając pustą po powrocie z wakacji lodówkę znalazłam w Lidlu figi - po cos 70 gr sztuka. kupiłam 14 - prawie kilo - dodałam drobno posiekana cytrynę bez skórki żółtej ale z białą, trzy liście laurowe, może 10 dkg cukru trzcinowego i voila!



Te sprzedawane u nas figi niestety nadają się tylko na przetwory, są paskudne - zwłaszcza gdy ktoś przez 3 tygodnie opychał się rwanymi prosto z drzew :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, minohiki, agabeata, kokolidek

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.315 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum