TEMAT: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 16 Wrz 2016 12:12 #501879

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Zrobiłam dżem dyniowi pigwowy z dodatkiem 1 papryczki Lemon drop na 3 l dżemu to optymalna ilość. Spróbujcie, rewelacja ,na tosty, do ryżu. Robiłam wcześniej dodając papryczki do dzemu śliwkowego, jednak zdecydowanie do pigwy jest lepsze.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 02 Paź 2016 12:55 #504103

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
2 kg dyni 1/2 kg pigwy ok 1kg cukru to baza. Wychodzi z tego 8 słoiczków marmolady.Robiłam już z dodatkiem, pomarańczy, z dodatkiem papryki chilli, wczoraj robiłam z dodatkiem kwiatów lawendy 1/2 l. Co do smaku nie mam zastrzeżeń. Natomiast wczoraj robiłam z dojrzałej cukinii i żeby pozbyć się włóknistości onej musiałam dłużej smażyć.Zwykle smażę aż masa jest gładka, potem zostawiam na noc . Na drugi dzień znowu smażę dodając w razie potrzeby żelfiks i przekładam do słoików. Dzisiaj zonk, masa była tak twarda, że ciężko było łyżkę wyciągnąć. Nic jeszcze do niej nie dodawałam. Teraz kombinuję jak ja rozluźnić.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 02 Paź 2016 14:16 #504109

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
We wrześniowej kuchni rządziły śliwki. Ponieważ od zaprzyjaźnionego sąsiada z działek dostałam niemal 30 kg węgierek ( mogły spokojnie powisieć jeszcze na drzewie, ale szpaki też nie próżnowały ), z werwą zabrałam się do przetwarzania. Śliwki , niestety, mają to do siebie, że podczas obróbki cieplnej odparowują mnóstwo wody, w efekcie czego końcowa ilość przetworu jest mizerna ;-).
Zazwyczaj przygotowuję powidła, tradycyjnie wysmażane na grubej, żeliwnej patelni, mieszane drewnianą łyżką, bez dodatku cukru. Tym razem do pomocy wezwałam dodatkowo dwie brytfanny i zaczęłam szperać w internecie w poszukiwaniu innych receptur na śliwkowe bogactwo. Tym sposobem zasoby spiżarni powiększyły się o "powidła" z rumem, powidłą z cynamonem, śliwową nutellę ( na którą przepis zamieściłam jakiś czas temu ), powidła pieczone w piekarniku bez konieczności mieszania oraz dwie wersje śliwek w occie. Część owoców zamroziłam po uprzednim umyciu, osuszeniu i wypestkowaniu.

Śliwkowa nutella i powidła z rumem



Powidła z rumem - przepis podaję i cytuję dzięki uprzejmości pewnej Mamy :)

"Kładziesz rozdrobnione i wydrylowane śliwki do gara i zalewasz ok. 5 cm wody. Całość ląduje w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i siedzi w nim do czasu kiedy woda znad śliwek całkowicie nie odparuje. Po tym czasie przekładasz gar z piekarnika na kuchenkę/gaz i doprawiasz cukrem i rumem wedle własnego smaku. Mieszasz dokładnie całość do połączenia składników i gotowe. Jest też opcja z rozpuszczeniem odpowiedniej ilości cukru bezpośrednio w wodzie i wlaniem jej na owoce przed włożeniem do piekarnika, ale tu trzeba znać proporcje, by nie przesadzić, więc ostrożnie".


Powidła z piekarnika, bez mieszania

6 kg śliwek
1/2 szkl. wody
30 dkg cukru

Wydrylowane śliwki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wlewamy wodę i całość wkładamy do piekarnika na około 3,5 godziny w temp. 200 stopni. Osobiście co pół godziny mieszałam całą zawartość brytfanny. Po upływie tego czasu dodajemy cukier, mieszamy i dosmażamy około 30 min.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż na powierzchni powideł utworzy się charakterystyczny kożuszek. Powidła nakładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem.

Śliwki marynowane- słoik z lewej strony zdjęcia



1 kg śliwek - wypestkować
1/2 kg cukru

zalewa: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka wody, kilka goździków - zagotować

Gorącą zalewą zalać owoce i odstawić na pół dnia. Odlać ocet ( można przelać go do buteleczki i wykorzystywać jako ocet śliwkowy ), śliwki wymieszać z cukrem i nakładać do słoiczków. Wierzch posypać cukrem. Słoiki mocno zakręcić, nie pasteryzować !!! W miarę upływu czasu cukier rozpuści się tworząc smakowity syrop :)

Śliwki marynowane II

1,5 kg śliwek

Zalewa:
1/2 l octu 10%
1/2 l wody
1/2 kg cukru
1 łyżka goździków, 3 gwiazdki anyżu

Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.

Dzień pierwszy: śliwki pozbawiamy pestek i zalewamy chłodną zalewą.
Dzień drugi: zlać zalewę, podgrzać i letnią zalać śliwki
Dzień trzeci: j/w, ale owoce zalewamy gorącą zalewą
Dzień czwarty: j/w , śliwki zalać wrzącym syropem, nałożyć do słoików, zakręcić, nie pasteryzować. Dokręcić zakrętki po ostygnięciu.

I to byłoby na tyle w temacie fioletu ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2016 14:18 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Terri, rozalia, Betula

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 07 Lis 2016 00:14 #509705

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ania w wątku dyniowym kazała robić, to robię :happy:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zne?start=198#509684

Dżem z zielonych pomidorów:
2 reklamówki zielonych pomidorów, korzeń imbiru, który zostanie utarty na tarce, kilka owoców pigwowca japońskiego, ok. 1/2 kg cukru, parę wiórków cytrynowych. Ponieważ dżemik ma poprawiać nastrój przy mrozie i pluchach, dodam jeszcze 2 lub 3 ostre papryczki.

To, co na fotce wygląda jak dwa pyrki z krainy podziemnej pomarańczy, naprawdę wyrosło i dojrzało na pigwowcu, metr nad ziemią :happy:
dzem-zielone-pomidory1.jpg


Na razie w garnku warzą się pokrojone pomidory posypane szklanką cukru, aby puściły sok i się rozgotowały. Resztę cukru dosypię, gdy pomidory się rozpadną ma jednolitą masę i trochę się zagęszczą po odparowaniu wody. Do pomidorów dodałam też posiekane drobno papryczki.

dzem-zielone-pomidory-2.jpg


Jutro rozgotuję owoce pigwowca, przetrę przez sito, aby nie było pestek i grubych skórek, dodam do pomidorowej masy.
Utarty imbir i parę wiórków cytrynowej skórki dodam pod koniec smażenia dżemu. Tak gdzieś godzinę dwie przed przełożeniem do słoików.

A tak wygląda dżem z zielonych pomidorów na kanapce z białym serem:

dzem-zielone-pomidory-kanapka.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2016 00:34 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, słowikowo, minohiki, Betula

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 15 Lut 2017 15:51 #523489

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8491
  • Otrzymane dziękuję: 3477
A ja jutro będę robiła nietypową marmoladę. Oto przepis na....

Cebulowa marmolada do mięs.

Składniki:

3 kg cebuli
1 litr 10% octu spirytusowego JAMAR
7 łyżek soli
1 łyżka miodu
1 kg cukru
1 op. goździków
2 laski cynamonu
Pieprz czarny w ziarenkach - kilka sztuk

Wykonanie:

Cebulę pokroić w krążki, posolić i odstawić na 2 godziny. Następnie wylać sok, cebulę opłukać pod bieżącą wodą. Przygotować marynatę (w garnku): zagotować ocet, cukier, miód, cynamon, goździki, pieprz. Po zagotowaniu dodać cebulę i gotować na małym ogniu 3 godziny. Marmoladę co jakiś czas mieszać do momentu, aż stanie się "przezroczysta". Gorącą przełożyć do słoików i zostawić pod przykryciem aby się zawekowały.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, pszczelarz5, minohiki

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 17 Maj 2017 20:55 #542368

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Własnie kwitnie sosna

IMG_00012-6.jpg


w ubiegłym roku robiłam dżem z rabarbaru z dodatkiem młodych pędów świerka w tym roku z dodatkiem (sporym) męskich kwiatów sosny.
Na razie zerwałam kwiaty i zasypałam cukrem jutro będę smażyć z rabarbarem.

IMG_00042-6.jpg


Mysle ze bedzie równie dobre jak ze swierkiem, a jeżeli nie to swierk też mam.
IMG_00112-6.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 19 Maj 2017 07:42 #542547

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3083
  • Otrzymane dziękuję: 5964
Emalko, a tak mniej więcej ile tego rabarbaru a ile pączków sosnowych? Bo cukru to wiadomo jak kto lubi. Nie chciałabym na samym początku przesadzić z ilością sosny ;)

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 19 Maj 2017 08:50 #542550

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Dżem zrobiłam z 1 1/2 kg rabarbaru i 1l kwiatów. A drugi zrobiłam z pędami świerka( bardzo drobno trzeba pociąć nożyczkami bo on się ciężko rozpada) i tu dałam dużo mniej . Świerk jest wyrazisty i dałam 1 i 1/2 szklankę pociętych pędów. A cukru to nie wiem ile. Dodawałam i dodawałam i ciągle był kwaśny. Ale z kg zostało pewnie szklanka.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 26 Cze 2017 20:11 #550994

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5028
  • Otrzymane dziękuję: 13134
Na bieżąco wpiszę przepis na mój dzisiejszy dżem truskawkowy.

7kg truskawek
4 jabłka
200g ksylitolu
1 łyżeczka soli na 2 kg owocu, wsypałam 6 na.moje 7kg
Truskawki posoliłam, zakryłam przykrywką. Jak puściły sok odkryłam i pichciłam dwa dni, wrzuciłam do dwóch garów, żeby było szybciej odparowane. Mam taką fajna patelnię jak wok z nierdzewki. Super się w niej odparowuje owoce.
Jak się zmieści to dolewam na patelnię z drugiego gara. Znów odparowuję tym razem dorzucam kawałki jabłka, ze skórkami bo tam najwięcej pektyn. Jak zaczęło łapać dna, dosypuję ksylitol i miksuję blenderem. Bardzo ładnie się zagęszcza i jak z łyżki spadają placki a nie leje się rzadkie to wlewam do słoików.
Mam nadzieję, że nie będą się psuły bez cukru.


20170626_191142.jpg


Dzięki soli następuje jonizacja. Wytrąca się naturalny cukier z owoców lub warzyw. Ciut były kwaśne te moje truskawki, więc niestety musiałam dosłodzić. Bardzo słodkie powinny być ok.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2017 16:47 przez Hiacynta. Powód: literówki
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Betula

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 19 Wrz 2017 22:42 #565435

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Polecam najlepsze

POWIDŁA ŚLIWKOWE

SKŁADNIKI

1200g śliwek (waga po usunięciu pestek),
100 g śliwek suszonych,
50-100g cukru.

Czas całkowity 1h 0min
Przepis jest tworzony dla TM 31

PRZYGOTOWANIE

Śliwki suszone umieścić w naczyniu, rozdrobnić 10 sek/obr.10.Dodać pozostałe składniki i gotować 50 min - temp. Varoma, obroty wsteczne. Na pokrywkę nałożyć miarkę . Po 6-7 min, miarkę zdjąć ,zastępując ją koszyczkiem. Po ugotowaniu powideł nie miksujemy ich.

Uwaga:
W październiku śliwki osiągają największą słodycz. W związku z tym cukru potrzeba niewiele. Poza tym śliwki suszone w tym przypadku nadają powidłom bardziej ciemny kolor, jak również smak prawdziwych „babcinych” powideł.
Smacznego

Przepis jest na Thermomix, ale jeżeli ktoś nie posiada może zmiksować śliwki suszone, a świeże pokroić na ćwiartki. Umieścić to w garnku i od momentu zagotowania mieszając gotować 25 - 30 min, przelać do słoiczków i postawić je do góry dnem na 15 min. W ubiegłym roku robiłam, w tym roku też zrobię. Najlepsze jakie jadłam. Zostaję wyczuwalne kawałeczki śliwek. REWELACJA.

link do przepisu: www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/pow...37845-cfcd2-kqm9rd83
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2017 22:43 przez kokolidek.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 24 Wrz 2017 10:08 #566000

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Podam przepis który znalazłam w starym czasopiśmie, liczyłam że uda mi się go zrobić. , ale czasu brakuje. Nie jest sprawdzony ale może ktoś się skusi.

Konfitura z orzechami
1 kg. śliwek węgierek
1,5 kg. cukru (tak było w przepisie nie wiem czy nie za dużo)
30 dag. orzechów włoskich w połówkach

Śliwki wydrążyć, na miejsce pestek włożyć orzechy. Całość zalać ciepłym syropem ugotowanym z kilograma cukru i 2 szklanek wody. Odstawić na dobę. Odlać syrop, dodać resztę cukru zagotować, odszumować, włożyć owoce i doprowadzić do wrzenia. Następnie masę znów odstawić na dobę. Trzeciego dnia odlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki. Trzeba trzy razy doprowadzać do wrzenia, za każdym razem odstawiając na kwadrans, a następnie włożyć do słoików.

Może ktoś robił coś podobnego?
Jeśli jest już taki przepis to proszę o usunięcie być może nie zauważyłam.
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa

Zupy 25 Lis 2017 20:36 #576270

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 223
  • Otrzymane dziękuję: 271
15116395478241066358834.jpg


15116395708401920335282.jpg

Znalazłam ale konfiturę ,może znajdę i jabłuszka bo robiłem w tym sezonie i widocznie nie włożyłam do reszty.
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2017 00:31 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, minohiki

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 14 Sie 2018 12:36 #622037

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Tyle zerwałam ,a na drzewach zostało jeszcze mnóstwo.Drzewa dosłownie oblepione śliwkami ,niektóre gałęzie pod ciężarem owoców niestety obłamały się.

20180814_113905.jpg

Śliwki w tym roku są piękne i dorodne,słodkie ,aż pomarańczowe w środku

20180814_113954.jpg



Węgierki smażę od lat wg przepisu który kiedyś znalazłam w jakiejś gazecie.
Na jedną porcję
2,5 kg śliwek
1/2 kg cukru
2 łyski octu
Śliwki po umyciu i wydrylowaniu wkładam do garnka z grubym dnem zasypuję cukrem i dodaję ocet i tak NIE MIESZAJĄC ich zostawiam na 12 godzin.Po tym czasie wstawiam gar ze śliwkami na gaz i smażę na małym ogniu odkryte przez 4 godziny.NIE WOLNO ICH W TYM CZASIE MIESZAĆPo 4 godzinach- dopiero teraz należy śliwki dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Przepis sprawdzony .Polecam.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 14 Sie 2018 15:16 #622054

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 409
  • Otrzymane dziękuję: 352
TO ja zrobiłem z 4 kg węgierek,ale kiepsko dojrzałych wiec musiałem dosłodzić połową szklanki cukru, wyszło z tego po parunastu godzinach w piecu 4 słoiczki 370 ml,strasznie mało,ale dobre jest.

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 14 Sie 2018 17:47 #622069

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Mam nadzieję, że niedługo zakończę pracę z owocami - tegoroczne lato bardzo sprzyjało wielkiej obfitości jabłek, porzeczek, agrestu, w zamrażarce znalazłam dyniową pulpę, a że dodatkowo dostałam sporo gruszek, trochę śliwek, ruszyłam do walki ze słodką materią. Efektem tych zmagań jest kilka półek w spiżarni zapełnionych słoikami z dżemami, marmoladami i przecierami; przygotowałam zarówno przetwory jednoskładnikowe ( np. mus z papierówek czy marmoladę z gruszek ), jak i "zbiorowe". Hitem okazało się połączenie przecieru z jabłek pieczonych ze skórką z musem mirabelkowym, lub dżem z jabłek, dyni i gruszek oraz mus z róży pomarszczonej.

Świetna jest także marmolada z gruszek i agrestu ( wcześniej rozmrożonego ).

Przepis zawsze ten sam: na 2 kg owoców biorę albo 1 kg cukru w przypadku dżemu, albo 1,6 kg dla marmolad. Nie dodaję Żelfiksów, opieram się jedynie na wysmażaniu i powolnym zagęszczaniu przetworu. Gorące nakładam do słoików i te z mniejszą ilością cukru pasteryzuję, a słoiki z marmoladą ustawiam do góry dnem do ostygnięcia.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2018 17:48 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula, Pestka, Zielona

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 10 Wrz 2018 23:02 #624617

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Dziś zabrałam się za robienie 'gorących' jabłuszek z brzoskwiniami :)
Solidna reklamówka brzoskwiń z działki, druga torba z jabłkami.
2-3 łyżki cukru, 1 papryczka habanero.

Brzoskwinie niestety trzeba obrać z kosmatej skórki, bo kudłaty dżem jest niezbyt zjadliwy :) Najlepiej przelać je wrzątkiem, wtedy skórę szybko się zdejmuje :)

Pokrojone i obrane brzoskwinie posypuję 2 łyżkami cukru, aby puściły sok i powolutku odparowuję w brytfannie. W tym czasie kroję jabłka, do dżemu wrzucam je ze skórkami, wykrawając tylko gniazda nasienne. Do brzoskwiń najlepsze są jabłka z lekko kwaskowatym smakiem.

Na jabłka sypię łyżkę cukru. I na tym koniec słodzenia sobie :)

Gdy owoce rozgotują się i zagęszczą odpowiednio, wrzucam posiekaną papryczkę i na wszelki wypadek miksuję ją wraz z owocami, aby ostrość rozeszła się równomiernie. Ilość papryki najlepiej dobrać indywidualnie, dorzucając paprykę małymi porcjami i próbując. Dżem ma zimą smakować, lekko rozgrzewać i przypominać o gorącym lecie, a nie torturować :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 01 Paź 2018 09:58 #626385

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5028
  • Otrzymane dziękuję: 13134
Jan4 wrote:
Konfitury z pigwy
Owoce obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry i ugotować do uzyskania miękkości w małej ilości wody. Odmierzyć jedną szklankę wywaru z owoców i rozpuścić w nim cukier (1-1,5 kg na 1 kg owoców).Na gorący syrop wrzucać stopniowo pokrojoną pigwę, gotować 3-4 razy, aż stanie się szklista. W pozostałej ilości wywaru gotować gniazda nasienne i skórki. Po przecedzeniu dodaje się cukier (1 szklanka na 1 szklankę roztworu). Powstałym syropem zalewa się przygotowane wcześniej owoce i po wymieszaniu przekłada się konfiturę do czystych, wyparzonych słoików.
Galaretka z pigwy
-1 kg pigwy,
-1/2 szklanki soku z czerwonych lub czarnych porzeczek,
-cukier w ilości 80 dag na 1 litr soku.
* Z owoców wykroić pozostałości dna kwiatowego, drobno pokroić i przełożyć do garnka.
Dodać 3-4 szklanki przegotowanej wody i pod przykryciem gotować około 30 minut na silnym ogniu.
*Zawartość garnka przelać przez gęste sito. Odcedzony sok wymieszać z obliczoną ilością cukru i gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Na koniec dodać sok z porzeczek, chwilę pogotować razem.
*Gorącą galaretkę nalewać do wyparzonych słoików i zakręcić.
Sok do herbaty z pigwy.
Pigwę pokroić na plasterki, włożyć do słoika i przesypywać cukrem poszczególne warstwy. Ponieważ owoce są kwaśne nie należy żałować cukru.
Pozwolicie,że tu też będzie.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2018 09:59 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady i inne przetwory owocowe 01 Paź 2018 11:24 #626395

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Czasem wpaść na prosty , ale skuteczny sposób jest bardzo trudno. Latami czyszczenie pigwowców było dla mnie horrorem. Dopiero wczoraj doczytałam jak to robi Alina. Dzisiaj wypróbowałam. Faktycznie zagotowanie i przetarcie pigwy to żadna robota , a efekt taki sam jak przy krojeniu i wydłubywaniu pestek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.475 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum