TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 21:52 #789730

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Cukier jest potrzebny aby drożdże dobrze pracowały, ja daję odrobinę stewii ( podałam przepis z internetu, ja zmieniam ) . Jak robię na samym zakwasie to nie słodzę, mąkę muszę dawać z wysokim T i dużą ilością nasion aby obniżać IG.
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2022 21:54 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę wypowiedzi
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 21 Sty 2022 22:20 #789738

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Cukier nie jest niezbędny, ale to dopalacz dla drożdży. Bez cukru dłużej wyrasta. A czego drożdże nie zjedzą to zadziała na ten sam kawałek mózgu co kokaina ;-)
Można podobnie jak przy zakwasie zrobić zaczyn z mąki, wody i drożdży co nieco zakwasi chleb.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, del, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2022 19:22 #791427

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Przyszłam TU się uśmiechnąć o sprawdzony przepis na chleb. Ogólnie nie jemy, ale znalazłam (w najciemniejszych zakątkach szafki) mąkę eko, no i się zachciało tak zjeść ze swojskim smalcem i ogórasem kiszonym :jeez:
Oczywiście zakwasu niet ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2022 19:32 przez Mamma.

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2022 22:13 #791450

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29665
Marlenko (chyba dobrze pamiętam), cofnij się w wątku, Ela/bietkae niedawno opisywała swoje początki i postępy :bye:

A tu już przepis forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zki?start=684#789723, wstecz zdjęcia i wpisy. Ela opisywała swoje postępy od samego początku, pierwszy podobno wylądował na kompoście :oops:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2022 22:16 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 07:19 #791472

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2850
  • Otrzymane dziękuję: 18669
Ja znalazłam fajny przepis w wątku Janinki. Piekę ten chleb od ponad roku, jak dla mnie jest bardzo dobry.
Przepis był chyba taki
2 kg mąki
paczuszka 7-8 g drożdży suszonych
4 łyżeczki soli
woda
Do dużej miski, w której wyrabiam chleb sypię 300 g mąki chlebowej, 300ml wody i drożdże. Mieszam, przykryam i zostawiam na noc.
Rano dosypuję reszrę składników i wyrabiam.
Część mąki chlebowej zastępuję innymi, np mąką orkiszową, z płaskurki, żytnią, co akutat mam w domu. Dodaję też płatki, otręby, ziarna, siemię lniane, też co akurat mam w domu.
Chleb dwa razy wyrasta, po trzecim wyrośnięciu wykładam do trzech podłużnych foremek, znów wyrasta i piekę. Zazwyczaj przez godzinę, przez pierwsze 15 minut w 250 stopniach, potem obniżam do 200. Gorący wyjmuję z foremek, zdejmuję papier i z powrotem wkładam do gorącego piekarnika, już wyłączonego i uchylonego.

Nigdy nie zdarzyło się, żeby nie wyszedł i nigdy, odkąd go zaczęłm piec, nie kupowałam sklepowego.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, renons

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 08:23 #791477

  • Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 863
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Marlenka wrote:
Chleb dwa razy wyrasta

Wybacz laikowi, ale co oznacza: "dwa razy wyrasta"? I jak długo wyrasta?
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 10:19 #791485

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2850
  • Otrzymane dziękuję: 18669
Po pierwszym wyrośnięciu obgarniam ciasto tak żeby wypuścić powietrze, po drugim wyrośnięciu to samo, po trzecim wkładam do foremek.

A jak długo wyrasta? U mnie tyle aż jest pełna miska. Na pewno podwoi swoja objętość.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Zefirka, Bobka

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 18:46 #791549

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Marlenko obgarniam to znaczy , że je ponownie zagniatasz ? Przepraszam za to pytanie , ale w życiu chleba nie piekłam . A w jakiej temp. pieczesz i jak długo ( orientacyjnie ) ?
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Zefirka

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 19:03 #791552

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2850
  • Otrzymane dziękuję: 18669
Kasiu, ja go wogóle nie zagniatam. Po prostu po wyrośnięciu uklepuję łyżką w misce żeby wypuścić powietrze. Po trzecim wyrośnięciu też dużą łyżką przekładam do foremek.
Po wyrośnięciu w foremkach wkładam do nagrzanego piekarnika. Przez 15 minut piekę w 250 stpniach, potem obniżam temperaturę do 200. Przeważnie chleb siedzi w piekarniku godzinę. Pisałam o tym wyżej.

Skuś się Kasiu i upiecz swój chleb, naprawdę warto. :) Zresztą w tym wątku jest bardzo dużo przepisów, ale ja szukałam takiego bez zakwasu i bez świeżych drożdży.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 20:17 #791565

  • Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 863
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Ja muszę dopytać: ile wody na te 2 kilo mąki?
Wiedźmowata
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 20:19 przez Zefirka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 21:21 #791573

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Sądzę, że Marlenka pisała o tym przepisie
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zki?start=342#641953
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Zefirka

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 21:29 #791576

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
A ja ostatnio piekę taki chlebek.
Jest dedykowany diecie keto lub LCHF.
Nie wolno go nadużywać ale kromka lub dwie nie wybiją z ketozy:

20220201_182059.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 22:01 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 21:47 #791581

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Słuchajcie, ja zaczęłam piec bo mój M dorobił się cukrzycy, w piekarni jest chleb IG ale on tego nie chce jeść ( też bym tego nie jadła jak spróbowałam ). I tak jak już zarabiam chleb dla M to i dla reszty osobno też. Osobno bo M nie lubi żadnych ziaren w pieczywie więc dla niego piekę małą keksówkę z mielonym słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem z mąki z pełnego przemiału. Dla nas zarabiam trochę lepsze ciasto bo mąka chlebowa+ trochę mąki z pełnego przemiału i dużo całych nasion j.w. Dla nas piekę małą i dużą keksówkę co wystarcza na max 2,5 dnia. No to mam za swoje, w sobotę kupiłam w piekarni mały chleb to do poniedziałku nikt go nie tknął bo były moje chlebki :jeez: Jutro znowu wypieki ale dla męża upiekę dwie małe keksówki i 1,5 zamrożę ( pokrojone na kromki ), dla nas 1 dużą a w sobotę kupię normalnie w piekarni aby się za bardzo nie rozbestwili :rotfl1:
Ala już napisała, że pierwszy chleb wyrzuciłam na kompost a teraz mam przeróżne pomysły przy zarabianiu ciasta. Moje dotychczasowe doświadczenie w pieczeniu chleba jest niewielkie bo dla nas za każdym razem mieszam różne mąki, tak na oko ale mieszczące się w 1 kg. Roboty przy pieczeniu chleba specjalnie nie ma ale trzeba być w domu i pilnować aby ciasto odpowiednio wyrosło, zarobić, znowu poczekać aż wyrośnie, dać do foremek aby w nich wyrosło a w tym czasie rozgrzać piekarnik i później też pilnować czasu pieczenia.
Teraz siedzę w domu i mogę coś w międzyczasie zrobić np. ugotować obiad albo poczytać ale wiosną to co innego, nikt mnie w domu nie utrzyma więc i pieczenie chleba będzie od wielkiego dzwonu :)
Pozdrawiam Ela
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 22:23 przez bietkae. Powód: poprawiono stylistykę wypowiedzi
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, Mamma, JaNina, ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 22:00 #791586

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Elu, ja się nie znam na dietach, ale może spróbuj upiec Mężowi tortille. Możesz do środka dodać to co lubi, a raczej to co może jeść. Same "placki" też chyba można upiec z tego co możesz użyć.
Ja piekę wg tego przepisu
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=198#682327
Można go chyba jakoś zmodyfikować i dostosować :huh: .
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Szczypiorek, Zefirka

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 22:04 #791587

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Dzięki śliczne, na pewno spróbuję zrobić :happy4:
Ten Keto też jest super :bravo:
Mam już trochę wprawy w pieczeniu keto wypieków, ale do smacznych ich raczej nie zaliczam. To takie właśnie wynalazki np. do past rybnych, czy właśnie swojskiego smalcu, bo to ciężko zjeść solo.

Zamiast chleba są różne sałatki, placki, pieczony kalafior, pieczona kapusta. Co również polecam przy problemach z wysokim cukrem.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 22:12 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2022 22:14 #791594

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Janeczko dziękuję :hug: Już mu to wypiekam bo lubi naleśniki ale teraz z mąki z pełnego przemiału to jakoś mu nie idzie :happy: On już doskonale wie, że podkradanie mi ruskich pierogów ( 5 sztuk bez skwarek i tłuszczu ) to zaraz jest cukier ponad 300, a wczoraj robiłam racuchy z jabłkami to też jednego zwędził i przyznał się dopiero dzisiaj jak na czczo miał ponad 200. Strasznie narzeka, że robi za królika bo nic tylko warzywka a on tego całe życie unikał.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 04 Lut 2022 07:14 #791611

  • Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2850
  • Otrzymane dziękuję: 18669
JaNina wrote:
Sądzę, że Marlenka pisała o tym przepisie
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zki?start=342#641953

Janinko, dziękuję za wstawienie przepisu, właśnie o ten mi chodziło.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, bietkae, ewakatarzyna, Szczypiorek

Chleb domowy i bułeczki 31 Lip 2022 08:42 #810455

  • jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 413
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Wczoraj byliśmy w młynie po mąkę. Ceny o kilkadziesiąt groszy wyższe niż rok temu, nie ma tragedii. Po wizycie w młynie zawsze nachodzi mnie na pieczenie. A że właśnie sprawiłam sobie formy kwasoodporne, to od razu je przetestowałam. Sernik z własną borówką amerykańską wyszedł idealny. Chleb tostowy piekłam po raz pierwszy. Forma zamknięta na cały czas pieczenia, więc nie było jak podglądnąć czy wszystko idzie zgodnie z planem. Na szczęście obyło się bez przypaleń ;)

tost.jpg
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula, Janta


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.831 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum