TEMAT: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap I

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 13 Mar 2012 18:53 #10317

  • Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 49
Oto sposób na domowe kiszenie kapusty. Będą potrzebne:
- wymyte i wyparzone naczynie (najlepiej kamionkowy garnek, może być emaliowany albo szklany)
- talerzyk i coś ciężkiego do przyciśnięcia (np.wymyty kamień zawinięty w folię albo duży słoik wypełniony i zamknięty)
- kapusta, sól (w proporcji 200g na 10kg kapusty), przyprawy i marchew (wedle uznania)
Należy pamiętać, że kapusta nie może wypełniać garnka po brzegi, bo podczas fermentacji będzie się podnosić. Ja mam garnek kamionkowy o śr.20cm i wysokości 30cm i pakuję do niego 7-8kg kapusty, co po ukiszeniu daje 5 litrowych słoików typu WECK. Kapustę szatkujemy, przesypujemy solą i przyprawami (polecam kminek i jałowiec), jak puści sok i zmięknie to ubijamy ciasno w garnku, tak aby na wierzchu była warstwa soku. Przykrywamy talerzykiem, obciążamy, zakrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Przez następne dni przebijamy kapustę do dna drewnianym trzonkiem odgazowując w ten sposób. Robimy to min. 2 razy dziennie. Po kilku dniach kapusta się uspokoi i wtedy odstawiamy ją do chłodniejszego pomieszczenia na 2,3 dni. Po tym czasie kapusta powinna całkiem się uspokoić i możemy ją ubić w weckach, pamiętając aby na wierzchu była warstwa soku. Słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
" Na początku był Smok..."
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 13 Mar 2012 18:59 #10325

  • lora
  • lora's Avatar
...melduję
jadłospis na jutro
jabłko
2kromkiz masłem chleba lekkiego
2białka
pierś kurczaka +brokuły+kapusta kiszona polane oliwą
kalafior bez oliwy
indyk warzywa gotowane polane oliwą
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 13 Mar 2012 19:32 #10359

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Alu - to jak już wytrzeźwiejesz, to załóż nowy rozdział dla II fazy, bo ja dziś głodna jestem..... tak mi namieszałaś tym serkiem, że boję się cokolwiek jeść :unsure:
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2012 19:34 przez Barabella.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 13 Mar 2012 19:52 #10381

  • bella
  • bella's Avatar
Waga 100,1

sniadanie 1 s wody
kawa czarna
jablko, 2 wazy z maslem

2 sniadanie jablko
obiad 2 jajka pomidory
kolacja cos w rodzaju bigosu, ale nie wyszlo jak mialo. Na podwieczorek nie starczylo czasu
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2012 19:53 przez bella.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 13 Mar 2012 22:24 #10546

  • Atka-a1
  • Atka-a1's Avatar
Jadłospis na jutro prawie taki sam jak na dziś:
1.Jabłko i po 20 minutach 2 kromki chebka pełnoziarnistego Wasa (3 zboża)+ masło
2.2 kromki tegoż chlebka
3.na obiad sałatka
4.czy mogą tu być 2 białka
5.kolacja sałatka
Dzisiejszy dzień przetrwałam prawie bezboleśnie. Jedynym odstępstwem była odrobina sałatki na podwieczorek.
Wychodząc z domu wzięłam sałatkę w słoik, myślałam, że w ciągu dnia uda mi się dotrzeć do domu i zrobić warzywka na podwieczorek. Niestety byłam poza domem cały dzień i nie miałam nic innego :unsure:

Chciałabym skonsultowac wcześniej jadłospis na pierwszy dzień diety po jutrze - na czwartek:
Pierwsze i drugie śniadanie jak wczoraj
obiad: pierś z indyka gotowana (czy może być smażona na teflonie bez tłuszczu)-(ile?) + warzywka gotowane (kalafior, brokuł, marchew - mix mrożony - ile?) z oliwą, + kiszona kapusta
podwieczorek: fasolka szparagowa mrożonka ugotowana bez oliwy (ile?)
kolacja: to co na obiad, ale jaka ilość? + ogórek kiszony, chyba, że będę miała czas, to zrobiłabym paprykę faszerowaną zmielonym indykiem z obiadu z cebulą i pieczarkami podsmażonymi na oliwie.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 08:33 przez Atka-a1.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 08:32 #10625

  • Atka-a1
  • Atka-a1's Avatar
Alu, melduje się królik doświadczalny :P
Rano waga 69,4 kg (wcześniej 69,9), czyli jakby nie patrzył to nie rośnie :thanks:
Bardzo proszę o zweryfikowanie mojego jadospisu na jutro - jest w poprzednim poście.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 08:55 #10635

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 741
  • Otrzymane dziękuję: 1335
Szefowo doszłaś do siebie?
Początek 11.03-93,7dziś 92,6
dzisiejszy jadłospis
śniadanie standart
2 śniadanie dwia suche chrupkie
obiad- szpnak z jednym jajem,warzywa brokuł,marchew polane oliwą
podwieczorek-pół piersi kurczaka z parowara
kolacja-śledź w oleju 2 pojedyncze płaty,faolka na parze z oliwą,kiszona kapusta
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 08:59 #10637

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Nasza głównodowodząca zaginęła :coffe:
Alu, gdzie jesteś?!
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 09:28 #10644

  • lora
  • lora's Avatar
...Alu :kiss3: jesteś wielka... :thanks:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 09:35 #10648

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Przeniesione do starszków :huh:
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2012 09:30 przez Barabella.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:01 #10663

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Podpinam się pod pytania Atki. Też od jutra kończę z sałatką i nie wiem z jakich ilości mięska i warzyw komponować obiady i kolacje. Bo te już chyba nie "po kokardę"?

A może, skoro Ali nie ma, jakaś doświadczona "odchudzaczka" nam podpowie? :)
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:42 #10692

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mogę jedynie podpowiedzieć jakie ilości ja stosuję.
Warzywa do obiadu od 200-250 gr + kiszonki
na kolację ok 150 gr + kiszonki
Mięso na obiad ok 150 gr
kolacja ok 150g
kiedy mięso przypada na podwieczorek to ok 100gr.
Nie przesadzać z marchwią.
Zielony groszek tylko w dni węglowodanowe
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 11:03 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:46 #10695

  • milenka
  • milenka's Avatar
A czy ciężarne też tu przyjmujesz :search:
Jestem w 21 tyg ciąży, nie obżeram się, nie mam napadów głodu, a już przytyłam 8 kg.
Nie chcę pod koniec ciąży się turlać a po porodzie chcę szybko stracić kilogramy.
To tak w skrócie o mnie. Będę wdzięczna za radu :kiss:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 10:56 #10699

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Roma wrote:
Mogę jedynie podpowiedzieć jakie ilości ja stosuję.
Warzywa do obiadu od 200-250 gr + kiszonki
na kolację ok 150 gr + kiszonki
Mięso na obiad ok 150 gr
kolacja ok 100g
kiedy mięso przypada na podwieczorek to ok 100gr.
Nie przesadzać z marchwią.
Zielony groszek tylko w dni węglowodanowe

Roma - dzięki za pomoc :)

kolacja ok 150g - poprawisz?, bo w nocy trzeba mieć co spalać :lol:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 11:18 #10711

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Odchudzone chudzinki (faza druga) - proszę się ujawniać tutaj
www.forumogrodniczeoaza.pl/index.php/for...ady-w-kuchni-etap-ii
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 11:40 #10717

  • Kamila Sz
  • Kamila Sz's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 210
  • Otrzymane dziękuję: 157
Kokolidku ja będę odstawać co nieco z jadłospisem :) Kiszonki wszelkie u mnie odpadają, kapustne i strączkowe pod każdą postacią również ( czyli żadnych brokułów i kalafiorów, fasolki..),żadnych jogurtów, kefirów i ,mleka :( Za to mogę dużo marchwi gotowanej jeść, a na dziś kupiłam sobie cukinie, wrzucę ją na parę razem z kurczakiem :) Może nie będę wstawiać swojego menu żeby dziewczynom nie mieszać ? :oops: Muszę modyfikować Wasze zestawy pod moje kiszki :jeez:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:29 #10775

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Kamila Sz wrote:
Może nie będę wstawiać swojego menu żeby dziewczynom nie mieszać ? :oops: Muszę modyfikować Wasze zestawy pod moje kiszki :jeez:

Kamilo - ruszył wątek z przepisami, więc możesz się posiłkować
www.forumogrodniczeoaza.pl/index.php/for...y-wg-zasad-kokolidka

uważaj na marchew - jeżeli będziesz jej jadła dużo to waga będzie stała i się znichęcisz.
Używaj warzyw "wodnistych", np. pieczarka, rzodkiewka (na parze jest bardzo smaczna).
Dobór warzyw jest dowolny, trzeba uważać, żeby nie było wśród nich weglowodanów:
ziemniaki, groszek, kukurydza!.

Napisz jakie warzywa możesz jeść.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:45 #10781

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Okazało się, że chyba tez mam ten problem. Po dniu z kalafiorem, brokułem i falsolką szparagową w roli głównej myslałam, że nie dotrwam poranka. Ból jelit okropny, w nocy wypiłam kilka herbatek ziołowych.
Tym bardziej dziwne, że dotychczas nigdy raczej nie miałam problemów z tymi warzywami. Chyba ilość była przyczyną.


U mnie dziś
śniadanie + II śniadanie standard
na obiad leczo z gotowanym udkiem kurczaka + surowka z kiszonej kapusty
podwieczorek warzywa na parze
kolacja jeszcze nie wiem, może sałatka śledziowa
mam problem ze zmieszczeniem w czasie popołudniowych posiłków.
Obiad jem ok. 15, podwieczorek 17.30-18 a kolacja o 21 juz wydaje mi się zbyt późno (chodzę spać najpóźniej o 23)
Może można by skrócić te popołudniowe przerwy między posiłkami lub zrezygnować np z podwieczorku?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.809 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum