TEMAT: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap I

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:49 #10784

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
dodad wrote:
Może można by skrócić te popołudniowe przerwy między posiłkami lub zrezygnować np z podwieczorku?
Absolutnie nie!. Trzeba wcześniej wstać. Optymalnie obiad 13 -14 , czyli śniadanie o 8:00, bądź o 9-tej, ale wówczas przerwy do obiadu 2,5 godzinne.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 13:51 #10785

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No to jestem w czarnej .... bo wracam z pracy dopiero po 15 :(
Kochana, wstaję o 6 rano, wcześniej nie jestem w stanie ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 13:52 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 14:20 #10794

  • Basia408
  • Basia408's Avatar
Pani Bestia wrote:
Oto sposób na domowe kiszenie kapusty. Będą potrzebne:
- wymyte i wyparzone naczynie (najlepiej kamionkowy garnek, może być emaliowany albo szklany)
- talerzyk i coś ciężkiego do przyciśnięcia (np.wymyty kamień zawinięty w folię albo duży słoik wypełniony i zamknięty)
- kapusta, sól (w proporcji 200g na 10kg kapusty), przyprawy i marchew (wedle uznania)
Należy pamiętać, że kapusta nie może wypełniać garnka po brzegi, bo podczas fermentacji będzie się podnosić. Ja mam garnek kamionkowy o śr.20cm i wysokości 30cm i pakuję do niego 7-8kg kapusty, co po ukiszeniu daje 5 litrowych słoików typu WECK. Kapustę szatkujemy, przesypujemy solą i przyprawami (polecam kminek i jałowiec), jak puści sok i zmięknie to ubijamy ciasno w garnku, tak aby na wierzchu była warstwa soku. Przykrywamy talerzykiem, obciążamy, zakrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Przez następne dni przebijamy kapustę do dna drewnianym trzonkiem odgazowując w ten sposób. Robimy to min. 2 razy dziennie. Po kilku dniach kapusta się uspokoi i wtedy odstawiamy ją do chłodniejszego pomieszczenia na 2,3 dni. Po tym czasie kapusta powinna całkiem się uspokoić i możemy ją ubić w weckach, pamiętając aby na wierzchu była warstwa soku. Słoiki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Pozwolę sobie dodać, że nawet w słoikach może jeszcze fermentować i powinno się postawić słoiki na czymś nieprzemakalnym. Przynajmniej ja tak zawsze robię :)
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 14:31 #10798

  • Basia408
  • Basia408's Avatar
markita wrote:
Podpinam się pod pytania Atki. Też od jutra kończę z sałatką i nie wiem z jakich ilości mięska i warzyw komponować obiady i kolacje. Bo te już chyba nie "po kokardę"?

A może, skoro Ali nie ma, jakaś doświadczona "odchudzaczka" nam podpowie? :)
mięsa zawsze jem 100 gr, ryby 120 g po obróbce warzyw do upojenia, one wypełniają :) mam nadzieję, że szefowa mnie nie zmłotkuje
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 15:08 #10823

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Dziewczyny. Dieta Ali nie polega na głodzeniu się. Macie być objedzone. Mięsa na surowo ma być około 150 g i na obiad i wieczorem a ryby 250 g + warzywa z oliwą po kokardkę :)
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 18:19 przez ada.krysia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 16:38 #10847

  • bella
  • bella's Avatar
:bye: Co ja mam zrobic jak od lat najpierw pije wode, potem kawe, a dopiero potem jem?

Musze czekac 30 minut po zjedzeniu jablka, zeby zjesc waze? Gdzies czytalam, ze nie ...... :jeez:

:thanks:
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 16:44 przez bella.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 16:41 #10850

  • Roma
  • Roma's Avatar
W pierwszym poście na tej stronie są podane ilości, proponuję czytać wszystkie posty :bye:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:00 #10861

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Basia408 wrote:
markita wrote:
Podpinam się pod pytania Atki. Też od jutra kończę z sałatką i nie wiem z jakich ilości mięska i warzyw komponować obiady i kolacje. Bo te już chyba nie "po kokardę"?

A może, skoro Ali nie ma, jakaś doświadczona "odchudzaczka" nam podpowie? :)
mięsa zawsze jem 100 gr, ryby 120 g po obróbce warzyw do upojenia, one wypełniają :) mam nadzieję, że szefowa mnie nie zmłotkuje

To co Ty jesz ma niewiele wspólnego z moimi zasadami. proszę nie mieszać Laskom w głowach i wywalić wpis do kosza. Albo czytasz wszystkie posty i się wypowiadasz, albo nie wypowiadaj się na temat zasad. Roma podała wielkości w pierwszym poście, ja skorygowałam, a mnie korygować nie trzeba, bo :hammer: :hammer:
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 17:00 przez kokolidek.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:03 #10863

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
bella wrote:
:bye: Co ja mam zrobic jak od lat najpierw pije wode, potem kawe, a dopiero potem jem?


Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 17:17 przez kokolidek.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:17 #10871

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
dodad wrote:

U mnie dziś

Miłe Panie. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim odżywianie z głową.
Jeżeli potrzebujecie wskazówek to wstawiajcie jadłospis na dwa - trzy dni z dwudniowym wyprzedzeniem, bo na dziś - z pewnością nie dostaniecie podpowiedzi. Mam swoje życie, dom, pracę, a czas na kokolidka ograniczony.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:20 #10875

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
dodad wrote:
No to jestem w czarnej .... bo wracam z pracy dopiero po 15 :(

To masz sobie tak zorganizować dzień, żebyś obiad zjadła w pracy o 13-tej, a w domu o 16-tej podwieczorek.

Ja zabieram obiad do pracy i jem na zimno. Przyzwyczaiłam się i mi smakuje.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:25 #10881

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
kasik 69 wrote:
kokolidek wrote:
kasik 69 wrote:
U mnie waga stoi.

OD ILU DNI JESZ WĘGLOWODANY NA OBIAD?
Dzisiaj - sałatka, wczoraj -sałatka, a przedwczoraj?
Alu,przedwczoraj nie było diety,tylko laba,zaczynam przecież od nowa.

To na litość - po co piszesz, że waga stoi, skoro nie jesteś na diecie?
Znowu mam się urżnąć? :lol: :lol:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:27 #10882

  • bella
  • bella's Avatar
:thanks: Dziekuje za odpowiedz.

Jeszcze jedno. Czy moga byc 2 cale jajka na obiad? Plus warzywa oczywiscie. Tez czytalam, ze tak, czy :club2:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:37 #10889

  • meandrzejew
  • meandrzejew's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 8
Alu, wstawiam jadłospis na 3 kolejne dni.

Dzień 1
Woda + sok z cytryny
Śniadanie:jabłko + 2 kromki chleba z masłem + czarna kawa bez cukru
2 śniadanie: 2 białka
Obiad:pół paczki mrozonych warzyw na parze (z dodatkiem oliwy) + ½ torebki ryżu (cała jest dla mnie za dużo)
Podwieczorek: 2 białka
Kolacja: pół paczki mrozonych warzyw na parze (z dodatkiem oliwy) + jajko sadzone (na wodzie, bez tłuszczu)

Dzień 2
Woda + sok z cytryny
Śniadanie:jabłko + 2 kromki chleba z masłem + czarna kawa bez cukru
2 śniadanie: 2 kromki pieczywa
Obiad: ryba uprażona w piekarniku w folii + pół paczki mrozonych warzyw na parze (z dodatkiem oliwy)
Podwieczorek: jajecznica na wodzie z 1 jajka i 1 białka
Kolacja: powtórka z obiadu uprażona ryba + warzywa na parze (z dodatkiem oliwy)

Dzień 3
Woda + sok z cytryny
Śniadanie:jabłko + 2 kromki chleba z masłem + czarna kawa bez cukru
2 śniadanie: owoc
Obiad: : pół paczki mrozonych warzyw na parze (z dodatkiem oliwy) + jajko sadzone (na wodzie, bez tłuszczu)
Podwieczorek: 2 białka
Kolacja: pół paczki mrozonych warzyw na parze (z dodatkiem oliwy) + cięlecina na parze


PS. 1
Ten chlebek to koniecznie musi być chrupki (a'la tekturka wasy)? Kupiłam chleb wielozbożowy, gdzie na 100 g przypada 42% błonnika - zjeść samemu, czy oddać mężowi?

PS. 2
Rano jem jabłko, 30 min przerwy, potem pieczywko. I teraz te 3 godziny mam liczyć od jabłka, czy od pieczywa? (Do tej pory liczyłam od jabłka, ale nie wiem czy dobrze robię).

PS 3
Jakie owoce, oprócz bananów i winogron (zakazane) mogę jeść rano?
Pozdrawiam Monika

Rośliny Moniki

Wątek wymianowy i sprzedażowy
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 19:01 przez meandrzejew.
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:49 #10892

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
bella wrote:
Jeszcze jedno. Czy moga byc 2 cale jajka na obiad? [hide]NIE Plus warzywa oczywiscie.
Tez czytalam, ze tak, - GDZIE CZYTAŁAŚ?
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:53 #10897

  • bella
  • bella's Avatar
:club2:
myslalam, ze na starym watku takie cos przeczytalam :club2: :club2: :club2:

zrobilam zupe z brokula i piersi indyczej bez dodatkow. Wszystko zmiksowalam. Zupa gesta pycha. :thanks:
Temat został zablokowany.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 17:59 #10900

  • rozalka
  • rozalka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 114
  • Otrzymane dziękuję: 105
kokolidek wrote:

To masz sobie tak zorganizować dzień, żebyś obiad zjadła w pracy o 13-tej, a w domu o 16-tej podwieczorek.

Ja zabieram obiad do pracy i jem na zimno. Przyzwyczaiłam się i mi smakuje.
Też miałam z tym problem na początku,teraz po prostu powiedziałam kierownikowi w pracy,że się odchudzam i
będę brała przerwę o godz.14.00 na obiad,odgrzewam w mikfofali.
O 8.00 jem śniadanie,o 11.00 mam II śniadanie.
Jak wypada mi drugie śniadanie w pracy, to biorę chleb chrupki 2 szt i szybko sobie chrupię w biegu.
Wszystko da się zorganizować.Ja też pracuję na zmiany.
Pozdrawiam Ania
Ogród Rozalki
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 18:00 przez rozalka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - cd 14 Mar 2012 18:16 #10908

  • A_nia
  • A_nia's Avatar
Alu, czy zamiast jabłka na drugie śniadanie może być mandarynka lub pomarańcz?
Nie wiem, jakie owoce można jeść. Pamiętam tylko, że banan odpada.

Zamiast kilku warzyw do obiadu, można zrobić same pieczarki na parze?
I jaką ilość, żeby nie przedobrzyć?
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.675 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum