TEMAT: <D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-)

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 27 Cze 2016 21:54 #485148

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Swoi, swoi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 28 Cze 2016 07:32 #485274

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Krecik stary wrote:
Leszku przydałaby się jeszcze kaczuszka odJoli :rotfl1: :rotfl1: .U mnie zaczyna się już raczej b.wczesna jesień.Dziś zlikwidowałem groszek.Najpóźniej za 2 tygodnie pójdzie czosnek,a i cebula pasmami już się wykłada. :jeez: :drink1: :drink1:[/quote
Na miejscu groszku posiana jest jest już sałata .Niestety już poleci szybciutko . :cry2: Ładnych i zdrowych plonów
życzę . :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 19:58 #485893

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
to i aj wrzucę zdjęcia mojego małego warzywnika, który ma 50 m2 ale mam tam wszystko co mi potrzeba czyli kapustę, pietruszkę, marchewkę, buraki, siedmiolatkę, sałatę, ogórki, koper, pomidory, majeranek, seler, kalarepa i cukinię :whistle:
aha no i topinambur, którego uwielbiamy :hearts:
są jeszcze zioła, morwa szczepiona B)

20160608_150432-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, otojolka, Marysia80, iwcia55, Maniaa

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 20:12 #485896

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Martusia, jesteś jak błyskawica :kiss3: , witaj serdecznie !, ale tak szybko Cię puścimy ... nie wykupisz się jedynym zdjęciem.
Może przedstawisz nam swoich podopiecznych: pamiętasz może, jakie odmiany pomidorków posadziłaś, jakie masz cukinie i ogóraski ? Może dasz się namówić w przyszłym roku na pietruszkę naciową z własnej rozsady - aromat nieziemski, do rosołu lub surówki niezastąpiona.

Polecam też wątek ziołowy tutaj, bo bez ziół nie wyobrażam sobie warzywnika, oraz poproszę o kilka słów na temat uprawy topinamburu, jako bardzo rzadkim warzywie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 20:18 #485900

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3766
A ja bym bardzo chciała wiedzieć, czy te wiklinowe płotki są trwałe?
Pozdrawiam. Jolka.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 20:37 #485919

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, mam jeszcze jedno zdjęcie i na razie tylko tyle ale jak jutro pójdę to porobię :kiss3:
część rozsad dostaję co roku od babci i wujka i wiem tylko tyle, że mam 2 rodzaje pomidorów - malinowe i koktajlowe, ale jakie odmiany to nie wiem, jeśli gdzieś wujek mi wsadził plakietkę to powinnam ją mieć, jutro sprawdzę, choć nie wiem czy to nie był Faworyt przypadkiem, zaś koktajlowe to Koralik, ogórki są śremskie - tutaj odmiany nie wiem, buraki to na pewno Czerwona Kula, uprawiam go już od 2 lat. Cukinię kupuje u znajomego na rynku i odmiany nie znam, jest za to ciemnozielona :rotfl1:
Pietruszkę naciową mam i co roku ją sieję lub dosiewam, bez niej mama się nie może obejść, muszę raz jeszcze dosiać bo słabo wzeszła ale nie wiem czy to nie była wina starych nasion :dry:

Jeśli chodzi o topinambur, no uprawiam go dopiero 2 sezon, taka jest prawda, że całkiem przypadkowo trafił do nas, co roku odbywają się na Targach tzw. Targi Dobrego Smaku i festiwal zdrowej żywności, tak koło grudnia no i na nich jeden z wystawców zachwalał właśnie topinambur inaczej słonecznik bulwiasty, mama kupiła taki kilogramowy worek małych bulw i on przezimował, pożarty do połowy w lodówce, wiosną zeszłego roku posadziłam go na skarpie, tej właśnie za kompostownikiem, wyrosło toto na 2 metry prawie i tak przezimował, zaś wczesną wiosną co 3 dni wykopywałam bulwy, które przypominają do złudzenia ziemniaki, większe poszły do zjedzenia do domu i jeszcze obdarowałam koleżanki w pracy, zaś mniejsze na sadzeniaki.
W smaku bardzo przypomina bataty, jest słodki z lekkim orzechowym posmakiem, można gotować, smażyć i na surowo do sałatek.
Mi smakuje najbardziej robiony jak frytki w głębokim oleju, lub pieczony w piekarniku :hearts:
Uprawa jest banalna, sadzisz i już, jest ekspansywny więc trzeba uważać by wykopać wszystkie bulwy i jest to najłatwiejsza roślina do uprawy, jedyne o czym trzeba pamiętać to czas wykopywania, najlepiej zimą lub wczesną wiosną, zanim wypuści pędy.

20160608_151001.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Marysia80, iwcia55, Maniaa

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 20:42 #485921

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ogórek Śremski, to odmiana. Martuś te płotki to od dawna masz?
Pozdrawiam. Jolka.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 20:48 #485929

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolka dzięki :kiss3:
płotki nie wiem czy widać, ale mają 2 kolory, te ciemniejsze są od zeszłego roku, zaś te jasne wiosną, był to strzał w dziesiątkę - warzywa zdecydowanie lepiej rosną :woohoo:

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 21:23 #485948

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zastanawiałam się właśnie nad takimi, ale bałam się, że po sezonie będą do wyrzucenia i wyłożyłam grządki kartkami.
Mam nadzieję, że pokażesz te bulwy. Chyba nikt o nich tu nie pisał. Topinambur- w życiu nie widziałam.
Pozdrawiam. Jolka.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 21:30 #485953

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Gdzieś na straganie widywałam topinambur, a znajomi założyli nawet poletko uprawowe i pamiętam, jak wspominali, że smakuje podobnie do ziemniaków. Również będę wdzięczna za przybliżenie tajemniczej bulwy :)
Marta, na przyszły sezon zaopatrzymy Cię w odpowiedni zestaw warzyw do samodzielnej uprawy - nie wymigasz się :happy:
Od lat kupuję, niestety, ogórki na Rynku Łazarskim, u sprawdzonego dostawcy i są to właśnie śremskie: małe, zgrabne ogóreczki z "krostkami", zdrowe, twarde i bez dodatkowych bodźców "zapachowych", świetnie udają się w kiszeniu. Czerwoną Kulę mam także, ale chodzi za mną Opolski - to ten podłużny, bardzo soczysty, a nasz Józiu Krecik bardzo go sobie chwalił.
Rozsadę dyni, cukinii i pomidorków zrobisz sobie sama. Pomożemy :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 21:48 #485963

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolka, one są trwałe ale muszą być te zaimpregnowane, oni jakoś je zaparzają czy coś...nie pamiętam dokładnie :)
jak będę wykopywać to zrobię zdjęcie bulw :P

Aniu, o kogo dokładnie kupujesz ogórki na Rynku? ja u pani Helutki, Helenki :rotfl1:
bo wiesz, ja mieszkam przy Rynku, taka żółta kamienica, róg Calliera i Rynku, gdzie są Koziegłowy :rotfl1:
rozsady pomidorków,ogórków to wujek robi, jakbym spróbowała sama to by się obraziła babcia i to śmiertelnie :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2016 21:50 przez Shirall.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 21:51 #485969

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Helutkę znam :hearts:, od Niej bierzemy jajeczka; ale ogórasy kupujemy u niemal głuchego, młodego człowieka ;-)

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 21:57 #485973

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
no widzisz :whistle:
niemal głuchy, młody człowiek......hmmmm.....kojarzę dwóch :rotfl1:

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 23:07 #486013

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Wakacje się zaczęły , więc dziś miałem na działce pomocników. Po zbiorach owoców kiełbaski z ogniska :)

13533207_10206223852266463_4045966938203654293_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, leszek0921, Adasiowa, Trixi, otojolka, rozalia, Marysia80, patrycja, Maniaa

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 29 Cze 2016 23:14 #486016

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Nareszcie widzę młode pokolenie w akcji :bravo: co prawda siedzącej, ale w końcu tyle czasu spędzone w szkole ... nic dziwnego, odpoczynek każdemu się należy.
Pozdrowienia dla Młodzieży!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, rozalia

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 30 Cze 2016 00:47 #486035

• otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Świetnie, że chcą pomagać. Moi nie bardzo chcą. Tylko najmłodszy sześciolatek jeszcze pomaga.
Pozdrawiam. Jolka.

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 30 Cze 2016 20:13 #486267

• klakierowa
  • klakierowa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 346
wyjątkowo w tym roku obrodziła cebula u mnie. Czy już czas na jej wykopanie i wysuszenie? Są jakieś zasady, np mam suszyć ją w zacienionym i przewiewnym miejscu? Proszę o radę lub rady ;)
Miernota gorsza od niczego!

<D> FOTO - nasze piękne warzywniki :-) 30 Cze 2016 22:38 #486319

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
U mnie jeszcze zieleniutka więc niech rośnie. Cebulę zbieramy kiedy 50% szczypioru się załamie i żółknie, dawniej łamało się go grabiami ale obecnie jest to niepolecane.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.864 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum