TEMAT: Dyniowy straganik

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 18:03 #415436

  • Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 89
Aniu,Emalio ślicznie wam dziękuję za miłe przyjęcie.Ja już się ogromnie cieszę na te przyszłe dyńki.A dziś po burzy mózgów synuś obiecał mi pomoc przy przygotowaniu poletka pod dynie.Miejsce już wyznaczone,obornik gołębi i kurzy się kompostuje.I niespodzianka....dziś rano sąsiadka przyniosła mi trzy pestki dyńki.Nasionka przyjechały z Francji.Dyńka ma być mała,zielona,okrągła i świetna do faszerowania.Tyle na razie wiem,ale jak się wybiorę do sąsiadki to sprawdzę nazwę.

Aniu,adres zapisałam i koperta pójdzie jak tylko ze swojej kochanej wsi wybiorę się do miasta.Zarezerwuj mi tylko bardzo proszę nasionka Białego Dzika,Piena Lunge di Napoli,Butternut i Buttercup.Myślę,że dobrze wybrałam odmiany i będzie pysznie :)
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 18:38 #415441

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jak mogę Ci jeszcze podpowiedzieć weź sobie jeszcze Mirandę na pestki.. Miąższ może nie jest rewelacyjny, ale na makaron z dynią bardzo dobry. Do racuchów też się nadaje. No i może jeszcze Hokaido, Już w sierpniu jest do jedzenia., bo na inne trzeba do października czekać
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 18:54 #415450

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Dostałam dziś nasionka dyniek od Anulki :dance:
Bardzo ale to bardzo dziękuję :thanks:
Fajnie, że powstał ten wątek bo dynie zyskują nowych wielbicieli.

Część moich dyń też będzie posadzona w dużych donicach. Są specjalnie przygotowane, na spód położone są gałęzie, potem darń, warstwa skoszonej trawy, na to ziemia z obornikiem. Powinno im starczyć :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 19:46 #415460

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Anulka prosiła.....
Ibiza-dynia piżmowa o beżowym kolorze skórki,waga owocu w przedziale 2-3 kg, miąższ delikatnie pomarańczowy,gruby,zwarty,wilgotny,bardzo smaczny.
Okres dojrzewania 105 dni,natomiast przechowywania 4-8 miesięcy. Tyle opis osoby,od której nabyłam nasiona. Było to lat temu 3,w ubiegłym roku nasion nie zebrałam,więc i dzielić się nie mam czym. Zdjęcia raczej nie posiadam... :think: .Dopiszę tylko, że nadaje się na zupy, ciasta,dżemy. Przechowała sie w piwnicy ponad pół roku.
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 19:47 przez sierika.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 20:19 #415467

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
IMG_0147.jpg

Red Melk Cucurbita maxima Tak została ta dynia rozpoznana przez fachowców. Ale ze strony angielskich maniaków dyń opis tej dyni generalnie się zgadza po za jednym, ana nie jest red. Jest pomarańczowa, ale nie czerwona. Od drugiej strony ma takie charakterystyczne lusterko. Zresztą jest zaliczana co dyń turbanowych. Bardzo smaczna stawiam ją zaraz po Buttercup. Ona była hybrydą i być może ten jaśniejszy kolor jest rozszczepieniem, bo to co na zdjęciu to F2 czyli nasiona z niej byłyby F3. Najlepsza moim zdaniem jest pieczona, oczywiście z olejem chilli.

IMG_00173-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 20:21 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 20:19 #415468

  • Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 155
  • Otrzymane dziękuję: 89
Emalio,faktycznie nie pomyślałam o tych dwóch odmianach.W takim razie jeszcze Miranda i Hokkaido do listy dopisuję.
Dziękuję :thanks:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 20:30 #415473

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Włóż co koperty listę dyń które zamawiasz by Ania nie musiała szukać po forum.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Jaga14

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 21:54 #415508

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Moje Dyniowe Duszki :) Co ja bym bez Was zrobiła .... :hug:

Jagusiu :)
Twoje życzenie będzie spełnione; Emalia ma słuszną rację pisząc o Mirandzie ( my w każdym razie zwariowaliśmy na punkcie pestek, które codziennie muszą być w miseczce na stole, pieczołowicie chronione przez zakusami naszych psiaków; wieczór bez pestek jest wieczorem straconym ), natomiast do Hokkaido jakoś nie mogę się osobiście przekonać, mimo usilnych starań. Oczywiście dołączę pestki obu tych odmian do pakieciku :)

Elfiku :)
Im więcej wielbicieli tych zacnych pomarańczowych kulek, tym lepiej - to bodajże najbardziej wszechstronne warzywo, nie tylko w kuchni, ale i "na salonach" ;-) Mam nadzieję, że nasz Straganik będzie kontynuowany także w późniejszych miesiącach - musimy wszak informować się nawzajem o sukcesach/porażkach w uprawie, no i oczywiście poznawać tajniki siewu :) tak więc zapraszam także w przyszłości!
Z takiej "wyżerki" będzie zadowolona każda dynia :) - potrzebne będzie jeszcze dokarmianie w trakcie wegetacji, ale o tym będziemy pisać w odpowiednim terminie - oby tylko pogoda nam sprzyjała.

Sieriko :)
Zawsze mogłam na Ciebie liczyć - dziękuję kochana :kiss3: Jeśli pozwolisz, poszperam w sieci i być może uda mi się znaleźć portret tej dyńki; mało tego! zrobiłam remanent dyniowych pestek, które mam i ... znalazłam kilka pestek Ibizy od ... Ciebie :) Dyniowy Duch nad nami czuwa ...
Twój opis dyńki jest na tyle sugestywny, że włączę te parę pestek do naszej akcji - są warte grzechu ... "wilgotny, gruby miąższ, na zupy i ciasta" .... więcej mi nie trzeba. Dziękuję pięknie :)

Emalio :)
Starałam się dotrzeć do akademickiego wyjaśnienia pojęć P, F1, F2 - konkretnie u dyń - aby prosto i bez naukowego bełkotu wytłumaczyć, o co chodzi z tymi pokoleniami ... genetykę znam dobrze z racji zawodu, ale nie aż tak szczegółowo. Wydaje mi się, że osobniki czyste genetycznie możemy otrzymać tylko i wyłącznie z czystych linii rodzicielskich, sprawdzonych odmianowo i udokumentowanych ( podobnie jak rodowód u psów ). Jeśli znamy cechy wyjściowe obojga rodziców, możemy pokusić się o interpretację cech u potomstwa. Ale ... nawet mając ściśle wytypowanych , czystych genowo rodziców ( czyli pokolenie P ), doczekamy się ich potomstwa, czyli pokolenia F1. To wynika z reguł dziedziczenia cech. F1 to po prostu pierwsze pokolenie - "pierwsze" potomstwo.

Chyba że .... w przypadku dyniek chodzi raczej o to, że rodzice są "niepewni" w sensie odmiany, to i dzieci będą "kundelkami" ....
Hmmm... przychylę się do stwierdzenia Nusi - koniec końców jem dynię, a nie odmianę :happy:

Ale ciekawa dynia .... Red Milk .... Masz ją w swoich zbiorach, mam nadzieję ;-)?
Acha, jeszcze dwa słowa wyjaśnienia: ponieważ nie ufam do końca postępowi techniki, a złośliwość rzeczy martwych jest powszechnie znana, więc mając na uwadze ewentualną awarię komputera, zapisuję dodatkowo nasze chciejstwa w zeszyciku. Długopisem.

Nusieńko :)
Bardzo dziękuję za przepis na dynię w occie! Coś czuję, że kolejny weekend upłynie mi ... dyniowo; a kiedy porządki świąteczne :jeez: ?
Jestem bardzo ciekawa butternutów; sama mam jeszcze dwie sztuki, w tym jedna z ciekawymi przebarwieniami na skórce. Póki co jednak, obie są w dobrej formie i nie chciałabym, aby poszły pod nóż, ot tak sobie ....
Czy reflektujesz na jeszcze jakieś dyniowe pesteczki ;-)?

Rzeczywiście, miałaś rację - "kabocha" to ogólna nazwa dyń o japońskim rodowodzie, przede wszystkim tych o zielonej skórce :bravo: . A co w takim razie robi wśród nich Hokkaido ( oprócz nazwy ) ;-)?

pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 22:25 #415521

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Powoli szykuję następna partię do wysyłki, z nowości będzie właśnie Red Melk i Mały Miś. Dośle jeszcze Mirande, ( Tylko przejdzie próbę kiełkowania) i Buttercup. Hokaido tez jeszcze mam. No i muszkatołowa jeżeli się zmieści.Myślę, że w piatek dam rade, jeżeli nie to w poniedziałek.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 23:31 #415532

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Mały Miś? - chyba przegapiłam opisy. Muszę przewertować opisy, bo nie kojarzę.

Zdjęcia dyniek bardzo pomagają w zapamiętaniu, tak więc, Aniu, jeśli uda Ci się wstawić brakujące fotki byłoby to bardzo pomocne.

Co do kabochy, dlaczego dynia Hokkaido to też kabocha? Nie wiem ale może chodzi o inną dynię Hokkaido, tę zieloną Blue Kuri? U nas utarła się potoczna nazwa Hokkaido, ale tak naprawdę to nazwa wyspy, a ta pomarańczowa dyńka nazywa się Uchiki Kuri (Red Kuri). Obydwie szeroko uprawiane są na wyspie Hokkaido. Blue Kuri (nazywana też u nas Blue Hokkaido) jest zielona lub szaro zielona i ma inny kształt niż szeroko u nas znana Red Kuri, jest lekko spłaszczona, jak inne "kabochy".
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 23:32 przez nusia. Powód: uzupełnienie
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 25 Lis 2015 23:46 #415533

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Oryginalna nazwa Baby Bear. Z tego egzemplarza z której mam nasiona fotki gdzieś zapodziałam. Ale mam jeszcze jedną nie otwieraną to pod koniec tygodnia zrobię.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 01:22 #415538

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Kabocha c.d.

Miałam niedosyt informacji jakie to dynie, i weszłam w końcu na kilka anglojęzycznych stron, a nawet na dwa blogi kulinarne Anglików mieszkających czasowo w Japonii, gdzie poczytałam również niektóre wpisy Koreańczyków i Japończyków o zaletach poszczególnych odmian kabochy.
A więc, słowo "kabocha" oznacza po japońsku rodzaj "przysadzistej" dyni, w ramach którego znajduje się kilkanaście odmian o zielonej skórce i 1 odmiana (Red Kabocha) o skórce pomarańczowej, okrągłych o lekko spłaszczonym kształcie. Na pewno nie jest to nasza popularna Hokkaido (Uchiki Kuri, Red Kuri), która określana jest jako "squash" (warzywo z rodziny dyniowatych), nawet nie jako "pumpkin" (dynia). Kabochą jest natomiast Blue Kuri (Blue Hokkaido), "a traditional Japanese kabocha with blue-green skin" (tradycyjna japońska kabocha o niebiesko-zielonej skórce).

"...Kabochy są słodszymi kuzynami "pumpkinów" (dyń), trochę w smaku podobne do niektórych butternutów ale o głębszym, bogatszym smaku. Są bardzo słodkie i mają pluszową kasztanową konsystencję, podobną do słodkiego ziemniaka skrzyżowanego z dynią. Mają smak pieczonych kasztanów zmieszany ze smakiem japońskich słodkich ziemniaków..." - tak dwaj Anglicy opisują kabochy i wrażenia z ich konsumpcji.

Takie kabochy znalazłam w sklepie Kitazawa Seed:

Akehime (pomarańczowa), pozostałe są zielone: Baby Delica, Blue Kuri, Chirimen, Hokkori, Sweet Mama.

A w Plant World Seeds jeszcze Black Forest.

W West Coast Seeds jest First Taste Kabocha.

Dalej już nie szukam, ponieważ i tak zbyt drogo jak dla mnie.
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2015 19:08 przez .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 12:22 #415581

  • 's Avatar
Pozwoliłam sobie wstawić fragment tekstu na temat właściwości dyni.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, 100 gram to około 25 kalorii, przez co jest chętnie wykorzystywana w dietach odchudzających. Miąższ dyni jest również doskonałym źródłem błonnika i pektyn, które pobudzają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit i gospodarkę wodną organizmu. Dynia jest lekkostrawna i zdrowa, dlatego jest jednym z pierwszych warzyw w diecie dziecka. Ze względu na właściwości moczopędne, dynia jest wskazana osobom z dolegliwościami nerek i pęcherza moczowego. Miąższ dyni może być także stosowany jako środek na zaparcia. Zalecany jest także osobom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic i nadciśnieniem tętniczym. W medycynie ludowej dynia uznawana jest za doskonały środek na schorzenia reumatyczne, a okłady z dyniowej papki jako środek łagodzący oparzenia.

Lecznicze właściwości dyni:
wzmacnia system odpornościowy;
działa moczopędnie;
pobudza trawienie;
obniża poziom cholesterolu we krwi;
pomaga redukować tkankę tłuszczową;
usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii;
zapobiega mdłościom i wymiotom;
wspomaga przemianę witaminy D w wapń;
działa uspokajająco;
opóźnia procesy starzenia się skóry;
eliminuje wolne rodniki;
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Tekst pochodzi ze strony Smaczny.pl
Temat został zablokowany.

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 21:07 #415659

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Dziś rozkroiłam ostatnią z moich "cinderelli", 5-kilogramową Rouge d'Etampes:


Dynie013.jpg


Leżakowała 2,5 miesiąca. Kroiłam bez problemów, jak masełko. Połowa poszła na zupę-krem, połowa na przecier do słoików na zimę. Smak surowej podobny do niesłodkich (pomarańczowych) marchwi.

Dzięki Romo za powyższy tekst. Ponieważ jestem na etapie zabierania się do odchudzania, to taka niskokaloryczna i o leczniczych zaletach zupa dyniowa będzie dla mnie na czasie.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 21:14 #415668

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Romciu, u mnie dyniowe ciasteczka i chlebek z dodatkiem dyni nie zredukował centymetrów, wprost przeciwnie oponki i d..pencja jakby dyniopodobne, niestety :club2:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 21:16 #415669

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Miąższ ma gruby ładny, ale pestek niewiele.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 21:23 #415673

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Tak, pestek miała wyjątkowo mało. Garstka. Dużo mniej niż w ub. roku. Może to wina tegorocznej suszy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 26 Lis 2015 21:34 #415676

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Hiacynta wrote:
Romciu, u mnie dyniowe ciasteczka i chlebek z dodatkiem dyni nie zredukował centymetrów, wprost przeciwnie oponki i d..pencja jakby dyniopodobne, niestety :club2:
Też mam pewne obawy... bo ilości kremowej zupy z dyni, której nie da się przecież gotować inaczej, niż w duuużym garze ;) pochłaniane głównie przeze mnie, zdecydowanie nie są dietetyczne :oops: :happy3:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.678 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum