Kochani Dyniomaniacy
Zgodnie z sugestią Emalii podsumowanie "stanu posiadania" pestek poszczególnych odmian - tym razem w wersji przejrzystej i skatalogowanej - zrobię ciut wcześniej, czyli w piątkowy wieczór - dlatego bardzo proszę wszystkich chętnych do podzielenia się nasionami do przedłożenia swoich propozycji, tych nowych oczywiście
Otrzymałam dzisiaj dostawę pestek od
Emalii właśnie - serdecznie Ci dziękuję za zasilenie naszego Straganiku drogocennymi nasionkami
Każda odmiana została umieszczona w strunowym woreczku i bardzo dokładnie opisana: na karteczce dołączonej do pestek znalazły się czytelne informacje dotyczące
gatunku, odmiany oraz - co ważne -
nick osoby wysyłającej swoje nasiona na akcję. Emalia wydrukowała te dane, więc z pewnością nie ulegną one zniknięciu
W związku z powyższym mam gorący apel do wszystkich przysyłających do mnie pestki - bardzo Was proszę o wzorowanie się na przykładzie Emalii - to zminimalizuje czas oczekiwania na pestki, ułatwi ich segregację oraz kontakt z ofiarodawcą w razie wątpliwości. Pamiętajmy także o kopertach zwrotnych
Nusiu
Bardzo dziękuję za wkład w poszerzanie oferty Straganiku i własne uwagi dotyczące nowych odmian - to cenne wskazówki, które z pewnością przydadzą się każdemu wielbicielowi dyń
Butternut Sonca ma miąższ ciemnopomarańczowy, prawda ? Te, które są dostępne na rynkach czy w marketach mają miąższ jasny, niemal żółty, a i skórka ma inną barwę. Zauważyłaś jakąś różnicę w smaku ?
Moją tegoroczną "rekordzistką" w ilości wyłuskanych pestek okazał się acorn
Queen Table: 1 ( słownie: jedna ) pestka, na dodatek pusta
Miałabym także małą prośbę - wg jakiego przepisu robiłaś zalewę do
Gomeza w słoikach ? Dałoby radę wkleić ją do wątku kulinarnego ?
Jaguś
Oczywiście, że Cię nie przegonimy - wręcz przeciwnie - przyjmujemy Cię z otwartymi ramionami
jako kolejną przyszłą wielbicielkę dyniek.
Odnośnie pestek - Twoje życzenie zostanie wkrótce zrealizowane
poproszę jedynie o kopertę ze znaczkiem. Skoro wyraziłaś zainteresowanie "białym dzikiem", to już go masz
, odmiany do zapiekania .... moje faworytki to
butternut, acorny, czy ceniona przez wiele osób
hokkaido, natomiast na zupy to
rouge d'etampes, muskat prowansalski, buttercup.; poczekajmy jednak na opinie innych smakoszy
U nas na razie - na ogrodzie - czeka obornik, kompost, biohumus z dżdżownic, a wiosną ruszy "produkcja" pokrzywówki, czyli gnojówki z pokrzyw. Adam natomiast wynalazł nowe miejsce dla dodatkowych dyniek
, jednak te nie będą sadzone wprost do gruntu, ale do wielkich donic ( o pojemności 80 l ) z dobrym jedzonkiem
, pozostałe dostaną miejscówkę w warzywniku. Oby tylko słoneczko i ciepełko dopisało ....
pozdrawiam cieplutko