Kochani
Z przyjemnością informuję, że pierwsza partia zamówionych pestek wyruszyła w świat
Bardzo się cieszę z odwiedzin świeżo upieczonych dynioholików -
Mikar , których serdecznie witam na Straganiku i dyniowo pozdrawiam
Nasze dyńki mieszkają obecnie w nieogrzewanym garażu, a nieliczne egzemplarze stanowią jeszcze dekorację w mieszkaniu ( też nieogrzewanym, ponieważ mieszkamy w prawdziwych, ceglanych murach, więc jeszcze jest stosunkowo ciepło 19 stopni i sucho ). Codziennie są sprawdzane pod kątem ewentualnych zmian na skórce, oznak pleśnienia czy odkształceń. Skontaktowałam się dzisiaj ze znajomą hodowczynią dyniek, która potwierdziła fatalny sezon dla dyń i kiepską zdolność do przechowywania. Być może przyczyną jest spora wilgotność, utrzymująca się przez dłuższy czas
Tak czy inaczej, wraz z nastaniem naprawdę zimnych dni, przeniesiemy nasze zbiory z garażu do najchłodniejszego pokoju w mieszkaniu, o ile wcześniej nie zostaną pożarte
Tak mi przykro, że nie jestem w stanie przedstawić wymagań powierzchniowych, długości pędów, siły wzrostu czy plenności większości prezentowanych przez mnie dyniek, ponieważ kupowałam je na rynku, co prawda u specjalisty, ale ... wolałabym osobiście podzielić się z Wami własnym doświadczeniem ... a to nastąpi dopiero w przyszłym sezonie
Cały czas buszuję w internecie w poszukiwaniu wiarygodnych i pewnych informacji, ale nadal baza wiadomości jest skromna .... Robię jednak, co mogę
z nadzieją, że w przyszłym sezonie będę "mądrzejsza" i bardziej przydatna.
Emalio, brawo! Przypomniałaś o ozdobnych dyniach
a ja zapomniałam; muszę jak najszybciej to naprawić .... dlaczego doba jest tak krótka
????
Nusiu
Dynia Gomez to odmiana w typie Halloween, rzeczywiście bardzo popularna w supermarketach i ryneczkach, co oczywiście w niczym nie przeszkadza, aby ją cenić i wykorzystywać w kuchni czy robić z niej lampiony, latarenki ...
Nasionka pasiastego Butternuta koniecznie zachowaj! Dasz radę wystawić je do końca tygodnia na naszym bazarku ?
Alinko
Dzieciom się nie dziwię, że zwariowały na punkcie dyń, ale my
? Widzę, że i papryczki Tobą zawładnęły, mną też -
Emalia jest wielka !
Pod koniec tygodnia - już tradycyjnie - zrobimy spis ( aktualizację ) nasion dostępnych na Straganiku i wykaz osób chętnych na pestki - zapraszam do aktywnego zamieszczania "ofert"
A tymczasem zostawiam jakże miły sercu widoczek ...