TEMAT: PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 09:25 #635143

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Elfiku, a zatem jeśli masz zaufanie do mojej decyzji, to wybrałabym dla Ciebie spośród tych, które miałam okazję uprawiać lub próbować:
- słodkie do podskubywania : Lesya, Python, Aleksander, Super Red Pimento
- ostre do przyprawiania potraw: Hungarian Yellow Wax, obowiązkowa Habanero Red lub Chocolate ( bardzo pikantna, ale niezwykle aromatyczna ), Trynidad Perfume
- faszerowanie: Pimentos de Padron, Jalapeno, czereśniowe średnio ostre lub słodkie: Kolobok, wszystkie blokowe o grubych ściankach, np. u mnie Trapez
- dekoracyjne: Explosiv Ember, Biquinho Red lub Yellow, Numexy,
- obowiązkowo: Kinizsi, Feherozon, Super Red Pimento np. do gulaszy, sałatek

Pozdrawiam cieplutko :)
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Zielona, Jaedda

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 11:24 #635156

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Anulka mam pełne zaufanie do Twoich wyborów.
Dziękuję Ci serdecznie za taką pigułkę papryk :kiss3:

Wszystko spisuję, dzięki Tobie w tym sezonie zagoszczą w lesie nowe odmiany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 21:54 #635276

• gurman
  • gurman's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Dziękuję za uwagi odnośnie kontrolowanego zapylania papryki.
Uprawiałem słodkie papryki i kilka ostrych. Po wysianiu nasion słodkich w następnym sezonie, owoce z niektórych były ostre. W tym roku mam zamiar zasadzić kilka bardzo ostrych, stąd wolę zgłębić temat wcześniej. Chciałbym także uzyskać nasiona nieskrzyżowanych bakłażanów, a planuję uprawę kilku odmian.
Uwzględniając Wasze podpowiedzi zdecydowałem się, że na paprykach i bakłażanach zrobię zabezpieczenie z cienkiej włókniny a zamocuję zaciskiem z dilerki (albo zepnę zszywaczem). Natomiast na arbuzach czy melonach gdzie trzeba widzieć czy kwiat się rozwinął i zrobić kontrolowane zapylenie użyję stopek, tak jak radzi IwonaM.
Gdyby można było coś udoskonalić w tej operacji to proszę o rady. Jeszcze raz dziękuję.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Armasza

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 22:04 #635279

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7851
gurman wrote:
zamocuję zaciskiem z dilerki (albo zepnę zszywaczem).
Lubię używać spinaczy do bielizny, nieźle trzymają i łatwo nimi operować.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): gurman

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 22:24 #635284

• gurman
  • gurman's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Niektóre odmiany papryki mają bardzo krótkie ogonki kwiatowe. Trzeba bu użyć dwóch spinaczy a tam może być mało miejsca.
Zasugerowany twoim pomysłem Mandorla zastanawiam się czy nie dobrze byłoby obciąć liść (liście) obok kwiatu i owinąć włókninę wokół kwiatka i pędu, przypinając spinaczami do pędu.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 22:29 #635286

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7851
Myślę, że można tak zrobić. Można też, zamiast przypinać do pędu, zawinąć brzegi włókniny w taką "falbankę" i ją samą spiąć jak najbliżej pędu - w ten sposób nie musisz się obawiać ewentualnego uszkodzenia pędu.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): gurman

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 05 Sty 2019 22:38 #635290

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14475
Najpierw musisz ustalić do jakiego gatunku należą Twoje Super hotty. W większości te najostrzejsze to C .Chinese, Są też C. baccatum ( wszystkie z grupy Aji np Lemon drop)
Sa jeszcze frutescens no i rzecz jasna Capsicum annuum najliczniejsza grupa, do której nalezą wszystkie słodkie papryki i część ostrych takie średniaki przeważnie.
Nie ma takich cudów ja krzyżówki miedzy gatunkami . Tzn jest, ale to ciężka praca genetyków.
Po za tym niektóre słodkie papryki np Kapia , Padron, Piquillo pepper maja odchylenia w postaci ostrych egzemplarzy bez udziału trzmieli. W oryginale wszystkie te papryki są uprawiane w zamkniętych rejonach na bardzo dużych obszarach jednorodne, a i tak, nie tak rzadko zdarzają się ostre egzemplarze. I tak ze jak jedna gałązkę odizolujesz to wystarczy Ci nasion aż nadto.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 22:41 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM, gurman

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 10 Sty 2019 20:23 #636072

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Adasiowa wrote:
U mnie też sezon paprykowy powoli nabiera tempa; niesamowicie ucieszyły mnie wschody Mulato Isleno, o których pisałam wcześniej - siewki nadal żyją, tyle tylko, że już bezpośrednio na parapecie, a nie w kiełkowniku - ich miejsce zajęły nasiona Habanero Mustard z 2016r, Habanady ( słodka wersja habanero ), Bahamian Goat, Aji Charapita i Rocoto Red.

Z w/w odmian, które umieściłam w kiełkowniku 4 stycznia, po sześciu dniach skiełkowała Rocoto Red Manzano z czarnych nasion od Andrzeja Saute :dance:

A tak wyglądają siewki papryki Mulato Isleno po miesiącu od wyłożenia na wacik:

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Dorota15, ewa-s, carbon, Betula, Jaedda, iwa

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 10 Sty 2019 23:50 #636145

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Moje ostre papryczki wysiane 1 stycznia zaczynaja powoli rosnąć , chociaz nie wszystkie wykiełkowały no ale mysle ze dadzą radę .
Natomiast trynidad którego przezimowuje zaczyna wypuszczać kwiatki.

E5FC2282-9C13-4CB7-8475-47B9D5A61151.jpeg

3A528DEC-EC31-410B-87A9-39128BB76B2F.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Adasiowa, lucysia, Betula, Jaedda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 12 Sty 2019 14:31 #636372

• Bala
  • Bala's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Super hoty (mam 9 szt.) rosną. Dwa nie skiełkowały.

papryczka-12-01-2019.jpg

U mnie wciąż 2018r. Poprawiłem na właściwy.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 14:36 przez Bala.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, rychu44, Adasiowa, carbon, Betula, Jaedda

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 12 Sty 2019 17:25 #636416

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2830
Moja jedyna, doglądana wręcz jak dziecko habanero wygląda na chwilę obecną tak:
IMG_20190112_171836.jpg

Daje nadzieję, że coś z niej będzie. ;) Tym bardziej, że w lutym będę wysiewać już "normalne" papryczki.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Adasiowa, Betula, Bala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 12 Sty 2019 18:19 #636426

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dobrych wiadomości ciąg dalszy - po 8 dniach od umieszczenia nasion w kiełkowniku obudziły się odmiany Aji Charapita i Habanada. Na razie procent skiełkowanych nasion jest bardzo niski, ale ze względu na to, że są to unikatowe papryki, nawet jedno nasiono będzie sukcesem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Betula, Pizza

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 12 Sty 2019 18:20 #636427

• Bala
  • Bala's Avatar
  • Gold Boarder
Mam też habanero. Kupiłem mix o taki:

1.jpg

Dlatego też nie prosiłem o habanero na straganiku.
Dałem na waciki dzień przed wigilią. Do dzisiaj kiełkują mimo naprawdę dobrych warunków. Tak wyglądają już przepikowane.

papryka-12-01-19.jpg

Nie dałem żadnych nawozów do tej pory. Rosną na Aura coś tam plus moje dodatki= perlit = trochę kompostu.

PS. Jest tam też jeden bakłażan - Czarna Luna - pozostałe 4 nasiona (otoczkowane były :blink: ) nie wykazały oznak życia.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2019 18:22 przez Bala. Powód: bakłażan
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, ewa-s, rychu44, Adasiowa, carbon, lucysia, Betula, Jaedda, Pizza

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 13 Sty 2019 19:07 #636638

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
No spore juz sa , co z taka ilością hotow będziesz robił ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Bala

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 14 Sty 2019 16:16 #636771

• Bala
  • Bala's Avatar
  • Gold Boarder
Pewnie tylko cieszył się z oglądania jak rosną. Lubię to. Jak ktoś będzie chciał sobie pochrupać to też będę się będzie przyjemne. Muszę tylko uważać na małe wnuczki żeby nie chrupały tych ostrych. :woohoo:

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 14 Sty 2019 16:22 #636772

• carbon
  • carbon's Avatar
  • Platinum Boarder
No te super ostre to ciężko nawet polowe jednej zjeść , także ja myśle ze z super hotów po 1 krzaczku natomiast więcej słodkich bo te można chrupać bez opamiętania do tego kilka jalapeno na salsę i do nadziewania serkiem Filadelfia
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2019 16:24 przez carbon.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 15 Sty 2019 09:40 #636858

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3090
Jak pierwszy raz spróbowałam "Habanero Red" wyhodowaną przez siebie to mi się odechciało ostrych papryk i w tym roku wyłożyłam na wacik półostrą paprykę "Rokita" - pod taką nazwą otrzymałam ją w tamtym roku ze straganiku - zobaczę czy jak dla mnie faktycznie będzie możliwa do zjedzenia, bo chyba nie mam dużej tolerancji, jeśli przy "De Cayenne" już mój organizm nie daje rady :eek3: :oops: :P

Muszę wypróbować za rok jakieś łagodniejsze patrząc na skalę Scoville’a
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2019 09:51 przez Sylwiaaa.

PAPRYKA OSTRA - uprawa odmian papryki ostrej w pojemnikach część 2 15 Sty 2019 11:23 #636874

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Sylwiaaa, polecam paprykę Kinizsi. Jest lekko wyczuwalna, prawie słodka, a przy tym dość spora grubość. Możesz ją posadzić w pojemniku. :garden:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Adasiowa, Armasza, Sylwiaaa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.876 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum