TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. V

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 07:35 #635939

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Każdemu uczestnikowi dyskusji na temat masakry wśród dzików bardzo dziękuję za zajęcie stanowiska w tej sprawie, chociaż przyznam, że nie ze wszystkimi się zgadzam, ale szanuję Wasze poglądy. Nie chciałabym jednak, aby wymiana zdań wykroczyła poza ramy apolityczne, bo wiem z doświadczenia, że różnice światopoglądowe potrafią zniszczyć dobre i przyjazne relacje między ludźmi.
Dlatego bardzo proszę o powstrzymanie się od dywagacji stricte politycznych i zachowanie ich wyłącznie dla siebie.

Wracając do tematu wątku: wbrew zapowiedziom noc w Poznaniu minęła bez przymrozku, ale za to z opadami deszczu i śniegu. Poranek z temperaturą zerową, jednak bez dotkliwego odczucia zimna. Nadal mam nadzieję, że tej zimy zobaczę śnieg i ulepię pierwszego w życiu bałwana, z marchewkowym nosem, oczami z węgielków i dziurawym garnkiem na głowie, z obowiązkową miotłą u boku.

Miłego i spokojnego dnia....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 07:37 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Miragoral, bietkae, Agusiak, Zielona

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 07:52 #635940

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21386
-1 śniegu dopadało. Fantastyczna zima

P1100668.jpg

Jak Wam się podoba taczka?

Kawa, rozpalić w kominku i popatrzeć czy wyjadę bez problemów. Bo jak nie to zostaje łopata lub łańcuchy. Tyle, że 150 m nie chce mi sie łopatować..
Spokojnego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Marlenka, Miragoral, Betula, bietkae, Agusiak, UllaM, Jaedda

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 08:20 #635942

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Taczka wygląda jak wielki chrząszcz (to chyba najbardziej polskie słowo jakie mamy w naszym słowniku :) ).
U mnie w temperatura -6C i pada śnieg. Jako że wczoraj było koło zera, a w nocy temperatura spadła, to na drogach jest ślisko. ABS mi się co chwila włączał. Kierowcy uważajcie w tasie.
Ja wypijam herbatkę i idę odśnieżać. To moje ulubione zajęcie. A ponieważ nie mam chodnika to odśnieżam całą ulicę przed domem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Agusiak, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 08:30 #635944

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Minus 13 :lev: śnieg prawie nie pada, no może troche :supr: , wg prognoz w dzień ma się ocieplić do minus 10 - minus 8 :rotfl1:

Beatko, a ja mam od razu przed oczami Ś.P. Mariana Kociniaka " Grzedorz Brzęczyszczykiewicz, geboren - Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody. Wieeeee????? :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 08:47 przez UllaM.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, bietkae, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 08:50 #635946

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
W nocy padał śnieg i na trawie trochę go pozostało.Aktualnie temperatura wynosi +3,5*C,przy samym gruncie ok.0*.Niebo zachmurzone i pada jakaś słabiutka mżawka.Wiatr tylko lekko podwiewa na wysokościach a przy gruncie cisza. Jeszcze dwa słowa dla narzekających a mianowicie pamiętam jak w latach 60-70 jako młodzież corocznie wiosną brałem udział w zalesianiu ugorów .Było wesoło i pożytecznie.Przypominam sobie też lata 60,gdzie mieszkając na wsi na prośbę kierownictwa dawnych PGR,jak młodzież przed każdymi sianokosami szliśmy przed kosiarkami(starego typu) wypłaszając ptactwo i młode zajączki przed zabiciem.Czyli jednak byli w tym czasie również ludzie myślący i kochający przyrodę.Również byłem namawiany do nagonek podczas polowań,mnie jednak zabijanie zwierząt nie
interesowało.Czyli można?-można.Dzięki to wszystko.Ostatnie pytanie co ma polityka do pogody? :hammer: :) :) :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Adasiowa, Armasza, Łatka, Zbyszko46, Marlenka, CHI, Betula, bietkae, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 09:07 #635949

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Oj Józiu ma, ludzie dyskutują albo o polityce, albo o pogodzie, a jest jeszcze trzeci temat, choroby. Też przez pogodę połamało mnie, a mój kot w sobotę był sterylizowany, Uciekał mi na to zimno i dziś ma katar. Mam go trzymać w cieple, ale jak to zrobić to sama nie wiem. Mam dość zimy , chociaż nie powiem ładna jest.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Krecik stary, Armasza, Zbyszko46, Marlenka, CHI, Betula, bietkae, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 09:32 #635952

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Też raz brałam udział w zalesianiu. Mieliśmy bardzo fajnego wychowawcę w liceum, który wynajdywał nam różne pracye (sprzątanie terenu fabryki, zalesianie) a przedsiębiorstwa dorzucały nam się do wycieczek. Bardzo dobry sposób wychowania młodzieży przez pracę. W trzeciej klasie sadziliśmy las. W tym roku przejeżdżałam tamtędy i ze zdziwieniem zauważyłam, ze to są już duże drzewa i pomyślałam sobie "rany, ale stara już jestem' :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46, Marlenka, CHI, bietkae, UllaM, Jasia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 09:39 #635953

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
U mnie dziś -12 nic nie pada ale odczucie zimna jest ogromne. Józio jak zwykle ma rację ja urodziłam się w latach 80 ale u nas też były stosowane takie praktyki jak u Józia dodatkowo pamiętam częste lekcje w gospodarstwie pasiecznym. Ale to były czasy.
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, bietkae

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 09:56 #635954

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Jedyny sposób na takie pomysły rządzących to przestać kupować wieprzowinę. Wtedy dziki nie będą zagrożeniem dla hodowców,bo przestaną hodować świnie. Jeżeli oni potrafili wymusić na rządzie rzeź dzikich zwierząt to my konsumenci chyba także możemy jakoś zamanifestować swój sprzeciw.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, CHI, bietkae

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 10:51 #635958

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Właśnie wróciłam z dość dużego marketu - pomimo dodatniej temperatury ( 2 stopnie ) odczuwa się przenikliwe zimno, a dodatkowo podczas mojej wędrówki prószyła śniegowa kaszka. Zmarzłam, dlatego teraz szybka :coffe: , ptactwo za oknem nakarmione ( w sumie do sklepu poszłam po karmę i przytaszczyłam niemal 3 kg różnych smakołyków, ale nie tylko ;-) ), koty nareszcie zasnęły, a przede mną kartony z materiałem nasiennym i Wasze koperty.

p.s. Józiu przypomniał mi stare, dobre czasy, gdy będąc młodzieżą szkolną jeździło się na sadzenie lasu ( sadziłam sosny ) , na zbiór jabłek, których smak pamiętam do dzisiaj, ale także opowieści mojego wuja o elektryfikacji wsi.

p.s.II - kupiłam też dziwne pomidory - zielono-brązowe z pomarańczowo-zielonymi smugami. Opisane były jako czekoladowe Sweet Marmande.

p.s. III - w sobotę będę na działce i sprawdzę stan czosnkowego poletka :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 10:57 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Armasza, Łatka, Zbyszko46, Marlenka, CHI, Miragoral, Betula, bietkae, Zielona, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 11:15 #635960

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Brr jest przejmujące zimno. Śniegu też sporo, jedyny plus to, nie trzeba odśnieżać łopatą. Niecierpię tego.
Dzików nie znoszę, bo niszczą mi uprawy, mięsa dzikiego nie jem, nie zjadam zająców, królików i saren. Na sama myśl o tym, jest mi niedobrze. Ale jestem mięsożercą. Jakość sklepowego jest fatalna. Niestety, nie mogę hodować swojego. Nasza strona ma zakaz.
Zalesienie robimy sami. Oczywiście wspólnie z rodziną. Ale gdy znajdę w lesie dzikie wysypisko, mam ochotę takiego gagatka powiesić na suchej gałęzi, by trochę powisiał. Może wtedy nabrał by trochę rozumu. Mimo, że lasu swego mam sporo, to w kilku miejscach postawiłam tabliczkę zakaz wstępu. Chyba, że ktoś przyjdzie do mnie o mnie poprosi, by pochodzić. Takim nie bronię wstępu. Chcę zachować swoje otoczenie czyste i naturalne. Wiem, wiem. Jestem sadystą.
Pozdrawiam mroźnie i zimowo. A tak naprawdę, to myślę, gdzie i co sadzić.
:coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Zbyszko46, Marlenka, CHI, Miragoral, Betula, bietkae, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 11:51 #635963

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18668
U mnie -6 C, w nocy dopadało kilka centymetrów śniegu. Jest ładnie i biało, prawdziwa zima. Taki gość przyszedł dziś do podwórka :)

IMG_20190110_110549.jpg

IMG_20190110_110601.jpg
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Łatka, Zbyszko46, CHI, Betula, bietkae, Agusiak, Zielona, UllaM, Szafirek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 12:16 #635964

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja się przejechałam na próżno :mad2: tyle, że mam zdjęcia zimy...
np takie:

P1100847.jpg

Jest 0 i pada mokry śnieg. Jest tak mokry, że utrzymuje się na górze wolierki - siatka leśna oczka 5 x 15, 10 x 15 i 20 x15 cm :supr3:

P1100958.jpg

Chwila przerwy na gorąca czakoladę i idę dalej zrzucać śnieg z iglaków, bo boję się, aby mi młodych (zwłaszcza sosen) nie połamało...
To jest ta sama sosna:
przed
P1100962.jpg

po
P1100963.jpg

Ale ośnieżone iglaki - te duże wyglądają bajkowo:
P1100941.jpg

Spokojnego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Łatka, Zbyszko46, Marlenka, Miragoral, Betula, bietkae, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 16:29 #635991

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
... (Usunęłam część wpisu odnoszącą się do polityki. Betula)
Co do dzików to oczywiste że nie wybije się ich wszystkich nawet w zeszłym roku nie wybito tylu ilu chciano. W miastach jest ich natomiast stanowczo za dużo. Wszyscy mądrzy dopóki nie mają do czynienia z takim bydlakiem jadąc samochodem, czy wychodząc do pracy a tu przed blokiem stado. I co tu robić. Rok temu nawet jeden wbiegł do kościoła podczas mszy! Nie życzę spotkania z takim zwierzem idąc polaną na spacer. Bo nie raz na takie dziadostwo trafiłem.
rudaslaska.com.pl/i,dzik-wtargnal-do-kos...,200274,1317653.html

Wracając do tematu dziś lekki mrozik. Jak dobrze pracować w chemii oprócz dostatku saletry potasowej i wapniowej dziś dostałem kilka kg fosforanu monopotasowegi i prawie 25kg siarczanu magnezu :lol:

49375955_279301896092018_1332550454403399680_n.jpg

49895975_2121787481464747_1756382985428402176_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2019 18:37 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Łatka, CHI, Agusiak, Zielona, vegetella, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 16:51 #636003

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Kolego Carbon masz tu kawałek obowiązującego regulaminu na naszym forum.Nieżyjących pozostaw w spokoju jacy by oni nie byli.Szanuj również poglądy innych forumowiczów.Jeśli masz okruchy rozsądku wykasuj swoj post.
=III. Wytyczne dotyczące tworzenia nowych wątków i postów

Siła Forum leży w tym, że istnieją rozbudowane działy tematyczne, w których można szybko odnaleźć cenne informacje i spotkać osoby z doświadczeniem w dziedzinie ogrodnictwa, które udzielą przydatnych rad.

Aby ułatwić dostęp do informacji:

1. Należy trzymać się tematu dyskusji, w której się uczestniczy. Pisanie o rzeczach i sprawach spoza danego tematu dyskusji nie jest mile widziane. Pamiętaj, że zawsze możesz założyć nowy wątek dyskusji.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Łatka, Marlenka, Mamma

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 17:03 #636011

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Każdemu uczestnikowi dyskusji na temat masakry wśród dzików bardzo dziękuję za zajęcie stanowiska w tej sprawie, chociaż przyznam, że nie ze wszystkimi się zgadzam, ale szanuję Wasze poglądy. Nie chciałabym jednak, aby wymiana zdań wykroczyła poza ramy apolityczne, bo wiem z doświadczenia, że różnice światopoglądowe potrafią zniszczyć dobre i przyjazne relacje między ludźmi.
Dlatego bardzo proszę o powstrzymanie się od dywagacji stricte politycznych i zachowanie ich wyłącznie dla siebie.

Miłego i spokojnego dnia....

Aniu masz rację.

Dałoby się wyłaczyć temat o dzikach? Mnie bulwersuje jedno - nakaz do strzelania do loch prośnych i prowadzących młode, które późnej zdychają. Sama znam takie młode wychowane na kozim mleku...
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 17:09 #636019

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Panowie! Ania wyraźnie napisała, że prosi o zakończenie dyskusji na tematy polityczne. A niektórzy z Was, nawet prosząc o zakończenie dyskusji dołożyli swoje opinie polityczne, dlatego informuję, że jako moderator będę usuwać wszelkie posty nawiązujące do polityki, niezależnie czy piszący ma rację czy nie. Taka moja rola. Dyskusje o polityce na tym forum do niczego dobrego nie doprowadzą, a prawdopodobieństwo, że ktoś oponenta przekona do swoich poglądów jest minimalne
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Marlenka, CHI, carbon, jurek49, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 10 Sty 2019 18:19 #636032

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Betula wrote:
Panowie! Ania wyraźnie napisała, że prosi o zakończenie dyskusji na tematy polityczne. A niektórzy z Was, nawet prosząc o zakończenie dyskusji dołożyli swoje opinie polityczne, dlatego informuję, że jako moderator będę usuwać wszelkie posty nawiązujące do polityki, niezależnie czy piszący ma rację czy nie. Taka moja rola. Dyskusje o polityce na tym forum do niczego dobrego nie doprowadzą, a prawdopodobieństwo, że ktoś oponenta przekona do swoich poglądów jest minimalne
POPIERAM. Precz z polityką
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, CHI, Betula, najemnik

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.824 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum