TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 10:16 #656318

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
W nocy na wysokości 2 m termometr wskazywał o 4,oo -1*C. Teraz 11*C. Pomidory na działce nie przemarzły - podwójne zabezpieczenie (tunel foliowy i agrowłóknina) ale przemarzły młode listki winorośli. :(
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, Betula, Agusiak, aga

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 11:56 #656327

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
No jestem w kropce :think:
Analizując prognozy pogody, praktycznie do końca miesiąca będą u mnie przymrozki i co teraz.
Co z dyniami??? Kiedy robić rozsadę???
Już (zgodnie z terminem) wysiałam tykwy i teraz nie wiem co z nimi zrobię.

20190508_114704.jpg

Co za rok, nic nie rośnie, bo sucho i zimno.
Takich małych rzodkiewek to jeszcze nie miałam. Wysiane 08.04.

20190508_120022.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 12:01 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, CHI, Miragoral, Betula, Pestka, Agusiak, Nimfa, aga, JaNina, hakul, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 14:43 #656340

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Nie chcę być złośliwa, lecz coś mi się zdaje, że rok temu wszyscy (prócz mnie :lol: ) narzekali na wysokie temperatury B)Mamma wrote:
Analizując prognozy pogody, praktycznie do końca miesiąca będą u mnie przymrozki i co teraz.

Z takim wyprzedzeniem stawiane prognozy warte mniej więcej tyle, co wróżenie z fusów. Ta na którą patrzę ja, szesnastodniowa, a więc od dziś do 25 maja, jest modyfikowana odnośnie tych odleglejszych dni kilka razy na dobę - i to dość radykalnie. Raz upały, raz zimno :ohmy:
Przy tak wielkiej ilości zmiennych nie ma możliwości dokładnego, co do kilku stopni i konkretnego dnia przepowiedzenia, mówi się co najwyżej o tendencji. A przecież +2 czy -1 to dla ogrodnika istotna różnica, prawda?

U mnie nie tak źle, noc oczywiście na plusie, ranek prześliczny, nie patrzyłam na termometr, ale poranny spacer w samym bawełnianym swetrze. A mówimy o godzinie w cieniu parku.
Teraz trochę wieje i nazbierało się obłoków - chyba coś się zmieni...
Szaleją moje piwonie drzewiaste...

...a nawet pierwsza bylinowa, tym razem nie majowa lekarska, tylko chińska Claire de Lune

Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 17:45 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Iwona M, Adasiowa, Kaja, rozalia, CHI, Miragoral, Betula, Pestka, Mamma, Agusiak, MARRY, Nimfa, aga, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 17:15 #656355

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Aniu w jakiej odległości sadziłaś cynie?Szukałem w goo... ale tu podają różne odległości w rządku od 20 do 50 cm.Ja będę wysadzał jutro,bo dziś nie zdążyłem. :coffe: dziś pierwsza i b.pyszna. :drink1: dopiero za 5 dni.Wszystkim bezmroźnej i w miarę ciepłej nocki. :bye: :bravo:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Mamma, Agusiak, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 17:27 #656359

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Sukces, bo jak na razie orzechy włoskie żyją !

IMG_1416.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, Miragoral, Betula, Mamma, Agusiak, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 18:37 #656374

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Zapowiada się mega urodzaj na borówki

IMG_1412.jpg

trzmiele więc muszą się tego roku trochę napracować :)

IMG_1414.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Iwona M, Adasiowa, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, najemnik, Sylwiaaa, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 18:38 #656375

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Aniu masz rację z tymi prognozami długoterminowymi. Mam nadzieję, że faktycznie się mylą. Ostatnio deszcz przesuwają codziennie :mad2: Wygląda, to trochę jakby; Baca wychodził przed chałupę i wróżył...a nie pracowała cała skomplikowana aparatura.
Niestety ja zawsze muszę brać poprawkę, bo wieś to nie miasto i jak pokazują lekko na plusie to ja mam na bank minus. Jak na razie prawie codziennie.
Na ciepło nigdy nie narzekam, bo lubię, co najwyżej na suszę. Tu u mnie, jak nie pada to miesiącami a jak zacznie, to skończyć nie może. Takie uroki tej wsi ;)

Moje orzechy (i nie tylko) szlag trafił :mad2:
Dla pocieszenia wsadziłam dziś brzozę. Mam nadzieję, że jej wiatr nie połamie, bo wieje strasznie.

20190508_184224.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 18:47 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, Miragoral, Betula, Agusiak, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 18:41 #656376

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Tak, jedynie orzechy w tym roku ominęło i hortensje. Mróz szedł za domem od pola. Przed domem i z boku jest ok. Młody sad przetrwał. Spróbujemy morel, śliw i nektaryn z brzoskwiniami. Za to winorośl przerzedziło, truskawki, morwy, agrest.
Nie mówię o polu. Tam 3 rok z rzędu tragedia. Może nie będzie jak 2 lata temu, że zmarzło wszystko. Zobaczymy.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 18:42 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, CHI, Miragoral, Betula, Agusiak, Jaedda, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 19:31 #656396

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aż głupio mi pokazywać jak to u mnie wygląda. Ale trudno. Trochę się pochwalę, czy może pochwalę przyrodę :) Borówka u mnie też ładnie kwitnie

20190508_185405.jpg

Morelek na drzewie jest zatrzęsienie, ciekawe ile zostanie.

20190508_185513.jpg

Na agrest też nie narzekam

20190508_185552.jpg

Jagoda kamczacka ma już owocki

20190508_185358.jpg

Winogrona też przeżyły

20190508_104314.jpg

A orzech wysokości 150 cm oberwał jakimś podmuchem, ale orzeszki są, 6 sztuk.

20190508_185428.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, CHI, Miragoral, lucysia, Betula, Agusiak, aga, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 19:54 #656403

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wasze krzewy i drzewa owocowe są tak piękne, że z wielką radością je oglądam, tym bardziej, że jak widać kwitną i owocują.
Na początku sezonu cieszyłam się widząc kwitnące wiśnie, agresty, porzeczki, teraz borówki i jabłonie, ale plony będą mizerne. Na 4 krzaczkach borówek naliczyłam dzisiaj trzy pracujące trzmiele, a na poletku z bobem jedynie dwie pszczoły samotnice.
Porzeczki mają zaledwie po kilka owoców w gronach, lepiej wygląda sprawa u agrestów, choć owoce są małe.

Józiu - cynie będę wysadzać jednak po Zośkach; napiszę ze wstydem, że jeśli chodzi o kwiaty, nie przywiązuję wagi do rozstawu i sadzę w zależności od miejsca, a więc dość ciasno. Cynie będą rosły w małym kółeczku obok lubczyku i łubinu, a zatem stłoczone.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, CHI, Miragoral, Betula, Agusiak, aga, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 20:02 #656405

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie też nie było przymrozków.
Wczesna czereśnia zaczyna mieć małe zielone owoce, podobnie jak pierwsze wiśnie.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Agusiak, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 20:11 #656408

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
O godz.5 rano -4.Można sobie wyobrazić jak wyglądają byliny,drzewa czy krzaczki.Nie robiłam zdjęć,po prostu nie chcę na to patrzeć.W szklarni był włączony piecyk więc nie ma żadnych szkód.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, CHI, lucysia, Betula, Agusiak, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 20:26 #656420

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
U mnie też przymrozki dały popalić. Zmarzły: owoce na agreście, kwiaty moreli, młode liście morwy (jeszcze nie owocuje), białe rododendrony, mimo okrywania część kwiatów truskawek. Częściowo nadmarzły liście groszku z rozsady i kapusta (dobrze, że jeszcze mam sadzonki w inspekcie). W tunelu całą noc był włączony piecyk i pomidory przetrwały, ale o 2. w nocy było tylko 2 st.C., a na dworze -4.
Moje biedne rododendrony.

20190507_191031k.jpg

20190507_191040k.jpg
Załączniki:
Pozdrawiam
Mirka
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 21:03 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, lucysia, Betula, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 20:34 #656427

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Mira, nic im nie będzie - to odmiana Cunninghams White, z tych co to gniotsa, nie łamiotsa B).
I tak by pewnie lada dzień przekwitły, przynajmniej u mnie krzak CW jest w stadium kulminacji. Wyłam zniszczone kwiatostany, w przyszłym sezonie kwitnienie będzie jeszcze intensywniejsze.
Natomiast te pąki, które były nie całkiem rozwinięte, powinny jeszcze zakwitnąć.
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 20:35 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Miragoral, Agusiak, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 21:09 #656448

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
2 poprzednie noce niestety odwiedził przymrozek, winogrona i dalie (niektóre) nie dotrzymały mu kroku. Oby odbiły. Jutro ma padać, oby.
Dziś wsadziłem prawie wszystkie dalie i pierwsze canny.

Temp na działce ok 16 była 15 C w cieniu, całkiem przyjemnie.

Józek, ja sadzę cynie z rozsad(są wysokie na 120cm) co 50-70cm.Przedtem za 2 liściem przycinam. Mam swoje nasiona i rosną szerokie krzaki. Z kupnych nasion spokojnie 50 cm starczy.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Armasza, Kasionek, pouder, CHI, Miragoral, Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 22:07 #656463

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Piekny sloneczny dzień. Ziemia mokra, więc pracowało się ekstra, Teraz rąk i nog nie czuję. Wieczór też cudny, cieplutki. Pszczółki oblatują co się da nawet czosnek.
DSC00569.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2019 22:11 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, pouder, Biotit, CHI, lucysia, Betula, Agusiak, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 08 Maj 2019 22:16 #656466

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Pierwsza noc bez przymrozków, sadzonki pomidorów i papryk w szklarni będą pierwszy raz bez przykrycia dzisiejszej nocy a jutro sadzenie.
CHI moich murarek przez 4 bardzo zimne i wietrzne dni nie było widać a dzisiaj w słoneczku nadrabiają zaległości,jak zimno to się chowają przeczekując złą pogodę.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Biotit, CHI, Betula, Agusiak, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 06:14 #656479

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Wczoraj 0 dziś +4, działkę na razie mróz ominął, szkoda byłoby drzewek. Posadziłam kapustę, kalarepki,cebulę cukrową. Dziś kolejna partia. Oj nazbierało się tego. Ale po takiej pracy na działce w końcu śpię i to jeszcze jak, dziś myślałam że to sobota wręcz błagałam o sobotę żeby chociaż jeszcze chwilę pospać. No ale się okazało że to nie sobota i trzeba wstawać. Cynie swoje posadzę do doniczek na balkonie i jak mówi Piotr też je skrócę. Z rozsady cynii nigdy nie miałam a teraz mam i marzą mi się w domu.
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2019 08:59 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Biotit, CHI, Betula, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.839 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum