TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 06:55 #656483

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Niebo całe zakryte chmurami i pada deszcz. Ma padać cały dzień. Na termometrze +7, o godz. 6. O wyjściu do ogrodu nie ma co marzyć. Nie narzekam jednak, bo po wczorajszym sadzeniu cebuli sobie odpocznę i zrobię coś w domu, bo zaległości są. Miłego i spokojnego dnia :coffe: :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2019 10:02 przez JaNina.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Zbyszko46, pouder, Biotit, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Agusiak, hakul, Termaj

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 07:31 #656486

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
JaNina wrote:
bo po wczorajszym sądzeniu cebuli sobie odpocznę

Mam nadzieję, że cebula została osądzona sprawiedliwie :)
U mnie w nocy 6°C, ale temperatura szybko rośnie, bo teraz już 11°C. Świeci słońce, po południu ma być jednak pochmurno. Nadal brak porządnego deszczu, ale nie tracę nadziei. Miłego dnia wszystkim :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2019 08:23 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Zbyszko46, pouder, Biotit, CHI, Pestka, Mamma, Agusiak, Jaedda, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 08:09 #656491

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21386
Betula wrote:
JaNina wrote:
bo po wczorajszym sądzeniu cebuli sobie odpocznę
Mam nadzieję, że cebula została osądzona sprawiedliwie :)
"Kocham poprawki" komputera... Ale bardzo się pilnuję i mu nie wierzę, bo mój drań jest - jakby to nazwać "obsceniczny" - i zmienia mi na zasadzie zamiast "goście byli ospali" "goście byli osrali"...
Coś takiego poszło w służbowym meilu...

Krowy pod Śnieżką 5.05.19 20:39, jednak ten mój aparacik nie jest taki zły :)

P5050288.jpg

P5050296.jpg

Dziś pada deszcz, jest +8 i zieleń wybuchła. Już z domku nie widzę gór, ani jeziora...
Ogród "leży odłogiem", najpierw praca.

Karina - miałaś rację, moje murarki wczoraj latały jak szalone..

P5080589.jpg

Spokojnego dnia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 08:54 #656500

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Szaro, ponuro,12 stopni, jak zwykle wieje i dalej nie pada. Susza okropna a na moich piaskach wszystko woła o deszcz. Miałam zaplanowane na dzisiaj "trochę" prac w ogródku a tu chyba :coffe:
Miłego dnia.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, Adasiowa, Łatka, Biotit, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Agusiak, Zielona, aga, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 08:55 #656501

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
O godz.5 temperatura na wysokości 2m,wynosiła 12,3*C i ok.6 spadła do 11,6.Teraz jest 12,3*.Poranek bez słońca z lekkim opadem mżawki do chwili obecnej.W ogródeczku nie ma jak pracować a więc schronię się pod folią.
003-116.jpg
małe owoce brzoskwini
004-89.jpg
śliwka węgierka
006-45.jpg
porzeczka czarna szczepiona owoców dużo,duże i bardzo duże
005-65.jpg
no i borówka amerykańska jak co roku pięknie kwitnie
Fotki z wczorajszego popołudnia jeszcze słonecznego.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, Jan4, rychu44, Adasiowa, Łatka, rozalia, Biotit, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Agusiak, Zielona, aga, JaNina, hakul, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 09:13 #656506

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83457
Paskudnie. Ciemno, pada raz mocniej, raz trochę słabiej, 11o, psy nie chcą wyjść za próg :crazy:
Ale nic nie gadam, wiem, że większość wzdycha do deszczu, a i u mnie póki co nie jest za mokro.
Ponieważ chmury nadciągnęły już późnym wieczorem, nocą temperatura niewiele różniła się od obecnej. Naprawdę - to nie fair, powinno być: "noce takie są gorące i słowiki spać nie dają" B).
Co do pomidorów - wsadzone między daliami (zielone czuprynki - ale wiele dalii jest całkiem sporych)...

między liliami...

i wśród dogorywających tulipanów...

mają się nieźle i raczej z deszczu zadowolone. Ale jak będzie dłużej zimno i mokro...sami wiecie :(
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2019 09:40 przez Łatka.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 09:14 #656507

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Noc była ciepła ,aż 13 *.Nie mogłam uwierzyć ,dawno nie widziałam w nocy takiej temperatury.Teraz jest ponuro ,ale pada drobny deszczyk.Przez trzy tygodni spadło u mnie 13,5 litra wody, wiec niech pada jak najdłużej .Macie piękne borówki.Moje są chyba już stare,ale kupiłam na wiosnę 5nowych sadzonek,może doczekam się boroweczek.Spokojnego dnia.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, rychu44, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Agusiak, Zielona, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 09:38 #656512

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
U mnie też pochmurnie 12*C deszczyk zaczyna kropić i wieje dość silny wiatr, dzisiaj odpoczynek od działki :coffe:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, CHI, Betula, Pestka, Mamma, Agusiak, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 10:12 #656517

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Cebula to nie pierwsze warzywo sądzone w moim warzywniku :rotfl1: Kiedyś do Siostry pisałam o „sądzeniu” czosnku, to się mnie spytała, jaką karę dostał. Najpierw nie wiedziałam o co chodzi, co ma sadzony czosnek do kary? Tak to jest jak się pisze na tablecie. Zawsze sprawdzam co napiszę, a i tak coś się przemknie :happy: Wracając do cebuli. Po sądzeniu dostała tylko pouczenie, że ma ładnie rosnąć :garden1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, podjadek, rychu44, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Pestka, Agusiak, aga, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 11:02 #656525

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Znowu pada...+8,noc też była ciepła.Pomyślałam sobie:też pięknie - dobry czas na sadzenie.Tylko ta kaczorkowa wysiadująca jajka ma "przechlapane".

20190509_102833.jpg

A nasze całe życie ogrodnicze przeniosło się do kuchni.

20190509_105007.jpg

Niech tylko przestanie padać... ;) Pozdrawiam słodziutko. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, rychu44, Adasiowa, Łatka, rozalia, Miragoral, Betula, Mamma, Agusiak, MARRY, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 11:09 #656526

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Leje znowu, komuś podesłać nadmiar wody? :pinch: do godziny 10 napadało 2 litry. W poniedziałek 4. Do tego zimno 8* jednak praca nie może czekać. Gumowce po kolana peleryna i można działać :rotfl1:
DSC01768.jpg

kupiłem begonie dragon różową i ogrodową ale formę wysoką której rok temu nie umiałem zdobyć
DSC01739.jpg

czerwony dragon standardowo
DSC01740.jpg

o ponad tydzień opóźniony jest rozwój roślin. Rok temu azalie były w pełnym rozkwicie podobnie robinia szczeciniasta. W tym jeszcze pąki
DSC01751.jpg

DSC01756.jpg

zaletą chłodnej pogody są długo kwitnące tulipany
DSC01745.jpg

warzywnik zadowolony z opadów
DSC01746.jpg

widok z tarasu w jedną i drugą stronę
DSC01755.jpg

DSC01754.jpg

kurczaki zobaczyły że pada i wróciły do chlewika
DSC01766.jpg

a piwnicowa uprawa pieczarek ma się dobrze
DSC01736.jpg

na koniec przyblokowy klon palmowy który ma cudny kolor i jakieś 8 lat
DSC01771.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2019 11:46 przez Adrian89.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 11:50 #656532

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Adrian89, nie narzekaj na deszcz, lepiej dmuchnij tu do mnie, przyjmę wszystko. :)
U mnie o 4.30 było -1 stopień. Teraz 18 stopni w cieniu, ale mocno wieje. Deszczu brak. Susza.
Po południu idę sadzić pomidory. Na razie w foli. A teraz mam swego małego pomocnika. Po szpitalu jeszcze osłabiony, ale już się bawi. :)
Pozdrawiamy wiosennie. :bye:
Pozdrawiam Alicja.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 12:50 #656540

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
U mnie cały czas pada-mży drobny ale fajny deszczyk.Niestety i dziś cynie nie wysadzę.Aktualna temperatura to 14,8*C i wyjątkowo jak na porę deszczową jest ciepło.Deszczyk typowo majowy.Zieleń trawy,drzew i iglaków piękna.Buki ,klony i dęby prawie rozwinięte całkowicie.Brakuje mi jeszcze na przewodach elektrycznych siedzących
jaskółek.Wróbelków jest b.dużo.
001-166.jpg

002-136.jpg

Godz.14 40 deszczyk przestał padać.Jest duszno i gorąco.Temperatura wzrosła do 17,8. ,odczuwalna ok.24*.Wygląda mi na pierwszą w tym roku wiosenną burzę.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2019 14:43 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, bela, rychu44, Adasiowa, Łatka, rozalia, Kasionek, Miragoral, Betula, Pestka, Agusiak, Zielona, Nimfa, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 14:47 #656551

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
U mnie w okolicach Krakowa szaro buro 11st ale odczuwalne mniej wiatr zimny powiewa i co chwile mżawka. Gdzie ten maj. Taki prawdziwy ciepły z przelotnymi ciepłymi opadami. Napewno nie u mnie. Pogoda w tym roku niezbyt. Albo ciepło i sucho i wietrznie albo deszczowo i zimno. W polu słabo rośnie. Moje kwiaty też staneły i się nie rozkwitaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Kasionek, Betula, Pestka, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 14:55 #656553

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Zielona ;) nie bądź taka , podziel się deszczem od Adriana. :tongue2:
U mnie teraz 19 na plusie , bez wiatru. Spadło 5 l/m z zapowiedzianych 50 :mad2: . To pierwszy wiosenny deszcz. Na polach niestety 30 % zbóż uschło.Mokro na 3 cm ,. a dalej piach w ziemi.
Wczoraj szukałam jakiejś małej koteczki na necie. Srajdka jeszcze nie wróciła , Samuel cały czas płacze , Misia - mama Srajdki cały czas miauczy i chodzi przy nodze .Przychodzi w nocy do łóżka ,czego dawno nie robiła...A ja mam cały czas nadzieję, że Srajdka wróci...
Kochani - jeżeli macie za dużo deszczu ślijcie go do Templewa...
Pozdrawiam Wszystkich :)

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 15:14 #656557

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W Poznaniu, o dziwo, pada - a właściwie niespiesznie siąpi, ale lepsze to, niż nic. W Wielkopolsce susza trwa od bardzo długiego czasu, więc każda kropla jest na wagę złota, ale ze wszystkich sił dmucham i kieruję deszczowe chmury do Was, zwłaszcza do Kasi - niech i Waszej ziemi pomogą, bo sytuacja jest krytyczna.
Razem z deszczem przyszło ochłodzenie: na termometrze 11 stopni i wszystkie rozsady siedzą w domu.

Aguś - napisz coś więcej, poproszę, o tych ślicznych kulkach na talerzyku - wyglądają bardzo smacznie :oops:

Dziewczyny, nie wiem, czy macie podobne odczucia, ale patrząc na grządki i rabatki naszych Panów, można uczyć się od Nich porządku i skrupulatności - wszystko takie równiutkie, zadbane, aż miło popatrzeć :hearts:
Jestem raczej zwolenniczką bardziej naturalistycznych obsadzeń, typowych wiejskich ogródków, w których warzywa mieszają się z kwiatami i ziołami ( niemal w myśl zasady :" rośnijta, jak chceta" ) , ale taki ład robi wrażenie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Iwona M, bela, rychu44, Łatka, Kasionek, Miragoral, Betula, Pestka, MARRY, Zielona, Nimfa, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 17:58 #656582

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
U mnie dzisiaj wreszcie cieplutko od rana słonko i 19*.Czekam na zapowiadany deszcz bo mimo że w ubiegłym tygodniu solidnie popadało to jednak ten kilkudniowy wiatr wysuszył szybko ziemię.Ładnie rośnie marchewka i pietruszka, buraczki powschodziły dość gęsto ale to nic bo będzie co wyrywać na botwinkę.Cebulka dymka kusi pięknym szczypiorkiem.Nie robiłam zdjęć bo niestety chwasty też rosną i jeszcze nie wszystkie udało mi się ogarnąć.
Pierwsze moje rzodkiewki tunelowe ,niewielkie ale pyszne

20190509_142914.jpg

a do rzodkiewki z warzywnej grządki szczypiorek ,koperek i sałata musztardowa.Na kolację w sam raz.

20190509_170503.jpg
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, rychu44, Adasiowa, Łatka, Kasionek, Miragoral, Betula, Agusiak, Nimfa, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 09 Maj 2019 18:31 #656587

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Aniu,kulki to tzw szyszki z ryżu preparowanego.Można przygotować masę z krówek i toffi,albo z gotowej masy kajmakowej z odrobiną masła.Do podgrzanej masy wsypuje się ryż /ok 200 g/,miesza i formuje kulki.Ja dodałam odrobinę kaszy jaglanej preparowanej.Szczerze NIE polecam - masakryczny uzależniacz!I nie przyznam się ile tego dzisiaj skonsumowałam. :unsure: Od jutra dieta! :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Miragoral, Betula, Mamma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.813 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum