TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 14:25 #657537

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Spojrzałam do kalendarza, dzisiaj oprócz Zofii, jest także Nadziei :lev: :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, hakul

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 14:31 #657540

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Jak zobaczyłam wczoraj prognozę na dzisiaj że ma padać i rzeczywiście cały czas pada jest 11*C więc znowu nic nie da się robić na działce, :bad-idea: to poszłam do sklepu kupiłam farbę i dzisiaj od rana bawię się w malarza odnawiam kuchnię.Mąż stwierdził że musi mi się nudzić :crazy: jak zadzwoniłam do niego żeby po pracy zrobił zakupy.
Miłego popołudnia :flower1:
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, Agusiak, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 14:49 #657543

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83501
JaNina wrote:
Spojrzałam do kalendarza, dzisiaj oprócz Zofii, jest także Nadziei :lev: :)

:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

To chyba ta druga patronka opiekuje się moim cytrynowym drzewkiem, które marznąc i moknąc na tarasie od początku maja zdecydowało się mimo paskudy meteorologicznej wypuścić dziesiątki malutkich pączków kwiatowych - jeden już rozkwitł nawet (na jaką pszczołę on liczy? :crazy: )

Chociaż... w zimie skutecznie zawiązało się kilka takich maleństw:

Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 14:49 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, bela, Adasiowa, pouder, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak, UllaM, JaNina, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 15:27 #657545

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Hura, nareszcie i u mnie pada. I o dziwo mimo deszczu temperatura wzrosła do 16 stopni.
Płaszcz na plecy i idę sadzić pory. :garden:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, pouder, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak, UllaM, Jasia, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 16:26 #657549

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Dalej nie pada, wyszło słońce i temperatura podniosła się do 15 stopni, pomidory w szklarni posadzone, w sobotę te do gruntu. A papryki kiedy?
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Biotit, CHI, Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 16:44 #657550

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Aniu kury zamknięte w chlewiku co dzień dorzucam tylko świeżej słomy i tak siedzą i jedzą, ale zimno jest i wzrosło zużycie paszy :jeez: Dziś mam już dość woda stoi na grządkach, pod nogami aż chlupie przechadzając się przez trawnik, od wczoraj do teraz spadło 25l wody!! od początku maja w sumie 55l ! Będzie trzeba znowu nawozić musiało nieźle wypłukać rozsypane nawozy,
60271637_287516112198993_7569015097599721472_n.jpg

60177635_352905218560721_3808978389109309440_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 16:46 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, Agusiak, UllaM, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 16:50 #657551

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Karina, szczerze Ci współczuję. Do niedawna tak samo było w W-wie.
Teraz jest dobrze, wczoraj spadło 5,5 l. Dziś kropi, pada. Zawziąłem się i przekopałem CAŁY przedplon(gorczyca biała).

Miałem fajne spotkania z drutowcami, które nie znosząc gorczycy wychodzą z ziemi.Litości dla nich nie miałem.Niestety, jest chłodno, bo tylko 7 C. Ale co tam, od jutra ma się zmienić. Padać może nadal, ale ciepło się każdemu przyda.

Cała działka warzywna gotowa na wsadzenie rozsad. :ouch:
Kwiaty muszą jeszcze poczekać.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, pouder, CHI, Betula, Agusiak, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 16:53 #657552

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
W końcu doczekałam się deszczu.Padał od godz.10 do 15-tej. Termometr wskazuje 15 stopni,a odczuwalna znacznie niższa.Wieje dość silny i chłodny wiatr.Posadzone kilka dni temu papryczki słodkie do gruntu dają sobie radę.

20190515_160239.jpg

Pierwszy raz mam tak piękny rabarbar.Jutro zrobię kilka słoiczków,które wykorzystam potem do buraczków.

20190511_184931.jpg

20190511_185010.jpg

Lubczyk-trochę zaczęły żółknąć mu końcówki listków

20190515_160920.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak, UllaM, Jasia, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 17:47 #657560

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Od weekendu kapie, mży, kropi, siąpi, popaduje, okresowo nawet leje. Powoli moja radość z obfitego podlania, do którego nie musiałam przykładać ręki ani wiadra, ustępuje zniecierpliwieniu, bo rozsady czują się nieszczęśliwe, a w dodatku pospołu z najnowszymi zakupami blokują mi dostęp do balkonu, na którym już taaaka sałata urosła :flower:
Byle do piątku, podobno ma być przynajmniej cieplej...
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, pouder, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak, Jaedda, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 19:10 #657584

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Koło Krakowa cały dzień mżyło. Chlapa ciapa i błoto. Z wysadzania kwiatków do gruntu nici. Chociaż pomidorki wsadziłam w tunelu. Teraz już nie da się tam ruszyć. Oby najszybciej dało się wysadzić kwiatki, bo jeszcze ogórki czekają na wysadzenie do tunelu. Na jutro zapowiadajaąprzelotne opady i burze. Może uda się chociaż aksamitki wsadzić do gruntu to bym od razu popikowała dalie i cynie. Od 6 maja ładnie już siejki. Późno wysiewane, ale przyszły na urodzinki takie jakich u nas nie ma w ogrodniczym.Będę mieć zielone cynie :think:

1557298164620.jpg

A to moja pomocnica, sadziłyśmy razem pomidorki.

IMG_20190515_102835-2.jpg

Rozprządzała co mamy robić :happy4:
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 19:17 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Łatka, pouder, Marlenka, iwcia55, CHI, Betula, koma, Agusiak, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 19:54 #657594

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
Od paru lat wysiewam te zielone cynie, są śliczne ale rosną wysoko, u mnie na rabacie z daliami i jeżówkami.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, CHI, Betula, Agusiak, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 21:11 #657614

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
pouder wrote:
Od paru lat wysiewam te zielone cynie, są śliczne ale rosną wysoko, u mnie na rabacie z daliami i jeżówkami.
dla mnie mogą być i wysokie. Też będą z daliami. W tym roku będę mieć dalie pomponową, dalie mieszanke półpełną z karp karłowata. Cynie mix kolor i te zielone. Do tego łubin, floks gwiaździsty, aksamitki i werbene. Jeszcze myśle jak to zagospodaruje w ogrodzie. Uwielbiam dalie. W przyszłym roku planuje więcej odmian dalii.
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 21:12 przez sznurki Ani.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, CHI, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 21:23 #657615

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
Zrezygnowałam ze wszystkiego co trzeba wykopywać na zimę oprócz dali, z nich nie zrezygnuję, zauważyłam jednak, że trzeba co parę lat zmieniać im miejsce w ogrodzie inaczej chorują. W zeszłym roku odkryłam dalie jednoroczne, mam własne sadzonki z nasion :) co do kolorów będzie niespodzianka.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, Agusiak, UllaM, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 21:31 #657618

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6414
Nie pada,ale leje.Szkoda,że jest tylko 8 stopni i silny wiatr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, Marlenka, CHI, Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 21:34 #657620

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja dwa lata temu odkryłam dalie. Kupiłam sadzonki karłowych. W tamtym roku dowiedziałam się że mają karpy i są wieloletnie. W tym roku mi się źle przechowały i wiekszość karp odpadło. Z nasionek tym razem wysiałam i będę eksperymentować dziękuje za rady
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Kaja, pouder, Marlenka, CHI, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 23:02 #657632

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Cały dzień pada raz mocniej raz słabiej tem +16. Po pracy wysadziłam na balkonie do doniczek cynie kaktusowe, niecierpki i tytoń leśny mam nadzieję że durnoty nie zrobiłam chciałam kolorowego i pachnącego balkonu w ubiegłym roku miałam szałwię i petunie pełne i było bosko w tym roku też tak chcę. Jutro chcę posadzić resztę kwiatów na działce i posiać resztę darowanej kukurydzy.
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 06:35 #657639

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
W nocy cieplej niż wieczorem, bo 14°C. Teraz leje, ale jak się wyjdzie na zewnątrz, to czuć ciepło. Od 10 do 14 ma być przerwa w deszczu, może uda się coś porobić w ogrodzie. A jutro ma się pokazać słoneczko :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, Agusiak, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 16 Maj 2019 06:53 #657642

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jest +7*, ale nie pada deszcz. Niebo jest zasnute mgłą, ale wydaje mi się, że słoneczko wyjdzie. Nie wiem czy coś pójdzie robić w ziemi, bo strasznie mokro, ale w końcu wyciągnę pomidory z inspektu i wsadzę tam ogórki. Pomidory mogą już postać bez osłony. Miłego i spokojnego dnia. Tym którzy mają sucho, życzę deszczu, a tym którzy mają go dosyć, życzę słoneczka :flower1: :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, bela, Łatka, CHI, Betula, Agusiak, UllaM, sznurki Ani

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.759 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum