TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 14 Maj 2019 20:37 #657451

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Niezły kawał pracy za Wami. Tylko po drzewach można poznać, że to jest to samo miejsce.
A zdjęcia świetnie nadały by się do tego wątku:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...h-ogrodow-inspiracje
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 14 Maj 2019 21:59 #657468

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Wieje, wieje, słońce świeci a powietrze lodem obkłada. Przez miesiąc padało raz, a tak dokładnie to mżyło parę godzin. Dzisiaj podlewałam wężem ogród w czapce i zimowej kurtce. Potrzebny taki majowy ciepły deszczyk i to od zaraz.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, Kaja, Marlenka, Biotit, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 00:28 #657481

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Mogę się podzielić deszczykiem co prawda nie ciepły majowy ale zawsze coś. Już nie mogę się doczekać wysadzania do gruntu,tylko żeby przestało mrzyć i kilka stopni poszło w góre, bo pomocnica mi zmarznie zresztą ja też. A póki co pogoda iście szydełkowa jak dla mnie ale co z tego jak nawet szydełkowanie nie wychodzi.
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 05:01 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, CHI, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 07:05 #657486

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Noc ciepła 8°C, po południu 16°C. Było by całkiem nieźle, gdyby nie deszcz zapowiadany z małymi przerwami do piątku, a od piątku burze :) Na dziś zaplanowane sadzenie w tunelu.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, pouder, Marlenka, CHI, UllaM

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 07:18 #657487

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Betula wrote:
Niezły kawał pracy za Wami. Tylko po drzewach można poznać, że to jest to samo miejsce.
A zdjęcia świetnie nadały by się do tego wątku:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...h-ogrodow-inspiracje
Odwiedzę ten wątek. A ten kawał pracy, to wykonałam sama :eek3:. Mąż jest od architektury pionowej, wszystkie pergole, trejaże i inne konstrukcje to Jego domena. Wszystkie grządki, łącznie z puzzlami i krawężnikami zrobiłam sama. Wszystkie rośliny, też posadziłam sama. Męża tylko proszę do pomocy jak przesadzam coś większego. Nawet tę górkę rozparcelowałam prawie sama. Mąż musiał skończyć, bo jakby ktoś zabrał mi taczkę, to bym się przewróciła :rotfl1: Wracając do pogody, to dalej pada i jest +6*. Mam nadzieję, że to już naprawdę ostatni taki dzień i od jutra zaświeci piękne słońce :flower2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, grzesiek59, Łatka, rozalia, pouder, Marlenka, CHI, Jaedda

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 08:39 #657490

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
:bravo:
Też tak mam. Prawie wszystko robię sama. Na szczęście mąż kosić lubi, bo ja z kolei tego nie znoszę :)
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 08:39 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 08:42 #657493

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83496
Janeczko, no niestety, jakiekolwiek szanse na słońce , to chyba dopiero w sobotę, dziś na Górnym Śląsku lanie, jutro chmury, w piątek deszcz.JaNina wrote:
A ten kawał pracy, to wykonałam sama

Dzielna kobieto - podajmy sobie ręce.
Mój mąż w ogrodzie bywa tyle, co przejdzie 5 m od samochodu do schodów wejściowych, a i to najczęściej jest wtedy ciemno. :( Jak czegoś nie jestem w stanie zrobić, nie jest zrobione.

Jako że we Wrocławiu również leje i ziąb listopadowy, wszystkim spragnionym słońca przesyłam pierwsze rozwinięte (mimo wszystko!) kwiatki dalii - trochę podpędzonej w domu, ale od Wielkiej Nocy "open air"

oraz dla rozśmieszenia - moją "wiszącą plantację sałaty"

Cieplejszego dnia!
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 08:43 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, CHI, Betula, UllaM, Jaedda, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 09:05 #657499

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Temperatura w nocy do godz.4 00 wynosiła 10,2*C.Później zaczęła spadać do 8,6.Ok. godz.8 termometr wskazał nawet 7,6*. Aktualnie jest 8,3*.W nocy zaczęło padać i siąpi do chwili obecnej.Momentami dość mocno podwiewa wiaterek.Jedynie chyba trawom nic nie przeszkadza. :coffe: :bye: :bye:
005-68.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 09:07 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jagoda254, Łatka, rozalia, pouder, Biotit, CHI, Betula, UllaM, Nimfa, aga, JaNina, hakul, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 09:16 #657503

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Betula wrote:
:bravo:
Też tak mam. Prawie wszystko robię sama. Na szczęście mąż kosić lubi, bo ja z kolei tego nie znoszę :)
hehe a my z mężem wręcz kłócimy się o kosiarkę haha. Lubie kosić ale nie za domem bo tam nie równy teren i drzewo na drzewie, no ale cóż zmienić tego nie mogę. Deszczowo i trawa rośnie jak szalona. Teraz za wiele się nie zrobi bo deszcz a potem nie wiadomo będzie co robić najpierw. A jeszcze mam takie pytanie jak to jest z tym kalendarzem księżycowym??
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 09:45 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Nimfa, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 09:28 #657506

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21393
Janeczko - SZACUN :thanks: :thanks: :thanks:
+2 i pada deszcz ze ŚNIEGIEM :mad2:

W kominku się pali, piję kawę i jest dobrze.
Psom się pogoda nie podobała, mimo pelerynek - Cedrik nawet dobijał się do okna, aby go wpuścić:
P5151845.jpg

Pipik została w domu, ze względu na pogodę w kurniku samej byłoby jej zimno. Młode pisklaki dostały "nową miejscówkę", a Cedrik dostał "telewizor":
P5141835.jpg

Kolejnym zastosowaniem streczu jest "robienie za przezroczystą ścianę" w klatkach. Testowałam - wytrzymuje ponad rok na zewnątrz, a pod dachem jest prawie niezniszczalny.

Zosiom wszystkiego najlepszego:
P5131622.jpg

Spokojnego dnia

Na Śnieżce -4 i wiatr = odczuwalna -10...
Spadło 5 cm śniegu i nadal pada
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2019 09:37 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Łatka, rozalia, Betula, Nimfa, aga, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 09:41 #657507

• hakul
  • hakul's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 297
Mam marzenie - świecące słoneczko, łagodny wiaterek, temperatura w nocy przynajmniej 8°C, w dzień powyżej 15°C. Czy tak wiele jak na połowę maja ? Mam kolejny dzień z temperaturą poniżej 6°C i uciążliwymi opadami . :dry:
Pozdrawiam Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, grzesiek59, Łatka, rozalia, CHI, Betula, MARRY, Nimfa, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 11:15 #657513

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Leje i zimno /8 stopni/.Jak trochę przestaje padać, biegnę na chwilę do ogródka i wsadzam kolejną fasolkę,bo wszystkie w rulonikach już od kilku dni wołają:WSADŹ NAS DO ZIEMI! :flower2: A ja dzisiaj testuję moją nową herbatkę /powinnam miesiąc poczekać,ale nie wytrzymałam/.Smak bardzo fajny,podobny do zielonej,którą bardzo lubię.

20190515_102756.jpg

Już mam mnóstwo pomysłów na kolejne herbatki... :coffe: Ten rok to będzie rok herbaciany.
Pozdrawiam herbatkowo. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jagoda254, Biotit, CHI, Betula, Jaedda, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 11:17 #657514

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mam jednak nadzieję, że jutro coś w ogrodzie pójdzie zrobić. Kosić trawę bardzo lubię i też robię to sama. Mąż w ogrodzie robi dużo, ale rzeczy pionowe :happy:
To zdjęcie z 26.06.2014
SS853146.jpg

A to te same miejsce, tylko szersze ujęcie z 13.06.2016. Wszystko zrobił sam, z moją niewielką pomocą :oops:

SS855071.jpg

Zawsze mi powtarza - "Mówisz, masz" :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, bela, Łatka, rozalia, pouder, Biotit, iwcia55, CHI, Betula, Nimfa, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 11:20 #657515

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
A ja nie narzekam jak pada, niech pada byleby było ciepło. Temperatury dalej w granicach 10 stopni. Cały czas pochmurno, zero deszczu. Lodowaty wiatr niszczy wszystko. Wydaje się jakby za moment miał spaść śnieg.
Pomidory w foli wysadzone, niestety w gruncie nic. Papryki, pomidory, pory, kapusta, wszystko stoi i czeka. W suchy proch niezbyt można wsadzić. Czekam na ciepły deszcz, zero lodowatego wiatru i ciepłe noce.
Miłego dnia. :coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, pouder, CHI, Betula, UllaM, Nimfa, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 12:50 #657517

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wszystkim naszym forumowym Zosieńkom przesyłam moc imieninowych serdeczności oraz życzę pięknej, słonecznej i ciepłej pogody w przyrodzie oraz pogody ducha w sercu - wszystkiego najlepszego dziewczyny :)

W Poznaniu - od kilku dni pada i siąpi, a chwil z przejaśnieniami jest niewiele. Temperatura również pozostawia wiele do życzenia, dzisiaj jedynie 7 stopni i dodatek dokuczliwego wiatru.

Jedynie pelargonie wydają się ignorować majowe anomalie ...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pouder, CHI, Betula, Zielona, Nimfa, JaNina, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 13:02 #657518

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
U mnie nie pada tylko leje ciągle i ciągle cala noc i dzień. Koszmar jakiś. Temp aktualnie aż 7*
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 13:36 #657527

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Pada, proszę Państwa, pada wreszcie od rana :dance: :garden1: :garden1: :garden1:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 15 Maj 2019 13:53 #657531

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Na Podkarpaciu jest dobrze, 14 st, chwilami słońce,bez wiatru. Przestało padać o *, 30 i jak dotąd spokój. Posadziłam dziś część pomidorów do gruntu, Tak przelanej ziemi, to nie miałam od paru lat. A dziś to nie wiedziałam w co ręce wsadzić, bo i fasola, i pomidory, i ogórki, o papryka też już część by wysadzić. Życzę by taki dzień jak u mnie dzisiaj jak najszybciej zawitał w inne rejony.
DSC00588.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, bela, Łatka, rozalia, pouder, Biotit, CHI, Betula, Zielona, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.648 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum