TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 16:41 #658681

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
aga rozumiem cię doskonale i ciesze razem z tobą. Ja czekam na moje pierwsze kwiatuszki i owoce. A już myślałam że mi się zmarnią.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Kajtkowa, Mamma, UllaM, aga

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 17:39 #658695

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Również na moim tarasie zakwitł najwyrywniejszy pomidorek - choć przy tej pogodzie - :jeez:

Skrzynie są nieco osłonięte przez ścianę (pewnie i oddaje troszkę ciepła) oraz zwieszające się pędy milinu, "łażącego" po niej.
W wisielczym nastroju będąc, popełniłam odrobinę dżemu rabarbarowo-truskawkowego, z prawdziwą wanilią (to to czarne w miseczce).

Zapach, który wypełnił dom, zapoczątkował "dobrą zmianę" w mojej głowie, a jak wylizałam garnek, serotonina buchnęła do żył :P
Pogoda nadal do kitu, tyle, że kropi, miast lać.
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2019 17:40 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, pouder, CHI, Betula, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, UllaM, Pizza, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 18:10 #658702

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
Łateńko, to ja poproszę trochę tego dżemu na wynos, bo przez Ciebie chodzą mi teraz uparcie po głowie naleśniki. :happy4:
5 km ode mnie trwa mobilizacja powodziowa i jeżdżą karetki. I tylko słyszę, jak przejeżdżają obok mnie na sygnale. Od paru godzin.
Mam nadzieję, że na działce wszystko gra...
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, UllaM, Jasia, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 18:57 #658711

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54396
Do obiadu było ładnie, nawet podłubałam sobie w ziemi. Teraz leje jak z wiadra :jeez: . Rzutem na taśmę zrobiłam chrupiące racuszki z liści rzodkiewek i ciasta drożdżowego z sosem serowo-rzodkiewkowym :yummi:
20190522_152607.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, CHI, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, MARRY, UllaM, Jasia, aga, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 18:57 #658712

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Współczuję powodzianom,u mnie cały czas leje teraz jest 15*Ć

20190522_184737.jpg

Właśnie przywiozłam od znajomej 17 maluchów ja kupuję i zwoże szwagierce a ona chowa.
pozdrawiam Bożena

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 19:04 #658715

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Czerwone kreseczki na dziobach oznaczają chłopaków ?

Zresztą, niezależnie od płci, są bardzo urokliwe. Ponownie dziękuję wszystkim za drobiowe zdjęcia jako strawę duchową, a Janeczce za strawę cielesną.

Ludzie z terenów powodziowych - zgłaszajcie się choć pustym postem, że żyjecie , bardzo Was proszę, bo martwię się :(
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, CHI, Betula, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, najemnik, Jasia, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 19:40 #658728

• Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Przestało padać, posadziłam pomidory i papryki na resztę zabrakło sił ale jutro też jest dzień. Popełniłam ciasto i galaretę, uprzątnełam okno po rozsadach czyli umyłam, uprałam firankę jeszcze prasowanie i można iść spać.
20190522_155052.jpg

20190522_143137.jpg
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, bela, Adasiowa, Biotit, CHI, Betula, Kajtkowa, Mamma, najemnik, UllaM, Jasia, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 19:58 #658732

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie mam pojęcia co do kreseczek czy to mają panowie czy panienki muszę sprawdzić jak będę u szwagierki.
Jak człowiek jest bezsilny w stosunku do żywiołów takich jak woda,ogień czy ostatnio czesto u nas spotykane huragany w jednej chwili traci dobytek całego życia.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2019 20:00 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Biotit, CHI, Kajtkowa, Mamma, Zielona, UllaM, Jasia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 20:07 #658736

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2953
Od popołudnia leją się z nieba strugi deszczu.Poza zalanymi ulicami i wysokim stanem wody w górnym biegu Wisły i Olzy jeszcze nic złego się nie dzieje, ale jutro? Bogu dzięki mieszkam na lekko pochyłym terenie więc przynajmniej woda spływa, a moje pomidory mieszkają w tunelu i pod zadaszeniem.
Bardzo żal mi ptaków i dzikich zwierząt :(
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia, Adasiowa, CHI, Betula, Mamma, Agusiak, UllaM, Jasia, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 20:27 #658740

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ostatnio dosłownie "przelatuję" przez forum, nawet postów dobrze nie przeczytawszy :jeez: .
Z niczym nie nadążam, gonitwa straszna. Ale w końcu będzie ukończony kurnik :dance:
Już mam miejscówki na jajka, aż 16 sztuk... tyle, że kur będzie dużo mniej , ok 10 szt...no i może trochę kaczek.
Okazuję się, że kupienie w okolicy przyzwoitego drobiu, graniczy z cudem, a czymś trzeba zapełnić ten kurnik :jeez:
W niedzielę spróbuję (po znajomych) coś przyzwoitego kupić.
CHI, szkoda, że tak daleko mieszkasz :hug:
Aha, miało być o pogodzie...to dziś leje i zimno 13*C.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2019 20:33 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Jasia, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 21:20 #658760

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Za podsumowanie dzisiejszego dnia powinno wystarczyć to zdjęcie:
P5222898.jpg

Uwierzcie mi, to jest prawie wzorcowy kogut brahmy olbrzymiej :wink4:
Współczuję wszystkim z zagrożonych terenów, u nas też ostrzegają przed burzami i huraganowym wiatrem oraz zalecają "pozostać w domu".

No cóż czas pokaże.
Za to winniczki zasuwają jak perszingi:
P5222858.jpg

I zakwitła pierwsza dzika róża:
P5222895.jpg

A to nieopierzony synek tego zmoklaka:
P5222910.jpg

P5222921.jpg

Mamma, ale bywam w lubuskim :)
Dobranoc
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2019 21:22 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Biotit, Betula, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, UllaM, Jasia, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 21:25 #658762

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54396
Małgosiu, odnośnie zapierniczania winniczków. Odnoszę wrażenie, że ten kto napisał, że ślimaki poruszają się powoli, nie wiedział co pisze :happy: . Toż nawet te bez muszlowe zapierniczają jak Ferrari :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, UllaM, Jasia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 21:38 #658769

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Ilość ślimaków, przy obecnych deszczach oceniam na "wszędzie są".
Dziś zatem wymyśliłam biznes, aby ślimaki do skupu oddać :evil: do 31 maja można.
Małgoś, czekam z niecierpliwością :hug:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2019 21:44 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 21:51 #658776

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Kiedyś jak jeszcze nie miałam kaczek, to wymyśliłam sobie tutaj "parkową hodowlę winniczka". I w ramach "mieszania krwi" ściągałam winniczki z okolicy Jeleniej Góry.
Bo "bezdomne" to ludzie tępili, ale winniczków było im żal. Przywoziłam wiaderkami. Okazy miałam już fajne, ale "nastały biegusy".
czasem znajduje duże muszle po tych winniczkach...

Może kiedyś do tego wrócę.
Gdzieś miałam zdjęcia jak wygląda taka hodowla ślimaka, co prawda nie winniczka, ale ważny jest sposób zabezpieczenia, aby nie zwiały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Armasza, Łatka, Kajtkowa, Mamma, Agusiak, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 22:09 #658779

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Mieszkamy w jednym kraju a tak różna pogoda, u mnie, północne rejony, sucho. Parę razy trochę pokropiło a porządnego deszczu nie było i na razie nie będzie wg. prognoz. Jak patrzę na południe kraju, to trochę cieszę się,że mieszkam w takim miejscu gdzie co prawda wiosna przychodzi późno ale za to omijają mnie anomalie pogodowe. Trzymam kciuki za spokojną noc i powrót ładnej pogody.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, UllaM, Jasia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 22:10 #658781

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie już nie leje deszcz a chlusta strumień wody z nieba :jeez: dobrze że rano poszłam na działke i zrobiłam tunelik paprykom co je przedwczoraj posadziłam.Jak się cieszę że mam piaszczystą ziemie i wszystko wsiąka jak w gąbkę.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2019 22:16 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa, UllaM, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 22:12 #658784

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Popadało kilka razy w ciągu dnia. Wsadziłem połowę pomidorów. Dobrej nocy
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, CHI, Betula, Kajtkowa, Agusiak, UllaM, Jasia

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 22 Maj 2019 22:17 #658786

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
U mnie jest dosłownie pora deszczowa , aż za bardzo... :search:
Ciakwe jak zmiany klimatu wpłyną na nasze uprawy za 10 - 20 lat... :idea1: ;) :pinch: :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, CHI, Kajtkowa, Agusiak, UllaM, Jasia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.718 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum