TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 23 Maj 2019 22:33 #658957

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Bardzo współczuję wszystkim strat z powodu kataklizmu. Pozostaje tylko nadzieja, na lepsze jutro :hug:
Mnie na szczęście ominęła powódź. Trochę popadało, ale żadnej wielkiej wody nie było.
Dziś słonecznie i ciepło.
Kurnik gotowy do przyjęcia mieszkańców.
Jutro wstawię jak wygląda w środku.

IMG_20190523_211246664.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2019 23:03 przez Mamma.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, bela, rychu44, Łatka, rozalia, Marlenka, CHI, Betula, Pestka, koma, Agusiak, Zielona, UllaM, aga, JaNina

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 23 Maj 2019 22:57 #658967

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziś już niestety mój internet odmawia współpracy. Pewnie zmęczone biedaczysko, jak i ja. Chciałam Wam jeszcze pokazać coś fajnego, ale z siłą wyższą nie wygram.
Mówi się trudno, do jutra :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2019 23:04 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, rozalia, CHI, Zielona

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 23 Maj 2019 23:56 #658973

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Mamma co będzie w kurniku w tych trójkątnych dziurach obok drzwi? Okna?
Bo jeśli ma tak zostać, to ja bym wstawiła siatkę zgrzewaną max. 15 x 15 mm. Aby łasica nie wlazła.
U mnie przez 4,5 r nie było, a jak się pokazała to wygryzła dziurę w siatce heksagonalnej 20 x 20 mm i załatwiła indyczkę, 3 kaczki biegusy, 2 feniksy i 3 marany białe...

U mnie padało tak do 6-8 rano. Potem nawet wyszło słońce.

Poranny "pies i kot" - nie wiem który ma głupszą minę:
P5232955.jpg

Krówki:
P5233020.jpg

Teraz jest +6, idę zajrzeć do kurczaków
Zajrzałam ;)
Zdjęcie nie najlepsze, bo "na szybko":

P5233101.jpg

Dobranoc
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2019 00:14 przez CHI.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 06:57 #658983

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
W nocy lało znowu, teraz pochmurno ale nie pada. Oby w końcu wyszło słońce :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, bela, CHI, Mamma, koma, UllaM, Szafirek, Nimfa, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 07:00 #658984

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
CHI, w tych trójkątach jest siatka z druty o małych oczkach (ok 1cm).
Ale będzie też docięty i wkładany pleksiglas.
Cały teren jest ogrodzony siatką 1,5m o oczkach 6X6. Jest ona wbetonowana w fundament, który ma ponad 0,5m. Wszystko szczelnie zwieńczy siatka z takiej mocnej żyłki o oczkach 4x4.
Teren ma ponad 200m2 a kurnik ok.20m2.

Ciągle tylko mam problem i myślę usilnie, czego i ile tam wsadzić :jeez:
Niestety nie mogę dogadać się z moim nowym telefonem i zdjęć nie wstawię :mad2:

IMG_20190523_211218829.jpg
Marlena
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2019 07:41 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Krecik stary, bela, rychu44, rozalia, Biotit, CHI, Betula, Pestka, Agusiak, UllaM, Szafirek, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 07:33 #658987

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
A to niespodzianka.
Sąsiad znalazł bocianie jajko, które podłożył pod kaczkę i wykluł się mały bociek.
Ma 4 dni.
Cud, że jajko się nie zbiło, musiało spaść z kilkunastu metrów
IMG_20190523_171543461.jpg
Załączniki:
Marlena
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2019 07:50 przez Mamma.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 07:50 #658988

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Nocka minęła z temperaturą od 13,6 do 11,1.Poranek jest słoneczny z lekkim wiaterkiem.W powietrzu unosi się wilgoć.Nie jest źle i dziś coś w ogródku będzie się działo.Miłego dnia wszystkim a na południu bez opadów. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rozalia, Biotit, CHI, Betula, Pestka, Mamma, koma, Agusiak, Szafirek, Nimfa, aga, JaNina

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 08:14 #658990

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Właśnie wróciłam z polowania na ślimaki. Jest 10* i pada lekki deszcz, ale jakby się przejaśniało. Trzeba będzie dzisiaj stawiać na nogi wszystkie leżące rośliny :jeez: Jakby teraz zechciało być ciepło, to będzie eksplozja kwiatów

CE697E83-C24C-40C4-9C8B-2FD741901C0E.jpeg

Wszystko już w pogotowiu :flower2: Miłego, spokojnego dnia :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, rozalia, Biotit, CHI, Betula, Pestka, Mamma, koma, Agusiak, MARRY, Szafirek, Nimfa, aga, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 08:26 #658991

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Zimno, pochmurno, deszczowo. U mnie na szczęście bez podtopień , ale ziemia już nie przyjmuje deszczu i kolejne warzywa się niszczą. Niektóre w ogóle nie wykiełkowały. Pomidory i papryki jako tako się trzymają. Jedna z nowych różyczek ma 4 pączki i to tyle z dobrych wiadomości na dziś .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Mamma, koma, Agusiak, UllaM, Nimfa, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 08:45 #658994

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Znowu deszcz,szaro ,ponuro,mokro.Wczoraj nawet słonko się pokazało ale i tak co jakiś czas padał większy lub mniejszy deszcz.Dobrze że chociaż jest ciepło.Po południu próbowałam posadzić resztę pomidorów do gruntu,ale ziemia tak mokra że nie daje się jej rozkruszyć żeby przysypać sadzonki.Lepkie,mokre grudy utrudniały sadzenie i po złamaniu trzeciego krzaka poddałam się i zrezygnowałam z sadzenia.
Ślimaki zjadły sałaty ,słoneczniki,próbowały też wcześniej wysadzonych kilku krzaków pomidorów.Ech odechciewa się wszystkiego.
Dzisiaj rano obudził mnie deszcz.Prognozowane są dla Lublina burze.Do wysadzenia czekają nadal pomidory,papryki,bakłażany ,fasolki,ogórki,dynie i cukinie.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, rozalia, CHI, Betula, koma, Agusiak, UllaM, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 09:09 #658997

• gazela
  • gazela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2628
U nas ciągle pada :cry2: Nad ranem intensywnie, teraz mocno. Pomidory w donicach w tym roku zamiast balkonowych będą pokojowe. Na termometrze obecnie 12 stopni, a niskie ołowiane chmury zasłaniają góry.
Pozostaje przytulić się do żyrafy i przeczekać...
IMG_6569.jpg
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, rychu44, rozalia, CHI, Betula, Mamma, koma, Agusiak, MARRY, UllaM, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 09:14 #658998

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Adrian89 wrote:
W nocy lało znowu, teraz pochmurno ale nie pada. Oby w końcu wyszło słońce :jeez:
U mnie też by się przydało słoneczko prognozy natomiast są inne dziś ma jeszcze pada.

Narazie na szczeście nie pada i w nocy do 3 też nie padało. Na słoneczko wg prognoz można liczyć jutro chodź ciągle się zmieniają przewidywania. O pracach ogrodowych i polowych nie ma co myśleć
Pozdrawiam was miłego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, CHI, Betula, koma, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 09:31 #658999

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Mamma - kurnik wydaje się "pancerny", ale życie może "zrobić niespodziankę" :mad2:

Maksymalnie (wg rozporządzenia o dobrostanie zwierząt) możesz mieć 4 kury na m kw, tylko to jest dużo, jeśli musisz kupić paszę i nie za bardzo masz zbyt na jajka/kogutki. No i gnoju do sprzątania sporo.
Te 3 rzeczy musisz "ustawić pod siebie": tzn pasza, zbycie jaj/kogutków i robota przy tym.
Przy "kogutkach/kurach rosołowych" weź poprawkę, że każdy chętnie kupi/weźmie pod warunkiem, że będzie oskubane i wypatroszone...
No i najważniejsze, do kur podchodzisz konsumpcyjnie, czy miłośnikowo?

U mnie w tej chwili słońce - czego i Wam życzę.
+15.
Panorama Karkonoszy:
P5243133.jpg

Zalew Pilchowicki prawie pełen wody - woda sięga do "granicy zalania drzew i krzaków"
P5243115.jpg

Poranne krówki:
P5243121.jpg

Radość Funi z odnalezienia nas - gdzieś się zawieruszyła i szła po śladzie, bo podejrzewam, że już nie widzi za dobrze, ale jak na 2 wylewy i tak się dobrze czuje - zwłaszcza przy takiej pogodzie jak dziś:
P5243122.jpg

A takie zdjęcia wychodzą jak się nie wyjdzie w aparacie z trybu panoramy ;)
P5243134.jpg

Może dam radę pomalować w tym roku ramy okienne... Ech marzenie...

Kawa i do pracy
spokojnego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, kuhara, Krecik stary, bela, rychu44, rozalia, Betula, Mamma, koma, Agusiak, MARRY, UllaM, Nimfa, aga, JaNina, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 10:47 #659003

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Dzisiaj jest trochę jaśniej zniknęły już te ciemne chmury ale dalej pada drobny deszczyk i jest 12*C mam nadzieję że po południu już przestanie padać.Jak mi się chce słoneczka :search: :search:
Miłego dnia i pracy w ogrodzie dla tych co mogą to robić :garden1:
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2019 10:48 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, rozalia, CHI, Betula, Mamma, koma, Agusiak, UllaM, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 11:34 #659004

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
IMG_20190524_110416.jpg

IMG_20190524_110801.jpg

Pogoda podobno jest zawsze, natomiast chwilowe, dłuższe i krótsze stany pogody są :jeez: , wczoraj duszny upał, dziś rano 10*, teraz dobija do 15* :idea2:.
Urokliwe tobołki polne pchały się przed obiektyw na selfika :bye:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2019 11:35 przez UllaM.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, rozalia, CHI, Betula, Mamma, koma, aga, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 11:46 #659007

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
U mnie chwilowo nie pada, niebo jaśniejsze, zdecydowanie "nieołowiane", ale sporo roślin zmarniało od nadmiaru wilgoci :( Jedynie papirus się cieszy z takiej ilości wilgoci :garden1:
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, rychu44, CHI, Betula, Mamma, koma, UllaM, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 13:35 #659015

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Noc chłódna tylko 6 stopni.Teraz słońce naprzemiennie z chmurami. Martwię się tym nocnym zimnem bo ogórki wysiane we wtorek podkiełkowane zaczęły wschodzić. Wszystko już mam wysadzone tylko dzisiaj rozsada fasolki zostanie posadzona. Susza i podlewanie całego ogrodu trwa kilka godzin.Teraz po obiedzie pora na odpoczynek i dobrą kawę.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Betula, Mamma, koma, Agusiak, UllaM, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 24 Maj 2019 17:34 #659025

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Chi tylko 4kury na m2?? bo brojlerów 33 – 42 kg/m2 czyli by wychodziło ok 10szt :supr3: Słońce!!! i ciepełko!! Mimo że nocą spadło 15l wody to robotnicy wpadli i zrobili dach. Szkoda że za kilka dni znowu ma lać :jeez:
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2019 17:35 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Mamma, UllaM

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.632 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum