TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 09:16 #670327

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
A ja mam dziś leniwy dzień :) Świętujemy dziś rocznicę ślubu i wychodzimy na miasto. Moje jedyne obowiązki na dziś, to ładnie wyglądać :)
Dzień zapowiada się niezbyt ciepły, bo tylko 23°C.
Miłego weekendu wszystkim życzę :)
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, bela, Kaja, Biotit, Mamma, Agusiak, Zielona, UllaM, Szafirek, Nimfa, aga, JaNina, hakul, Zygowa, sznurki Ani, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 10:01 #670330

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Jak to fajnie brzmi Betula - "Wychodzimy na miasto" a nie np. do warzywnika, bo ogórki, pomidory, pielenie czeka. "Miasto" też ma swoje uroki. Gratulacje! Fantastycznego dnia!
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2019 10:01 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 10:07 #670331

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Dziękuję. To inicjatywa męża. To urocze, że po tylu latach małżeństwo nadal chce mu się świętować :)
Jeszcze bardziej ode mnie z tego wyjścia cieszy się nasza starsza córka, która w wakacje pracuję jako kelnerka na bulwarach wiślanych. Dzisiaj to ona będzie obsługiwana. :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, UllaM, Nimfa, aga, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 13:06 #670338

• UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Beatko, bardzo miłego dnia Ci życzę i następnych wielu lat i rocznic :garden1:
Chciałam kwiatucha wrzucić, a mój durny telefon mówi " za mało pamięci do ukończenia operacji" :mad2: :mad2: :mad2: , a ma dolozoną dodatkową kartę :mad2: echch
Dzisiejszy ranek rzeski i słoneczny. Teraz chmury na zmianę ze słońcem.
Miłego dnia
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 13:27 #670339

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Aniu od sznureczków i Małgosiu - dołączam do klubu "Dużo rzeczy jest nie tak jakbym chciała,albo cokolwiek jest tak jakbym chciała".Szklanka może być do połowy pełna,albo do połowy pusta.Bardzo dużo się nie udało,ale nie będę wstawiać fotek krzaków pomidorów,które zniszczyła nornica itp

20190803_094116.jpg

Zbiory są i nauczyłam się cieszyć z tego,co udało się przenieść na talerz,a nie z tego co na krzaku.

20190803_094319.jpg

Beatko z mężem - wszystkiego najlepszego.Trzymajcie się tak dalej razem nierozłączni.Czego życzę wszystkim forumowym małżeństwom. :bye:
Acha,pogoda jest... ;)
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2019 13:28 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Biotit, Betula, Pestka, Agusiak, UllaM, Szarotka, Jaedda, JaNina, Zygowa, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 14:20 #670341

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Cieplutko, słonecznie szalejemy z przetworami. :)

Kolejne cukinie i patisony zamarynowane w curry. Ukisilismy dziś eksperymentalnie pomidory, fasolkę i papryki.

IMAG4039.jpg

Jeśli będą smakować tak jak wyglądają to będzie hit :hearts:
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2019 15:54 przez Jaedda.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, Betula, Pestka, Sylwiaaa, JaNina, Zygowa, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 20:42 #670368

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Piękna pogoda, ciepło, nieupalnie, przeszła lekka burza z letnim deszczykiem.

Mój Zyguś wie jak korzystać z działki i do czego ona służy :rotfl1:

20190803_154248.jpg

Pierwsze pomidorki, i rzodkiewka Opolanka
20190803_102153.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 03 Sie 2019 21:22 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Betula, Pestka, JaNina, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 03 Sie 2019 21:05 #670371

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Edytko, piękne liście rzodkiewek, aż się prosi zrobić z nich placuszki wg przepisu Mammy.
U nas tylko trochę pokropiło, nie tak żeby podlać, tylko tak, żeby na pomidory coś się przypętało :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Adasiowa, Betula, Pestka, Zygowa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 06:59 #670405

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Chłodny, rześki poznański poranek. Niebo jeszcze pod pierzynką z delikatnych chmur, bezwietrznie, temperatura 15 stopni sprzyja porannej krzątaninie, nawet koty są wyraźnie ożywione. Dzisiaj na działce po raz pierwszy od niepamiętnych czasów nie będę tańczyć ze zraszaczami, konewkami i wężami - w zamian za to w ruch pójdzie sekator i rękawiczki do odchwaszczania :oops:

Dla wszystkich Warzywnych i Kwiatowych Ludków zostawiam Dobrego Ogrodowego Ducha - z życzeniami spokojnej niedzieli :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, podjadek, Jan4, Łatka, Biotit, Betula, Pestka, Agusiak, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 07:09 #670406

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Świeci słońce na bezchmurnym niebie. Chłodno, tylko 12*. Zero wiatru. W domu przecudnie pachną dojrzewające pomidory :) . Kawa smakuje wybornie.
Pszczółki pracują

03961573-2366-4E4A-93DE-D7AFC6AF0BA6.jpeg

Wczoraj widziałam sikorkę wyjadającą ziarna dojrzałego słonecznika. Same sobie posiały, to niech same sobie jedzą :happy:
Krokosmie w pełni rozkwitu

4135AAE6-2656-4777-B7CA-5BAE813F3AFB.jpeg

Spokojnej niedzieli :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Łatka, Biotit, Betula, Pestka, Agusiak, najemnik, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 08:41 #670408

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Witajcie w niedzielny poranek.
Świeci słoneczko. Plan na dziś dzień święty święcić, więc odpoczywamy. Wczoraj skończyliśmy żniwa, wytrzymało i nie padało. Jeszcze słoma do zebrania, ale na razie za mokra. Może będzie chwila uzupełnić mój wątek.
IMG_20190801_193627.jpg

Na dziś nowa lilijka i to by chyba było na tyle moich lilii. Może za rok uda się mieć więcej. Tylko muszę okiełznać te "słoneczniki" się rozrosły i przez to inne kwiatuszki rosną słabiej.
Miłej niedzieli
Pozdrawiam Was

IMG_20190802_130257_wm.jpg

A jeszcze musiałam. Moja pierwsza pasja a w tle druga :-) I to jest to :-)
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2019 08:47 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Adasiowa, Betula, Pestka, Agusiak, hakul, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 08:42 #670409

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Poranna kawa też już wypita - ale nie na tarasie, bo chłodnawo (14o), pochmurno i nadal sucho.
Wieczorem zjechaliśmy do Łomnicy, uczcić we dwójkę mały sukces w tamtejszej wybornej pałacowej restauracji - i tam lało przez dobra chwilę. Niestety, nie z nieba nad moimi rododendronami. Dwie azalie, tegoroczne sadzenie, wylatują na 100%. :placze:
Beatko, mam nadzieję, że miło świętowaliście rocznicę - przyjmij i ode mnie gratulacje i życzenia, by zawsze najlepiej było Wam razem. Oraz bukiecik Elfe (nie pachnie, lecz idealnie moim zdaniem nadaje się na uroczyste bukiety).

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, Pestka, Agusiak, sznurki Ani, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 09:34 #670415

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Dziękuję wszystkim za życzenia. Była miła atmosfera, przytulny restauracyjny ogródek na warszawskim Mokotowie, dobra pogoda i do tego smaczna tajska kuchnia. Czego chcieć więcej :)
Łatko! Róża Elfe bardzo mi się spodobała na forumowych zdjęciach i w opisach. Najbardziej pasuję do niej przymiotnik "elegancka". Była wiosną w OBI, ale wtedy jeszcze jej nie znałam i nie kupiłam. Jeśli będzie w przyszłym roku, to na pewno nie popełnię tego ponownie błędu. Mam już dla niej upatrzone miejsce. Postawię pergolę nad ścieżką z boku domu. I muszę dobrać do niej jakąś różową lub czerwoną odmianę na drugą stronę pergoli. Będę wdzięczna za podpowiedzi równie eleganckich odmian w tych kolorach.
Dziś ma być ładny, słoneczny i ciepły dzień (24°) idealny na odpoczynek w ogrodzie. Miłego dnia Wszystkim :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Agusiak, Szafirek, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 12:16 #670434

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Aniu Adasiowa, dyć to Polska (jako ta część Europy) jest domem i Ojczyzną bocianów. Odlatują od nas tylko na zimę, wiosną znów wracają do swoich gniazd by "powić" i wychować swoje potomstwo. Tam dokąd odlatują są bardzo krótko, zaledwie kilka tygodni, reszta to podróże tam i z powrotem.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2019 13:28 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 18:55 #670484

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wanduś, z patriotycznego punktu widzenia masz rację :hug:
W Polsce bociany białe ( i częściowo czarne ) odbywają gody i tutaj mają sezon lęgowy - a zatem nasz kraj jest dla nich "tylko" miejscem lęgowym i tutaj spędzają jedynie 5 miesięcy w roku. Zawsze była to dla mnie ironia losu - ptaki startują z dalekich krajów, lecą tysiące kilometrów, mnóstwo z nich ginie podczas tej podróży, a te, którym uda się osiągnąć cel mają niewiele czasu, aby znaleźć partnerkę/partnera, odchować potomstwo w często ekstremalnych warunkach i szybko wracają do .... no właśnie... czy do domu ?
Tak czy inaczej, wypada nam życzyć wszystkim boćkom bezpiecznej podróży - niech wiosną wracają do nas w komplecie :)

Słoneczniki kwitną przepięknie, a za chwilę dołączą do nich nawłocie ( mimozami zacznie się jesień ... )

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2019 18:55 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Łatka, Betula, Agusiak, Szarotka, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 19:10 #670486

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Dzisiejsza pogoda przywodzi we wspomnieniach dawne lata, - ciepło, bezwietrznie z częstymi opadami deszczu, z przebłyskami słońca. Nic nie więdnie, nie trzeba podlewać, a na ogrodowym spacerze spotkałam żabę, która o dziwo siedziała w bukszpanie o wysokości około 1 metra. Pewnie czeka na swojego Królewicza :)

IMG_20190804_174536.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pestka, Agusiak, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 19:14 #670487

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Betula wrote:
\
Łatko! Róża Elfe bardzo mi się spodobała na forumowych zdjęciach i w opisach. Najbardziej pasuję do niej przymiotnik "elegancka". Była wiosną w OBI, ale wtedy jeszcze jej nie znałam i nie kupiłam. Jeśli będzie w przyszłym roku, to na pewno nie popełnię tego ponownie błędu. Mam już dla niej upatrzone miejsce. Postawię pergolę nad ścieżką z boku domu. I muszę dobrać do niej jakąś różową lub czerwoną odmianę na drugą stronę pergoli. Będę wdzięczna za podpowiedzi równie eleganckich odmian w tych kolorach.

Betulko, ja "znam się" :happy: tylko na tych kilkudziesięciu odmianach, które mam - są tu o wiele, wiele więksi znawcy, tylko cicho siedzą. No to pozwolę sobie wystąpić jako doradca.
Po pierwsze - serdecznie radzę, nie kupuj zawoskowanych sadzonek w marketach. Elfe ma w ofercie kilka dobrych firm, miedzy innymi Floribunda (w tej chwili jej nie wysyła, ale pewnie jesienią - tak).
Elfe przecudnej urody jest, ale harda sztuka, dość trudno ją nagiąć, raczej się łamie. Tak więc - w pionie i owszem, dojdzie do końca podpory, ale wszelkie łuki - może nie.
Gdybym się kierowała moim gustem dobrałabym jej pomarańczową, ale i różowa z rumieńcem będzie OK. Z tych, co znam, "elegancka" jest Eden Rose. Tylko nie bardzo szybko się wspina, przynajmniej u mnie.
Elfów mam dwóch, jakbym miała miejsce, to bym sobie zrobiła całą elfia drużynę pierścienia. ;)
Ale i tak w moim sercu panują angielki. Trzecia z moich imieninowych - Carolyn Knight.

We Wrocławiu ciepły, pogodny, typowo letni wieczór. Pomidory dojrzewają jak szalone.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2019 19:14 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Pestka, Agusiak, Szafirek, sznurki Ani, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 04 Sie 2019 20:39 #670498

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Też mam w planach zakup Elfe :hearts: . Cudna jest.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.003 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum