TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 09:22 #696210

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
newrom wrote:
zwykły_chłop wrote:
ojoj nie pocieszyliście mnie. Bo ja naiwnie myśląc że deszcze to już były jadąc do pracy umyłem samochód a tu okazuje się że cały mój wysiłek poszedł się ... :wink4: :devil1:

To Ty nie wiesz że umycie samochodu jest współczesnym odpowiednikiem tańca zaklinaczy deszczu? I to skuteczniejszym! :thanks:
Niech pada, niech wsiąka bo od dwóch czy trzech lat susza i ziemia jak skała...

Nie wiem z jakiego województwa jesteś, ale na rolniczych portalach ludzie z niektórych południowych regionów piszą, że tyle deszczu jak w ostatnim okresie już dawno nie widzieli, ziemia nasycona i wszystko stoi :dry: W agrobiznesie 2 tyg temu pokazywali jakieś miejscowości na pomorzu zachodnim gdzie rolnicy narzekają, że niby susza a u nich od jesieni ciągle pada, wszystko zalane i nic nie idzie robić :think: Środkowe rejony kraju może mają susze ale na pd opadów jest dość sporo.
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2020 09:26 przez Adrian89.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, bietkae, Nimfa, Pizza, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 09:42 #696215

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Pewnie niedługo zapomnimy o czterech porach roku i pozostaną dwie: deszczowa i sucha. U nas energetycznie, w nocy lekki przymrozek nad ranem deszcz a teraz świeże, jasne powietrze. Nie jest ciepło, bo 3 stopnie, ale bez wiatru, co sprawia że przyjemnie. Poranny codzienny obchód ogrodu pozwala na naładowanie akumulatorów na cały dzień a cieszą na razie głównie rośliny ozdobne. Ale niektóra rozsada też już na zewnątrz i też cieszy.

DSCN3792.jpg

DSCN3781.jpg

DSCN3801.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 09:46 #696218

• Pizza
  • Pizza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2828
U mnie też w wielu miejscach woda stoi (choć ja mam jeszcze działkę nachyloną pod kątem, więc duża część wody po prostu spływa niżej), w tej chwili znowu pada. Ale to bardzo dobrze. Mieliśmy mimo wszystko dosyć "suchą", bo praktycznie bezśnieżną zimę - każdy deszcz jest w cenie. Do nieogarniętej jeszcze piwnicy działkowej nie zaglądam :whistle: Skoro w zeszłym wybitnie suchym roku było tam tyle wody, że z pompy spokojnie sobie podlewałam do drugiej połowy wiosny całą działkę, to teraz może być kiepsko.
Ziemia jest już 100% "współpracująca", ugina się pod stopami i aż prosi, by coś w niej posadzić.
Dziś chłodno i pochmurnie, na chwilę obecną na zewnątrz 6 stopni, w zasadzie nie widać słońca. Reszta tygodnia ma być podobna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula, bietkae, Pestka, Przylepa, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 09:52 #696221

• Przylepa
  • Przylepa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1098
Dzisiaj pochmurno i deszczowo +7°C.
Za to wczoraj było wszystko. Słońce, deszcz, znowu słońce, burza z piorunami a na koniec tęcza.

1583138651912_IMG_20200301_164705.jpg
Pozdrawiam Ewa
"Chcesz być szczęśliwym - załóż sobie ogród"
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Łatka, Betula, bietkae, Szafirek, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 10:18 #696224

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8233
no i chyba zostanę szamanem :P bo już i u mnie pada :rotfl1:

Adrian, jestem z mazowieckiego czyli taka średnia deszczowa. Ogródek jest bardziej na wschodzie, granica województw mazowieckie/podlaskie
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2020 10:25 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, Betula, bietkae, Pestka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 10:21 #696225

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
U mnie ok. 7 stopni i ładnie pada deszczyk :dance: Miałam na dzisiaj plany robót ziemnych ale plan ulega poprawce i robota będzie ale w domu. Coś wysieję, coś przesadzę, super, niech pada :)
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Łatka, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 11:06 #696235

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
IMG_20200302_091539.jpg

IMG_20200302_090938.jpg

IMG_20200302_090359.jpg

Właśnie przestało padać, niebo dalej zachmurzone.
Ogladalismy koniki,
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 12:18 #696249

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
zwykły_chłop wrote:
Adrian, jestem z mazowieckiego czyli taka średnia deszczowa. Ogródek jest bardziej na wschodzie, granica województw mazowieckie/podlaskie

Moje rodzinne strony. Ja z Ostrowi Mazowieckiej jestem.

Aniu! Czyżbyście byli na targach końskich w Skaryszewie, skoro pisałaś, że do mazowieckiego jedziecie?
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2020 12:19 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, sznurki Ani, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 12:34 #696252

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
Dokładnie tam byliśmy, zapowaodali przelotne opady, niestety praktycznie bez przerwy padało. To tak szybciutko przeszliśmy. Koniki piękne i w ogóle dużo wyrobów swoiskich. A u nas pod Krakowem bez deszczu i widać nie wiele padało bo droga sucha.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, anaka, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 12:53 #696254

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Pojechałem po saletrzak oczywiście nigdzie nie ma wszystko jest tylko nie to co trzeba podjechałem na działkę. Mokro paskudnie błoto wręcz :pinch: jedną grządkę trochę spulchniłem bo w przyszłym tygodniu chciałbym posadzić cebulę. Niezbyt jednak się dało ziemia strasznie się lepi. Temperatura 6* ale wilgoć daje się we znaki.
l.jpg

88434818_196479761558458_7245908113830707200_n.jpg

Pizza wrote:
Mieliśmy mimo wszystko dosyć "suchą", bo praktycznie bezśnieżną zimę - każdy deszcz jest w cenie.

Nie do końca, śnieżna zima wcale nie oznacza większej wilgoci. Powodów jest kilka- przy zamarzniętej glebie woda spływa powierzchniowo zamiast wsiąkać. Lepiej jak jest cieplej i pada wtedy ziemia może powoli się nasączyć. A poniżej kolejny powód, śnieg wcale nie daje tyle wody jak się wydaje.

A tu ciekawostka od meteorologa Dąbrowskiego dla Śląska

"SUSZA W DUŻYM STOPNIU ZMNIEJSZONA :)

Statystycznie najbardziej suchym miesiącem jest luty. W tym roku było jednak zupełnie inaczej. Przykładowo w Katowicach miesięczna suma opadów wyniosła 81 mm, co przy średniej z lat 1981-2010 wynoszącej 38 mm dało aż 214% normy opadowej. W kontekście ubiegłorocznej suszy to bardzo dobra informacja :)

Gdyby zima była mroźna i śnieżna, do ziemi dostałoby się znacznie mniej wody. Zasada jest dość prosta, im niższe temperatury, tym mniejsze opady, dlatego też najbardziej suchym kontynentem na Ziemi jest Antarktyda :)

Ile wody daje nam śnieg? Po stopieniu 10 cm warstwy śniegu otrzymamy warstwę wody o grubości zaledwie około 10 mm. Zatem gdybyśmy chcieli otrzymać 81 mm wody ze śniegu, musiałoby go spaść w lutym aż 81 cm, co w historii pomiarów meteorologicznych jeszcze nigdy w lutym się nie zdarzyło"
:eek3: :eek3: :eek3:
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2020 13:54 przez Adrian89.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jan4, Kaja, Łatka, Betula, najemnik, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 13:14 #696258

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
U mnie od godziny piękne słoneczko ,a termometr wskazuje 15,8*C.Powiewa lekki wiaterek.Jest ciepło,słonecznie z lekkim powiewem świeżego powietrza.Właśnie skończyłem sadzenie dymki.W namiocie termometr wskazuje 24,3*C i otworzyłem jedne drzwi.A jednak wiosna?

006-61.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2020 13:16 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Jan4, Kaja, Łatka, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 13:59 #696270

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wyszłam do ogrodu, bo muszę poznosić w jedno miejsce poobcinana ałycze. Wytrzymałam pół godziny i uciekłam :woohoo: Przeokropnie wieje, na termometrze +7*, a wydaje się, jakby 0 było :jeez: Na grządkach zrobić nic nie idzie, bo błoto straszne. Może jutro?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, Pestka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 14:19 #696271

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
Wychodzi słoneczko nie wiem czy się do tunelu nie wybiorę. Wysiała bym rzodkiewki, koper. A właśnie widziałam nasiona poziomek czy jest sens kupowania? czy małe szanse ze coś wyrośnie? Doradzicie cos
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 14:23 #696272

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ania, zależy jak trafisz. Ja w zeszłym roku kupiłam nasiona i nie wyrosło mi ani jedno, w tym roku wysiałam własne, z przeoczonej na krzaczku poziomki, i wykiełkowały bez problemu, właśnie w weekend skończyłam je pikować.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, sznurki Ani, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 14:37 #696276

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja wysiewałam dwie odmiany poziomek: Reginę i drugą wytwarzającą rozłogi, ale nazwy nie pamiętam. Jedna wykiełkowała mi w granicach 25-30%, druga 60-70%. Nasion w paczce było dużo więc miałam nadmiar sadzonek.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, najemnik, Nimfa, sznurki Ani, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 16:01 #696290

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Pogoda dopisała w niedziele szczególnie (12 st. w cieniu, lekki wiatr) i prace porządkowe w ogrodzie udało się wykonać tj. ścinanie bylin, traw i odkopczykowałam już róże.

20200301_124453.jpg
- widok na owocową część warzywnika, krokusy między agrestami piennymi, porzeczkami, dalej borówki...
W kolejny weekend jak się uda w planie sadzenie dymki
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2020 16:03 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Kaja, Łatka, Betula, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 02 Mar 2020 19:50 #696341

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83453
Po ponurym poranku we Wrocławiu zaczęło się przejaśniać i koło trzeciej po południu całkiem ładnie zaświeciło słońce. Temperatura doszła do 11o, przynajmniej mój samochodowy wskaźnik tyle pokazał.
Rano kupiłam sporo różnorakich nawozów i korzystając z przejaśnień wysypałam je, gdzie ich miejsce - pod kilka miejskich kwasolubów, magnolie, róże, powojniki (trochę mi brakło "Magicznej siły", muszę dokupić), Azofoskę - na rabaty bylinowe, a dwa wiadrzyska nawozu z żelazem na trawnik, który powinien się nazywać "mszalnikiem", gdyby to nie budziło niewłaściwych skojarzeń ;) . Jutro ma lać, to wszystko ładnie się rozpuści.
Posadziłam pierwsze z zmagazynowanych cebul lilii. I bratki do tarasowych skrzyń. I zadziwiłam się, jak jestem pracowita. :lol:
Dwie uliczki dalej kwitnie w ogrodzie przedwojenny dereń jadalny:

A u mnie festiwal irysków, muszę się nimi szybko ponapawać, bo ciepło niebawem je zetnie.

Co do targów skaryszewskich...nie byłam i nie mam zamiaru być, ale dziś dostałam kilka sms-ów od Centaurusa, wykupują tam ranne i chore konie przeznaczone do uboju. :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Kaja, rozalia, Betula, JaNina, anaka, Barborka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 03 Mar 2020 05:43 #696381

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
U mnie jak miało padać, tak pada, ale jest ciepło. w tej chwili 4 stopnie na plusie.

Miłego wtoreczku :flower2:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.817 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum