TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 10:31 #681159

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Wczorajszy dzień ze słoneczkiem pozwolił na ostatnie pielęgnacyjne prace na rabatach kwiatowych i powoli przygotowanie ich do zimy. Dzisiaj pochmurno,8* i podwiewa chłodny wiatr, nie zachęca do wyjścia z domu. Czeka zaległa prasa, no i pora do biblioteki się wybrać, by zaopatrzyć się w książki na coraz dłuższe wieczory. Miłego dnia :coffe:
Pozdrawiam.Rozalia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Betula, Pestka, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 10:57 #681160

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
U nas też nieco chłodniej. Powietrze ostrzejsze, ale w zachowaniu ptactwa wielkiej różnicy nie widać. Kaczki na rzece pokazywałam już wiele razy i po ostatnich zdjęciach pomyślałam - ok., przerwa. Ale jak tu nie sfotografować kaczki akrobatki, albo pary mieszanej, albo kaczek w locie? No nie da się przejść obojętnie. Co dzień coś nowego. Dzisiaj:

DSCN2538.jpg

DSCN2525.jpg

DSCN2551.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 12:41 #681167

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Czas jakoś szybko leci,niedawno była niedziela a tu za chwilę znowu..Ani się obejrzymy,a będzie nowy rok :woohoo: Dzisiaj jest cieplej,8 stopni,ale chwilami nieprzyjemnie powiewa .Ten wiatr tym razem z południowego wschodu przegania ciemne chmury i przeszkadza słońcu ogrzać ziemię.Rano była mgła.
Poszłam posłuchać co w trawie piszczy :wink4: i zauważyłam popękaną ziemię.Ruszył czosnek i jak się ociepli,to będzie ich więcej na wierzchu.Dobrze,że nie posadziłam jeszcze cebulki ozimej :jeez: .To ocieplenie klimatu jest coraz bardziej widoczne,pory roku się zacierają.
100_4020.jpg

100_4017.jpg

100_4014.jpg

100_4015.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, ewa-s, rychu44, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 14:25 #681169

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
U mnie trochę lepiej, bo „aż” 10* i świeci słońce. Rano było mgliście, ale jak się tylko wypogodziło, to zaraz poszłam do ogrodu. Tak dziennie trochę i w przedogródku właściwie robota na ten rok skończona. Jutro trzeba jeszcze meble ogrodowe posprzątać. W ogrodzie jeszcze jest kolorowo i mam nadzieję, że
długo tak pozostanie.

47358731-B40B-48AE-8EF2-B73361A6F9CF.jpeg

4BC3B110-AB42-4CC2-A587-5C9A5002C6F5.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, rychu44, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, koma, Nimfa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 14:31 #681170

• ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Dzisiaj do południa siąpił deszczyk,resztę dnia szaro buro,a w tunelu pierwszy zbiór rzodkiewki z siewu na początku października.

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, koma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 15:55 #681174

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83438
Mamma wrote:
Łatko a jednak skusiły Cię te cytrusy.

Marlenko - jestem tylko słabą kobietą. :oops: Bywa, że rozum mnie opuszcza :silly:

A serio - kocham zapach kwitnących cytrusów. Po pierwsze budzi wspomnienia dwóch lat, gdy byłam o połowę młodsza i mieszkałam wśród ogrodów pełnych cytryn, pomarańczy i mandarynek - a był to dla mnie bardzo dobry czas. Po drugie - po tylu, tylu infekcjach mój biedny nos czuje coraz mniej, a kwiaty pomarańczy czy cytryny - owszem, i ten zapach nieodmiennie podnosi mój nastrój o kilka kresek. Nic dziwnego - neroli, czyli olejek z kwiatów pomarańczy (gorzkiej) jest znanym antydepresantem stosowanym w aromaterapii. A same kwiaty - tradycyjnie zdobią pannę młoda w rejonie Śródziemnomorza.

Wzrusza mnie opiekuńczość Twojego ON-ka (a może to sunia?) w stosunku do małego.
Adasiowa wrote:
Nigdy nie przypuszczałam, że liście kloników ( na zdjęciach Ani Łatki ) mogą mienić się takim bogactwem kolorów, choć i misternie powycinane kształty blaszek liściowych są niepowtarzalne - aż dech zapiera :)

A mogą, mogą - ja mam tylko skromniutka kolekcję, ale na naszym Forum są specjaliści (a właściwie specjalistki) w tej dziedzinie - że ho ho! Zajrzyj, Aniu, tylko do tego wątku, niektóre kloniki to po prostu - klękajcie narody! Część moich już goła i łysa, ale coś dla Ciebie jeszcze znalazłam:
NN

Inazuma - ostatnie listki

Sango Kaku

No tak... do rzeczy: sporo cieplej, niż w ostatnich dniach, przebłyski słońca - ale nie nachalne.
Zapowiada się za to fajny weekend, życzę Wam, by był taki nie tylko z uwagi na pogodę.
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2019 15:56 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, rychu44, Adasiowa, Kaja, Armasza, Pestka, koma, Nimfa, Mandorla, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 15 Lis 2019 19:03 #681186

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32070
Od kilku dni ciągle pada i w nocy i w ciągu dnia. Szaro,ponuro,ciemne niebo pokryte deszczowymi chmurami.
Temp.w ciągu dnia 7 stopni.Odczuwalna znacznie niższa.
Pokażne stadko wróbelków zaprzyjażniło się z kurami.Mają wspólną stołówkę,są tam bezpieczne.Wybieg kur jest zabezpieczony siatką/góra i boki/

20191115_132848.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Adasiowa, Kaja, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 09:00 #681221

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W Poznaniu, zamiast zapowiadanego pogodnego nieba ( wg prognoz: słońce zza chmur ), mokro, wietrznie i bardzo szaro, ale na szczęście dość ciepło. Ostatnie silne porywy wiatru pozbawiły okoliczne drzewa i krzaki pozostałości złotych liści - nie ma jednak tego złego .... dzięki temu mogę wyraźniej widzieć, czy ptasie stołówki wymagają uzupełnienia.
Faktycznie, podczas takiej aury można zacząć kompletować książki na jeszcze dłuższe, listopadowo-grudniowe wieczory - tym samym moja biblioteczka wzbogaciła się o zestaw wylicytowany na schroniskowym bazarku charytatywnym ( mieszanka sensacji, kryminału, plus thriller medyczny i jakkolwiek to zabrzmi "podręcznik do myślenia"). Aktualnie brnę przez Biegunów naszej noblistki, ale nie zaniedbuję też warzywnych poczynań w kuchni - pomidorówka całkowicie przyrządzona z własnych plonów smakuje wybornie :)

Znalazłam dość nietypowe zdjęcie z poprzednich działkowych sezonów - do dzisiaj nie wiem, kto był autorem tych abstrakcji:

Dobrego, spokojnego i słonecznego weekendu Kochani :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, Kaja, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, MARRY, Nimfa, Mandorla, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 09:24 #681223

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43741
Poranek ciepły a termometr wskazywał 8,9*C.Niebo zachmurzone,a od południa widać szeroki pas rozjaśnionego nieba.Aktualna temperatura 12,2*C.Jest ciepło ,czuć wilgoć,wiaterek nie wieje.Wczoraj doszły cebulki szafirków białych,niebiesko-białych i niebieskich(fioletowych?).Dziś będą sadzone i dosadzane do starych rządków.

001-249.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, ewa-s, Adasiowa, Kaja, Armasza, rozalia, lucysia, Betula, Pestka, Nimfa, Mandorla, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 09:53 #681224

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83438
A w Karkonoszach całą noc duł porywisty fen, bukowy starodrzew nade mną huczy, jak przelatujące pendolino. Rano - nie było prądu, co jest o tyle nieprzyjemne, że nie można ani nic ugotować, ani zrobić :coffe: . Ciepło, 11o, na zmianę znad końca doliny wyłaniają się chmury różnej maści - albo kawałki błękitu. Rzeczywiście, liście poobrywane o wiele skuteczniej, niż w mieście - ale modrzewie jeszcze się jarzą - i za to też je kocham.

I ostatnie listki na młodej japońskiej wisience amanogawie

Pozdrawiam "od gór".
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Adasiowa, Armasza, lucysia, Betula, Pestka, Nimfa, Mandorla, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 09:58 #681225

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
Rano było już aż 10*,ale było ponuro ,padał deszczyk i lekki wiatr.Teraz wyszło słoneczko i mam nadzieje ,ze zostanie.Tak mi już go brakowało.Spokojnego i słonecznego dnia.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 11:16 #681228

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32070
Temp.8 stopni.Dość silny wiatr,który przegania ciemne chmury i od godziny trochę się przejaśnia.Za wcześnie posadziłam zimową cebulę,ale kto się spodziewał takich temp.w listopadzie.

20191116_084830.jpg

Drugi raz w tym roku odwiedził mnie łabądz samotnik.Jak lądował na stawie,kury podniosły"wrzask",a Figo z Nerusiem biegają brzegiem stawu z nadzieją,że przegonią intruza.

20191116_085353.jpg

20191116_085425.jpg

20191116_092639.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2019 11:25 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa-s, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, Mandorla, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 11:50 #681229

• ewa-s
  • ewa-s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1251
Słoneczko od rana,15* cieplutko i jeszcze kwitną nagietki :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, Betula, Pestka, Nimfa, Mandorla, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 16:13 #681237

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Zwycięstwo!
W końcu zrobione prace jesienne które zaplanowałam a leżały odłogiem.
Roman wykopał róże pnące: białą i czerwoną i wkopał w warzywniku przy pergolkach. Róże niskie pachnące przesadził na rabatkę pod okrągłym oknem. Będzie pachniało przy drzwiach wejściowych :flower2:
Przesadził w miejsce róż trawę Zebrinę. Będzie robiła za tło na rabacie którą widzę z okna kuchni.
A przy WC unijnym wyciął piłą kilka krzaków co zagęszczały nasadzenia i jałowiec przez nie miał mniej światła i zaczął żółknąć.
Jestem bardzo zadowolona. Już mnie nie męczą niewykonane prace. Roślinki przyjmą się przed następnym sezonem a ja będę mogła dalej kombinować
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, Adasiowa, Betula, Pestka, Mandorla, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 16:59 #681239

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Ależ dzisiaj był piękny, słoneczny dzień i cieplutki 17* .
Rano przeglądając zapasy nasion z minionego sezonu znalazłam w pudle cebulkę zimową Senshyu Yellow o której zupełnie zapomniałam.No więc poszłam na działkę posadzić ją bo niektóre już pokazały szczypiorek.Cebulka była siana wiosną i urosła malutka ,ale mam nadzieję ,że nie zawiedzie.
20191116_122259.jpg

20191116_122411.jpg

W warzywniku wiosennie, powschodziły z samosiewu sałaty, mizuny,koperek

20191116_125320.jpg

20191116_125348.jpg

Zapodziana cebulka też pokazała szczypiorek

20191116_120122.jpg

Nie wykopałam najmniejszych selerków były takie zupełnie niewyrośnięte i teraz mam świeżą natkę

20191116_125035.jpg

Czosnek na szczęście siedzi grzecznie w ziemi,a sadziłam go 12.10.Rozgarnęłam w rządku kawałeczkiem ziemię, żeby sprawdzić jak się ma.Wypuścił mocne korzonki ,a ząbki są zdrowe .
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2019 17:03 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewa-s, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, lucysia, Betula, Nimfa, Mandorla, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 19:57 #681246

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Dzisiejszy dzień z temperaturą 13 stopni przyjemny,czasem słońce wyglądało zza chmur.Rano była mgła.Na wielu drzewach wiszą jeszcze liście.Zmieniły kolory,ale kurczowo trzymają się gałęzi.Tylko orzech jest nagi.
Dojrzewalnia się kurczy,a do lata jeszcze dłuuuugo.
100_4009.jpg

100_4013.jpg

Ostatnio coraz częściej robię sałatki,dzisiaj warstwowa z kurczakiem.
100_4023.jpg

Udanej i pogodnej niedzieli :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Łatka, lucysia, Betula, Pestka, Nimfa, Mandorla, JaNina, Termaj

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 16 Lis 2019 21:55 #681254

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
U nas dziś ciepło, choć słońce tylko od czasu do czasu pokazywało buzię. Ogrodowo finiszuję, już tylko kilka maluszków do zadołowania czeka na miejscówki... no i jabłonki do prześwietlenia, ale z tym sama sobie nie poradzę, więc wszystkie trzy czekamy ;)
Pomidorową przechowalnię znacząco dzisiaj uszczupliłam - to, co podwiędnięte i generalnie mniej apetyczne poszło do gara, i teraz to już bardzo smakowicie wygląda :happy:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2019 21:56 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, rozalia, Betula, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 17 Lis 2019 08:57 #681264

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43741
Dziś poranek słoneczny,spokojny i nie ma wiatru.Termometr wskazuje 8,6*C.Na balustradach widać kropelki rosy.Wczoraj wysadziłem 40 cebulek kolorowych szafirków.Tym samym musiałem poprzesadzać niektóre byliny.Liście z drzew lecą lub już spadły,jedynie róża jest zielona i z pąkami kwiatowymi.Spokojnej i miłej niedzieli. :coffe: :coffe: :bravo: :bravo: :bye: :bye:

002-199.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, rozalia, Betula, Zielona, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.615 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum