TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 20 Lis 2019 13:24 #681562

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83451
To i ja swoje trzy grosze w sprawie szałwii.
Obok rozmarynu jest w kuchni włoskiej tradycyjnym ziołem używanym do pieczenia i smażenia wszelkich mięs, także ryb. Jak robię sznycle saltimbocca, obkładam cielęcinę (albo inne mięso, może być pierś z kurczaka) najpierw świeżymi listkami szałwii, potem - dojrzewającą szynką. W moim wątku kuchennym są obrazki - Marlenko, jak masz ochotę, bardzo zapraszam.
Szałwia jest tym jadalnym, co mam w ogrodzie - jednym i drugim :lol: . Starsze listki, frytowane, jak napisała Janeczka, lub użyte do mięsa, nawet są lepsze - a w sklepie sprzedają takie "lebiody".
Dodam, że co prawda nie mrożę szałwii, ale u mnie ona jest w stanie "konsumpcyjnym" cały rok - nie raz wygrzebywałam w górach spod śniegu, skubałam liście - i do gara.
U mnie dopiero teraz trochę się chmurzy, znowu grabiłam liście w samym swetrze. A kto jak kto - ja jestem zmarzlakiem.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, Adasiowa, Armasza, CHI, Pestka, Mamma, Jaedda, Nimfa, JaNina, anaka

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 20 Lis 2019 15:21 #681574

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Mam jeden krzaczek, a właściwie krzaczor szałwii i też nie miałam pomysłu co z niej robić. Zdjęcie jest z 3 maja 2018 r, sporo gałązek było jeszcze nie przyciętych po zimie. W tym roku jest bardziej okazała, a kupiłam małą sadzonkę w Lidlu, nigdy nie kwitła.

20180503_140107.jpg

Nad Zatoką Pucką ciągle jest pochmurno, ale nie leje już bez przerwy, jak było we wrześniu, październiku i na początku listopada.Czasami wyjrzy na kilka godzin blade słoneczko. Temperatura nie jest powalająca, 6-7 stopni w dzień i w nocy. Jeszcze nie było przymrozków, więc niektóre rośliny jakoś dają sobie radę. Mam na balkonie ww wiaderku ostra paprykę Rocoto Oculto Clef, przeniosłam ją z działki, gdyż zaczęła dojrzewać pod koniec października, a jest bardzo aromatyczna i mięsista.

IMG_20191120_073249.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Armasza, Łatka, CHI, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 20 Lis 2019 16:06 #681575

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Świetne uczucie,jak jeszcze można coś skubnąć z ogrodu.Ja mam tymianek już kolejny rok w głębokiej skrzyni obok domu.Myślałam,że wymarznie jak rozmaryn,ale nie poddaje się.Próbowałam z rozmarynem w zeszłym roku od nasion,ale młode roślinki nie przetrwały zimy.Muszę jeszcze raz spróbować.Może uda mi się w kolejnym sezonie zagospodarować miejsce ,które straszy i tam będzie kącik z ziołami..zobaczymy.
Wczoraj dowiedziałam się,że liście funkii są jadalne.Podobno w smaku przypominają kapustę :eek3:
100_4039.jpg

U nas od poniedziałku dni podobne,czasem słońce wyjdzie,czasem wiatr chłodny owieje.Ranki chłodne i mgliste.Dzisiaj temperatura wzrosła tylko ok 13tej do 9 stopni,od 15tej 6* i pewnie spada.Czekam jeszcze z sadzeniem cebulki,bo wydaje mi się za ciepło. :think:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, Termaj, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 20 Lis 2019 18:46 #681591

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Dziś chłodniejszy dzień od wcześniejszych, ale przynajmniej nie wiało. Wszystko szykuje się do zimowego snu. Ciężkie te długie wieczory.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, Mamma, JaNina, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 08:46 #681641

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83451
Dziś paskudnie.
Ranek mroczny, tyle, że +10o. Przed chwilą zaczęło kropić - i deszcz się nasila. Takie mroki odbierają mi ochotę robienia czegokolwiek. A tu jeszcze miesiąc skracania - i miesiąc powrotu do obecnego stanu...
Dobrze, że przynajmniej hibiskusy kwitną - choć nie tak szaleńczo jaskrawo, jak wcześniej, raczej jak blade odbicie tropików

Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2019 09:35 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Kaja, Armasza, CHI, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 09:06 #681642

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
U mnie nadal wiosna z temperaturą 9,6*C.Poranek pochmurny,żadnego przebłysku słoneczka nie widać.Powiewa lekki wiaterek.Wczoraj doszły maliny no i już rosną w ogródku.Miłego dnia. :coffe: :coffe: :bravo: :bye:

001-252.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Jadwiga, Adasiowa, Kaja, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 10:14 #681643

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12062
U nas dzisiaj wieje, mży, jest szaro., 9 stopni.
Ogród mam przygotowany do zimy jak w żadnym roku. Nawet gałązki iglaków leżą i czekają, żeby okryć delikatniejsze rośliny w siarczyste mrozy. Warzywnik prezentuje się też dobrze, Przekopany, nie zarasta chwastami, czosnek nie niepokoi zbyt wczesnym wschodem; aż się boję tej sielanki...
A wieczory rzeczywiście się wydłużyły, w głowie tli się nadchodzący świąteczny czas.
Moje, wykonywane w tym roku bombki zamieszczę tu, bo w stosownym wątku trwa szkolenie i nie chcę się tam wcinać. Sama czekam na dalszą instrukcje jak zrobić tego pięknego aniołka Pestki.

DSCN2803.jpg

A to mój naturalny wiatromierz, dzisiaj wieje tak:

DSCN2798.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2019 10:17 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Iwona M, Kaja, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, Pestka, Mamma, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 11:13 #681645

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
U mnie szaro, buro i ponuro, lekko mży, temp. 9*. Tez czekam na przesyłkę malin:Polka, Polana i Przehyba. Miejsce pod wysadzenie przygotowane. Co prawda mam już kilka nieznanej mi odmiany wysadzone, ale jest póżna i część owoców niedojrzała ścięta po pierwszym przymrozku.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Łatka, CHI, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 12:43 #681650

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
Za oknem deszcz, dziecię jak nigdy robi sobie południową drzemke, więc mogę powiedzieć chwilo trwaj.
1574335917426-1870195774.jpg

15743365210431486629473.jpg

Miłego dnia
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Łatka, Pestka, Mamma, Zielona, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 14:20 #681658

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Dzień typowo listopadowy .Pada,wieje ,ciemno i ponuro.Nie chce się wychodzić z domu w taką pogodę.Za oknem tylko 5*.
Kotu też lepiej w domu
20191030_173213.jpg

spokojnego dnia
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, Zielona, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 17:43 #681685

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Przysiądę się do Was na chwilę :comp: Cały dzień padało,ale 10 na plusie.
U niektórych wiosennie,u innych przygotowania do zimy i świąt.Powstają piękne ozdoby bożonarodzeniowe.U mnie bardziej przyziemna część przygotowań.W niedzielę wyprawa po ryby nieudana,wczoraj też ,bo były ogromne.Ale w końcu są.Tradycyjnie z Doliny Baryczy karpie i amur.Mam ochotę kupić jeszcze jesiotra,ale muszę poszukać przepisu.
100_4048.jpg

100_4051.jpg

Amur ma smaczne białe mięso.
100_4052.jpg

Lala jak nigdy weszła za mną do domu,tzn za wiaderkiem z rybami :happy3: Lepiej ubierać niż karmić :jeez: ,ostatnio ma ogromny apetyt.
100_4046.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2019 17:49 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Armasza, rozalia, CHI, lucysia, Pestka, Mamma, Nimfa, JaNina, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 21 Lis 2019 19:18 #681694

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
U mnie żadne zwierzę nie tknie surowej ryby. Za dużo w tyłkach.

Dziś od południa pada i ledwo na oczy patrzę.
Dziś stwierdziłam, że jednak żadnej ostrej zimy nie będzie, bo moje owczary linieją.

Dzień spędzony w kuchni. Upichciłam: wegański sernik na zimno (z ubiegłorocznymi malinami) i pasztet z selera.
IMG_20191121_183229284.jpg

IMG_20191121_191412899.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2019 19:27 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, Łatka, CHI, Nimfa, JaNina, sznurki Ani, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Lis 2019 07:28 #681717

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Moja Majeczka, jak poczuje zapach świeżej ryby, to ma odlot. To chyba jej ulubiona strawa. Ostatnio sobie podjadła, bo robiłam co nieco z ryb

DE92066A-1768-4443-AEFB-0174AD4650BC.jpeg

Wczoraj prawie cały dzień coś leciało z nieba, ale było stosunkowo ciepło. Teraz jest niebo zachmurzone, a na termometrze tylko 3*. Mam nadzieję, że dam radę wyjść dzisiaj do ogrodu przynajmniej na godzinkę.
Miłego dnia :flower1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, Nimfa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Lis 2019 08:45 #681721

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
W tej chwili jest 1,2 stopnia. Ogólnie nie jest źle, ale wiatr potęguje zimno, więc wydaje się, jakby to było -10. U mnie opadów jest bardzo mało. Cały czas pochmurno. Ziemia jest mokra zaledwie na 6-7 cm, głębiej jest sucho. Sprawdziłam, jak mąż orał pole.
Miłego dnia. :coffe:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Termaj, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Lis 2019 09:04 #681724

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Podobnie jak u Janiny po sąsiedzku, wczoraj padało do wieczora ale było ok 9* dziś jeszcze nie wychodziłem ale widać że wieje więc pewnie zimno. Mam nadzieję, że w końcu liście z perukowca opadły i będzie szło wszystko wygrabić i mieć spokój na ten sezon. W słomie zalęgły mi się myszy :jeez: 2 kostki musiałem wywalić tzn przekopałem głęboko na warzywniku z dodatkiem nawozu azotowego. Może do wiosny się rozłoży :whistle: znowu trochę materii organicznej wprowadzonej do gleby :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona, Nimfa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Lis 2019 09:20 #681727

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Dalsza część wiosny,gdzie rankiem termometr wskazał 8,2*C.Jest pochmurnie,ale słońce przedziera się z za chmur.Wieje dość mocno i przegania smog.Teraz wracamy do właściwej pory roku.Teraz jest 9,3*C. ;) :coffe: :bye:

001-253.jpg

002-200.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Zielona, Nimfa, Termaj, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Lis 2019 09:27 #681728

• anaka
  • anaka's Avatar
  • Platinum Boarder
Po wczorajszym deszczu dzisiaj od rana słonecznie,ale i od razu chłodniej.Powiewa mrożny wiatr,jest 5* ale jakby było 0.Na koniec przyszłego tygodnia planuję posadzić cebulkę ,bo w zapowiedziach widać mrożne nocki.To ogrodowanie jest jak loteria,ćwiczenie cierpliwości...może już,a może jeszcze chwilę poczekać :jeez: :flower: Ale jak nie spróbuję ,to się nie dowiem,a bardzo lubię wiosenną cebulkę.
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2019 09:29 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Nimfa, Termaj, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VIII 22 Lis 2019 10:48 #681732

• Termaj
  • Termaj's Avatar
  • Gold Boarder
  • Termajteytt
  • Otrzymane dziękuję: 1152
W nocy temperatura wynosiła 9,5* a teraz 10,5* tak,ze różnica między nocą a dniem prawie żadna .Jest ciemno ,pochmurno,mżyć na słoneczko nie ma szans,tyle dobrze ze nie ma wiatru.Spokojnego dnia.

Pozdrawiam Teresa
Termaj
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Zielona, Nimfa, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.863 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum