TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 22 Kwi 2020 10:12 #705490

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
W sobotę idą w ziemię. Muszę je zacząć hartować.
Oczywiście przesuszone :)

20200421_190206-2.jpg

20200421_190209-2.jpg
Łukasz
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 10:13 przez Evien.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Marlenka, Miragoral, Betula, magnes, Jaedda, JaNina, Zygowa, anaka, Szczypiorek, zwykły chłop, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 22 Kwi 2020 19:05 #705592

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Witam

Mam prośbę.

Jestem w posiadaniu nawozu kristalon czerwony, cz mógłby mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób mogę go stosować w uprawie?

Na forum ogórkowym czytałam że można 100 g nawozu rozpuścić w litrze wody i stosować 6 ml na litr do podlewania.

Nie bardzo rozumiem to rozliczanie i przeliczanie, w związku z tym poproszę o pomoc.

Trzymajcie się zdrowo :flower1:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 22 Kwi 2020 19:23 #705593

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Agnieszko, ja stosuję kristallon czerwony do podlewania donic z pomidorami, jak już są powiązane owocki, daję jedną łyżeczkę na 8 litrową konewkę, wcześniej używam zielonego w takiej samej proporcji.

Pozdrawiam Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 22 Kwi 2020 19:32 #705595

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Jeden mililitr takiego 10 % koncentratu Kristalonu czerwonego zawiera 12 mg azotu; 5,2 mg czystego fosforu i 30 mg czystego potasu. Stężenie nawozu podawanego roślinom zależy, gdzie jest uprawa, tzn pod osłoną czy w otwartym gruncie i od fazy rozwoju roślin. O znajomości zasobności gleby w poszczególne składniki nie wspomnę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, rychu44, Azbi, anaka, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 23 Kwi 2020 05:32 #705643

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Dziękuję serdecznie :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 23 Kwi 2020 18:27 #705701

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Sadziliście już pomidory w tunelu foliowym. Jak zabezpieczacie je w razie przymrozków. :idea2: Ja będę sadził w przyszłym tygodniu.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 23 Kwi 2020 19:43 #705720

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Moje pomidory po pikowaniu.

P1220739.jpg

P1220740.jpg

P1220741.jpg

Pomidory w kubkach 400 ml.

P1220745.jpg

P1220746.jpg

P1220747.jpg

Pomidory w kubkach 200 ml.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 01:42 #705762

• blejk8e
  • blejk8e's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 120
Witam serdecznie na forum.

Jestem początkującym ogrodnikiem, aczkolwiek jak coś robię to robie to na 100% dlatego trafilem do Was:). Mam kilka pytań odnosnie swojej małej uprawy pomidorków i mam nadzieję, że pomożecie.

Swoje pomidorki posadziłem na specjalnie przygotoawnej palecie, całosc jest przykryta folia ( jak trzeba mogę rzucić zdjecia)
A teraz do rzeczy.

1.Po posadzeniu rozsady kiedy trzeba zacząc podlewanie? Pomidorki wsadzone 19stego i wyglada jakby cały czas wilgno miały.
2. W przyszłosci zamierzam je podlewac gnojówka z pokrzywy. Pytanie czy mogę polewac je jednoczesnie, albo na zmiane biohummusem? czy nie ma to wielkiego sensu i moge tylko im zaszkodzic przenawozajac je?
3. Niestety najpierw posadziłem pomidorki a pozniej sie doedukowałem.. I tak nie przygotowałem za dobrze podłoza dla pomidorkow. Teraz wiem, ze mogłbym dac np. obornik granulowany. Dodam, ze juz jest zamowiony i zamierzam go wykorzystac do rozsady w donicach. Pytanie co z tymi które posadziłem? Czy można im ten obornik jakoś jeszcze zaaplikowac?

/ Panie Kazko jaki typ podloza Pan zastosował do swoich pomidorkow w kubeczkach?
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2020 01:44 przez blejk8e.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 06:50 #705767

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Myślę, że zdjęcia wiele by ułatwiły.
Do końca nie wiem czy mówisz o palecie naparapetowej, czy takiej na gruncie. O jakiej wielkości rozsady piszesz.
Wstaw zdjęcia.
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2020 06:50 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): blejk8e

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 06:50 #705768

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18673
Moje pomidory też już w półlitrowych kubkach :)

IMG_20200424_060409.jpg

IMG_20200424_064146.jpg

IMG_20200424_064214.jpg

IMG_20200424_064329.jpg
Pozdrawiam Marzena

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 07:06 #705771

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
blejk8e Odpowiem Ci za Kazka to podłoże to perlit. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-podlozach-inertnych i druga część forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...h-inertnych-czesc-ii

Ja nie bardzo rozumiem co ty piszesz o oborniku. jego nie daje się pod male roślinki.

Tu masz temat o przygotowaniu podłoża pod pomidory forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...by-pod-uprawe-warzyw jak czegoś nie rozumiesz to pytaj, ale konkretnie.I tak jak pisała whitedame pokaz te pomidory na zdjęciach.
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2020 07:09 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, kazko47, ewakatarzyna, Szczypiorek, Bobka, blejk8e

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 07:10 #705772

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Blejk! Witaj na forum :)

Tak z ciekawości, co to jest paleta? Podniesiona grządka? Z reguły paleta to kilka zbitych drewnianych desek służących do transportu i magazynowania różnych rzeczy i nie da się w tym posadzić pomidorów.
Zakładam, że chodzi o podniesioną grządkę.
Co do Twoich pytań.
Ad 1) Są różne szkoły jedni podlewają od razu i potem regularnie. Niektórzy podleją po posadzeniu potem nie podlewają przez 2 tygodnie, żeby korzenie rosły max w głąb w poszukiwaniu wody. Słyszałam też o takich co nawet po posadzeniu nie podlewają, tylko czekają te 2 tygodnie. Ostatnia metoda przy tegorocznej suszy jest moim zdaniem nie do wykonania. Najlepiej podlej od razu solidnie. Potem w razie potrzeby.
Ad2) Wartość gnojówki z pokrzyw jako nawozu jest mocno dyskusyjna, a wiele osób twierdzi, że wręcz żadna.Nawożenie na zmianę z prawdziwym biohumusem nie powinno zaszkodzić pomidorom. Co do biohumusu, to uważaj przy zakupie. Bo niektóre biohumus nie mają nic wspólnego z prawdziwym biohumusem, zawierają dodatki, które niszczą pożądaną mikroflorę bakteryjną.
Ad3) Można. Trzeba go rozpuścić w wodzie i potem podlewać tą gnojówką rozcieńczoną wodą. Nie pamiętam proporcji, ale na pewno jest gdzieś na forum. A może ktoś podpowie. Tyle, ze do rozsady to nie najlepszy pomysł, bo zapach jest powalający. No i kwestie fitosanitarne, rozsada jest mała, trudno ją podlać by nie oblać liści. W ogóle nie wyobrażam sobie stosowania gnojówki w domu.
P.S.Nie zwracamy się tu do siebie per Pan/Pani, a po prostu na ty.

Emalko! Obornik granulowany jak najbardziej można dawać pod korzeń wysadzanych roślin. To jedna z jego głównych zalet. Oczywiście trzeba uważać z ilością, bo można przenawozić. Sama robię tak od ładnych paru lat i jestem zadowolona.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2020 07:23 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rychu44, kazko47, Jaedda, rybur58, ewakatarzyna, Szczypiorek, blejk8e

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 10:02 #705799

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Moje pomidory też już nadawałyby się do posadzenia pod folię. Przygotowuję się logistycznie do tego zabiegu i nie lenistwo mnie powstrzymuje, tylko rosnące tam rzodkiewki, sałaty i cykoria.

DSCN4236.jpg

DSCN4246.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, podjadek, rychu44, Betula, Pestka, Jaedda, Barborka, ewakatarzyna

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 10:19 #705800

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Moje pomidorki są już w miejscu stałego zakwaterowania.Aktualnie jest gęsto,bo właśnie szpinak i sałaty powodują duży bałagan i utrudniają prace przy pomidorkach.
006-66.jpg

005-99.jpg

004-145.jpg
jest to pomidor z odzysku Adora.Pierwsze grono z owocami,drugie kwitnie i ma 1 owoc,trzecie zakwitnie za 2-3 dni.
Pozdrawiam Józek!!

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 11:26 #705807

• blejk8e
  • blejk8e's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 120
Dziękuje serdecznie za odpowiedzi i wyrozumiałość.

Dodam, ze mieszkam w UK i aktualnie mamy tu temperatury do 20 stopni w dzień i jest dość słonecznie, przymrozków nie bedzie tak jak w Polsce, min. Temperatura to 6 stopni w kwietniu.

Polecacie jakieś konkretny biohummus? Bo zamówiłem ekodarkpol uniwersalny, czyli pewnie jestem takim pechowcem i ten nie bedzie dobry?:)

Mam jeszcze pare pytanek.
1) Czy pomidory które posadze w donicach, będę mógł przenośic odpowiednio do pory dnia w różne miejsca ogrodu tam gdzie akurat jest słońce? Czy to będzie dobre dla rośliny? Bo niestety o różnych porach mam słoneczko w różnych miejscach w ogrodzie.. z każdej strony coś :). Pytam o pomidory rosnące wysoko jak rowniez i koktajlowe.

2) I co sadzicie o podsypaniu pomidorów jednorazowo zmielionymi w miał skorupkami z jajek? Teraz czy poźniej jesli już? Czy już za dużo tego będzie?

3) Dosadziłem rezerwowo kilka dni temu pare odmian pomidorow (te ze zdjecia były kupne). I mam pytanie czy bedą one potrzebowały jakiegos wzmiacniacza (jesli tak to jakiego) czy sama woda i słonko im wystarczy? Probowałem się coś dowiedzieć z postu od Emali, ale jest tam ogrom wiedzy i nie chce narazie mącić sobie..

4) A dziś dostałem jeszcze sadzonki na miejscu do donic. Tu chyba za wcześnie jest na wysadzanie i za małe są sadzonki? Jaki czas przytrzymalibyscie je w domu jeszcze? Dawać im coś oprocz wody i w jakiej czestotliwosci w ogole podlewac?

Dodaje zdjęcia palety

Przepraszam za zasypanie pytaniami. Chce żeby to miało ręce i nogi. Bo w tamtym roku nic mi nie wyszło z moich upraw a w tym mam nadzieje, że z Wasza pomocą zaczerpne nieco wiedzy i doświadczenia.
Dziekuje ślicznie raz jeszcze i pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2020 16:27 przez blejk8e.
Za tę wiadomość podziękował(a): rychu44, Emalia112, Miragoral, magnes, Jaedda, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 12:32 #705817

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No to teraz wszystko jest jasne. Ja paletę wzięłam za wielodoniczkę, bo bratki sa sprzedawane w palecie, a to 6x64. A te doniczki są malutkie, takie na łyżkę ziemi. Beata jasne , ze obornik dajemy pod korzeń i przepraszam za moje gapiostwo. na usprawiedliwinie mam to, że nikt u nas nie wysadza pomidorów jeszcze po za szklarnią czy tunelem. Dlatego namieszałam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek, blejk8e

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 19:35 #705868

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Bawole Serce Tujmazinskoje. Dla mnie nowy nabytek. Pomidor o intensywnym wzroście i bogatym systemie korzeniowym. Jeśli ktoś go uprawiał, to prosiłbym o opinie.
Dziś musiałem już przesadzić te pomidorki do kubków 0,5 l.

IMG_2225.jpg

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI 2020 24 Kwi 2020 20:10 #705896

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Niestety, oba nasiona tej odmiany, które miałem, odmówiły współpracy. Chociaż kto wie, może jeszcze wyjdą. Miałem już takie historie. Wszystkie inne wysiane odmiany zmieniają już lokale na większe.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rychu44, Pestka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.767 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum